Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Naudīgākais Eiropā, NBA čempioni, sliktais zēns: ko novērtēt Eirolīgas mačā Rīgā?

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Naudīgākais Eiropā, NBA čempioni, sliktais zēns: ko novērtēt Eirolīgas mačā Rīgā?
Veids Boldvins un Šeins Larkins. Foto: AP/Scanpix

Jau nākamajā ceturtdienā, 8. februārī, ''Arēnā Rīga'' pirmo reizi norisināsies Eirolīgas regulārās sezonas spēle, 26. kārtas ietvaros divkārtējajai turnīra čempionei Stambulas ''Anadolu Efes'' mājas spēlē uzņemot seškārtējo sacensību uzvarētāju Telavivas ''Maccabi''. Lai arī komandu sastāvos ir vairāki basketbola sekotājiem zināmi vārdi, par pasaules sporta superzvaigznēm tos nez vai var dēvēt. Portāls ''Sportacentrs.com'' piedāvā plašāk ieskatīties komandu sastāvos, izceļot katras vienības pārstāvjus, kuriem vērts pievērst lielāko uzmanību.

Stambulas ''Anadolu Efes''

Šeins Larkins
31 gadu vecais Šeins Larkins šķietami ir ierindas basketbola līdzjutējam pats zināmākais spēlētājs, kurš piedalīsies vēsturē pirmajā Eirolīgas mačā uz ''Arēnas Rīga'' parketa. Šajā sezonā amerikānis ar Turcijas pasi ir trešais rezultatīvākais spēlētājs Eirolīgā, caurmērā gūstot 17,4 punktus spēlē un atdodot 5,3 rezultatīvas piespēles. Viņš arī otrais vidēji spēlē lietderīgākais ar efektivitātes rādītāju 20,2.

2013. gadā NBA draftā ar 18. numuru izvēlētā Larkina ceļš Eirolīgā sākās 2016./2017. gada sezonā Vitorijas ''Baskonia'' rindās pēc 201 spēlēs Nacionālajā basketbola asociācijā Dalasas ''Mavericks'', Ņujorkas ''Knicks'' un Bruklinas ''Nets'' komandās. Pirmajā sezonā Eirolīgā aizsargs bija ''Baskonia'' rezultatīvākais basketbolists, spēlējot līdzās kādreizējam drafta pirmajam numuram Andrea Barnjāni, argentīniešu veterānam Pablo Pridžioni, latviešu izcelsmes uzbrucējam Čeisam Badingeram, kā arī vairākiem citiem nu jau stabiliem Eirolīgas līmeņa basketbolistiem.

Pēc pirmās sezonas Eirolīgā aizsargs izlēma atgriezties NBA un pastiprināja Bostonas ''Celtics'', taču sevi līdz galam neapliecināja. Sezonas izskaņā pēc zaudējuma izslēgšanas spēlēs Larkins noslēguma intervijā sacīja: ''Neatgriezīšos NBA kā trešais saspēles vadītājs. Ja kāda komanda zvanīs ar šādu piedāvājumu, neatbildēsim.'' Ar šiem vārdiem arī NBA posms Larkina karjerā noslēdzās, basketbolistam atgriežoties Eiropā un 2018. gada jūlijā pievienojoties Stambulas ''Anadolu Efes''.

Sezonā, ko Larkins pavadīja Bostonā, Efes ar tās jauno treneri Erginu Atamanu ierindojās pēdējā vietā Eirolīgā, 30 mačos tiekot vien pie septiņām uzvarām. 2018. gada vasara mainīja organizācijas tuvāko nākotni – bez Larkina kluba rindas papildināja arī serbu aizsargs Vasilije Micičs, abu duetam vēlāk kļūstot par iespējams labāko, kāds Eirolīgā bijis.

Larkina pirmajā sezonā turku grands pārsteidza Eiropu un sasniedza Final Four, finālspēlē Stambulā ar 83:91 zaudējot Maskavas CSKA. Nākamajā sezonā Atamana trenētie Efes basketbolisti bija teju neapturami, 28 mačos izcīnot 24 uzvaras. Sezonu gan priekšlaicīgi pārtrauca Covid-19 pandēmija.

Lai arī 2019./2020. gada sezonā Stambulas grands netika pie iespējas izcīnīt Eirolīgas čempiontitulu, tā tik un tā paliks atmiņā ar Larkina iespaidīgo individuālo sniegumu. Amerikānis caurmērā izcēlās ar 22,1 punktiem un 4,1 rezultatīvām piespēlēm, tai skaitā arī par astoņiem punktiem pārspējot iepriekš Kasparam Kambalam (arī Kārltonam Maiersam, Alfonso Fordam un Bobijam Braunam) piederošo Eirolīgas vienas spēles rezultativitātes rekordu, kas tobrīd bija 41 punkts mačā. 2019. gada 29. novembrī Larkins mačā pret Minhenes ''Bayern'' sabēra 49 punktus, kļūdams par jauno līgas rekordistu.

