Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Kaspars Mājenieks: "Sporta skolas, dzenoties pēc rezultāta, aizmirst par spēlētājiem"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Kaspars Mājenieks: "Sporta skolas, dzenoties pēc rezultāta, aizmirst par spēlētājiem"
Kaspars Mājenieks
Foto: basket.ee

"Katrā sporta skolā spēlē savādāk un spēlētājas tiek "pārdzītas". Spēlē 35 vai 40 minūtes. Ja spēlē ilgāk par pusstundu, vairāk nevari kvalitatīvi strādāt aizsardzībā. Skrienam pēc rezultāta, nedomājot par nākotni," Latvijas U16 meiteņu basketbola izlases galvenais treneris Kaspars Mājenieks atgādina, ka mazākas lietas jāpakārto lielāku mērķu sasniegšanai.

Treniņnometne Salaspilī un individuālie treniņi Rīgā, 24 spēles ar U16 izlasi, 16 izbraukumi LBL un septiņas spēles viesos Baltijas līgā – Latvijā būtu grūti atrast basketbola treneri, kurš ceļā pavada vairāk laika nekā Kaspars. Viņš ir īsts groza bumbas entuziasts.

Viens piemērs. Latvijas U16 izlase janvārī uzvarēja Baltijas jūras kausa izcīņā Tallinā. Vakarā komanda mēroja tālo ceļu līdz Rīgai, bet treneri gaidīja vēl 220 kilometru brauciens līdz Liepājai. Naktī pārradies mājās, nākamajā rītā Kaspars jau bija sastopams “lauvu” treniņā. Un tā regulāri.

Tavs pamatdarbs ir Liepājā. Kā izdodas apvienot pienākumus?
Apvienot abus darbus ir ļoti sarežģīti, taču saņemu lielu atbalstu no “Liepāja/Triobet” galvenā trenera Agra Galvanovska, kluba vadības un sporta skolas – jo divām pedējām tagad ir atsevišķa vadība. Agris mani atbalsta, jo pats savulaik strādājis ar U20 jauniešu izlasi. Viņš teica: “Ja izdarīsi skautinga pienākumus lielajā komandā, varēsi apvienot ar darbu izlasē”.

Cenšos strādāt, lai neviens neciestu. Šogad esmu ceļā kā tālbraucējs. Paldies mīļotajai sievietei (Ievai Malkevicai), kura piestrādājusi par šoferi un izvadājusi mani, kur vajag. Paldies pienākas Aināram (Čukstem), Matīsam (Rožlapam) un Kristīnei (Žeimutei) – brīžos, kad nevarēju, viņi mani aizvietoja.

Teici par "lauvu" skautingu. To laikam var saukt par attālināto skautingu, jo bieži neesi kopā ar komandu.
Svarīgākais ir nodot spēlētājiem un treneriem informāciju. Skautot var arī brauciena laikā vai viesnīcā – ceļā uztaisu, Liepājā parādu. Labāki rezultāti pēdējos mēnešos? Tas ir komandas darba rezultāts, esam atraduši īstos spēlētājus un viss notiek.

Atgriežoties pie U16 izlases – vai spēlētāju loks sezonas gaitā ir paplašinājies?
Ir jauni papildinājumi. Piemēram, pirmdienas spēlē pret “TTT juniorēm” rokas savainojuma dēļ nevarēja piedalīties mūsu jaunais atradums no Ogres – Tīna Akmeņkalne. Interesanta spēlētāja, taču daudz jāstrādā. Pozitīvus pārsteigumus sagādājušas 2002. gadā dzimušās spēlētājas, kuras spēja izturēt manis radīto spiedienu.

Izdaru tiešām lielu spiedienu – no malas izskatās, ka trakoju. Daru tā, lai redzētu, ko spēlētājas var. Eiropas čempionātā to darīt būtu par vēlu (princips “Train as you fight” – Sportacentrs.com). Viena lieta ir paļauties uz līderēm – vajag, lai strādā visa komanda.

Jāpārbauda plašs spēlētāju loks – jādod iespēja katrai meitenei. Tu vari būt līdere savā (sporta skolas) komandā, bet jāskatās, kā tu spēj atrast vietu starp citām līderēm. Izlasē tu nevari spēlēt 30-35 minūtes, kļūdīties un cerēt, ka viss būs kārtībā. Te jākoncentrējas no pirmās minūtes. Ja pirmajās divās vai trīs minūtēs neizdodas, būs jāsēž uz soliņa.

