Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Anete Šteinberga: "Ja būs iespējas, braukšu uz WNBA"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Anete Šteinberga: "Ja būs iespējas, braukšu uz WNBA"
Anete Šteinberga: pirmās četras spēles FIBA Eirolīgā
Foto: USK Praha

"Tik lielu spēles laiku Eirolīgā negaidīju. Iedomājos, ka man būs vairāk jāatpūtina līderes, tāpēc iešana sākumsāstāvā visās spēlēs bija liels pārsteigums," par pārcelšanos uz Prāgu un pirmo pieredzi, spēlējot Eiropas klubu basketbola augstākajā līmenī, stāsta "USK Praha" spēka uzbrucēja Anete Šteinberga.

Latvijas valstsvienības spēlētāja 15. un 17. aprīlī izcēlās ar spēcīgāko debiju FIBA Eirolīgas “Četru finālā”. Jā, tā bija pirmā finālturnīra pieredze arī amerikāņu zvaigznēm Britnijai Grainerei un Devanai Bonnerei (septiņas sezonas Eirolīgā), taču Anete pirms brauciena uz Stambulu turnīrā bija aizvadījusi tikai divas spēles.

Šteinbergas izdoma, inteliģence un milzīgās darba spējas ļāva viņai “Ulker” arēnā sekmīgi cīnīties ar augumā un pieredzē bagātākām pretiniecēm. “Kolibri” un UTEP absolvente divās spēlēs vidēji 33 minūtēs guva 15,5 punktus, izcīnīja 7,0 atlēkušās bumbas, izdarīja 2,5 rezultatīvas piespēles un izprovocēja 6,0 piezīmes. Šteinberga realizēja 10 no 14 divpunktu un 3 no 8 trīspunktu metieniem.

Februārī runājām, ka spēlēsi Eirolīgā, taču klubs ļoti ātri sakārtoja arī spēlēšanu Čehijas čempionātā.
Aģents ieminējās, ka varēšu spēlēt Čehijas līgā, taču pati par to nebiju pārliecināta. Kluba piedāvātais risinājums man bija izdevīgs – varēju iegūt papildus spēļu pieredzi un labāk iejusties komandā. Man bija divas nedēļas laika sagatavoties “play-off” spēlēm pret Itālijas klubu “Famila Schio”.

Vai komandā bija spēlētājas, kuras personīgi pazini jau iepriekš?
Paziņu nebija, taču bijām agrāk tikušās laukumā. Pret Martu (Čargaju) spēlēju 2010. gada Eiropas U20 čempionātā Liepājā, ar Soņu (Petroviču) iznāca sacensties Eiropas čempionātā Ungārijā. Čehu spēlētājas pazinu no izlases pārbaudes spēlēm.

Kā Tevi uzņēma?
Ļoti draudzīgi un atsaucīgi. Iekļaušanās komandā notika bez sarežģījumiem. Bija patīkami iejusties.

Kura spēlētāja ir komandas neformālā līdere?
Droši vien Soņa Petroviča. Citādi – visas spēlētājas. Centra spēlētāja Kija Vona (Kia Vaughn) ir līdere zem groziem. Ļoti spēcīga uzbrukumā ir aizsardze Katerina Elhotova. Sastāvā nav lielu caurumu – ja vienai nekrīt, uzņemsies cita spēlētāja.

Viens spēka punkts noteikti ir galvenā trenere Natālija Hejkova. Ar sportiskajām ambīcijām viņai viss ir pilnīgā kārtībā, turklāt trenere ar abām kājām stingri stāv uz zemes.
Trenere Hejkova ir ļoti piezemēta. Viņai ir labas attiecības ar jebkuru komandas spēlētāju. Trenere zina, kā salikt spēlētājas kopā, lai komandā būtu labs klimats un labi rezultāti laukumā.

Anete Šteinberga Eirolīgas ceturtdaļfināla spēlē pret "Famila Schio". Foto: USK Praha

Anete cīņā ar "Famila Schio" centra spēlētāju Izabellu Jakubū (Isabella Yacoubou)

"USK Praha" uzvarēja "Famila Schio" ar 2-0 un iekļuva "Četru finālā"

Pēc spēles

Pasākums "Basketbols pret narkotikām"

Pirmsspēles video

Prāgas lidostā pirms izlidošanas uz Stambulu

Ko trenere prasa no Tevis? Spēlēt tikai kā ceturtajam numuram?
Mums diemžēl nav lielu sastāva rotācijas iespēju spēka uzbrucējas pozīcijā, kamēr trešo un piekto numuru netrūkst. Viņai patīk, ka (garās spēlētājas) var spēlēt ārā. Ļauj mest trīspunktu metienus, apspēlēt zem groza. Trenerei nav ierobežojumu, kurus laukumā nedrīkst darīt.

Ceturtdaļfināla sērijā "Famila Schio" bija mājas laukuma priekšrocības. Pretinieces tādējādi atradās izdevīgākā situācijā. Vai izjutāt grūtības?
Jā, viņām bija sava laukuma priekšrocības, taču man ne brīdi neradās šaubas, ka mēs varētu palaist garām izdevību iekļūt Eirolīgas četriniekā. Noskatoties Skio un Prāgas kluba iepriekšējās spēles, biju pārliecināta, ka mums jāsaņemas un jāpanāk pozitīvs rezultāts.

“Famila Schio” komanda bija ļoti motivēta tikt tālāk, jo “Četru finālā” nekad vēl nebija spēlējusi. Viņām bija izdevusies sezona, daudzas uzvarētas spēles. (Sērijas laikā) man bija iekšēja miera sajūta, jo trenere zināja, kā pret viņām spēlēt.