2020. gada 7. februārī Turcija atalgoja Larkina iespaidīgo sniegumu ar pases piešķiršanu. Kopš tā laika Larkins pārstāvējis valstsvienību 2022. gada Eiropas čempionāta finālturnīrā, kā arī Eiropas un Pasaules meistarsacīkšu kvalifikācijas turnīros. 2022. gada 25. augustā ''Arēnā Rīga'' Larkinu aizsardzībā ierobežoja Rihards Lomažs un Kristers Zoriks, bet Kristapa Porziņģa klātbūtne groza apakšā liedza naturalizētajam aizsargam izpausties caurgājienos, Latvijai svinot graujošu uzvaru ar 111:85.

Aizvadītās vasaras izskaņā Larkins (un arī cits naturalizētais Skotijs Vilbekins) atteica Turcijas izlasei olimpisko spēļu priekškvalifikācijā, kā rezultātā tika sodīts – 90 tūkstošu turku liru (nepilni trīs tūkstoši eiro) un zaudēts vietējā spēlētāja statuss Turcijas Superlīgas mačos. Viņa pašreizējā nākotne izlases kontekstā ir miglā tīta.

Turpmākajās divās sezonās (2020./2021. un 2021./2022.) lielā mērā pateicoties Larkina un Miciča duetam, kā arī Atamana virsvadībai, ''Anadolu Efes'' ierakstīja savu nosaukumu vēsturē, kļūstot par trešo komandu modernajā Eirolīgā, kas uzvarējusi divas sezonas pēc kārtas. Nepateicīgajā ULEB Eirolīgas Final Four ērā tas izdevies arī Telavivas ''Maccabi'' (2004., 2005.) un Pirejas ''Olympiacos'' (2012., 2013.). Pirmajā finālspēlē Larkins iemeta 21 punktu, kaldinot Turcijas kluba uzvaru ar 86:81 pār Rolanda Šmita pārstāvēto ''Barcelona'', bet otrajā titula gadā mazrezultatīvākajā finālā ULEB Eirolīgas vēsturē Larkinam desmit punkti, sešas bumbas un četras piespēles ''Anadolu Efes'' uzvarā ar 58:57 pār Madrides ''Real''.

Lai arī pēc otrā čempiontitula Efes teju nekavējoties izziņoja Vila Klaibērna piesaisti un Ergins Atamans arī pēc vairākiem zaudējumiem medijos solīja iekļūšanu izslēgšanas spēles un trešo čempiontitulu, pagājušā sezona Stambulas grandam raksturojama kā izgāšanās. 34 spēlēs uzvaras un zaudējumi dalīti uz pusēm, ierindojoties 11. vietā 18 klubu konkurencē. Neveiksmju rezultāts arī pieprasīja acīmredzamas izmaiņas komandā, kas vēlāk piepildījās. Treneris Atamans pārcēlās uz Atēnu ''Panathinaikos'', Micičs izjauca viņa un Larkina dinamisko duetu, pēc baumām vairāku starpsezonu garumā beidzot lemjot par spēku izmēģināšanu NBA. Tāpat komandu pameta arī ilggadējais balsts groza apakšā Braients Danstons. Individuāli tik spilgta Eirolīgas sezona neizdevās arī pašam Larkinam, kurš, traumu mocīts, piedalījās vien 17 spēlēs, caurmērā sametot 11,9 punktus un atdodot 4,8 rezultatīvas piespēles. Labā ziņa visiem, kas plāno baudīt ''Anadolu Efes'' un ''Maccabi'' maču Rīgā – šajā sezonā vecais Larkins ir atpakaļ.

Šis ir amerikāņa līguma gads. 2022. gada vasarā Larkins pagarināja līgumu ar Efes uz divām sezonām par aptuveni astoņiem miljoniem ASV dolāru, kas Eirolīgas labāk apmaksāto spēlētāju sarakstā viņu ierindo pirmajā vietā.

Vils Klaibērns
Klaibērns uzskatāms par vienu no labākajiem vieglajiem uzbrucējiem Eiropā. Līdzšinējā sezona 33 gadus vecajam basketbolistam izvērtusies saraustīta traumu dēļ. 14 Eirolīgas cīņās viņam vidēji 11,5 punkti, 4,8 atlēkušās bumbas un 2,1 rezultatīvas piespēles. Šāda statistika pašlaik ir sliktākā rezultativitātes ziņā, kāda Klaibērnam bijusi Eiropas spēcīgākajā starptautiskajā klubu turnīrā.

