Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

A. Čukste: "Esam gatavi cīnīties"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

A. Čukste:  "Esam gatavi cīnīties"
Ainārs Čukste, "TTT Rīga" galvenais treneris

„Eirolīga ir prioritāte, taču arī Latvijas un Baltijas līgu izslēgšanas spēlēs ir ļoti svarīgas. Esam gandarīti, ka sastāvs ir skaidrs un varēsim ar to strādāt līdz sezonas beigām," intervijā stāsta sieviešu basketbola kluba "TTT Rīga" galvenais treneris Ainārs Čukste.

FIBA Eirolīgas atklāšanas spēlē 15. oktobrī plkst. 18:30 "Arēnā Rīga" Latvijas čempiones "TTT Rīga" sacentīsies ar Ungārijas "MKB Euroleasing".

Rītdien „TTT Rīga” pirmā spēle Eirolīgā – kādi ir komandas mērķi prestižajā turnīrā?
Komandas mērķis Eirolīgā ir veiksmīgi nospēlēt grupu turnīru un apakšgrupā iekļūt starp četrām labākajām komandām, kuras kvalificējas sacensību nākamajai kārtai - izslēgšanas spēlēm. Ja tas izdosies, nākamos mērķus varēsim uzstādīt jau pēc tam. Katrā ziņā, mums priekšā ļoti smagas spēlēs ar ļoti spēcīgiem pretiniekiem. Nerunājot par grupas favorītkomandām CSKA un Gambrinus, arī pārējās komandas Euroleasing, ESB Lille Metropole un Umana Reyer ir ļoti labi nokomplektētas, tāpēc domāju, ka katram rezultātam, savstarpējo spēļu punktu starpībai būs ļoti liela nozīme apakšgrupas turnīra beigās. Bet, neskatoties uz ļoti spēcīgo konkurenci, esam gatavi cīnīties, lai izvirzīto mērķi sasniegtu.

Kā notika sastāva komplektācija jaunajai sezonai?
Pēc sezonas mums bija noslēgti divi līgumi ar Zani Eglīti un Aiju Brumermani. Jau no marta mēneša tika mērķtiecīgi strādāts, lai iesaistītu komandā kādu no vadošajām Latvijas izlases spēlētājām. Tika runāts gan ar Zani Tamani, gan Guntu Baško, gan ar Ievu Kubliņu. Esmu priecīgs, ka šis mērķtiecīgais darbs noslēdzās ar līguma parakstīšanu ar Ievu Kubliņu. Uzreiz pēc sezonas piedāvājām sadarbību Andai Eibelei un Ditai Krūmbergai.

Kluba prioritāte ir, lai vismaz puse spēlētāju komandas sastāvā būtu latvietes, tāpēc turpinājām strādāt, lai piesaistītu uz to brīdi brīvās latviešu spēlētājas. Jūlija sākumā, brīdī, kad likās, ka būs grūtības piesaistīt latviešu spēlētājas, nāca piedāvājums no Lāsmas Jēkabsones aģenta. Vienojāmies diezgan ātri un bijām gandarīti iegūt vēl vienu latviešu spēlētāju.

Vienlaicīgi sākam strādāt ar ārzemniecēm, tirgus iespējas bija ārkārtīgi plašas. Aģentu piedāvājums bija ļoti liels un vienlaicīgi ļoti dažāds. Ņemot vērā mūsu finansiālās iespējas, izskatījām dažādus piedāvājumus. Izvēlējāmies no pagājušā gada ārzemniecēm paturēt Jeļizavetu Kitizinu un Meriki Anderson. Pēc liela atlases darba nolēmām iesaistīt komandā vienu no Baltkrievijas izlases vadošajām spēlētājām Tatjanu Troinu un vienu no jaunajām WNBA spēlētājām, ar7.Nr. šī gada draftā izvēlēto Essence Carson. Par otro saspēles vadītāju izvēlējāmies Brazīlijas izlases spēlētāju Natalia Buriam. Viņu redzējām Madridē, OS kvalifikācijas turnīra laikā. Viņa ir jauna spēlētāja, nav ar skaļiem tituliem un nav spēlējusi Eiropā, bet ceru, ka spēs iekļauties mūsu komandas taktiskajos uzdevumos un pielāgoties mūsu prasībām.

Jūlija beigās līgumi vēl nebija saslēgti, bet komandas aprises bija skaidras. Faktiski tās ir tādas pašas kā pašlaik. Šobrīd mums ir piecas latvietes un piecas ārzemnieces. Proporciju gan gribētos savādāku par labu latviešu spēlētājām, bet varbūt nākošgad.

Lāsmai un Ditai ir viens aģents, tas nostrādāja?
Tam nebija nozīmes. Galvenais, zināju abas spēlētājas no jaunatnes komandām. Zinu viņu spējas un arī lietas, kuras jāuzlabo.

Ieva Kubliņa ir nopietnākais papildinājums?
Ieva ir ļoti augsta līmeņa spēlētāja. Tas ir labi visiem - klubam, līdzjutējiem. Visu laiku bija tā – visas vadošās Latvijas izlases spēlētājas spēlē tālu prom, Latvijā neviena nav. Manuprāt, klubs ar savu darbu pierādījis, ka mūsu organizācija ir labā līmenī. Ja tā nebūtu, Ieva noteikti nespēlētu pie mums. Ieva ir augstas klases profesionāle. Lai ar viņu noslēgtu līgumu, visam jābūt kārtībā, visam jābūt atbilstoši augstākajām prasībām.