Kā vērtē spēlētāju pašreizējo gatavību strādāt aizsardzībā?
Iet grūti. Mans spēles stils ir agresīva aizsardzība, diemžēl pēdējās spēlēs nācās dot iespēju no tās atkāpties. Pagaidām lielākā daļa meiteņu nav gatavas spēlēt tik agresīvi, kā vēlētos. Pieaicinot jaunpienācējas – pāris treniņu laikā to mainīt nav iespējams.

Pirms Baltijas jūras kausa mums bija pietiekami daudz treniņu – strādājām pie agresīvākām lietām. Tallinā bija savādāka situācija, jo spēlējām pret sava vecuma pretiniecēm. Latvijas-Igaunijas līgā ir gan psiholoģiski grūtāk, gan respekts pret vecākām spēlētājām.

Nav arī vienotu principu – katrā sporta skolā spēlē savādāk. Latvijā nepieciešamas kopējas izlašu vadlīnijas, kā, piemēram, Somijā. Tu zini, ka pret “pick-and-roll” aizsardzību viņi spēlēs “step-out” – agresīvi ies ārā, lai to nepieļautu. Tā dara visas Somijas izlases.

Pašlaik ir tā – spēlētājas sporta skolās tiek “pārdzītas”. Spēlē 30, 35 vai 40 minūtes. Pusstunda vēl ir pieņemami, bet, ja spēlē ilgāk, vairāk nevari kvalitatīvi strādāt aizsardzībā. Nevar – psiholoģiski neesi gatavs. Skrienam pēc rezultāta, nedomājot par nākotni.

Perspektīvu spēlētāju ir pietiekami, taču ar viņām daudz vairāk jāstrādā individuāli. “TTT juniorēm” zaudējām tieši atšķirīgas individuālās meistarības dēļ – sapināmies driblā, neatdevām piespēles. Visu var labot, tikai jāstrādā individuāli.

Aicinu sporta skolu trenerus daudz lielāku uzmanību pievērst spēlētāju individuālās tehnikas pilnveidošanai – agresīvai aizsardzībai, atbloķēšanai, spēka driblam, piespēļu kultūrai, metienu izvēlei, agresīviem caurgājieniem, spēlei soda laukumā (postā), daudz ātrākai lēmumu pieņemšanai.

Komandas labākās spēles Latvijas-Igaunijas līgā?
Viena no labākajām bija uzvarētā spēle pret Latvijas Universitāti. Meitenes cīnījās gan uzbrukumā, gan aizsardzībā. Svētdien izdevās pagarinājumā uzvarēt Tartu Universitāti, taču tā nebija skaista spēle, pieļāvām daudz kļūdu.

Izbraukumā labākais bija otrais puslaiks pret Tallinas Universitāti. Sākot no otrās ceturtdaļas, meitenes saprata, kādu agresīvu spēli gaidu no viņām. Jāmāk grūstīt pretinieku, spēlēt “netīri” situācijās, kad neredz tiesnesis – lai iegūtu respektu. Tallinas Universitāte sāka mūs respektēt un sajutām savu spēli. Ja tā turpināsim – rezultāts būs!

Cik lielu uzmanību pievērs spēles situāciju modelēšanai – jārēķinās, ka Eiropas čempionātā būs daudz līdzīgu spēļu?
Mums ir pamata kombinācijas, kuras noteikti izmantosim arī Eiropas čempionātā. Spēle viens pret vienu, veidojot “izolācijas” (isolation – angļu val.) – lai spēlētājas mācētu izmantot savas stiprās puses, spēlējot viens pret vienu. Lielāku uzmanību pievēršam individuālajām prasmēm, ne taktikai.

Meitenēm, kurām ir stiprs caurgājiens, jāsagādā iespējas spēlēt caurgājienā. Spēlētājām, kurām ir metiens, jāizkārto metieni. Garajām spēlētājām jāveido situācijas “postā”, lai viņas iegūtu vēl lielāku pārliecību. Pārējo noteiks meiteņu koncentrēšanās.

