Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Eiropas basketbola saldais ēdiens: vai Madride nesīs veiksmi "Real"?

Andrejs Siliņš

Eiropas basketbola saldais ēdiens: vai Madride nesīs veiksmi "Real"?
Serhio Juļs un Gustavo Ajons
Foto: AFP/Scanpix

Šovakar Spānijas galvaspilsētā Madridē sāksies Eiropas prestižākās basketbola trofejas noskaidrošanas panākums jeb ULEB Eirolīgas „Final Four” turnīrs. Pulksten 19:00 Maskavas CSKA tiksies ar Pirejas „Olympiacos”, savukārt 22:00 laukumā dosies mājiniece Madrides „Real” un četrinieka debitante Stambulas „Fenerbahce Ulker”.

Vai Madride remdēs izsalkumu pēc titula?

Basketbola aktivitātes Madridē jau sākušās, un grandu cīņas iesildījuši jauniešu Eirolīgas dalībnieki, kuru vidū arī VEF jaunā maiņa. Tomēr galvenie notikumi sāksies tikai šovakar, kad laukumā dosies lielie dūži. Šī būs jau 30. reize, kad Eiropas spēcīgākā komanda tiks noskaidrota „Final Four” turnīra formātā. Pirmās divas reizes labāko četrinieks izspēlēja titulu atsevišķā turnīrā jau 1966. un 1967. gadā. Par pirmo „Final Four” čempioni toreiz kļuva Milānas „Olimpia” (tagad „EA7 Emporio Armani”), bet 1967. gadā turnīrs pirmo reizi norisinājās Madridē, kad čempioni no troņa gāza tieši mājiniece „Real”.

Šī būs trešā reize, kad čempione tiks kronēta tieši Madridē. Bez 1967. gada „Final Four” turnīrs Spānijas galvaspilsētā notika arī 2008. gadā, taču toreiz „Real” nemaz netika četriniekā. Tieši tad savu līdz šim pēdējo titulu izcīnīja Maskavas CSKA, kuras kontā kopumā ir seši tituli („Final Four” formāta turnīrā gan iegūti vien divi no tiem). No šī gada turnīra dalībniecēm vēsturiski vislabāk veicies „Olympiacos”, kas izcīnījusi trīs titulus, pie tam tas noticis visnesenāk (2013, 2012). Ceturto reizi piecu pēdējo sezonu laikā četriniekā iekļuvusi „Real”, taču titulu šajā laikā nav izdevies izcīnīt. Vienīgo reizi „Final Four” turnīros mūsdienās „Real” triumfējusi 1995. gadā. Septiņus pārējos titulus madridieši izcīnījuši, kad čempione netika noskaidrota šādā formātā, bet pēdējo reizi tas izdevies 1980. gadā..

Absolūta debitante „Final Four” turnīros ir Stambulas „Fenerbahce Ulker”, kas nekad iepriekš nebija tikusi tālāk par ceturtdaļfinālu, un arī tas sanācis tikai reizi (2008). Turki ar visu savu naudu tikai divas reizes spēlējusi „Final Four” turnīrā – „Efes” to ar trešo vietu izcīnīšanu paveica 2000. un 2001. gadā.

Final Four 2015 dalībnieču sekmes

KomandaFinal Four tituliTituli kopumā
Olympiacos3 (1997; 2012; 2013)3 (1997; 2012; 2013)
CSKA2 (2006; 2008)6 (1961; 1963; 1969; 1971; 2006; 2008)
Real2 (1967; 1995)8 (1964; 1965; 1967; 1968; 1974; 1978; 1980; 1995)
Fenerbahce Ulker--

Atceroties 2012-o un 2013-o...

Pirmajā pusfinālā šovakar pulkste 19:00 laukumā dosies Maskavas CSKA un Pirejas „Olympiacos”, kuru nesenā attiecību vēsture bijusi saspīlēta un piemet papildus ogles šī vakara cīņai. Proti, 2012. gadā pēc izcila pirmā puslaika (pirmajā ceturtdaļā „Oly” 29:15, otrajā CSKA 17:5) sekoja vēl izcilāks finišs – 0,7 sekundes pirms spēles beigām Georgioss Printezis ar „putniņu” izrāva uzvaru grieķu klubam. Gadu vēlāk Londonā scenārijs nebija tik saistošs, kad abas komandas tikās jau pusfinālā, un, Oļega Latiševa uzraudzīti, „Olympiacos” sakāva maskaviešus (69:52).

