Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Dita Rozenberga: "Labāko formu izdevās iegūt svarīgākajā brīdī"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Dita Rozenberga: "Labāko formu izdevās iegūt svarīgākajā brīdī"
Dita Rozenberga
Foto: Mārtiņš Sīlis

"Mēs ļoti gribējām uzvarēt. Pusfinālā nebijām labākajā sastāvā, taču tas komandu vēl vairāk saliedēja," pirmo reizi izcīnot vietu Latvijas Sieviešu basketbola līgas finālā, teica "RTU/Merks" uzbrucēja un Latvijas U20 valstsvienības kandidāte Dita Rozenberga (180/1992/Jugla/Tukums/Kandava).

“RTU/Merks” komanda LSBL finālā nebija spēlējusi kopš 2005. gada.

Iepriekšējās četrās sezonas toni nacionālajā čempionātā noteica divi profesionālie klubi “TTT Rīga” un SK “Cēsis”, savā starpā sadalot vietas uz pjedestāla augstākā pakāpiena.

Pārējām komandām atlika cīņa par bronzu.

Pirms gada RTU/Merks aizsniedzās līdz trešajai vietai, cīņā par medaļām četru spēļu garā sērijā pārspējot “Liepājas metalurgu”.

Šogad Cēsīs profesionālas komandas vairs nebija un viena vieta finālā palika vakanta.

“RTU/Merks” pirms sezonas tika uzskatīta par galveno pretendenti cīņai par vietu divniekā, taču regulārajā čempionātā komanda palika trešajā vietā aiz “TTT Rīga” un Latvijas Universitātes.

Rezultātā “play-off” spēles nācās sākt no ceturtdaļfināla, kur bija jātiekas ar sestās vietas īpašniecēm – Nikolaja Romaņenko vadīto Daugavpils Universitāti.

Pirmajā sacensībā Hanzas vidusskolā daugavpilietes sagādāja sezonas lielāko pārsteigumu, viesos uzvarot pretinieces ar divu punktu pārsvaru 68:66.

Zaudējums nākamajā spēlē Daugavpilī nozīmētu izgāztu sezonu un vietu ārpus labāko četrinieka.

Tomēr komanda saņēmās, izcīnīja četras uzvaras pēc kārtas un nopelnīja vietu finālā.

Liela loma “play-off” spēlēs bija divām 1992. gadā dzimušajām spēlētājām no “Juglas” sporta skolas.

Anete Kiršteine un Dita Rozenberga ceturtdaļfinālā un pusfinālā bija komandas līderu vidū. Otrajā spēlē pret Latvijas Universitāti viņas divatā guva 37 no 63 komandas punktiem. Anete uzbruka no perimetra un devās caurgājienos, Dita sparīgi cīnījās pie abiem groziem un izprovocēja 10 pretinieču pārkāpumus, nopelnot tiesības izpildīt 16 soda metienus.

Ar meiteņu sniegumu apmierināts bija “RTU/Merks” galvenais treneris Aivars Vīnbergs: “Dita Rozenbergas un Anetes Kiršteines piesaiste mūsu komandai bija liels atspaids. Esmu gandarīts, ka sporta skolā izvēlējos pareizās spēlētājas. Priecē, ka, mūsu rindām sašaurinoties – Pavlovskas dēļ, Ozoliņas dēļ, tagad Signes Langenfeldes dēļ – tas mūs vairāk saliedēja. Zinot, ka meitenes pret TTT spēlēt nevarēs, pirms sacensības ar LU viņām bija uzstādījums nospēlēt to kā pēdējo spēli. Kā visā, kas jādara pēdējo reizi, visu jādara maksimāli. Viņas to ceturtdien apliecināja un par to esmu ļoti pateicīgs.”
Otrās pusfināla spēles pēdējā ceturtdaļā LU spēlētājām pietrūka pārliecības apspēlēt RTU/Merks zonas aizsardzību un tas nozīmēja ātras sērijas beigas. Līdzīga taktika nostrādāja jau ceturtdaļfinālā, atzina Rozenberga. “Arī pirmajā spēlē pret Daugavpili sākumā sedzām cilvēks-cilvēks aizsardzību. Tā neizdevās. Tad mēs uzlikām zonu un spēle aizgāja. Otrajā spēlē pret LU notika tieši tas pats.”