Tu teici, ka Prāgā vairāk nav ceturto numuru. Tevi neraustīja un bija liels spēles laiks.
Tik lielu spēles laiku Eirolīgā nebiju gaidījusi. Iedomājos, ka man būs vairāk jāatpūtina līderes, jo rotācija bija diezgan neliela. Trenere man uzticējās. Iespējams, viņai patīk mana spēle un darbības aizsardzībā. Man bija ļoti liels pārsteigums, ka visās Eirolīgas spēlēs gāju sākumsastāvā.

Pusfinālā spēlējāt pret Jekaterinburgas komandu, kurai bija labākais iespējamais sastāvs. Kā bija spēlēt pret UGMK divmetriniecēm?
Pirmajā puslaikā mums neizdevās spēle uzbrukumā. Aizsardzībā atļāvām viņām iemest tikai 33 punktus, kas ir ļoti labs rādītājs pret tāda līmeņa komandu. Beigās sākām spēlēt agresīvāk, iekrita metieni, taču pietrūka laika. “Četru finālā” ir sāpīgi zaudēt jebkurā spēlē, jo meitenes sezonas garumā gājušas cauri grūtībām, lai tiktu finālčetriniekā.

Prāgas spēlētājām saglabājušās ļoti pozitīvas emocijas no pagājušā gada, kad viņas – visiem par pārsteigumu – uzvarēja Eirolīgā. Sāpīgi, ka šoreiz pietrūka veiksmes, taču uzskatu, ka pusfinālā nospēlējām labi.

Vai laukumā saskāries ar rupjībām?
Protams! Britnija Grainere ir liela auguma spēlētāja ar garām rokām. Jāizdomā iespējas, kā viņu izprovocēt uz piezīmēm, vai izvest ārā no komforta zonas, lai viņa laukumā nejustos tik droša. Neizpalika arī vārdu apmaiņas, kas ir normāla spēles sastāvdaļa. Neviens to personīgi neuztvēra.

Skaļākā laikam bija spēle par trešo vietu pret "Fenerbahce"?
Visskaļākā bija pusfināla spēle starp “Fenerbahce” un Orenburgu. Spēlē par trešo vietu mums bija pārāk daudz kļūdu, iespējams, ielaidām pārāk vieglus punktus aizsardzībā. Tas summējās neapmierinošā gala rezultātā. Cīnījāmies līdz galam.

Kā trenere uztvēra zaudējumu bronzas spēlē?
Katrs zaudējumu iekšēji pārdzīvo. Braucām aizstāvēt čempionu titulu, nevis zaudēt. Divus gadus pēc kārtas uzvarēt ir grūti, taču vismaz vienu uzvaru gaidījām. Palikām apbēdinātas, jo neparādījām visu, uz ko esam spējīgas. Trenere notikušo uztvēra mierīgi. Būt “Četru finālā” ir liels panākums gan Prāgai, gan “Fenerbahce”, turklāt abi zaudējumi bija sešu punktu robežās. Sāpīgi, ka tik maz, taču ne pilnīgi bezcerīgi. Trenere nebija dusmīga un spēlētājām neizteica nekādus pārmetumus.

Nojaušu, ka par līguma pagarinājumu vienojāties pirms brauciena uz Stambulu.
Sarunas sākās neilgi pēc otrās spēles pret “Schio” un drīz parakstījām līgumu. Nebija ilgi jādomā (smejas).

Prāgā spēlējušas Zane Teilāne, Ieva Kubliņa, Elīna Babkina. Saņēmi kādu ieteikumu?
Zane teica, ka man Prāgā patiks. Tā arī ir! Plašāk nerunājām. Meitenes novēlēja veiksmi.

Rīt (saruna notika 20. aprīlī – Sportacentrs.com) sāksies Čehijas fināli sērijā līdz trīs uzvarām.
Ceru, ka uzvarēsim trīs spēlēs.

"USK Praha" treniņā viesojās Čehijas valstsvienības līderis un “Fenerbahce” zvaigzne Jans Veselijs. Foto: USK Praha

Anete Šteinberga Turcijā šosezon viesojās divreiz, vispirms Eiropas kausa spēlē pret "Edirnespor"

Anete un tiesnesis

Cīņa ar NCAA un WNBA čempioni Britniju Graineri. Foto: FIBA Europe

Anete Šteinberga un spāņu aizsardze Laja Palau

Anete Šteinberga un Daiana Taurasi

Medaļa par ceturto vietu. Foto: USK Praha

Pieckārtējā Eirolīgas čempione Natālija Hejkova

"USK Praha" basketbolistes un galvenā trenere Natālija Hejkova

WNBA klubi aicina uz treniņnometnēm?
Diemžēl plāns atkrita, jo sezona Čehijā beidzas pārāk vēlu, lai uzreiz brauktu uz treniņnometni. Nākotnē tādas iespējas neizslēdzu. Galvenais, labi jānostartē nākamsezon. Manuprāt, iesākums Prāgā bija labs. Ja būs iespējas, braukšu.

Piedāvājumi bija?
Kad spēlēju Krievijā, aģents ieminējās, ka vēl kādas labas spēles gadījumā pret vienu no “Top” komandām varētu mēģināt braukt uz treniņnometni. Sekoja klubu maiņa, pagaidām viss palika domu līmenī. Aģents teica, ka nākotnē strādās pie šī jautājuma.

  +1 [+] [-]

, 2016-04-21 21:37, pirms 8 gadiem
Un lai Tev tur veicas!!! Parādi sevi