Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Basketbola līgas: turki turpina, Lietuva jau galā, lielākā daļa Eiropas pauzē

Agris Suveizda

Basketbola līgas: turki turpina, Lietuva jau galā, lielākā daļa Eiropas pauzē
Kauņas "Žalgira" galvenais treneris Šarūns Jasikēvičs. Foto: LKL.lt

Kamēr Latvijas-Igaunijas vīriešu līgas un Baltijas sieviešu līgas norise ir pārtraukta, bet Latvijas vīriešu un sieviešu čempionātu izslēgšanas spēles ir atceltas (tuvāko dienu laikā jābūt lēmumam par vietu sadalījumu), piedāvājam ieskatu, kādi lēmumi kroņvīrusa paveida "Covid-19" pandēmijas dēļ pieņemti citās Eiropas basketbola līgās. Galveno uzmanību pievērsīsim vīriešu augstākajām līgām.

Sezona turpinās

Valsts
Turcija
Lielbritānija
Krievija

Turcija. Turcijas sports turpinās, taču bez skatītājiem. Turcijas basketbols pie tukšām tribīnēm risināsies līdz pat aprīļa beigām. Regulārajā sezonā atlikušas vēl septiņas kārtas, no kurām pēdējā ir plānota maija sākumā. Avots. 12.03.

Lielbritānija. Sestdien Britu basketbola līga pavēstīja, ka nedēļas nogalē paredzētās kausa izšķirošās spēles noritēs, kā ierasts. Finālā 1000 skatītāju klātbūtnē Ņūkāslas "Eagles" ar 96:94 pārspēja "Solent Kestrels". Nākamās spēles paredzētas piektdien. Avots. 14.03. Avots. 15.03.

Krievija Superlīga, kurā spēlē arī Artjoms Butjankovs un Artūrs Ausējs, turpinās. Gan Butjankovam, gan Ausējam spēles paredzētas parīt. Bērnu turnīri sestdien gan tika pārtraukti.

Sezona izbeigta

ValstsČempione
LietuvaŽalgiris
BeļģijaOostende
UkrainaDnipro
ZviedrijaBoras
Bosnija un Herc.Igokea
SlovākijaNav
Igaunija?
Somija?
Kipra?
Šveice?
FIBA turniri (bez ČL)Nav

Lietuva. Lai arī regulārajā sezonā aizvadītas tikai divas trešdaļas spēļu, lietuvieši izlēma izbeigt sezonu un medaļas pasniegt atbilstoši turnīra tabulai. Desmito gadu pēc kārtas triumfēja Kauņas "Žalgiris", pie sudraba tika Uvja Helmaņa Viļņas "Rytas", bet pie bronzas – Riharda Kuksika Panevēžas "Lietkabelis". Vājākā komanda Ķēdaiņu "Nevežis" nezaudēs vietu līgā. Avots. 13.03.

Beļģija. Ceturtdien Beļģijas Basketbola federācija pavēstīja par sieviešu augstākās un vīriešu augstākās un pirmās līgas apturēšanu līdz 3. aprīlim, taču sestdien abas līgas tika atceltas un pasludināti čempioni. Kungu konkurencē kārtu līdz regulārās sezonas beigām titulu ieguva "Oostende". Dāmu kausa fināls pārcelts uz nākamo sezonu. Avots. 12.03. Avots. 14.03. Avots. 14.03.

Ukraina. Čempionāta noslēgums tika atcelts, un komandas sezonu pabeigušas atbilstoši regulāras sezonas rezultātiem. Pie titula tika "Dnipro", sudrabu ieguva Ainara Bagatska vadītais "Kyiv", bet trešā vieta Kārļa Muižnieka bijušajam klubam "Prometey". Līgas komandas bija aizvadījušas diezgan atšķirīgu spēļu skaitu – no 23 līdz 26 -, taču medaļu sadalījumu tas neietekmēja. Avots. 13.03.