201 centimetru raženā amerikāņa ceļš Eiropā sākās 2013. gadā pēc netikšanas izraudzītam NBA draftā. Klaibērna pirmā pieturvieta Vecajā kontinentā bija Vācijas Bundeslīgas komanda Ulmas ''ratiopharm'', kas iepriekš apliecinājusi sevi kā dimantu atradēju. Kā vēlāk izrādījies, tāds dimants ir arī Klaibērns.

Pēc Vācijas posma uzbrucējs karjeru turpināja Izraēlas augstākās līgas klubā Holonas ''Hapoel''. Telavivas piepilsētā amerikānis kļuva par Izraēlas čempionāta rezultatīvāko spēlētāju un pavēra ceļu uz Eirolīgu, 2016. gada augustā parakstīdams līgumu ar Stambulas ''Darussafaka'', kas pēc pirmās sezonas Eirolīgā atvēzēja spārnus un komplektējās ar mērķi spēlēt finālčetriniekā.

''Darussafaka'' klubs bez Klaibērna 2016./2017. gada sezonā savās rindās pulcēja arī Latvijas izlases kapteini Dairi Bertānu, ilggadējo Jāņa Strēlnieka komandas biedru Bambergā un vienu no tobrīd labākajiem Eirolīgas aizsargiem Bredliju Vanameikeru, Eirolīgas gaisotni iepriekš apostījušos Adrjēnu Moermanu un Džeimsu Andersonu, kā arī gados jaunos un perspektīvos Skotiju Vilbekinu un Anti Žižiču. Klaibērns sevi pieteica kā vienu no komandas līderiem, palīdzot ''Darussafaka'' sasniegt astoto vietu regulārajā sezonā, kas garantēja izslēgšanas spēles. Ceturtdaļfinālā gan Lukas Dončiča un Madrides ''Real'' pretestība izrādījās nepārvarama, Dačkai ciešot sakāvi četrās spēlēs.

Viena gana spilgta sezona Eirolīgā amerikāņu uzbrucējam garantēja līgumu ar vienu no iepriekš spēcīgakajiem klubiem turnīrā Maskavas CSKA. Okupantu vienības rindās Klaibērns aizvadīja piecas sezonas, to pārstāvēdams līdz pat 2022. gada sezonas beigām. Krievijā amerikānis izcīnīja 2019. gada Eirolīgas čempiontitulu un tika atzīts par Final Four vērtīgāko spēlētāju. Eirolīgas Spēlētāju asociācijas (ELPA) skatījumā Klaibērnam arī divas labākā rezervista balvas 2021. un 2022. gadā.

Nākamajā sezonā pēc čempiontitula izcīnīšanas Klaibērns, kā pats izteicies, saskārās ar grūtāko posmu savā karjerā – 2019. gada 25. oktobrī mačā pret Berlīnes ALBA amerikānis iedzīvojās ceļgala krustenisko saišu plīsumā, kas pārvilka strīpu pāri atlikušajai sezonai.

Pēc pieciem gadiem okupantu galvaspilsētā Klaibērns pameta CSKA organizāciju. Kamēr ''Anadolu Efes'' basketbolisti vēl uz Belgradas ''Štark'' arēnas parketa atzīmēja otro čempiontitulu, sociālajos tīklos basketbola apskatnieki jau apsprieda Efes teicamās iespējas triumfēt arī trešo sezonu pēc kārtas. Iemesls tam bija pavisam vienkāršs – kuluāros pavīdēja informācija, ka Klaibērns lēmis pastiprināt ''Anadolu Efes'', kopā ar Larkinu un Miciču izveidojot lielo trijnieku Eirolīgā. Cits pat to salīdzināja ar Kevina Durenta lēmumu pārcelties uz Goldensteitas ''Warriors'' 2016. gada vasarā.

Parakstīdams līgumu ar ''Anadolu Efes'', arī Klaibērns kļuva par vienu no apmaksātākajiem spēlētājiem Eirolīgā. Apskatnieki lēš, ka viņa kontrakts Stambulā ir aptuveni divi miljoni ASV dolāru sezonā.

Klaibērna pirmā sezona ''Anadolu Efes'' rindās izvērtās par individuāli spilgtāko viņa līdzšinējā karjerā. Uzbrucējs piedalījās visās 34 cīņās un vidēji spēlē izcēlās ar 16,7 punktiem, 5,7 atlēkušajām bumbām un 2,1 piespēlēm, tomēr sniegumu aizēnoja komandas neveiksmes un neiekļūšana play-off.

