Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Pasaules kausa MVP Stjuarte: "Pret TTT būs smaga spēle"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Pasaules kausa MVP Stjuarte: "Pret TTT būs smaga spēle"
Breanna Stewart. Foto: FIBA

"Atceros tikšanos Pasaules kausā Tenerifē. Latvija spēlēja ļoti, ļoti enerģiski visu spēli, neskatoties uz rezultātu. Domāju, ka rītvakar sagaida tas pats," vienu dienu pirms debijas Eirolīgā sarunā ar Sportacentrs.com teica ASV sieviešu basketbola valstsvienības un Kurskas "Dynamo" uzbrucēja Breana Stjuarte (Breanna Stewart).

Ņujorkas pavalsts ziemeļos, Sirakjūsā uzaugusī meitene studiju gados devās uz dažu stundu brauciena attālumā esošo “Storrs” kampusu – Konektikutas Universitātes galveno mītni. Stjuarte kļuva par vēl vienu “UConn Huskies” leģendu, pievienojoties tādām zvaigznēm kā Rebeka Lobo (Rebecca Lobo), Sjū Bērda (Sue Bird), Daiana Taurasi un Maja Mūra (Maya Moore).

Vienā ziņā meitene pārspēja visas priekšgājējas – kopā ar Moraiju Džefersoni (Moriah Jefferson) un Morganu Taku (Morgan Tuck) viņas izveidoja “Huskies” komandu, kura pirmo reizi vēsturē četrus gadus pēc kārtas triumfēja nacionālajā čempionātā (2013-2016). Stjuarte kļuva par pirmo ASV basketbolā, kura četras reizes nopelnīja “Final Four” izcilākās spēlētājas balvu (MOP).

Divarpus gadus vēlāk Stūvijai (Stewie) izdevās vēl viens unikāls sasniegums. Augustā viņa pirmo reizi nopelnīja WNBA vērtīgākās spēlētājas balvu, savukārt septembrī papildināja kolekciju ar vēl četrām izcilām atzinībām – WNBA čempione (Seattle Storm), WNBA finālu MVP, Pasaules kausa ieguvēja un Pasaules kausa vērtīgākā spēlētāja.

Atļauju runāt ar Stjuarti saņemu no “Dynamo” galvenā trenera Lukasa Mondelo. “Alķīmiķis” kopā ar treneriem Sēzaru Ruperesu un Fernandesu Garsiju malkoja kafiju “Elektrum” Olimpiskā centra kafejnīcā. “Viens noteikums – vari runāt līdz treniņa sākumam plkst. 17:30. Vamos!”

Mēģināju saskaitīt, cik reižu tu esi bijusi Eiropā ar dažādām ASV izlasēm. Tiku līdz skaitlim pieci – U17 Pasaules kausā Francijā, U19 Pasaules kausā Lietuvā, Pasaules kausā Turcijā un Tenerifē, kā arī valstsvienības tūrē 2015. gadā Spānijā, Itālijā un Čehijā.
Jā, esmu bijusi aizjūrās kopā ar “USA Basketball”, taču ne ar “UConn Huskies”. Studiju gados komanda nebrauca uz aizjūrām (“UConn” 2011. gadā ceļoja uz trenera Džīno Oriemmas dzimto Itāliju, bet nākamo reizi uz Eiropu devās 2017. gadā).

Kādas ir tavas atmiņas par braucieniem uz Eiropu?
Katru reizi, kad spēlēju Eiropā, lieliski pavadīju laiku. Protams, izcīnīju arī daudz zelta medaļu kopā ar dažāda vecuma ASV izlasēm.

Vai saņēmi citus piedāvājumus spēlēt Eiropā, neskaitot Kursku?
Savā pirmajā profesionāles sezonā devos uz Ķīnu. Uzreiz pēc koledžas gaitu beigām vēlējos aizvadīt īsākas sezonas (Ķīnā sezona ir divreiz īsāka nekā Eiropā – Sportacentrs.com). Braucu uz Šanhaju. Otrajā gadā atgriezos – izlēmu momentā. Jutos komfortabli gan pilsētā, gan komandā. Vēlāk nolēmu, ka vēlos spēlēt Krievijā un Eirolīgā.

