Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Annija Zvirgzdiņa: "Solvita Pleinica iedegās – Ventspilī jābūt sieviešu komandai!"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Annija Zvirgzdiņa: "Solvita Pleinica iedegās – Ventspilī jābūt sieviešu komandai!"
Annija Zvirgzdiņa un LBS ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss 2024. gada 24. martā. Foto: Ritvars Stankevičs

"Prieks un lepnums par visām meitenēm! Basketbols viņu sirdīs ir īstajā vietā un līdz galam. Visu sezonu cīnījāmies vienā sastāvā – ar to pašu paņēmām," pēc vēsturiskās uzvaras Latvijas Sieviešu basketbola līgas otrās divīzijas finālā teica Ventspils kapteine Annija Zvirgzdiņa.

Ventspils svētdien, 24. martā, kļuva par trešo pilsētu, kurai izdevies izcīnīt titulu Latvijas Sieviešu basketbola līgas pirmās vai otrās divīzijas turnīros. Pirmajās 32 sezonās čempionu tronī kāpā tikai Rīgas un Cēsu (2009, 2012, 2013) komandas.

Liepāja desmit gadus bija vienīgā Kurzemes pārstāve LSBL kartē. Ventspilij kādreiz bija sava komanda (1993-1995, 1998-2007), taču nākamos 15 gadus ostas pilsētas vārdu varēja sameklēt tikai jaunatnes turnīros un Jaunajā Sieviešu basketbola līgā.

Pametu ideju toreizējai Ventspils sporta skolas “Spars” direktorei Solvitai Pleinicai. Viņa pavilkās un iedegās – komandai ir jābūt! Solvita uzrunāja jaunos trenerus Robertu Prūsi un Reini Ziemeli – paši redzat, līdz kurienei viņi mūs aizveda,” pusstundu pēc fināla teica smaidīgā čempione.

Ventspils otro gadu pēc kārtas sasniedza finālu, taču iekļūšanai tajā vajadzēja sakopot visus spēkus. Pusfinālā pret Rīgas Stradiņa Universitāti ventspilnieces piecas minūtes pirms pamatlaika beigām atradās iedzinēju lomā ar 10 punktu starpību, taču paveica spožu atspēlēšanos.

“Fiziskā gatavība? Spēku bija tik, cik bija. Zālē šausmīgi karsts, taču soliņš labi atbalstīja un mums bija superīgi fani. Mīnus desmit ceturtajā ceturtdaļā – bija grūti gan fiziski, gan psiholoģiski. Nepadevāmies nevienā brīdī un izcīnījām pagarinājumu. Pagarinājumā – 9:1!”

Finālā pret Bertānu Valmieras basketbola skolu ventspilnieces uzņēmās iniciatīvu un spēlēja kā pirmais numurs. Laba spēle aizsardzībā pret Annu Dreimani un septiņi iemestie tālmetieni īsi pirms puslaika pārtraukuma panāca 23 punktu pārsvaru – 39:16. Valmierietes atspēlējās, taču pēdējo vārdu teica Kurzemes vienība.

“Mums ir salīdzinoši jauna komanda. Divas sezonas cīnījāmies, tai skaitā šosezon – sākām un pabeidzām, spēlējot ar vienu sastāvu. Un paņēmām! Šis ir viens no emocionālākajiem vakariem daudzu gadu laikā. Ļoti emocionāls.

Daudzas no finālturnīra dalībniecēm savulaik uzspēlēja Jaunajā Sieviešu basketbola līgā. Ilzes Oses-Hlebovickas un Ingas Geistardes-Zaporožecas izveidotais turnīrs pastāvēja astoņas sezonas (2009-2017). Annija Zvirgzdiņa 2015. gadā kļuva par JSBL čempioni BK “Filter” rindās.

Uzbrucēja nav starp garākajām spēlētājām, taču finālā viņa bija gatava segt arī 20 centimetrus garāku pretinieci. Zvirgzdiņa spēlē ar apbrīnojamu koncentrēšanos un maksimālu pašatdevi – kandavnieks Roberts Rozentāls viņu nosauca par Latvijas Sieviešu basketbola līgas Lebronu.

“Ventspilī ierados vīra dēļ. Esmu kandavniece un izbijusi rīdziniece. Pirmais treneris – Laimonis Ģigulis. Jau aizsaulē. Treneru lokā Kandāvā bija Andris Bambis, Dace Aumale, Indulis Matīss. Vidusskolas laikos Juglā – Daiga Jansone un Kristīne Žeimute.

Daudzus gadus vēlāk – 2022. gada 13. oktobrī – Ventspils atgriešanās spēle notika tieši Juglā. No tā brīža kurzemnieces kļuvušas par nopietnu spēku otrajā divīzijā, bet Annija Zvirgzdiņa ir komandas sirds un dvēsele. Līdere laukumā un ārpus tā.

Komandas pasākums 18. novembrī un diena Kuldīgā – ventspilnieces zina, ka ķermenim un prātam vajadzīga atpūta. “Mēģinām saliedēt komandu. Zinām, ka meitenēm psiholoģiskā noturība mēdz lēkāt uz augšu un leju. Darām visādas lietas un tiekamies arī ārpus basketbola.”

Kurzemnieču pašaizliedzīgā spēle mājās neatstāj vienaldzīgus arī neitrālus fanus. Par to liecināja plašais apmeklējums 2023. gada finālturnīrā Ventspilī un šogad Jelgavas sporta hallē. Fanu vidū bija U13 meiteņu komanda un domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Guntis Blumbergs.

“Ieradusies gandrīz visa ģimene. Abas meitas, vīrs, vecāki, brālis. Krustbērni ar krustmāti,” Annija Zvirgzdiņa pēc fināla slīga komandas biedreņu un atbalstītāju apskāvienos. Priekam nebija robežu – ventspilnieces mācēja svinēt, līdzi aizvedot Jelgavas sporta halles groza tīklu.

Zvirgzdiņa 2020. gada oktobra sākumā un 2021. gada martā kopā ar nākamajām Ventspils spēlētājām Martinu Bertāni un Luīzi Tīnu Bernāni – arī Lauru Keisteri – uzspēlēja Rozentāla trenētajā “Kandava/Anzāģe” komandā. Tagad lielākie ieguvēji ir Ventspils bērni.

“Vecāki dzīvo Kandavā, pati ar ģimeni aizbraucu uz Ventspili. Esmu sporta skolotāja Centra sākumskolā. Vecākajai meitai būs astoņi gadi – nāk pie manis un mēģina trenēties. Kā trenere vēl tikai iesildos.”

Annija, daudz laimes dzimšanas dienā!

Izmantotie resursi:
Ventspils pēc 15 gadu pārtraukuma atgriežas Latvijas Sieviešu basketbola līgā
Ventspilij pirmā spēle LSBL kopš 2007. gada, Jelgavai – Ziemeļamerikas akcenti