Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

WNBA finālu MVP Mēsemana: "Nesaprotu spēlētājus, kuri zālēs urbjas telefonos"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

WNBA finālu MVP Mēsemana: "Nesaprotu spēlētājus, kuri zālēs urbjas telefonos"
Emma Mēsemana ar WNBA kausu 2019. gada 10. oktobrī. Foto: WNBA/Mystics

"Ja izvēlies tikai WNBA, tad zaudēsi FIBA. Ja spēlē FIBA, nāksies izlaist daļu WNBA sezonas. Man ļoti patīk spēlēt Beļģijas valstsvienībā, tāpēc mana izvēle ir par labu tai," Jekaterinburgas UGMK un Vašingtonas "Mystics" spēka uzbrucēja Emma Mēsemana (Meesseman) uzskata, ka spēlēšana izlasē padara viņu par labāku spēlētāju.

Gads sākās kā slikta pirmā ceturtdaļa basketbola spēlē. Lidmašīna no Briseles uz Maskavu izlidoja ar kavēšanos. Nokavēta pārsēšanās uz Jekaterinburgu, aizkavēts nākamais reiss uz Urālu lielpilsētu un pazaudēta soma – tāds bija Emmas 2019. gada starts. Vienpadsmit mēnešus vēlāk viņa ir trīskārtēja Eirolīgas čempione, četrkārtēja Krievijas čempione, WNBA čempione un WNBA finālu vērtīgākā spēlētāju.

Panākumi nav sagrozījuši Emmas galvu. Viņa sirdī joprojām ir mazā un aizrautīgā meitene no Ipras (Ypres – franču val.; Ieper – flāmu val.). Laipna, smaidīga un uzmanīga sarunu biedre, kurā nav ne mazāko augstprātības pazīmju. Rīgā viņa sagaidīs svarīgu brīdi – Beļģijas valstsvienība uzzinās pretinieces Tokijas spēļu kvalifikācijas turnīrā.

Elīna Dikeulaku teica, ka visu dara ar bērna prieku. Vai tev piemīt bērna aizrautība?
Jā! Protams, spēle ir citādāka nekā bērnībā, taču citādi nekas nav mainījies. Man patīk visu atklāt, vienmēr esmu ziņkārīga. Līdzīgi kā bērnam, kurš vēlas visu zināt. Katru reizi, kad nonāku jaunā vietā, cenšos uzzināt pēc iespējas vairāk. Visu mūžu spēlēju basketbolu – ja gūstu bērna prieku, tas ir lieliski!

Kas rada prieku, domājot par rītdienas izbraukuma spēli pret TTT?
Vienmēr priecājos par izbraukuma spēlēm. Atceros, ka pērn TTT spēlēja ļoti labi. Šosezon neesmu sekojusi, bet domāju, ka Rīgā vienmēr ir grūti spēlēt. Gaidu, kā tas būs šoreiz. No pašreizējā rīdzinieču sastāva varu nosaukt tikai treneri (Mārtiņu Zībartu) un Marinu Meibriju.

Manuprāt, TTT komanda šogad ir jaunāka. Tātad ar mazāku pieredzi. No otras puses, pret nezināmām pretiniecēm dažreiz klājas grūtāk. Viņas spēlē aizrautīgi, grib samest daudz punktu. Pret tādu komandu nav viegli spēlēt aizsardzībā. Mums jābūt tam gatavām.

Dzīvojam informācijas laikmetā ar sociālajiem tīkliem. Vai centies vairāk laika pavadīt bez telefona?
Treniņā man telefona nav. Spēļu dienās esmu “offline” – tas nozīmē, ka neesmu sociālajos tīklos. Tas ir mans veids, kā koncentrēties spēlei. Zinu, ka daudziem cilvēkiem sociālie tīkli novērš uzmanību. Ja redzu spēlētājus pirms spēlēm ar telefoniem, es to nesaprotu – tavs profesionālais darbs ir spēlēt basketbolu, nevis atrasties telefonā. Vienīgā lieta, ko atzīstu sociālo mediju lietošanā, ir saziņa ar ģimeni un draugiem. Ārpus tā, man tie īpaši neinteresē.

