Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

The Great Reset: WNBA ievieš jaunu "play-off" sistēmu

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

The Great Reset: WNBA ievieš jaunu "play-off" sistēmu
Rutija Hebarde, Džeimss Veids, Kendisa Pārkere un Stefānija Dolsone 2021. gada 19. oktobrī. Foto: ZUMA/Scanpix

Sieviešu nacionālajā basketbola asociācijā (WNBA) vairāk nenotiks izslēgšanas spēles līdz vienai uzvarai, ceturtdien, 18. novembrī, paziņoja līgas vadība.

Sākot no 2022. gada sezonas, pirmajā kārtā spēles notiks līdz divām uzvarām. Pirmo divu vietu īpašnieces vairāk nevarēs sākt “play-off” no pusfināla, vismaz divas izslēgšanas spēles garantētas arī trešās un ceturtās vietas ieguvējām.

Pusfināla sērijas un WNBA fināli, tāpat kā iepriekš, notiks sērijās līdz trīs uzvarām. Tas nozīmē, ka čempionei “play-off” būs nepieciešamas astoņas uzvaras, savukārt maksimālais iespējamais spēļu skaits var sasniegt trīspadsmit.

“Tās ir aizraujošas ziņas mūsu līgai,” teica “Connecticut Sun” galvenais treneris un ģenerālmenedžeris Kurts Millers. “Treneri un ģenerālmenedžeri uzskata, ka mūsu profesionālajā līgā katrai “play-off” kārtai jānotiek sēriju formātā.”

Jaunajā formātā izslēgšanas spēlēm kvalificēsies astoņas komandas ar lielāko uzvaru skaitu 36 spēlēs – neatkarīgi no vietas konferencē. Regulārās sezonas uzvarētāja pirmajā “play-off” kārtā sacentīsies pret astotās vietas īpašnieci (1-8, 2-7, 3-6, 4-5).

Augstāk izsētā komanda pirmo un otro spēli aizvadīs savā laukumā. Zemāk izsētā vienība savā laukumā uzspēlēs tikai gadījumā, ja pirmajā kārtā uzvarēs vienu spēli izbraukumā. Pusfinālos un finālā tiks saglabāts 2+2+1 formāts.

“Spēlētājas, treneri, klubu vadība un pat fani cerēja uz līdzīgu risinājumu, jo sērijas piedāvā vairāk iespēju attīstīt dueļus (rivalries),” teica “Minnesota Lynx” galvenā trenere un ģenerālmenedžere Šerila Rīva. “Tas atļaus veidot stāstus un labāk izcels līgā pastāvošo talantu dziļumu.”

Losandželosas “Sparks” treneris Dereks Fišers piekrita kolēģei. “Esmu priecīgs un pateicīgs par kopīgo komunikāciju un redzējumu starp komandām un līgas vadību, kas ļauj paplašināt WNBA izslēgšanas spēles. Leģendas top “play-off” laikā un gribējām jauno formātu spēlētāju dēļ.

Iepriekšējais formāts noturējās sešas sezonas. Sākot no 2016. gada, regulārās sezonas divas labākās komandas automātiski kvalificējās pusfināliem, savukārt trešās un ceturtās vietas īpašnieces sāka “play-off” no otrās kārtas. Pusfināli pirmo reizi notika līdz trīs uzvarām.

No 2000. līdz 2015. gadam astoņas “play-off” komandas noteica pēc divīziju principa – izslēgšanas spēlēm kvalificējās pa četrām labākajām vienībām no Austrumu un Rietumu konferencēm. Pusfināli un fināli notika līdz divām uzvarām, bet fināli, sākot no 2005. gada, līdz trīs uzvarām.

WNBA pirmajās trīs sezonās formāts mainījās katru vasaru. Piemēram, 1997. gadā “play-off” kvalificējās četras labākās komandas, bet izslēgšanas spēles notika “Final Four” formātā. Nākamajā vasarā pusfināli un fināli notika līdz divām uzvarām, savukārt 1999. gadā “play-off” spēlēja sešas komandas.

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/wnba/story/_/i...