Kāds bija galvenais iemesls izvēlēties Eirolīgu?
Ļoti vienkārši – tā ir labākā pieejamā līga, neskaitot Sieviešu nacionālo basketbola asociāciju. Īpaši WNBA starpsezonā – tās ir labākās klubu sacensības pasaulē.

Tu teici, ka tā ir labākā līga. Cik svarīgi tas ir no finanšu aspekta?
Domāju, ka tas ir svarīgi, bet – šī iemesla dēļ tu dodies spēlēt uz ārzemēm, vienalga, Eirolīgā vai Ķīnā. Tu spēlē sportu, kuru mīli, taču vēlies ilgtermiņā sakārtot savu dzīvi.

Kristīne Vītola un Breana Stjuarte 2018. gada 25. septembrī Pasaules kausa spēlē Tenerifē. Foto: FIBA

Anete Šteinberga un Breana Stjuarte

Stjuarte Pasaules kausa pirmajā spēlē pret Senegālu

Stjuarte, cenšoties tikt garām Anetei Šteinbergai

Pasaules čempiones Stjuarte, Eiža Vilsone (A`ja Wilson) un Nneka Ogvumīke – pēdējā spēlēja “Dynamo” Lukasa Mondelo un Mārtiņa Zībarta vadībā

Daiana Taurasi, Breana Stjuarte un Sjū Bērda

Kad pirmo reizi satiki treneri Mondelo?
Pirmo reizi runājām Pasaules kausa izcīņas laikā Spānijā. Mēs – ASV valstsvienība – un Spānija dzīvojām vienā viesnīcā. Centāmies runāt, cik daudz vien iespējams.

Ko vari pateikt par rītdienas pretiniecēm – Rīgas TTT?
Mana komanda – mēs skatījāmies Rīgas video. Tā būs smaga spēle, jo jācīnās viņu laukumā. Sezonas gaitā kļūsim labākas, pieradīsim viena pie otras.

Tu satiksi dažas spēlētājas, pret kurām spēlēji Pasaules kausā. Vai atceries spēli pret Latviju?
Jā, tā bija smaga spēle. Latvija spēlēja ļoti, ļoti enerģiski visu spēli, neskatoties uz rezultātu. Domāju, ka rītvakar sagaida tas pats.

Kā jūtas tavi suņi Karloss un RJ?
Viņiem iet labi. Nemēģināju viņus pārvest uz Kursku. Mani vecāki viņus pieskata.

Starp Pasaules kausu un braucienu uz Kursku bija divas nedēļas laika. Vai nedaudz atpūties?
Jā, biju brīvdienās. Man bija jāatpūšas pirms brauciena uz Krieviju. Tā bija sen nepieciešama atpūta. Šajā laikā bija grūti pilnībā atslēgties no sakariem, jo daudzi cilvēki vēlējās ar mani sazinājās. Tiešām vēlējos uz brīdi tikt no visa projām.

Kādas ir tavas labākās atmiņas par “UConn” pavadīto laiku?
Uzvara NCAA čempionātā manā ceturtajā gadā, zinot, ka mēs četras reizes uzvarējām nacionālajā čempionātā un neviens cits nav to paveicis.

  +3 [+] [-]

, 2018-10-24 09:58, pirms 5 gadiem
Mūsējās Daudz skaistākas

  -2 [+] [-]

, 2018-10-24 10:07, pirms 5 gadiem
sieviesu basketa melnaas nav tik labas?

  +1 [+] [-]

, 2018-10-24 10:33, pirms 5 gadiem
Klubos: WNBA čempione (Seattle Storm), WNBA finālu MVP.