WNBA kalendārs nozīmē, ka īsākā laikā jāaizvada vairāk spēļu nekā Eirolīgā un Eiropas valstu nacionālajos čempionātos. Vai vasarā vispār iespējama brīvdiena?
WNBA kalendārs ir diezgan īpatnējs. Dažreiz viena spēle nedēļā, dažreiz četras. Augstāki mērķi samazina brīvdienu skaitu. Īpaši šosezon, kad jutām, ka varam uzvarēt čempionātā. Brīvdienu nav, ja gribi trenēties vai izmest metienus. Daudz nosaka treneru veiktais darba plānojums. Ja komandai ir labs treneru korpuss, vienmēr atradīsies laiks atpūtai. Arī kāda brīvdiena.

Ko dari šajās dienās? Vašingtona ir muzeju pilsēta ar plašām zaļajām zonām.
Mīlu Vašingtonu. Tā joprojām ir mana mīļākā ASV pilsēta. Tajā var darīt visu. Kā jau teici – muzeji, daba, apskates objekti. Patīk iesēsties mašīnā un braukt dažādos virzienos. Dažreiz, kad apmaldies, ieraugi skaistākās lietas. Citreiz vienkārši patīk pavadīt laiku ārā, palasīt kādu grāmatu.

Emma Mēsemana spēlē pret “Bourges Basket”. Foto: UGMK/FIBA

Emma spēlē pret “USK Praha”

Marija Vadejeva un Emma Mēsemana

Emma Mēsemana un Kima Mestdaga pēc iekļūšanas WNBA finālā. Foto: Washington Mystics

”Mystics” triumfs WNBA čempionātā

WNBA divkārtējā MVP Elena Delle Donne, Maiks Tibo, WNBA finālu MVP Emma Mēsemana

Emma un WNBA kauss

Emma Mēsemana ar WNBA komisāri Katiju Engelbertu un finālu MVP balvu

Čempiones šampanietis

Maiks Tibo ar WNBA kausu

Runājot par grāmatām. Pavadi daudz laika lidmašīnās. Vai vari ieteikt kādu grāmatu, ko šogad lasīji?
Lasīju Stīvena Kinga grāmatu “It”. Ļoti patīk lasīt fragmentus no grāmatām par Hariju Poteru. Flāmu valodā esmu tās lasījusi daudz reižu, bet neapnīk. Ja nelasāt tādas grāmatas, noteikti palaižat kaut ko garām.

Pirms desmit gadiem pirmo reizi satiku Maiku Tibo, kurš toreiz bija Anetes Jēkabsones treneris WNBA klubā “Connecticut Sun”. Nevaru iedomāties viņu dusmojamies.
Viņš dusmojas, kad viņam jādusmojas. Tādos brīžos viņš kļūst visvairāk pamanāms. Manuprāt, pati iespaidīgākā lieta par viņu kā profesionālu treneri ir... Daži treneri tevi laukumā redz tikai kā basketbola subjektu un laukuma spēlētāju. Viņš ir gandrīz kā ģimenes loceklis. Un tā var teikt teju katra komandas spēlētāja. Tas padara viņu par brīnišķīgu cilvēku.

Esmu no viņa ļoti daudz mācījusies. Esmu Tibo fane – viens no labākajiem treneriem, kādi man jebkad bijuši. Ja ne labākais. Ļoti simpātisks kā cilvēks un treneris. Gandrīz nekad nedusmojas, taču spēj ļoti labi paust savas sajūtas.

Atceros, ka agrāk viņš regulāri brauca uz Eiropu apciemot spēlētājas. Vai tā noticis ar tevi?
Viņš reiz atbrauca, kad spēlēju Francijā. Tibo saka, ka nekad neapmeklēs mani Krievijā, jo viņam nepatīk aukstums. Un tas ir pārāk tālu.