Par dueļa favorīti šogad saucama Maskavas CSKA vienība. Ne tikai tāpēc, ka tā ar 41,7 miljonu eiro ir bagātākā basketbola organizācija Eiropā, bet arī tāpēc, ka tai bijuši labāki rezultāti līdzšinējā sezonā. Dimitra Ituda vadītie vīri Eirolīgas turnīrā piedzīvojuši divus zaudējumus Top16 kārtā, bet ceturtdaļfinālā ar 3-1 sērijā sakāva Jāņa Blūma pārstāvēto Atēnu „Panathinaikos”. „Olympiacos” sezonā izcīnīja 18 uzvaras un piedzīvoja sešus zaudējumus. Pēdējā barjera bija spāņu „Barcelona”, kas tika uzveikta ar 3-1, aizšķērsojot barseloniešiem ceļu uz „Final Four” pirmo reizi pēdējo četru gadu laikā.

Abas komandas jau tikās Top16 turnīrā, kad uzvaras dalīja uz pusēm – Pirejā uzvaru svinēja „Oly” (84:76), Maskavā pie panākuma tika CSKA (76:70). „Mums tagad ir Kiriļenko,” uz savas komandas plusiem, salīdzinot ar zaudēto maču Pirejā, norāda Maskavas kluba līderis Sonijs Vīmss. „Mēs esam sabalansēta komanda, kad visi ir veseli. Esam labi koncentrējušies. „Olympiacos” smagi cīnās, īpaši aizsardzībā. Viņi aktīvi iet pēc uzbrukuma bumbām, uz to mums jāvērš liela uzmanība.”

Labākais punktu guvējs CSKA rindās bijis serbu saspēles vadītājs Milošs Teodosičs – vidēji 15 punkti, realizējot 41,1% tālmetienu, tāpat atdotas 7,1 rezultatīva piespēle. Franču aizsargs Nando de Kolo vidēji guvis 14,2 punktus, kā arī atdevis 3,2 rezultatīvas piespēles un izcīnījis tikpat atlēkušās bumbas. Sonijs Vīmss, tāpat kā Teodosičs, nomainoties Etorem Mesinam ar Dimitri Itudi galvenā trenera postenī, izskatās ieguvis otro elpu - vidēji 13,5 punkti, 4,1 bumba un 3,5 piespēles.

„Olympiacos” rindās līderis, kā jau katru gadu, ir Vasilis Spanulis, kurš guvis 14,9 punktus un atdevis 5,7 piespēles, bet Georgios Printezis pievienojis 12,2 punktus un 4,8 bumbas. Braients Danstons nesen saņēma labākā sezonas aizsardzības spēlētāja balvu – centrs vidēji guvis 7,3 punktus, izcīnījis 4,5 bumbas un bloķējis 1,1 metienu.

CSKA ir labākā uzbrukuma komanda, sezonā vidēji gūstot 87,8 punktus, pie tam no tālās distances realizējusi metienus ar 41,6% precizitāti. „Olympiacos” ir labākā aizsardzības komanda, sezonā vidēji ielaižot 71,2 punktus mačā.

Andrejs Kiriļenko, atgriezies CSKA pēc NBA karjeras beigām, visticamāk, aizvada savu pēdējo sezonu karjerā kopumā, vismaz par to liecina paša spēlētāja iepriekšējo izteikumi. „Šajā „Final Four” visas komandas ir visai līdzīgas. Nav kā pagājušogad, kad „Maccabi” [uz papīra] izskatījās pēc pastarīšiem. Realitāte ir tāda, ka var notikt viss, un pagājušais gads tam bija lielisks apliecinājums,” iespaidos dalās pats Kiriļenko, kurš atzina, ka jūtams liels spiediens izcīnīt titulu. Turpretī „Oly” līderis Printezis norāda tieši pretējo – spiediens esot mazāks nekā iepriekš: „Tas gan nenozīmē, ka neesam gatavi un negribam uzvarēt. CSKA ir lieliska komada, tai ir visi iespējamie risinājumi – lielie spēlētāji, mazie, var iemest no distances, var spēlēt groza apakšā. Nando de Kolo pievieošanās palīdzējusi uzlabot ārējo līniju. Kiriļenko papildina komandu abos laukuma galos. Mums jāsāk ar aizsardzību un jāmēģina kontrolēt tempu.”