Zviedrija. Visas basketbola aktivitātes ir apturētas līdz 30. aprīlim vai jaunam lēmumam, līdz ar to federācija pieņēma lēmumu neaizvadīt izslēgšanas spēles nedz vīriešu, nedz sieviešu, nedz ratiņkrēslu basketbola čempionātā un visās trijās līgās par čempioniem pasludinot pašreizējās tabulas līderus. Vīriem līdz ar to pirmoreiz triumfēja Burosas "Basket", kas trīsreiz ieguvusi sudrabu. Līdz regulārās sezonas beigām bija palikušas trīs kārtas, un Burosas klubs par divu uzvaru tiesu apsteidza "Lulea" un par četrām uzvarām – Ernesta Kalves Šēpingas "Stars". Avots.12.03.

Bosnija un Hercegovina. Šodien federācija pieņēma lēmumu izbeigt sezonu gan kungu, gan dāmu čempionātā un pasniegt titulu "Igokea" un "Banoviči". Līdz regulārās sezonas beigām bija palikušas divas kārtas. Avots. 16.03.

Slovākija. Sezona izbeigta gan vīriešu, gan sieviešu čempionātā, taču vīriešu turnīrā vietas nav sadalītas, kamēr dāmu līgā pozīcijas atbilst regulārās sezonas rezultātiem. Visas komandas saglabā vietu līgā. Kungu turnīrā līdz regulārās sezonas beigām vēl bija atlikušas 4-5 kārtas. Vienāda spēļu skaita nebija arī dāmu tabulā, taču neritmiskais spēļu skaits tabulu neietekmēja. Avots.13.03.Avots. 13.03.

Igaunija. Igaunija basketbola sacensības ceturtdien tika apturētas uz nenoteiktu laiku, taču sestdien sekoja lēmums sacensību sezonu izbeigt. Titulu un vietu sadalījums paziņojumā netika skaidrots. Avots. 12.03.

Somija. Ceturtdien vīriešu augstākā līga tika apturēta līdz 20. martam, tomēr jau nākamajā dienā tika pieņemts lēmums visās sacensībās izbeigt sezonu. Vietu sadalījumu un pārējās šā lēmuma sekas varētu kļūt zināmas šonedēļ. Avots. 13.03.

Kipra. Piektdien tika pieņemts lēmums izbeigt vīriešu augstākās līgas sezonu, bet pārējos turnīrus apturēt līdz 23. martam. Ja situācija prasīs, pandēmijas dēļ atcelti varētu tikt arī pārējie čempionāti. Lēmums par vietu sadalījumu vēl tiks pieņemts. Avots. 13.03.

Šveice. Dienu pirms Kipras vīriešu, sieviešu čempionātus un kausa izcīņu atcēla Šveices Basketbola federācija. Par vietu sadalījumu un čempiona titulu mājaslapā informācija gan netiek sniegta. Avots. 12.03.

FIBA turnīri, izņemot Čempionu līgu. Ceturtdien FIBA uz nenoteiktu laiku apturēja visus FIBA turnīrus, taču dienu vēlāk lēma, ka FIB Eirolīga sievietēm, FIBA Eirokauss sievietēm un FIBA Eiropas kauss vīriešiem tiek apturēts līdz pat klubu sezonas beigām. Čempioni šajos turnīros netiks noskaidroti. FIBA Čempionu līgas liktenis pagaidām nav zināms. Avots. 13.03.

Sezona apturēta uz noteiktu laiku

ValstsApturēts līdzValstsApturēts līdz
ULEB turnīri11. aprīlisUngārija17. marts
Spānija6. aprīlisRumānija31. marts
Itālija3. aprīlisHorvātija1. aprīlis
Grieķija30. martsMelnkalne28. marts
Francija31. martsGruzija16. marts
Vācija26. martsIslande18. marts
Izraēla31. martsLuksemburga17. marts
Polija25. martsAustrija5. aprīlis
Dānija29. martsČehijakamēr būs ārkārtas stāvoklis
Serbija

ULEB Eirolīga un Eirokauss. Šīs organizācijas turnīri apturēti līdz vismaz 11. aprīlim. Avots. 13.03.