Dariuss Tompsons
No trīs spēlētājiem, kuriem ''Anadolu Efes'' rindās vērts pievērst lielāko uzmanību, amerikāņu saspēlnieks Dariuss Tompsons komandu papildinājis visnesenāk, to izdarot vien aizvadītajā starpsezonā, kad kā Vasilijes Miciča aizstājējs noslēdza trīs gadu līgumu. 13,0 punkti, 2,4 atlēkušās bumbas un 3,2 piespēles – šādu statistiku Eirolīgā 193 centimetrus garais aizsargs iekrājis 24 mačos šajā sezonā.

Pagājušajā sezonā 28 gadus vecais Dariuss Tompsons debitēja ULEB Eirolīgā, esot Artūra Kuruca komandas biedrs Vitorijas ''Baskonia'' rindās. Lai arī tādu balvu Eirolīgā nepiešķir, Tompsons teorētiski dēvējams par aizvadītās Eirolīgas sezonas labāko pirmgadnieku. Vidēji mačā viņš izcēlās ar 12,6 punktiem, 3,2 atlēkušajām bumbām un 6,7 rezultatīvajām piespēlēm, kas bija labākais rādītājs visā turnīrā, apsteidzot pat tādu izcilu piespēlētāju kā Milošs Teodosičs. Tompsons bija viens no galvenajiem iemesliem ''Baskonia'' rokrakstam un gana sekmīgajai sezonai pretēji kritiķu prognozēm – Basku Zemes klubs trenera Hoana Penjarojas vadībā spēlēja ātrāko un rezultatīvāko basketbolu Eirolīgā. Tiesa gan play-off palika nesasniegts, Kauņas ''Žalgiris'' ar uzvaru pēdējā kārtā Minehnē aizliekot kāju priekšā Tompsona un ''Baskonia'' cerībām spēlēt ceturtdaļfinālā.

Tompsona ceļš uz Eirolīgu gan sākās valstī, kas reti kuram izsauc asociācijas ar basketbolu – Nīderlandē. 2018./2019. gada sezonu Tompsons aizvadīja nīderlandiešu klubā ''ZZ Leiden'', sevi spilgti apliecinot gan vietējā ''Eredivisie'' čempionātā, gan arī FIBA Eiropas kausā. Abos turnīros viņš kļuva par rezultatīvāko spēlētāju, Nīderlandes meistarsacīkstēs arī tiekot atzīts par sezonas vērtīgāko spēlētāju.

Atsperoties Nīderlandē, Tompsons uz nākamajām divām sezonām piezemējās jau krietni spēcīgākā čempionātā Itālijas A sērijā, pievienojoties ''Brindisi''. Apūlijas reģiona klubā amerikānis turpināja apliecināt savas prasmes arī nākamajā līmenī. Vietējā čempionātā Tompsons tika iekļauts sezonas pirmajā pieciniekā un bija labākais bumbu pārtvērējs, bet FIBA Čempionu līgā tika ierindots sezonas otrajā simboliskajā pieciniekā.

Posms Itālijā Tompsonam bija produktīvs arī privātajā dzīvē – tur amerikānis satika savu sievu. Tieši šīs saiknes rezultātā aizsargs ir ieinteresējis Itālijas Basketbola federāciju (FIP), kas iepriekš centusies un potenciāli arī nākotnē centīsies Tompsonu piesaistīt pieaugušo valstsvienībai, nokārtojot pilsonības jautājumu.

Pēc divām sezonām A sērijā Tompsons pieņēma ienesīgu piedāvājumu no Krievijas kluba Krasnodaras ''Lokomotiv Kuban''. Krievijai iebrūkot Ukrainā un sākot karu, Tompsons pretēji savam tagadējam kolēģim Vilam Klaibērnam okupantu zemi pameta. Tosezon labā statistika Eirokausā (13,2 punkti un 5,8 piespēles) noķēra leģendārā ''Baskonia'' skauta Alfredo Salazara aci un iespēju spēlēt Eirolīgā.

Ar aptuveni divarpus miljonu ASV dolāru lielu līgumu Tompsons šajā sezonā pēc neoficiālas informācijas ir piektais apmaksātākais spēlētājs Eirolīgā.