Madrides spiediens, Stambulas ambīcijas

Ja runa ir par spiedienu, tikpat liels, cik maskaviešiem, tas noteikti ir arī mājiniekiem. Par „Real” sekmēm un sen neizcīnītajiem Eirolīgas tituliem jau rakstīju pirmajā nodaļā, bet šoreiz, turnīram notiekot mājās, spiediens ir vēl lielāks. Sezonā madridieši izcīnīja 19 uzvaras 24 spēlēs, bet ceturtdaļfinālā ar 3-1 apspēlēta cita Stambulas komanda „Anadolu Efes”. Četri „Real” spēlētāji vidēji guvuši vairāk par desmit punktiem, bet komanda bija otra rezultatīvākā aiz CSKA, vidēji gūstot 86,3 punktus. Par Madrides komandas kvalitāti liecina arī labākais rādītājs piespēlēs (21,6) un labākais (mazākais) kļūdās (9,5). Rūdijs Fernandess, kurš vidēji guvis 13 punktus, nesen guva savainojumu, taču dosies laukumā. „Jūtos labi. Domāju, ka „Fenerbahce” ir viens no labākajiem sastāviem Eiropā. Viņiem ir laba komanda un lielisks treneris. Mums jāspēlē savā ritmā un labi jāaizsargājas.”

Lieliskais treneris, par ko Fernandess runā, ir Zeļko Obradovičs, tituliem bagātākais Eirolīgas treneris.Obradovičs izcīnījis astoņus Eirolīgas titulus, un pēdējo reizi līdz titulam 1995. gadā aizveda tieši „Real”. Ierodoties Stambulā, serbu speciālists pēc divu sezonu pārtraukuma atgrieza „Fenerbahce” Turcijas čempiones godā, bet šogad pirmo reizi vēsturē ieveda „Fenerbahce” komandu Eirolīgas četriniekā. Šajā sezonā Stambulas komandai ir iespēja izcīnīt visu iespējamo – Turcijā pēc uzvaras regulārajā turnīrā komanda ir galvenā favorīte arī izslēgšanas turnīrā, bet par Turcijas kausu vēl priekšā izšķirošā kauja. Obradoviča komanda bija vienīgā, kas ceturtdaļfinālā pretinieci uzveica trijos mačos, liekot čempiones pilnvaras nolikt "Maccabi".

Par Eirolīgas sezonas MVP atzīts „Fenerbahce” serbu uzbrucējs Nemanja Bjelica, kurš vidēji guva 11,9 punktus, izcīnīja 8,6 bumbas, atdeva 1,9 piespēles un pārtvēra 1,2 bumbas. Tā nav vienīgā individuālā atzinība, ko saņēmuši komandas spēlētāji – cits serbs Bogdans Bogdanovičš ar 10,7 punktiem, 2,9 bumbām un 2,7 piespēlēm kļuva par Uzlecošās zvaigznes titula ieguvēju. „Esam gatavi. Komanda ir labā formā. Jūtos lieliski, tāpat kā visi pārējie,” pozitīvo satraukumu pirms pusfināla iezīmē Bogdanovičs. „Mums jāspēlē kā komandai. Treneris Obradovičs palīdz labi koncentrēties spēlei. Viņš visu padara vieglāku. Jūtu nelielu spiedienu sev, jo šī ir mana pirmā reize „Final Four” turnīrā. Esmu laimīgs un gaidu spēli. Šis ir ļoti labs brīdis.”

Labs brīdis visai „Fenerbahce” organizācijai. Tās sastāvdaļa pirmo sezonu ir arī amerikāņu aizsargs Endrjū Gaudloks, kurš ar 16,4 punktiem (3p. 45,5%) ir labākais komandas punktu guvējs un izpelnījies vietu otrajā simboliskajā Eirolīgas pieciniekā. „Neesam ieradušies zaudēt un tikai atzīmēt, ka esam tikuši „Final Four”. Mums šeit ir jāpadara darbiņš,” saka „Mini Mamba” Gaudloks. „Jāaptur pretinieku tālmetieni un ātrais uzbrukums. Viņiem patīk skriet. Mums jāizcīna bumbas un jācīnās. Uzbrukumā jāspēlē sava spēle – ja dalāmies ar bumbu un katrs tiek pie tās, mums ir daudz ieroču. Mums jādara tas, ko esam darījuši visas sezonas garumā.”