Spānija. Tuvākās divas kārtas ir pārceltas uz aprīli – attiecīgi 7.-10. un 21.-23. Spānijas augstākajā līgā šosezon spēlē Rolands Šmits, Artūrs Žagars un Rinalds Mālmanis. Avots. 11.03.

Itālija. Kausa, izlašu pauzes un vīrusa dēļ Itālijas augstākā līga ir uz pauzes jau kopš 9. februāra. Pašlaik visā Itālijā sporta sacensības ir apturētas līdz 3. aprīlim, un A sērijas prezidents Umberto Gandīni vakar sacīja, ka mērķis joprojām ir pabeigt sezonu – arī tad, ja vajadzēs spēlēt jūnija vidū, kāds plāns pavīd Itālijas futbola čempionātā. Tas, vai aprīļa pirmajā nedēļas nogalē turnīru būs iespējams atsākt, gan, saprotams, būs galvenokārt Itālijas valdības pārziņā. Ingus Jakoviča pārstāvētā "Varese" ieņem 10. vietu 17 vienību konkurencē. Avots. 15.03.

Grieķija. Čempionāts apturēts līdz 30. martam. Avots. 13.03.

Francija. Valsts divas augstākās ligas pagaidām ir apturētas līdz 31. martam. Francijas stiprākajā līgā spēlē arī Rihards Lomažs un Ojārs Siliņš.Avots. 12.03.

Vācija. Vācijas čempionāts ir apturēts, un atkārtots lēmums tiks pieņemts pēc divām nedēļām. Vācija paziņojusi par vēlmi sezonu pabeigt. Avots. 12.03.

Izraēla. Eiropu pārstāvošajā Āzijas valstī sacensības apturētas līdz mēneša beigām, kad situācija tiks novērtēta atkārtoti. Vakar notika vēl viena līgas sēde, un lēmums, ja tāds tika pieņemts, varētu tikt paziņots šodien. Avots. 13.03. Avots. 15.03.

Serbija. Vakar noslēdzās Serbijas 1. līgas regulārā sezona, kurā noskaidrojās astoņnieks, kam Superlīgā jāpievienojas Adrijas līgas serbu četriniekam ("Crvena zvezda", FMP, "Partizan", "Mega Bemax"). Pēc tam gan basketbola aktivitātes, gluži kā pārējās sporta sacensības valstī, tika apturētas ārkārtas stāvokļa dēļ. Avots. 16.03.

Polija. Rolanda Freimaņa un Mārtiņa Laksas pārstāvētā līga ir apturēta līdz 25. martam. Dāmu čempionātā gan sezona trīs kārtas līdz regulārā turnīra beigām tika atcelta, Gundara Vētras trenētajai Gdiņas "Arka" kļūstot par čempioni un visām komandām saglabājot vietu līgā. Avots. 12.03. Avots. 12.03.

Čehija. Federācija visas sacensības apturējusi līdz brīdim, kamēr valstī būs ārkārtas stāvoklis. Dienu vēlāk gan tika pieņemts lēmums atcelt dāmu čempionāta izslēgšanas spēles un par čempioni pasludināt "USK Praha". Tuvākajās dienās varētu sekot arī jauns lēmums vīru čempionāta sakarā. Avots. 12.03. Avots. 13.03.

Austrija. Visas sacensības apturētas līdz 5. aprīlim. Māra Ziediņa "Lions" regulārās sezonas otrajā posmā ieņem priekšpēdējo vietu kvalifikācijas kārtā. Avots. 11.03.

Dānija. Vīriešu un sieviešu čempionāti apturēti līdz 29. martam. Avots. 12.03.

