Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Baskājaini indiāņi uzvar starptautiskā basketbola turnīrā

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Baskājaini indiāņi uzvar starptautiskā basketbola turnīrā
"Meksikas baskāju peles" darbībā
Foto: FIBA

Trike cilts indiāņu komanda izcīnīja pirmo vietu ceturtajā starptautiskajā Mini-basketbola festivālā (4th International Festival of Mini-Basketball) Argentīnas pilsētā Kordovā. Iespējams, šim faktam netiktu pievērsta īpaša uzmanība, ja vien uzvarētāji...spēlētu ar apaviem.

Indiāņu bērni Kordovas laukumos devās ar basām kājām, taču tas netraucēja viņiem uzvarēt visās sešās spēlēs, apsteidzot konkurentus no daudzām valstīm. “Meksikas baskāju peles” – tāda ir neparastās komandas iesauka.

Viens no komandas treneriem Ernesto Merino sarunā ar “Associated Press” pastāstīja, ka, pievienojoties vienībai, bērniem tiek izdalīti basketbola apavi, taču daudzi no viņiem tos nevalkā, jo pieraduši staigāt ar basām kājām.

“Viņiem tā ir ierasta lieta,” teica Merino, atzīmējot, ka bērni aug lielās, nabadzīgās ģimenēs, kurām trūkst naudas, lai nopirktu apģērbu un apavus. Merino, kurš arī ir Trikes cilts indiānis, uzsver, ka indiāņu bērni sīkos augumus un inventāra trūkumu kompensē ar spēku, ātrumu un sīkstumu.

Argentīnā gūtās uzvaras pievērsa komandai starptautisku uzmanību. Bērnu veikums izpelnījās minūti ilgus aplausus Meksikas parlamentā, bet valsts prezidents Enrike Pena Neto (Enrique Pena Nieto) tviterī ierakstīja sekojošus vārdus: “Trike indiāņu izveidotās Oahakas iezemiešu basketbola akadēmijas uzvaras dara meksikāņus lepnus.”

FIBA Ameriku nodaļas (FIBA Americas) prezidents Horasio Muratore, kurš rīko basketbola turnīrus bērniem vecumā no 10-12 gadiem, uzsvēra, ka Trikes puiši ir labākie spēlētāji. Viņš teica, ka pirmo reizi komandu redzējis Ameriku čempionātā sievietēm, kas notika Meksikas pilsētā Halapā. “Meksikas baskāju peles” laukumā izgāja finālspēles puslaika pārtraukumā.

“Tas bija fantastiski. Visa arēna uzgavilēja spēlētājiem. Mūs pārsteidza komandas galvenā trenera Serhio Zunigas (Sergio Zuniga) paveiktais darbs. Bērniem tā ir dzīves iespēja. Lēmums nosūtīt viņus uz Argentīnu bija brīnišķīgs. Šie bērni to ir pelnījuši vairāk nekā jebkurš cits.”

Mini basketbola festivālā piedalījās vairāk nekā 8500 bērnu. Trikes komanda kļuva par īpašajiem viesiem.

Oahakas pavalsts Meksikas dienvidos ir viena no nabadzīgākajām valstī. Trikes komanda izveidota īpašas basketbola programmas ietvaros. Pavalsts valdība piešķir viņiem apavus, uniformas un mēneša stipendiju 24 latu apmērā.

Trīs gadu laikā basketbola akadēmijas audzēkņu skaits pieaudzis līdz 40, ieskaitot piecas meitenes. Lai iekļūtu komandā, bērniem nepieciešamas labas atzīmes, dzimtās valodas zināšanas un pieredze mājas darbos.

Mēs redzam basketbolu kā iespēju izsisties dzīvē. Vēlamies, lai bērni būtu tai sagatavoti,” teica Merino.

Trikes indiāņu komanda "Meksikas baskāju peles"

Izmantotie resursi:
MEX - The barefoot mice who...

  +1 [+] [-]

, 2013-10-29 20:48, pirms 11 gadiem
kur video???

  +4 [+] [-]

, 2013-10-30 07:57, pirms 11 gadiem
evenks rakstīja: kur video???
Anatolij , TU?!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-10-30 15:17, pirms 11 gadiem
Respekts mazajiem