Marta beigās 47. vidusskolas komanda uzvarēja VEF skolu superlīgā, finālā pārspējot 99. vidusskolu. Foto: Renārs Buivids

Dita Rozenberga

Anete Kiršteine

Piecās “play-off” spēlēs kandavniece izcīnīja 66 bumbas zem groziem, tai skaitā 39 bumbas savācot trīs spēlēs ar Daugavpils Universitāti. Salīdzinājumam – Latgales kluba spēlētājām kopā izdevās izcīnīt 79 bumbas. Arī pusfinālā RTU/Merks izmantoja savu augumu pārsvaru un, Ditas gadījumā, cīņassparu, vienatnē savācot gandrīz 40% bumbu pret sāncenšu iespēto (27 pret 69).

“Pēc iemestiem groziem atlēkušās bumbas ir nākamais svarīgākais komponents, kas nosaka uzvaru un tajā mēs bijām pārāki,” norāda Vīnbergs. Šajā sērijā robi taktikā un individuālajā meistarībā tika novērsti ar pārsvaru zem groziem un cīņassparu.

“Pašai oktobrī bija savainojums. Radās nedrošības sajūta par savu spēli, taču vēlāk sāku atgūties.” par savām izjūtām sezonas gaitā stāsta meitene. “Kritumi un kāpumi ir katram sportistam, šoreiz izdevās iegūt labāko formu svarīgākajā brīdī.”

Marta beigās Dita un Anete apvienoja spēkus Rīgas 47. vidusskolas komandas sastāvā, VEF skolu superlīgas finālā apspēlējot iepriekšējā Rīgas Domes kausa ieguvējas no 99. vidusskolas. Tagad priekšā ir jaunatnes līgas fināli un divpadsmitās klases eksāmeni. Prioritāšu saraksta augšgalā ir lēmums par nākamo gadu plāniem.

“Nopietni apsveru iespēju braukt uz Ameriku. Vēl ir nedaudz laika, lai padomātu,” neslēpj Dita. “Tagad prioritāte ir mācības Rīgas 45. vidusskolas divpadsmitajā klasē.”

No 6. līdz 8. maijam labākās valsts junioru komandas tiksies Swedbank LJBL U19 čempionāta finālspēlēs. Šajā vecuma grupā katra spēlētāja vēl reizi var pārstāvēt savu sporta skolu. Vienlaikus tā ir lieliska iespēja parādīt gadu gaitā apgūto, stāsta uzbrucēja. “Jaunatnes čempionātā gribētu izcīnīt pirmo vietu. Ja finālā sanāks spēlēt pret Rīdzeni, cīnīsimies, lai uzvarētu. Tas ir brīdis, kurā parādās visu gadu laikā ieliktais ieguldījums.”

Vasarā gaida nākamā sportiskā iespēja – starts Eiropas jaunatnes meistarsacīkstēs Serbijā. “Ļoti ceru, ka labi nospēlēsim Eiropas U20 čempionātā. Pie savas treneres Daigas (Jansones) jau ir pierasts, zinu viņas noteikumus un disciplīnas prasības.”

VEF skolu superlīgas simboliskais piecnieks: Kate Aizsila, Agate Geka, Guna Lagzdiņa un Anete Kiršteine. Klāt nav Madaras Laures. Foto: Renārs Buivids

Uzvarētājas saņem “VEF Rīga” pārstāvju Gata Jahoviča un Edgara Jaunupa apsveikumus

  -3 [+] [-]

, 2011-04-20 22:21, pirms 13 gadiem
pļa! es jau nobijos, ka Krūmberga aprecējusies

  +2 [+] [-]

, 2011-04-21 09:39, pirms 13 gadiem
Jurchiks_pe4o rakstīja: pļa! es jau nobijos, ka Krūmberga aprecējusies
kaads sakars ar to wispaar??