Ungārija. Visas sacensības ir atceltas, sākot no sestdienas. Oficiāli lēmums ir pieņemts uz nenoteiktu laiku, taču jau rīt notiks federācijas ārkārtas sēde, kurā vajadzētu pieņemt konkrētāku lēmumu par šo sezonu. Avots. 13.03.

Rumānija. Arta Ates pārstāvētā līga ir apturēta līdz mēneša beigām. Avots. 12.03.

Horvātija. Visas sacensības, kas atrodas Horvātijas Basketbola jurisdikcijā, ir pārceltas līdz 1. aprīlim. Avots. 14.03.

Melnkalne. Visas sacensības Melnkalnes Basketbola savienībā apturētas uz 15 dienām. Avots. 13.03.

Nīderlande. Visas sacensības, ieskaitot pēc divām nedēļām plānotos kausa finālus, ir apturētas līdz mēneša beigām. Avots. 12.03.

Gruzija. Visas sacensības ir apturētas līdz šodienai, kad paredzēta federācijas sēde.Avots. 13.03.

Islande. Augstākā līga ir apturēta līdz 18. martam, kad būtu jāseko konkrētākam lēmumam. Virkne citu sacensību ir atceltas, un tajās čempiones tituls netiks pasniegts. Avots. 14.03.

Luksemburga. Pašlaik sacensības ir apturētas, bet lēmums par šo sezonu tiks pieņemts rīt. Avots. 15.03.

Sezona apturēta uz nenoteiktu laiku

TurnīrsTurnīrs
FIBA Čempionu līgaBaltkrievija
Vienotā līgaPortugāle
Adrijas līgaKosova
BulgārijaZiemeļmaķedonija
SlovēnijaArmēnija

FIBA Čempionu līga. Sezona apturēta uz nenoteiktu laiku. Avots.12.03.

Vienotā līga. Tā kļuva par pirmo lielo Krievijas līgu, kas apturējusi spēļu norisi. Līga ir noskaņota sezonu atsākt – kad situācija atkal būs droša. Divu nedēļu pašizolācija noteikta Krasnodaras "Lokomotiv-Kuban", kas nesen Tallinā viesojās pie "Kalev"/"Cramo", kā rindās vēlāk tika atklāts viens saslimšanas gadījums. Divu nedēļu pašizolācijā atrodas arī Jorgosa Dikeulakosa trenētais FIBA Eirolīgas sieviešu klubs Orenburgas "Nadezhda", kas atgriezās no Francijas pilsētas Lionas. Avots. 13.03. Avots. 14.03.

Adrijas līga. Žaņa Peinera un Mārtiņa Meiera pārstāvēta līga uz nenoteiktu laiku apturejusi visus Adrijas līgas turnīrus – augstāko līgu, otro līgu un U19 čempionātu. Avots. 12.03.

Bulgārija. Vīriešu un sieviešu čempionāti apturēti uz nenoteiktu laiku, kamēr Bulgārijā neuzlabojas situācija. Avots. 13.03.

Slovēnija. Arī Slovēnijas Basketbola federācija sacensības apturējusi uz nenoteiktu laiku. Avots. 12.03.

Baltkrievija. Sestdien Baltkrievijas vīriešu čempionātā vēl noritēja piecas spēles, taču tajā paša dienā tika pieņemts lēmums no pirmdienas (šodienas) apstādināt sacensības. Regulārajai sezonai bija jābeidzas 11. aprīlī. Futbola un hokeja sacensības valstī turpinās. Avots. 14.03.

Portugāle. Jau trešdien uz nenoteiktu laiku sacensības tika apturētas Portugālē. Avots. 11.03.

Kosova. Federācija visas sacensības pagaidām apturējusi uz nenoteiktu laiku un sezonu vēlas atsākt. Avots. 13.03.

Ziemeļmaķedonija. Sacensības apturētas uz nenoteiktu laiku. Avots.12.03.

Armēnija. Piektdien uz nenoteiktu laiku turnīru apturēja arī Armēnija. Avots. 13.03..