Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Volts un septiņi rūkiji: Ņujorka startē ar jaunāko sastāvu WNBA vēsturē

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Volts un septiņi rūkiji: Ņujorka startē ar jaunāko sastāvu WNBA vēsturē
Sabrina Jonesku debitēs WNBA ar spēli pret Sjū Bērdu un trīskārtējo čempioni "Seattle Storm". Foto: Liberty

Sestdien, 25. jūlijā, Floridas pilsētā Breidentonā sāksies Sieviešu nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) 24. sezona. Favorīte "Seattle Storm" plkst. 19:00 pēc Latvijas laika tiksies ar Ņujorkas "Liberty" komandu, kurai ir jauns treneris un septiņas pirmgadnieces. Tiešraide ESPN.

Pirmais pusgads bija notikumiem bagāts. Aktīvā starpsezona – daudzas spēlētājas nomainīja komandas – kulminēja ar jauna darba līguma (CBA) parakstīšanu. Tas paredzēja labākus darba nosacījumus līgas zvaigznēm un palielināja arī jauno spēlētāju atalgojumu.

Aprīlī sekoja WNBA drafts un sezonas sākuma pārcelšana no maija vidus uz jūlija beigām. Pavasara beigās visi klubi spēra bezprecedenta soli, samazinot sastāvus līdz 12 spēlētājām, lai 1. jūnijā sāktu algu izmaksu. Šī gājiena rezultātā tika atskaitītas daudzas ārzemnieces, tai skaitā Atlantas “Dream” jaunpienācēja Elīna Babkina.

Jūnijā līgas vadība paziņoja par regulārās sezonas saīsināšanu un spēlēšanu burbulī, kuru vēlāk iesauca par “Wubble” (Women`s bubble). Vairākas basketbolistes paziņoja, ka izlaidīs sezonu, lai piedalītos sociālā taisnīguma protestos. Citas spēlētājas un treneri veselības risku dēļ saņēma t.s. medicīnas izņēmumu.

Daudzo pārmaiņu rezultātā klubu sastāvi ievērojami mainījās. Visvairāk tas skāra Ņujorkas “Liberty” – Bruklinas “Nets” īpašniekam Džozefam Čai piederošo komandu, kura plānoja šovasar biežāk spēlēt “Barclays Center” arēnā.

“Liberty” 8. janvārī paziņoja par jaunā trenera Volta Hopkinsa (Walt Hopkins) nolīgšanu. Hārvarda universitātes maģistrs strādāja Nevadā, Oklahomā, Jūtā un Kalifornijā, kamēr pievienojās pazīstamajai “Minnesota Lynx” vienībai. Hopkinss Mineapolē nostrādāja trīs sezonas kā Šerilas Rīvas asistents (2017-2019), kamēr veica rokādi ar trīskārtējo Olimpisko čempioni Keitiju Smitu.

Ņujorkas klubs draftā tika pie karstākās jaunās spēlētājas – “Oregon” superzvaigznes Sabrinas Jonesku. Rumāņu izcelsmes kaliforniete parūpējās par komandas popularitātes pieaugumu, padarot “Ducks” par vienu no pazīstamākajiem zīmoliem NCAA pirmajā divīzijā.

Maija beigās kļuva zināms, ka ASV neieradīsies vairākas “Liberty” ārzemnieces, tai skaitā francūziete Marina Žohanesa un ķīniete Hana Ksu. Drīz vien izrādījās, ka Ņujorkai sezona būs jāsāk ar septiņām (!) pirmgadniecēm – Jonesku, Meganu Vokeri, Džoineri Holmsu, Džezminu Džonsu, Lionnu Odomu, Kailiju Šūku un Džoslinu Vilobiju.

“UConn” spēlētājai Meganai Vokerei pirms došanās uz “burbuli” tika konstatēts elpceļu vīruss, tādēļ viņa Floridā ieradās divas nedēļas vēlāk par komandas biedrēm. Cita “UConn” zvaigzne, ņujorkiete Tīna Čārlza, starpsezonā pārgāja uz “Washington Mystics” un sezonas priekšvakarā saņēma veselības izņēmumu.

Sastāvā palika tikai trīs spēlētājas, kuras līgā nospēlējušas ilgāk par divām sezonām – Leiša Klerendona, Amanda Zahui un Kia Stouksa. Kanādietei Kiai Nērsai (“UConn”) būs trešais gads WNBA. Otrgadniece Eiža Darra (“Louisville”) jūnijā saķēra vīrusu un izlaidīs sezonu.

“Storm” nometne izskatās daudz monolītāka. Sietlas klubs sastāvā iekļāva visas 12 plānotās spēlētājas, tai skaitā pirms gada draftēto austrālieti Ezi Magbegoru. Superzvaigžņu Sjū Bērdas un Breanas Stjuartes atgriešanās padara Rietumkrasta komandu par galveno favorīti. Kitija Laksa vienībai pievienosies 2021. gadā.