Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Barselonas atbilde Ženēvai: top jauns piedāvājums elites klubiem

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Barselonas atbilde Ženēvai: top jauns piedāvājums elites klubiem
Eirolīgas prezidents Hordi Bertomeu
Foto: www.eurocupbasketball.com

Eirolīgas klubu delegācija, kuras sastāvā bija "Fenerbahce", "Olympiacos", "Maccabi Tel Aviv" un "Real Madrid" pārstāvji, paziņojusi Starptautiskajai basketbola federācijai, ka pastāv alternatīvi modeļi klubu basketbola attīstībai nekā FIBA piedāvātais.

Vienpadsmit Eirolīgas klubu pārstāvji 2015. gada 8. jūlijā uzrakstīja kopīgu vēstuli FIBA prezidentam Horasio Muratorem, FIBA Europe prezidentam Turgajam Demirelam un FIBA ģenerālsekretāram Patrikam Baumanam:

“Ļoti pateicamies jums par visu ieguldīto laiku, enerģiju un darbu, sagatavojot priekšlikumu (par FIBA jaunajām klubu sacensībām – Sportacentrs.com), kā arī ceļošanu, lai individuāli satiktu astoņus no mums, un nosūtīto rakstīto piedāvājumu.

Piecpadsmit gadus pēc Eirolīgas Basketbola izveides uzsveram, ka klubi paliek visu basketbola aktivitāšu bāze un pamats. Mēs esam pārliecināti, ka sacensību īpašuma tiesībām un kontrolei jāpaliek klubu īpašumā, un nevēlamies no tā atteikties, jo tas bijis pamats Eiropas klubu turnīru izaugsmei minētajā laika posmā.

Mēs izmantojam iespēju jums paziņot, ka visām turpmākajām diskusijām par Eiropas klubu sacensībām jānotiek kopīgi ar mums. Nākamajās dienās no klubu un Eirolīgas pārstāvjiem izveidosim komiteju, kura mūs pārstāvēs minētajās diskusijās.

Mums ir nepieciešami daži mēneši, lai vispusīgi izvērtētu jūsu izvērsto priekšlikumu. Sākot no 2015. gada 1. novembra būsim gatavi tikties jums ērtā dienā. Šajā tikšanās reizē vienbalsīgi ziņosim par mūsu nostāju.”

Vēstuli parakstīja 11 klubu pārstāvji un Eirolīgas prezidents:

1) Anadolu Efes (Turcija),
2) FC Barcelona (Spānija),
3) Fenerbahce Istanbul (Turcija),
4) Maccabi Tel Aviv (Izraēla),
5) Olympiacos SFB Basketball S.A. (Grieķija),
6) Pallacanestro Olimpia Milano SSRL (Itālija),
7) Panathinaikos BSA Athens (Grieķija),
8) PBC CSKA (Krievija),
9) Real Madrid Club De Futbol (Spānija),
10) Saski Baskonia, S.A.D. (Spānija),
11) VSI Zalgirio Krepsinio Centras (Lietuva),
12) Eirolīgas prezidents Hordi Bertomeu.

Trešdien, 3. novembrī, Eirolīgas klubu delegācija Basketbola mājā Ženēvā tikās ar FIBA vadību. Dienu vēlāk Eirolīga publicēja savu redzējumu par tikšanās rezultātiem:

1) Klubi pauda kopēju viedokli, ka basketbols ir parādījis milzīgu izaugsmes potenciālu gan klubu, gan valstsvienību sacensībās.

2) Klubi pateicās FIBA par ieguldīto laiku un pūlēm, informējot par uzlaboto priekšlikumu Eirolīgas sacensībām (piedāvājot izveidot Basketbola Čempionu līgu – Sportacentrs.com), kā arī novērtējot klubu un Eirolīgas vadības paveikto pēdējo 15 gadu laikā.

3) Eirolīgas delegācija visus klubus ar A licencēm iepazīstinās ar jauno priekšlikumu un pēc tam sagatavos atbildi FIBA.

4) Delegācija uzsvēra, ka klubi un viņu izveidotais Eirolīgas uzņēmums aizvadītajos 15 gados parādījuši spējas pārvaldīt klubu sacensības ar arvien labākiem rezultātiem, procesa gaitā iegūstot lielāku uzticamību. Tādējādi viņi paskaidroja FIBA, ka nolūkā turpināt pēdējos gados piedzīvoto attīstību, izveidojušies alternatīvi modeļi FIBA piedāvātajam. Arī tie basketbola biznesā sasniegs tos pašus mērķus, kurus vēlas klubi un FIBA.

5) Eirolīga un tās klubi nākamajās nedēļās pabeigs darbu pie pēdējos gados izstrādātā sacensību projekta un darīs FIBA to zināmu. Projekts piepildīs klubu mērķus par sacensību sportisko un komerciālo izaugsmi, kā arī Eirolīgas klubu sadarbību ar FIBA ģimeni.

Klubi cer, ka FIBA noteikumi atbildīs Eiropas Savienības sacensību likumiem, kā arī sakārtos attiecības starp klubiem un nacionālajām federācijām valstsvienību sacensību jautājumos. Minēto jautājumu lokā ietilpst jaunais FIBA kalendārs, spēlētāju apdrošināšana un kompensācijas klubiem par spēlētāju atbrīvošanu valstsvienību sacensību laikā.

Izmantotie resursi:
Euroleague Basketball clubs delegation meets...
Euroleague Commercial Assets and A-Licence...