NBA klubu īpašnieki nevēlas, lai spēlētāji piedalītos FIBA turnīros. Cik sarežģīti tas ir WNBA?
Tev jāizvēlas. Lai kāda būtu tava izvēle, jāsaprot, ka izlaidīsi daļu sacensību. Ja izvēlies tikai WNBA, tad zaudēsi FIBA. Ja spēlē FIBA, nāksies izlaist daļu WNBA sezonas. Man ļoti patīk spēlēt Beļģijas valstsvienībā, tāpēc mana izvēle ir par labu tai. Priecājos, ka vasarā spēlēju Eiropas čempionātā, jo tas var dot iespēju piepildīt lielāko sapni.

Tā ir grūta izvēle. Bet! Man ir privilēģija izvēlēties. Pats par sevi saprotams, ka treneris Tibo – ja viņam būtu iespēja – to neizvēlētos, jo lielu sezonas daļu neesmu Vašingtonā. Manuprāt, šogad viss labi sakrita – “Mystics” ir čempione. Uzskatu, ka spēlēšana valstsvienībā padara mani par labāku spēlētāju. Un, kļūstot labāka, spēju to dot atpakaļ savai komandai Vašingtonā.

Minēji lielo sapni – tās ir Olimpiskās spēles.
Tas ir vienīgais turnīrs, kurā neesmu spēlējusi. Esmu sapņojusi par to kopš bērnības. Rītdien (saruna notika 26. novembrī) uzzināsim, pret kurām komandām spēlēsim kvalifikācijā. Tajā brīdī vairāk zināsim par savām izredzēm un cerībām. Brīdis ir tuvu.

Emma Mēsemana, Maržorī Karpro un Enna Voutersa pirms “EuroBasket Women 2017”. Foto: FIBA

Beļģijas valstsvienība 2017. gadā Prāgā

Pirmā Eiropas bronza rokā

”Cats” pateicas Beļģijas līdzjutējiem

Beļģijas spēlētājas pateicas Francijas līdzjutējiem

Eiropas bronzas medaļnieces Prāgas O2 arēnā

Beļģijas valstsvienība 2018. gada septembrī debitēja Pasaules kausā Tenerifē, izcīnot ceturto vietu

Emma for three

Emma Mēsemana un Britnija Grainere

Emma Mēsemana

Emma Pasaules kausā Tenerifē

Kuri ir nozīmīgākie cilvēki tavā basketbola karjerā, trenerus ieskaitot?
Pirmkārt, mana ģimene. Mamma un brālis atbalsta mani visās lietās – viņi ir mani tuvākie cilvēki. Treneri – Ivans Dekruā (Ivan Decroix), Anna Dumortira (Ann Dumortier) un Filips Mestdags. Filips pašlaik ir Beļģijas valstsvienības galvenais treneris.

Ipras kluba “Blue Cats Ieper” treneri man iemācīja pamatlietas – kas ir basketbols, kā jākustas un jāmet. Viņi spēja visu padarīt vienkāršu – tam bija izšķiroša nozīme. Turēties pie vienkāršā un izbaudīt basketbolu. Arī Maiks Tibo padarīja mani par labāku spēlētāju. Esmu ļoti pateicīga visiem nosauktajiem cilvēkiem – bez viņiem nebūtu šeit.

WNBA gada treneris Džeimss Veids: "Īsti...

  -4 [+] [-]

, 2019-11-27 16:17, pirms 4 gadiem
Labāk nointervējiet tās lesbietes!

  +3 [+] [-]

, 2019-11-27 17:04, pirms 4 gadiem
oxa rakstīja: Labāk nointervējiet tās lesbietes!
Labi. Tevi intervēsim pirmo!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2019-11-27 20:04, pirms 4 gadiem
ak68 rakstīja: Labi. Tevi intervēsim pirmo!
es neesmu ne lesbiete, ne sieviete;
bet intervijas dot man nav problemu.

     [+] [-]

, 2019-11-27 23:08, pirms 4 gadiem
Tur tak lielākā dała tādas