Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Gunta Baško: "Galvenais ir cīnīties"

Jānis Pārums

Gunta Baško: "Galvenais ir cīnīties"
Gunta Baško un Liene Jansone
Foto: LTV Sports

Otrdien 26.maijā LTV 7 "Sporta studijā" ciemojās divas Latvijas sieviešu izlases basketbolistes Gunta Baško un Liene Jansone. Abas stāstīja gan par izlases gatavošanos Eiropas čempionāta finālturnīram Latvijā, gan par savām aizvadītajām sezonām Spānijā un Francijā.

Taujātas par gaidāmo Eiropas čempionātu, komandas kapteine Gunta Baško izteicās kodolīgi: "Galvenais ir cīnīties un nezaudēt cīņassparu!"

Liene Jansone uz koptreniņiem ieradusies mazliet vēlāk, taču atzina: "Darbs tiešām izlasē jau bija padarīts liels, es gan pati piedalījos tikai divās spēlēs. Komanda ir saspēlējusies, es neuzskatu, ka rezultāts šajās pārbaudes spēlēs ir galvenais, svarīgākais – lai labi varētu spēlēt finālturnīrā.” Gunta Baško par gatavošanos: ”Ļoti svarīgi šādās pārbaudes spēlēs piestrādāt pie atsevišķām lietām, svarīgākais tiešām ir labi sagatavoties nevis rezultāts, kaut tā pati Izraēla nebūt nav vāja komanda."

Daudzi teic, ka uzvaras līdzšinējās četrās pārbaudes spēlēs Latvijai nākušas pārāk viegli, varbūt Lietuvas un Izraēlas komandas esot pārāk vājas? Tā gan nebūt neesot, to apstiprināja gan abas viešņas studijā, gan Ainars Zvirgzdiņš intervijā: ”Es tā negribētu teikt, ka pretinieces ir vājākas, mēs esam stiprāki. Ar šiem pretiniekiem agrāk mocījāmies, tagad mums daudz lielāka pieredze, lielāka meistarība un tas arī ir panākumu pamatā."

Skatītāji vēlējās dzirdēt, kā tad mūsu basketbolistes vērtē apakšgrupu Eiropas čempionāta finālturnīrā – Latvija, Polija, Ungārija, Grieķija? Gunta Baško: ”Ļoti viltīga grupa, tā varbūt tikai šķiet, ka Ungārija nav spēlējusi lielajos turnīros un ir nedaudz vājāka, komanda labi spēlē. Polija vienmēr ir bijusi laba, Grieķija arī ir bīstama. Galvenais – cīnīties un nezaudēt cīņassparu!"

Pavisam drīz izlase dosies uz Liepāju, kur aizvadīs pēdējo sagatavošanās ciklu. Tieši Liepājā Latvija aizvadīs apakšgrupas spēles. "Liepājā ir ļoti laba arēna, varbūt nedaudz līdzīga Ventspilij, laba svaru zāle arī. Īstenībā tur ir ļoti labi, svaigais Liepājas gaiss, jūra turpat blakus, viesnīca arī laba," sacīja Gunta Baško.

Komandā ir arī vairākas jaunas vēsmas – fiziskajā sagatavotībā palīdz Viktors Lācis, galvenā trenera asistents ir Kārlis Muižnieks. Liene Jansone: ”Izmaiņas ir tikai uz labu, nav jau tās pārmaiņas arī tik lielas, tikai daži cilvēki. Visi ir gatavi strādāt un atdot 100 procentus." Komandas kapteine savukārt piebilda: ”Man nebija nekādu problēmu pierast arī pie Kārļa Muižnieka, viņa ienākšana komandā notika bez aizķeršanās."

Raidījumā tika runāts arī par pēdējo treniņu ciklu un dažādām niansēm. Abas atzinīgi novērtēja ledus vannu, ko mūsējās izmantoja arī olimpiskajā Pekinā. "10 minūtes 10 grādos ir pietiekami un ļoti palīdz pēc divarpus stundu treniņa, var labi atjaunoties, ļoti laba svaiguma sajūta." Liene Jansone teica, ka viņai pēc garās sezonas ļoti liels nogurums: ”To jau treneri arī pamanīja, pēdējās dienās tiek strādāts fiziskajā ziņā uz tonusa atgūšanu, desmit dienas vēl atlikušas, gan jau pietiks. Sezona bija tiešām ļoti gara un pēdējais pusotrs mēnesis Francijā it īpaši – play off, Francijas kauss, pa 30 – 35 minūtēm laukumā." Gunta vēl piebilda: "Žēl, ka mums čempionātos nav zelta medaļu, bet nu sudrabs arī nav slikts”.