Citi
8. februārī ''Arēnā Rīga'' spēlēs arī divi NBA čempioni – franču aizsargs Rodrigs Bobuā (2011. gadā ar Dalasas ''Mavericks'') un amerikāņu uzbrucējs Elaiža Braients (2021. gadā ar Milvoki ''Bucks''). Efes rindās spēlē arī vācu centrs Tibors Plaiss, kurš kā jaunais spēlētājs iekļuva 2009. gada valstsvienības sastāvā Eiropas čempionāta finālturnīrā, tiesa gan pret Latvijas tagad vai nekad modeļa izlasi izšķirošajā grupas mačā laukumā nedodoties, vācu aizsargs, 2023. gada Pasaules kausa uzvarētājs Justuss Hollacs, sezonu kopā ar Rihardu Lomažu ''Merkezefendi'' rindās sākušais Daniels Oturu (mačā pret ''Žalgiris'' iedzīvojās savainojumā, kura nopietnība pašlaik nav skaidra), kādreizējais Mareka Mejera komandas biedrs Tairīks Džounss, kā arī iepriekš ar Artūru Žagaru Badalonā spēlējušais Dereks Viliss.

Telavivas ''Maccabi''

Veids Boldvins
27 gadus vecais Boldvins ''Maccabi'' rindās aizvada otro sezonu. Šajā sezonā viņa kontā caurmērā 16,9 punkti, 2,5 atlēkušās bumbas, 5,1 rezultatīva piespēle un 1,1 pārtverta bumba, esot lietderīgākajam ''Maccabi'' spēlētājam ar vidējo efektivitāti 17,8.

Boldvina profesionālā karjera 20 gadu vecumā sākās Nacionālajā basketbola asociācijā. 2016. gadā viņu ar 17. numuru draftēja Memfisas ''Grizzlies'', taču kopumā cerības basketbola mekā aizsargs neattaisnoja. Trīs sezonās Memfisā un Portlendas ''Trail Blazers'' rindās amerikānim kopumā 56 spēles, kurās caurmērā 3,1 punkti, 1,2 atlēkušās bumbas un 1,4 piespēles, daudz spēlējot arī G-līgā.

Nespēdams izsist vietu kādas NBA komandas rotācijā, Boldvins 2019. gada vasarā lēma izmēģināt spēkus Eiropā un vienojās par divu gadu līgumu ar Pirejas ''Olympiacos''. 193 centimetrus garā aizsarga nedienas turpinājās arī Grieķijā. No sākotnēji plānotās atslēgas spēlētāja lomas Jorgosa Bardzokasa Eirolīgas rotācijā Boldvinam vien 5,5 punkti un 1,8 rezultatīvas piespēles. Neapmierinošā snieguma rezultātā ''Olympiacos'' līguma otrajā gadā ar Boldvinu lēma sadarbību neturpināt. Amerikāņa situācijai Pirejā nepalīdzēja arī iesaistīšanās asumos treniņprocesa laikā ar komandas biedru Vilu Čeriju. Sliktā zēna slava Boldvinam sekojusi līdzi arī viņa turpmākajā karjerā, to sekmējot kliegšanai uz komandas biedriem, vairākiem tiešiem izteikumiem publiski un konfliktiem ar pretspēlētājiem.

''Pajautājiet jebkuram par viņa raksturu un jums visu izstāstīs.. Pajautājiet to jebkuram spēlētājam no 2019./2020. gada ''Olympiacos'' sastāva. Galvoju par to ar visu savu algu,'' pēc viena no skandāliem par Boldvinu savā ''Twitter'' kontā rakstīja viņa tautietis un tās sezonas komandas biedrs Brendons Pols. ''Visi, kuri mani trenējuši vai spēlējuši ar mani, zina to, kāds es esmu. Pavaicājiet viņiem, kāpēc man nācās pārtraukt viņu [Boldvinu] aicināt pie sevis ciemos Atēnu dzīvoklī. Viņš regulāri plēsa lietas un iesaistījās strīdos ar visiem, nogalinot atmosfēru,'' turpināja Pols.

Pašreizējā Kauņas ''Žalgiris'' stūrmaņa Andrea Trinkjēri vadībā 2020./2021. gada sezonā Minhenes ''Bayern'' rindās Boldvins kļuva par vienu no labākajiem Eirolīgas aizsargiem, ar vidēji 15,3 punktiem un 4,0 rezultatīvām piespēlēm atzīmējoties 39 spēlēs. Bavārijas klubs pamatturnīru noslēdza piektajā pozīcijā, bet ceturtdaļfinālā izšķirošajā mačā piekāpās Milānas ''Olimpia'' basketbolistiem.

''Veids tika atspoguļots kā slikts puisis, taču viņš ir labs zēns, kurš izdarījis dažas sliktas lietas,'' par Boldvinu sacīja Minhenes ''Bayern'' itāļu sporta direktors Daniele Baiēzi.