Latvijas labākais tiesnesis Oļegs Latiševs ceturto reizi nozīmēts darbam Eirolīgas "Final Four" turnīros, taču šī vakara cīņās Oļegs raudzīsies no malas un acīmredzot tiesās kādu no svētdienas cīņām.

Final Four 2015 kalendārs

DatumsLaiksSpēleRezultāts
15.05.19:00CSKA – Olympiacos-
15.05.22:00Real – Fenerbahce Ulke-
17.05.18:00Par 3. vietu-
17.05.21:00FINĀLS-

Pēdējo 10 gadu Eirolīgas čempiones

GadsVietaČempioneFināliste
2014MilānaMaccabiReal
2013LondonaOlympiacosReal
2012StambulaOlympiacosCSKA
2011BarselonaPanathinaikosMaccabi
2010ParīzeBarcelonaOlympiacos
2009BerlīnePanathinaikosCSKA
2008MadrideCSKAMaccabi
2007AtēnasPanathinaikosCSKA
2006PrāgaCSKAMaccabi
2005MaskavaMaccabiTau Ceramica

  +2 [+] [-]

, 2015-05-15 10:14, pirms 9 gadiem
"Atceroties 2012-o un 2013-o..."
Andrej Siliņ, pareizi būtu: Atceroties 2012. un 2013.
Latviešu valodā šādu kropļojumu nav.

  +1 [+] [-]

, 2015-05-15 10:24, pirms 9 gadiem
Eh, šodien nu nekādi nesanāks redzēt. Un arī fināls daļēji pārklājas ar hokeja finālu - traki traki.

Kā jau parasti Eirolīgas F4 sagaidīt var dajebko, lai gan arī šogad abos pusfinālos ir izteikti favorīti. Pat bukiji ir gana piesardzīgi

P.S. Par Oļegu! Varbūt beidzot būs piešķirts kungam fināls? Citādi jau labāk tad pusfinālu tiesāt kā spēli par 3.vietu. Vienīgi žēl, ka pirmajā LBL spēlē gar degunu laba tiesāšana, atkal aizsūtīs stipendiātu Ozolu.

     [+] [-]

, 2015-05-15 11:07, pirms 9 gadiem
tl;dr

     [+] [-]

, 2015-05-15 15:18, pirms 9 gadiem
Finālā tiks CSKA un REAL, kur uzvarēs CSKA, taču cīņā par trešo pleķi Fenerbahče paņems OLY.. Vismaz tā liekas diezgan reāli..

     [+] [-]

, 2015-05-15 16:01, pirms 9 gadiem
Kaut kā dīvaini, ka PČ hokejā un Final Four svētdien pārklājās. Daļēji jau saprotams - grieķi, turki, spāņi par hokeju nedomā. Krieviem gan var būt problēmas ar skatīšanos, ja izlase un CSKA ir finālā.

  -1 [+] [-]

, 2015-05-15 16:19, pirms 9 gadiem
eevelee rakstīja: Finālā tiks CSKA un REAL, kur uzvarēs CSKA, taču cīņā par trešo pleķi Fenerbahče paņems OLY.. Vismaz tā liekas diezgan reāli..
Fināls ir Madridē, Real ir lielāka iespēja uzvarēt + CSKA tomēr nedaudz sliktāk izbraukumos spēlē un protams Real ir Fernandes

     [+] [-]

, 2015-05-15 16:20, pirms 9 gadiem
FUNS rakstīja: Kaut kā dīvaini, ka PČ hokejā un Final Four svētdien pārklājās. Daļēji jau saprotams - grieķi, turki, spāņi par hokeju nedomā. Krieviem gan var būt problēmas ar skatīšanos, ja izlase un CSKA ir finālā.
Nav problēmas, ruslandē basis nav top sporta veids....

  -2 [+] [-]

, 2015-05-15 16:50, pirms 9 gadiem
FUNS rakstīja: Kaut kā dīvaini, ka PČ hokejā un Final Four svētdien pārklājās. Daļēji jau saprotams - grieķi, turki, spāņi par hokeju nedomā. Krieviem gan var būt problēmas ar skatīšanos, ja izlase un CSKA ir finālā.
Cik tad nu tie krievi to Eirolīgu skatās... pieļauju, ka auditorija nav pat desmitā daļa, kas hokejam