Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

"Budivelnyk" kļūst par pirmo Ukrainas klubu Eiropas Ziemeļu līgā

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

"Budivelnyk" kļūst par pirmo Ukrainas klubu Eiropas Ziemeļu līgā
Andrijs Gritšaks. Foto: BC Budivelnyk

Kijivas "Budivelnyk" 2023. gada sezonu pavadīs ārpus dzimtenes un spēlēs Eiropas Ziemeļu basketbola līgā, piektdien, 5. augustā, informēja ENBL preses dienests.

“Budivelnyk” kļūs par pirmo Ukrainas klubu turnīrā. Debijas sezonā ENBL spēlēja astoņi klubi no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Čehijas, Polijas, Krievijas un Baltkrievijas. Līgas vadība 1. martā paziņoja par krievu un baltkrievu komandu izslēgšanu, tādējādi sezonu pabeidza sešas komandas.

Šovasar jau apstiprināti seši jauni pieteikumi. ENBL pirmo reizi spēlēs Polijas klubi “Zielona Gora”, Ščecinas “King Wilki Morskie”, Ļubļinas “Start” un Sopotas “Trefl”, kā arī igauņu “TalTech /Optibet” un Kijivas “Budivelnyk”.

Ukrainas galvaspilsētas komanda dibināta 1945. gadā un sākumā startēja ar SKIF vārdu (Kijivas fiziskās kultūras institūts). Komanda 1958. gadā sāka spēlēt Padomju Savienības augstākajā līgā, savukārt 1962. gadā tika pie pašreizējā nosaukuma “Budivelnyk”.

“Celtnieki” 14 reizes izcīnīja medaļas Padomju Savienības čempionātā, tostarp 1989. gadā nopelnīja zelta godalgas. Pēc Ukrainas neatkarības pasludināšanas 1991. gada 24. augustā “Budivelnyk” kļuva par valsts stiprāko klubu, uzvarot sešos nacionālajos čempionātos pēc kārtas.

“Budivelnyk” 2013. gadā saņēma Eirolīgas “wild-card” un kļuva par pirmo Ukrainas pārstāvi Eiropas spēcīgāko klubu turnīrā. Šajā laikā komandu trenēja Ainars Bagatskis, bet “celtnieku” saspēli vadīja Eirolīgas debitants Jānis Strēlnieks.

Finanšu problēmu dēļ “Budivelnyk” 2018. gada jūnijā tika izslēgts no Ukrainas Superlīgas. Atgriešanās notika 2020. gada rudenī, bet nākamā gada sākumā “celtnieki” Igora Miglinieka vadībā izcīnīja Ukrainas kausu. Pirms paplašinātā kara sākuma “Budivelnyk” atradās otrajā vietā līgā.

Pirms nedēļas, 29. jūlijā, “Budivelnyk” informēja, ka par komandas galveno treneri apstiprināts Valerijs Pļehanovs. Basketbola kluba “Donetsk” līdzdibinātājs Donbasa lielpilsētā strādāja no 2008. līdz 2014. gadam, bet šobrīd veic Ukrainas U18 izlases stūrmaņa pienākumus.

Eiropas Sieviešu basketbola līgā – tā atrodas vienā sistēmā ar Eiropas Ziemeļu līgu – iepriekš spēlēja Ukrainas klubi “Avangard Kyiv” un “Prometey”.

Izmantotie resursi:
https://www.enbleague.eu/post/we-ar...