Līdz 1. jūlijam, kad sāksies vasaras treniņnometne, sanāksim kopā vēl vairākas reizes. Jāapskata meitenes, kuras vēl nav spēlējušas. Dažas bijušas retāk, jo ļoti noslogotas jaunatnes līgā vai bijušas savainotas. Daļai meiteņu būs iespēja sevi pierādīt nedēļu pirms galvenās nometnes.

Aprīlī un maijā centīsimies radīt apstākļus individuālam darbam. Sadarbībā ar jaunatnes izlašu menedžeri Ediju Eglīti īrēsim zāli, lai būtu iespēja slīpēt individuālās prasmes meitenēm, kuras nebūs aizņemtas spēlēs un būs atpūtušās. Ja vajadzēs, iesaistīsies visi izlases treneri.

Vai izdevies saplānot pārbaudes spēles?
Darbu izdevās organizēt savlaicīgi – sarunātas astoņas pārbaudes spēles. Viena spēle būs Eiropas čempionāta norises vietā. Trīs reizes izbraukumā spēlēsim pret Poliju, vēl trīs spēles paredzētas Baltijas kausa izcīņā. Visticamāk, tiksimies arī ar U19 izlasi.

Eiropas jaunatnes līgas spēles palīdz iegūt informāciju par pretiniecēm – darbs notiek pilnā sparā.

Nodrošinājums, aprūpe?
Menedžeris strādā ļoti labi – sūdzību nav. Meitenēm nodrošināta dzīvošana, ēšana, savainojumu profilakse. Paldies Latvijas basketbola savienībai!

Ceru, ka vasarā komanda varēs spēlēt pilnā sastāvā, izmantojot visas pieejamās 2001. un 2002. gadā dzimušās spēlētājas. Ja vajadzēs – runāsim. Pagaidām nekādu pieprasījumu nav. Ceru, ka katrs varēs spēlēt, kur jāspēlē, lai parādītu sevi no labākās puses.

     [+] [-]

, 2017-03-22 16:46, pirms 7 gadiem
Bildē izskatās tāds uzvilcies, stiklainām acīm, cerams, ka viss viņam kārtībā.

  -2 [+] [-]

, 2017-03-25 10:58, pirms 7 gadiem
Ko nozīmē pateicība mīlotajai sievietei par izvadāšanu? Vai tad pašam auto tiesību nav?

  -3 [+] [-]

, 2017-04-06 13:04, pirms 7 gadiem
Gudrītis. Ja tu savus sporta skolas līderus nedzenasi 35-40 minūtes, tad viņš nekad spēlēt neiemācīsies un nākotnes viņam tāpat nebūs, jo spēļu prakses nebūs.

  +1 [+] [-]

, 2017-04-06 13:22, pirms 7 gadiem
atraktivsfans rakstīja: Gudrītis. Ja tu savus sporta skolas līderus nedzenasi 35-40 minūtes, tad viņš nekad spēlēt neiemācīsies un nākotnes viņam tāpat nebūs, jo spēļu prakses nebūs.
Gudritis. Ja nodzen 40min, kur tur kvalitativa spelu prakse ? Pedejas 10min sackos, pielaus kludas, kas pectam ari regulari paradisies velak karjera. Jauniesiem ir jatrene individuala meisteriba, nevis jabut nodzenatiem speles.

     [+] [-]

, 2017-04-06 15:55, pirms 7 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Gudritis. Ja nodzen 40min, kur tur kvalitativa spelu prakse ? Pedejas 10min sackos, pielaus kludas, kas pectam ari regulari paradisies velak karjera. Jauniesiem ir jatrene individuala meisteriba, nevis jabut nodzenatiem speles.
vispirms tīri tehnika ieksā jādzen, individuālā meistarība pēc tam jādzen, jo bez tehnikas, tai nebūs jēgas

  +1 [+] [-]

, 2017-04-06 16:47, pirms 7 gadiem
toc gudritis! Zinu kaa vinjs trenee bernus! Tiesi vinjs ir tas kas dzenaas pec rezultatiem!

     [+] [-]

, 2017-04-07 17:06, pirms 7 gadiem
archellos rakstīja: toc gudritis! Zinu kaa vinjs trenee bernus! Tiesi vinjs ir tas kas dzenaas pec rezultatiem!
Nifiga tu nezini āpsi