Lai gan ''Bayern'' vadība Boldvinu publiski nekritizēja, arī Bavārijā viņa uzturēšanās ilga tikai vienu sezonu, vēlāk pārceļoties uz Vitorijas ''Baskonia'', kur aizsargs spēlēja kopā ar Latvijas izlases basketbolistu Artūru Kurucu. Spānijā amerikānis turpināja krāt labu statistiku (14,1 punkts un 4,4 piespēles), tomēr komandas sniegums nebija tik veiksmīgs – palikšana ārpus play-off Eirolīgā, zaudējums ACB līgas pusfinālā un palikšana ārpus Karaļa kausa izcīņas.

2022. gada vasarā iespēju Boldvinam lēma dot ''Maccabi'', izziņojot divu gadu sadarbību. Līdz šim Telavivā aizsarga sliktā zēna slava nedaudz pieklususi, bet komanda cīnījusies gana sekmīgi. Tā rezultātā Boldvins jau paguvis pagarināt līgumu ar Izraēlas titulētāko klubu un tā rindas pārstāvēs vismaz līdz 2025. gadam. Sociālajos tīklos pēc zaudējuma ceturtdaļfinālā pret ''Monaco'' Boldvins apsolīja ''Maccabi'' tuvākajās sezonās aizvest līdz Final Four. Šajā sezonā viņam ir gana laba iespēja doto solījumu izpildīt.

Lorenzo Brauns
33 gadus vecais aizsargs šobrīd aizvada savu piekto sezonu Eirolīgā un otro Telavivas ''Maccabi''. Otro reizi profesionālajā karjerā Brauns kādā no komandām ir ilgāk nekā vienu sezonu. 23 cīņās viņa rēķinā caurmērā 13,3 punkti, 2,7 bumbas zem groziem, 6,2 rezultatīvas piespēles, 1,1 pārtverta bumba un lietderības koeficients 12,2.

Līdz pat 29 gadu vecumam Brauns Eiropā nebija spēlējis. Laikā pēc ''NC State'' absolvēšanas 2013. gadā līdz pat 2019. gadam amerikānis aizvadīja 103 spēles Nacionālajā basketbola asociācijā, pārstāvēdams Toronto ''Raptors'', Minesotas ''Timberwolves'', Fīniksas ''Suns'' un Filadelfijas ''76ers''. Sešu gadu laikā Brauna karjeras CV arī tika papildināts ar divām sezonām Ķīnas Basketbola asociācijā (CBA).

2016. gadā Brauns lēma izmēģināt spēkus Eiropas basketbolā un pievienojās Kazaņas UNICS, taču nevienu spēli neaizvadīja, pēc 11 dienām tiekot atbrīvots, jo neizturēja medicīniskās pārbaudes.

Pirmo reizi pilnībā pārcelties uz augsta līmeņa Vecā kontinenta komandu Braunam izdevās 2019. gadā pēc NBA G-līgas vērtīgākā spēlētāja balvas izcīnīšanas – 196 centimetrus garais aizsargs parakstīja vienas sezonas līgumu ar Belgradas ''Crvena Zvezda''. Sezona kovida dēļ tika noslēgta priekšlaicīgi, Zvezda ierindojās 14. vietā 18 klubu konkurencē, bet Brauna individuāli iespētie 12,3 punkti un 4,6 piespēles ļāva tikt pie līguma ar spēcīgo Stambulas ''Fenerbahce''.

Turcijā aizsarga pienesums komandai samazinājās, ''Fenerbahce'' spēlēja izslēgšanas spēlēs, trīs mačos zaudējot CSKA, bet pēc sezonas pārbūvēja lielu daļu sastāva un nomainīja arī galveno treneri Igoru Kokoškovu. Stambulai sekoja otrais piegājiens Kazaņā, kur Brauns pilnībā pieteica sevi kā vienu no labākajiem aizsargiem Eirolīgā. UNICS līdz Krievijas sāktajam karam Ukrainā bija droša play-off komanda. Sākoties karam, amerikānis sākotnēji Kazaņu pameta, bet vēlāk atgriezās pie okupantiem, lai noslēgtu sezonu. Pēc tās krievi piedāvāja lielu līgumu, tomēr Brauns izvēlējās turpināt spēlēt Eirolīgā un nonāca ''Maccabi''. Pirmā sezona Telavivā kļuva par līdz šim labāko viņa karjerā – 16,4 punkti, 3,0 atlēkušās bumbas, 5,5 piespēles un komandas pirmā 20 uzvaru sezona Eirolīgā. Ceturtdaļfinālā gan izraēlieši piecās spēlēs zaudēja Monako komandai.