Meitenes tika lūgtas arī salīdzināt dažādas līgas un to spēku. L. Jansone: "Man grūti spriest par Krieviju, jo neesmu tur spēlējusi, domāju, ka Francijā ir ļoti labs līmenis un tā daudzās valstīs Eiropā. Spēku samēri izlīdzinās, tāpat arī Čehijā spēcīgas komandas un vēl daudz kur." Ļoti labs līmenis ir Spānijā, jo Guntas Baško pārstāvētā Salamanka bijusi otrā gan savā valstī, gan Eirolīgā. "Uz rokām jau gluži vēl mūs nenēsā, bet ir patīkami – līdzjutēji nāca pēc sezonas klāt fotografēties, tādas labas emocijas."

Daudzi vēl gribēja zināt, kādēļ divas pārbaudes spēles aizvadītas bez skatītāju klātbūtnes. "Tas tāpēc, lai varētu izmēģināt dažādus taktiskos variantus, lai nākamo pretinieču komandas nevarētu dabūt video ierakstus," uzsvēra Baško. Abas atzinīgi novērtēja to, ka finālturnīrs būs Latvijā, kaut tas uzliek lielāku atbildību. "It kā jau esam gatavas, bet mazāk par gaidāmo turnīru jādomā, tad drudzis būs mazāks," teica Jansone. Viešņas tāpat atzina, ka pagaidām galīgi netiekot domāts par atalgojumu un prēmijām izlases sakarā, pat neesot zināms, vai kas tāds paredzēts. Dāmu izlasē faktiski atteikumu spēlēt nav, ja nu vienīgi kādai gadoties savainojums. "Tagad Liepājā sāksies pēdējais sagatavošanās posms, trakie treniņi beigsies, sāksies tāda analītiskā puse - video vērošana, dažādu taktisko variantu izstrāde," atzina Baško. Nākamais pasaules čempionāts būs tepat netālu Čehijā un viens no mērķiem ir iegūt ceļazīmi uz šo forumu. Liene Jansone: "Gribētos jau uz pasaules čempionātu aizbraukt, darīsim ko varēsim. Eiropā jau arī mums progress – bijām sestās, tad ceturtās, gandrīz vai medaļas dabūjām. Cīnīsimies un ja iegūsim ceļazīmi, tās atkal būs jaunas emocijas." Gunta Baško: "Progress mums ir, visas spēlētājas pielikušas klāt un tas ir ļoti svarīgi."

Raidījuma beigās vēl abas tika lūgtas nosaukt šī Eiropas čempionāta favorītes. Tās noteikti esot Krievija un Spānija, tāpat arī Francija, kura noteikti gribēs atriebties Latvijai par zaudējumu iepriekšējā čempionāta ceturtdaļfinālā.

Informāciju sagatavoja:
LTV Sports

  +3 [+] [-]

, 2009-05-27 09:27, pirms 15 gadiem
MAn patik , ka Basko kapteine!!!

  +2 [+] [-]

, 2009-05-27 10:14, pirms 15 gadiem
Šis izase var sasniegt/sasniegusi ļoti daudz

  +3 [+] [-]

, 2009-05-27 10:15, pirms 15 gadiem
Man patīk Baško

  +2 [+] [-]

, 2009-05-27 10:42, pirms 15 gadiem
Tas, par tiem krēsliem, nebija Noviks?

  -4 [+] [-]

, 2009-05-27 12:07, pirms 15 gadiem
es vienreiz Baško aplēju ar kokčiku

  +1 [+] [-]

, 2009-05-27 12:13, pirms 15 gadiem
Pareizi ir Guntish,jādod virsū,un jāmēģina tikt uz PČ

     [+] [-]

, 2009-05-27 13:30, pirms 15 gadiem
neznez rakstīja: es vienreiz Baško aplēju ar kokčiku
dzert mazāk vajag ja nevari glāzi rokā noturēt!!!

  -3 [+] [-]

, 2009-05-27 13:31, pirms 15 gadiem
Ja šī izlase nesasniedz vismaz medaļas, tad treneris ir jāpadzen, jo viņš un Tāre bojā iekšējo klimatu!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2009-05-27 13:37, pirms 15 gadiem
DžonsMakleins rakstīja: Ja šī izlase nesasniedz vismaz medaļas, tad treneris ir jāpadzen, jo viņš un Tāre bojā iekšējo klimatu!!!
Piedod, bet Tu esi auns.

  +2 [+] [-]

, 2009-05-27 13:56, pirms 15 gadiem
DžonsMakleins rakstīja: Ja šī izlase nesasniedz vismaz medaļas, tad treneris ir jāpadzen, jo viņš un Tāre bojā iekšējo klimatu!!!

tev laikam viss nau kartiba!!!!!

  +1 [+] [-]

, 2009-05-27 19:33, pirms 15 gadiem
DžonsMakleins rakstīja: Ja šī izlase nesasniedz vismaz medaļas, tad treneris ir jāpadzen, jo viņš un Tāre bojā iekšējo klimatu!!!
varētu paskaidrot sīkāk?
Ja nebūtu Zvirgzdiņa,tad LV izlase nebūtu tur,kur viņa tgd ir,tas viens.Otrs,ja nebūtu Tāres,tad ļooti,ļoti šaubos vai mēs būtu spēlējuši kvai OS! (fool)