Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Robins Huds gatavojas Eirolīgas finālam: "Avenida" pret bagāto UGMK

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Robins Huds gatavojas Eirolīgas finālam: "Avenida" pret bagāto UGMK
Keitija Lū Semjuelsone un Alba Torensa. Kolāža: FIBA

Svētdien, 18. aprīlī, "Volkswagen" arēnā Stambulā notiks FIBA Eirolīgas medaļu spēles. "Sopron Basket" un "Fenerbahce" spēle par trešo vietu sāksies plkst. 15:00. Salamankas "Avenida" un Jekaterinburgas UGMK cīņa par trofeju paredzēta plkst. 19:00. Tiešraides skaties rakstā.

Urālu kalnu metalurģijas kombināta vienība mēģinās kļūt par pirmo komandu kopš Maskavas apgabala “Sparta&K”, kurai izdevies uzvarēt Eirolīgā trīs reizes pēc kārtas. Tieši trīs reizes, nevis trīs gadus, jo pērn izslēgšanas spēles tIka atceltas.

Jekaterinburgas superklubs aizraujošā pusfinālā uzvarēja Stambulas “Fenerbahce” ar 88:84. Migela Mendesa trenētā komanda šķietami pārvarēja galveno barjeru ceļā uz titulu, taču līdz konfeti lietum gaida vismaz 40 spraigas minūtes.

Iemesls – “Avenida” cīņā vadīs Roberto Injuess. Spāņu speciālists 2021. gada 16. aprīlī kļuva par pirmo treneri vēsturē, kuram izdevies sasniegt Eirolīgas finālu ar piecām (!) dažādām komandām. Tas viss paveikts nepilnu 10 gadu laikā.

Viss sākās 2012. gada janvārī, kad Valensijas “Ros Casares” ģenerālmenedžere Karme Juverasa nolēma atlaist galveno treneri Natāliju Hejkovu. Situācija brieda vairākus mēnešus, bet rokāde tika veikta apmēram tajā laikā, kad pilsētā ieradās jaunā amerikāņu zvaigzne Maja Mūra.

“Ros Casares” tuvojās bankrotam, taču pirms darbības izbeigšanas uzvarēja Eirolīgā. Injuess uzreiz saņēma nākamo darba piedāvājumu. Tas nāca no Stambulas “Fenerbahce” – kluba, kurā iepriekš spēlēja Zane Teilāne un Elīna Babkina, bet trenera stūre atradās Jorga Dikeulakosa rokās.

Injuess otro un trešo gadu pēc kārtas sasniedza Eirolīgas finālu, taču atkārtot triumfu neizdevās. Pirmajā sezonā Stambulā priekšā aizsteidzās Anetes Jēkabsones-Žogotas pārstāvētā UGMK, kura izcīnīja pirmo titulu pēc 10 gadu pārtraukuma. Gadu vēlāk ceļu aizšķērsoja “Galatasaray”...

Turpinājumā Injuess izgāja mazāk iestaigātas takas – 2016. gadā pirmo reizi sasniedza Eirolīgas finālu ar Orenburgas “Nadežda”, bet 2018. gadā sagādāja slavas brīžus “Sopron Basket”. Ungārijas klubs toreiz atgriezās “Četru finālā” pēc deviņu gadu pārtraukuma un pirmo reizi spēlēja finālā.

Atgriešanās dzimtajā Spānijā izdevās maģiska – “Avenida” pēc 10 gadu pārtraukuma sasniedza “Četru finālu”, bet pusfinālā apspēlēja “Sopron Basket”. Injuess vēl vairāk nostiprināja leģendas statusu, jo Orenburgai, Šopronai un Salamankai nav paši lielākie budžeti.

UGMK ir absolūta favorīte, taču “Avenida” gadījumā tas nav būtiski. Ceļojums līdz finālam ir milzīgs panākums pats par sevi, tādēļ piektdienas vakarā treneris kopā ar spēlētājām laidās uzvaras dejā Nīla Daimonda grāvēja “Sweet Caroline” pavadībā. Kas zina – varbūt svētdien viņš to darīs vēlreiz.

EuroLeague Women jaunākā vēsture

#2013201420152016201720182019
1UGMKGalatasarayUSK PrahaUGMKDynamo KurskUGMKUGMK
2FenerbahceFenerbahceUGMKNadezhdaFenerbahceSopron BasketDynamo Kursk
3BourgesUGMKDynamo KurskFenerbahceUGMKDynamo KurskUSK Praha
4Good AngelsBourgesFenerbahceUSK PrahaUSK PrahaYakin DoguSopron
5Sparta&KSparta&KNadeždaFamila SchioNadeždaFenerbahceBourges
6PolkowicePragueAvenidaDynamo KurskAvenidaUSK PrahaFenerbahce
7Famila SchioNadeždaBourgesGalatasarayFamila SchioBourgesTTT Rīga
8GalatasarayKayseriGalatasarayWisla Can-PackBourgesFamila SchioPolkowice

Slavas zāle

Sešpadsmit sezonu laikā Latvijas basketbolisti, treneri un komandas ir izcīnījuši 13 Eiropas kausus, tai skaitā 11 trofejas FIBA turnīros. Anetei Jēkabsonei-Žogotai ir sešas trofejas. Mārtiņš Zībarts nopelnījis divus kausus. Pa vienai balvai ir Andai Jēkabsonei, Robertam Štelmaheram, Kārlim Muižniekam, Ainaram Zvirgzdiņam, BK “Barons”, Guntai Baško, Ojāram Siliņam un Oskaram Ernšteinam.

Latvijas basketbolistu un treneru izcīnītie Eiropas kausi

GadsTurnīrsSpēlētāja/-s/TrenerisKlubs
2003FIBA Eiropas kaussAnda JēkabsoneAix-en-Provence
2005EirokaussRoberts ŠtelmahersLietuvos rytas
2007FIBA Eiropas kaussAnete Jēkabsone-Žogota/Ainars ZvirgzdiņšMaskavas "Dinamo"
2008FIBA Eiropas kauss vīriešiemBarons/LMT/Kārlis Muižnieks/Mārtiņš ZībartsBarons/LMT
2009FIBA SuperkaussAnete Jēkabsone-ŽogotaSparta&K
2010FIBA EirolīgaAnete Jēkabsone-ŽogotaSparta&K
2010FIBA SuperkaussAnete Jēkabsone-ŽogotaSparta&K
2012FIBA Eiropas kaussGunta Baško-MelnbārdeKurskas "Dinamo"
2013FIBA EirolīgaAnete Jēkabsone-ŽogotaUGMK
2013FIBA SuperkaussAnete Jēkabsone-ŽogotaUGMK
2014FIBA Izaicinājuma kaussOjārs SiliņšReggio Emilia
2017FIBA EirolīgaMārtiņš ZībartsKurskas “Dinamo”
2018EirokaussOskars Ernšteins”Darussafaka”

Izmantotie resursi:
https://sportacentrs.com/basketbols...