Brauna uzvārds plašāk sporta pasaulē izskanēja 2022. gada vasarā, kad amerikāņu basketbolistam tika piešķirta Spānijas pilsonība, viņam ne reizi karjerā nepārstāvot spāņu komandas. Iemesls Brauna piesaistīšanai no Spānijas Basketbola federācijas (FEB) bija pavisam vienkāršs. Vīriešu valstsvienībā, gatavojoties ''EuroBasket 2022'' finālturnīram, vājākā pozīcija bija saspēles vadītājs. Spāņi to lēma risināt nevis ar savu dziļo rezervju pārbaudi un uzticēšanos kādam gados jaunākam basketbolistam, bet gan ar Brauna naturalizāciju. Šāds lēmums lika saraukt uzacis daudziem, tostarp arī Spānijas izlases kapteinim Rudijam Fernandesam, kurš sākontēji kritizēja Brauna naturalizāciju, publiski paziņojot par sava viedokļa paušanu federācijas tā laika prezidentam Horhem Garbahosam.

2022. gada Eiropas čempionāta finālturnīrā spāņi izcīnīja zelta medaļas, Brauna naturalizācijas kritiķiem Spānijā pieklustot. Brauns turnīrā vidēji atzīmējās ar 15,2 punktiem un 7,6 rezultatīvām piespēlēm, kas bija otrais labākais rādītājs čempionātā. Naturalizētā aizsarga sniegums lielā mērā bija galvenā Serdžo Skariolo trenētās komandas panākumu atslēga. Vairāki basketbola apskatnieki pēc finālturnīra pat izvirzījuši teoriju, ka Brauns pie turnīra MVP balvas netika vien naturalizācijas skandāla dēļ. Par vērtīgāko tika atzīts Villijs Ernangomess, bet Brauns ierindojās turnīra simboliskajā pieciniekā.

Pagājušajā nedēļā Brauns medijiem izteicās, ka ir gatavs Spānijas izlasi pārstāvēt arī jūlijā gaidāmajā Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijā, taču viss ir atkarīgs no tā, kur pasaulē nāks viņa un sievas maijā gaidāmais mazulis. Ja tas notiks Telavivā, ne ASV, tad Brauns būšot pieejams Serdžo Skariolo trenētajai Spānijas valstsvienībai.

Gan Brauns, gan Boldvins šajā sezonā pelna pusotru miljonu ASV dolāru, esot apmaksātākie ''Maccabi'' basketbolisti.

Bonzijs Kolsons
28 gadus vecais uzbrucējs Bonzijs Kolsons augstākā līmeņa Eiropas basketbolā pirmo reizi spēlēja vien pagājušajā sezonā, kad pēc vairākām sezonām ULEB Eirokausā un FIBA Čempionu līgā tika pie divu gadu līguma ar Telavivas ''Maccabi''. Šosezon Kolsona rēķinā vidēji 12,9 punkti, 5,8 atlēkušās bumbas un 1,4 pārtvertas bumbas, un efektivitāte 15,1.

2018. gadā amerikāņu uzbrucējs pēc ''Notre Dame'' universitātes absolvēšnas netika izvēlēts NBA draftā un profesionālo karjeru sāka NBA G-līgas vienībā Klīvlendas ''Charge''. Tajā Kolsons savas prasmes nodemonstrēja tik veiksmīgi, ka tika pie divvirzienu līguma ar NBA komandu Milvoki ''Bucks''. Laiks Viskonsinas štata komandā gan ilga vien astoņas spēles. Produktīvākajā no tām Kolsons laukumā pret Atlantas ''Hawks'' pavadīja 41 minūti, izceļoties ar double-double – 15 punkti un 16 atlēkušās bumbas.

2019./2020. gada sezona Kolsonam bija pirmā Vecajā kontinentā. Viņš pievienojās Stambulas ''Darussafaka'' un aizvadīja produktīvu sezonu kā Superlīgā, tā arī Eirokausā. Gads Turcijā gan noslēdzās priekšlaicīgi, pusēm aprīlī abpusēji vienojoties par sadarbības pārtraukšanu. Kā Kolsona nākamā karjeras pieturvieta iezīmējās Strasbūra, kuras rindās amerikānis ieradās arī Latvijā.

8. februārī viņš uz ''Arēnas Rīga'' dēļiem atgriezīsies pēc trīsarpus gadu pārtraukuma. 2020. gada oktobrī Kolsona ''Strasbourg'' FIBA Čempionu līgā izbraukumā spēlēja pret ''VEF Rīga''. Amerikānis kļuva par mača galveno varoni, realizēdams sarežģītu uzvaru nesošo tālmetienu pāri tā laika VEF centram Maiklam Kaizeram.