No iepriekšējā gada palikušas Jeļizaveta Kitizina un Merike Andersone...
Bija jāmeklē spēlētājas, kas atbilst mūsu koncepcijai, kuras var veiksmīgi iekļaut komandas spēlē. Izejot no tā , izvēlējāmies paturēt Kitizinu. Pirmkārt, zinām viņu kā spēlētāju. Viņa zina mūsu prasības, mēs zinām viņas varēšanu. Garo spēlētāju atlasē lielas izvēles nebija, tāpēc viņu paturējām. Par Meriki – viņa ir cīnītāja, reizēm ar diezgan pasmagu raksturu. Kopumā viņas sniegums apmierina, viņa ir pieradusi pie mums, ko apliecina pašas piekrišana.

Esense Kārsone ir jaunā spēlētāja, es viņu redzēju Ņujorkā. Brīdī, kad biju tur, varbūt nebija viņas veiksmīgākais spēļu posms, bet skaidrs ir viens. Laukumā pavadītajās minūtēs bija redzams viņas spēles stils un zināsim, kā viņu izmantot. Ceram, ka viņa būs punktu guvēja, agresīva. No studiju laikiem viņa tiek raksturota kā viena no labākajām aizsardzības spēlētājām, kas ir būtiski mūsu komandas spēlei. Zināms risks ir, jo Eiropā viņa nekad nav spēlējusi, ir tipiska Amerikas basketbola skolas pārstāve.

Eiropa Esensei būs zināms pārbaudījums. Ceru, izdosies panākt, lai viņa spēlē, kā mums vajag. Tai pat laikā nebremzējot individuālās izpausmes un to, ko atļauj individuālā meistarība, piemēram, grūtās situācijās nospēlēt 1 pret 1. Centīsimies maksimāli viņu izmantot.

Iepriekšējās sezonās bija ļoti liela spēlētāju rotācija, kopā komandai cauri izgāja līdz pat 20 spēlētājām. Šogad pamatuzdevums ir veidot komandu visai sezonai?
Iepriekšējās sezonās līgumus nācās slēgt pēdējā brīdī. Tie pārsvarā tika noslēgti uz Eiropas Kausu vai Eirolīgas sezonu. Pēc tam spēlētāji bija jāatlaiž vai nācās atlaist, iemesli bija dažādi. Šajā sezonā līgumi tika noslēgti ļoti laicīgi, uzskatu, tas ir liels mūsu kluba panākums.

Tam pamatā ir 1) iepriekšējo gadu pieredze, 2) šobrīd aģenti droši slēdz līgumus līdz sezonas beigām. Praktiski visi līgumi ir noslēgti līdz sezonas beigām, ar Natalia BuriaN ir iespējams to pāŗskatīt pēc Eirolīgas. Pēdējā gadījumā bijām iniciatori, jo pilnībā nezinām viņu kā spēlētāju. Esam redzējuši darbībā Brazīlījas izlasē, tas patika, bet skatīsimies, kā viņa iekļaujas komandā. Viņa tāda ir vienīgā, taču vēlamies sastāvu saglabāt līdz sezonas beigām. Uzskatu, ja komanda ir kopā pilnu sezonu, labi saspēlēta, visi zin savus uzdevumus, tas ir svarīgs priekšnoteikums veiksmīgai spēlei sezonas otrajā pusē.

Šovasar izdevās klātienē redzēt WNBA spēles, spilgtākie iespaidi?
Pirmajā brīdī Medisonskvērgārdenas arēna, kur spēlē Ņujorkas „Liberty”, vizuāli no ārpuses neliekas nekas ārkārtējs. Liela arēna, iebūvēta vienā no Ņujorkas kvartāliem, mazliet jau veca, bet iespaido visa apkārt esošā aura. Tik daudz svarīgas sacensības tur ir notikušas, koncerti un pasākumi padara arēnu īpašu. Iekšā ieejot, to jūt. Gaiteņos ir fotogrāfiju galerijas, skatīties spēles tur ir kas īpašs.

Paveicās, ka redzēju šobrīd vienīgo Ņujorkas „Liberty” Outdoor Classic spēli āra laukumos, tas bija ļoti interesanti. Ievērojama ir organizācija, katra spēle tiek pasniegta kā šovs.

Vai pēc Olimpiskajām spēlēm nav aizķērušies kādi savainojumi?
Katrs spēlētājs nāk ar savu veselības vēsturi, sportā bez savainojumiem neiztikt, bet centīsimies savainojumus apārstēt un darīt visu, lai to sezonas laikā būtu iespējami mazāk, strādājot pie tā , lai uzlabotu spēlētāju fizisko sagatavotību. Noteikti iepriecina, ka mums ir divu Olimpisko izlašu veselākās spēlētājas, Latvijas izlases veselākā spēlētāja un Baltkrievijas izlases veselākā spēlētāja. Veselība garas sezonas darbā ir ļoti, ļoti svarīga.

Izmantotie resursi:
tttriga.lv

 +11 [+] [-]

, 2008-10-14 16:47, pirms 15 gadiem
Ā, manas acis, tak novācat to fonu!

  +9 [+] [-]

, 2008-10-14 16:57, pirms 15 gadiem
pilniba piekritu par neizturamo fonu!!!

  +7 [+] [-]

, 2008-10-14 17:12, pirms 15 gadiem
FONS FONS FONS

  +3 [+] [-]

, 2008-10-14 17:16, pirms 15 gadiem
Noviks vareja par Tari un Babkinu ari pajautat !!!!!!!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2008-10-14 17:40, pirms 15 gadiem
Fons ir pārāk spilgts - spiež acīs, bet ja sponsors tā vēlas, tad nekas nav darāms...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2008-10-15 07:35, pirms 15 gadiem
Oranžais LMT fons spiež acīs...