2020./2021. gada sezonā Kolsons bija spēcīgākā FIBA klubu turnīra rezultatīvākais spēlētājs un tika atzīts par Čempionu līgas vērtīgāko basketbolistu. Viņa individuālais sniegums palīdzēja ''Strasbourg'' sasniegt Final Four fāzi, kurā gan divi zaudējumi pret Spānijas klubiem franču komandu ierindoja ceturtajā vietā. Strasbūrai sekoja teorētisks solis augšup – ienesīgs līgums Turcijā ar Čempionu līgas otrās vietas ieguvēju ''Pinar Karsiyaka''. Lai arī Kolsona statistika, salīdzinot ar gadu Francijā, nedaudz kritās, tas netraucēja pēc sezonas Izmirā tikt pie pirmās iespējas Eirolīgā.

Kolsons ''Maccabi'' algu sarakstā ar 700 tūkstošu dolāru vērtu līgumu ieņem ceturto vietu aiz Džosa Nībo, kurš saņem par simts tūkstošiem vairāk.

Citi
Galvenā trenera Odeda Kataša pulcētajā ''Maccabi'' kolektīvā spēlē arī bijušais Kauņas ''Žalgiris'' atlētiskais centrs Džošs Nībo, leģendārā trenera Deivida Blata dēls Tamirs Blats, savlaik Rīgā pret VEF Čempionu līgā spēlējušais kubietis Hasiels Rivero, kurš kopā ar komandas biedru Antoniusu Klīvlendu pirms pievienošanās ''Maccabi'' potenciāli varēja arī nonākt Latvijā bāzētajā Eirokausa komandā Slobožanskas ''Prometey'', Baltkrievijā dzimušais Romāns Sorkins, desmit mačus NBA aizvadījušais Džeimss Vebs, kā arī no NCAA trešās divīzijas līdz augstākajam līmenim Eiropā tikušais Džons Dibartolomeo.

Izmantotie resursi:
https://www.euroleaguebasketball.ne...
https://www.euroleaguebasketball.ne...
https://www.euroleaguebasketball.ne...
https://www.euroleaguebasketball.ne...
https://www.euroleaguebasketball.ne...
https://www.euroleaguebasketball.ne...

  +1 [+] [-]

, 2024-02-02 13:24, pirms 3 mēnešiem
Kāpēc atsevišķi izcelts nav maccabi faktiskais līderis romka sorkins?

  +5 [+] [-]

, 2024-02-02 17:53, pirms 3 mēnešiem
Ļoti detalizēts apraksts par abām komandām. Cepums autoram.

  +1 [+] [-]

, 2024-02-02 19:04, pirms 3 mēnešiem
Brauksim no Rūjienas atbalstīt
Jau divas vojādžeru ekipāžas pieteikušies
Piektdienu ņemam Darbā brīvu

     [+] [-]

, 2024-02-04 02:49, pirms 3 mēnešiem
Daudz vairāk būtu jāraksta par aktualitātēm Latvijas sportā un latviešu sportistiem, nevis kā šeit izvērsta PIRMSSPĒLES eseja par ierindas spēli tomēr Eirolīgā. Tai pašā laikā LV izlase rokasbumbā sit visus antirekordus, demonstrē fatālu sniegumu un sliktākos rezultātus kopš neatkarības atjaunošanas, bet nezinām neko, kas notiek īstenībā federācijā, kāpēc labākais handbolists nespēlē izlasē, kāpēc spēlētāji no ārzemēm nebrauc uz izlasi, vietējie spēlētāji aizbildinās ar aizņemtību darbā, LV handbola korifejs Toļiks Kreipāns klusē un vēl virkne jautājumu bez atbildēm... federācija izslēdz jebkādu komunikāciju soc.tīklos, kritiskos un negatīvos komentārus Facebook lapā nekavējoties izdzēš... tai pašā laika ar visu cieņu Eirolīgai tās ierindas spēlei pievērš vairāk uzmanības kā LV izlasei vispār kādā atsevišķi ņemtā sporta veidā.

     [+] [-]

, 2024-02-04 02:58, pirms 3 mēnešiem
P.S. Labi, Dainis izteica it kā skaidrojumu savai nespēlēšanai izlasē, tai pašā laika , atzīmējot, ka gribējis uzspēlēt Ludzā, bet tā bija standarta atbilde - slodzes, traumas, jauna komanda - tā kā problēmas zemtekstā jūtam un nevēlēšanos kļūt par sava veida skandālistu tā jau bēdīgajā fonā.