Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Ventspils snaipere Rīgā: Sabīne Dukāte (+video)

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Ventspils snaipere Rīgā: Sabīne Dukāte (+video)
Sabīne Dukāte "TTT Rīga" sastāvā spēlē ar četrpadsmito numuru
Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

"Pirmais gads bija grūts. Projām no vecākiem un ģimenes, viena pati lielā pilsētā. Tagad Rīga kļuvusi par otrajām mājām un spēlēs izdevies iegūt lielāku pārliecību par saviem spēkiem," aizvadot pirmo pilno sezonu "TTT Rīga" sastāvā, saka uzbrūkošā aizsardze Sabīne Dukāte.

Lielākā daļa “TTT Rīga” spēlētāju vēl pirms gada spēlēja citās TTT sistēmas komandās. Ance Aizsila, Rūta Veidere un Krista Brīdiņa pārstāvēja “TTT kadetes”. Līga Šurkusa, Inga Borodavko, Guna Lagzdiņa, Agate Geka un Sabīne Dukāte sacentās “TTT juniorēs”.

Šosezon visas spērušas platu soli uz priekšu, gūstot starptautisku pieredzi Baltijas līgas spēlēs un cīnoties par pirmo vietu Latvijas čempionātā.

Ventspilniece Sabīne Dukāte un Cēsīs uzaugusī Līga Šurkusa vairs nav TTT pirmziemnieces. Abas pirmo reizi galvaspilsētas kluba sastāvā nonāca jau 2009. gada pavasarī. Toreiz finanšu trūkuma dēļ komandā palika tikai viena viesspēlētāja – igauniete Merike Andersone, bet robus sastāvā vajadzēja aizstāt jaunajām basketbolistēm.

Dukātei toreiz bija piecpadsmit gadi, tāpēc TTT vietā vairāk sanāca spēlēt Latvijas jaunatnes basketbola līgas čempionātos B1 un B2 grupās, taču pirmā pieredze tika gūta.

Trīs gadus vēlāk uzbrūkošajai aizsardzei ir stabila vieta rīdzinieču rotācijā. Pamazām iegūta trenera uzticība un neizpaliek rezultāti laukumā. Četrās Baltijas līgas pusfinālturnīra spēlēs Dukāte savākusi attiecīgi 9, 17, 18 un 7 punktus, dodot solīdu pienesumu uzbrukumā. Aizsardzībā vēl daudz jāstrādā, taču potenciāls ir.

“Vēl neesam gatavas pilnībā spēlēt zonas aizsardzību. Piemēram, spēlē pret Kauņas “VIČI Aistes” mums tas īsti neizdevās, tāpēc beigās pārgājām uz cilvēks-cilvēks aizsardzību. Tāpat jāiemācās vairāk spēlēt ar pārliecību, ka vari,” stāsta Sabīne.

Jaunā basketboliste piedalījusies trīs Eiropas čempionātos. Pērn U18 finālturnīra spēlē pret Somiju viņa iemeta 6 no 8 tālmetieniem, tomēr komanda papildlaikā piedzīvoja zaudējumu. Nekļūdās tikai tas, kurš neko nedara, bet Sabīnei nedarīšanu pārmest nevar.

“Ja ej laukumā ar pārliecību, tu vari nest vairāk plusus komandai, lai uzvarētu. Tas palīdz sevi motivēt,” stāsta meitene. “Zināju, ka gribu spēlēt, tāpēc pirms pieciem gadiem pārnācu uz Rīgu. Pirmais gads bija grūts. Projām no ģimenes un vecākiem, viena pati lielā pilsētā. Tagad Rīga ir kļuvusi par otrajām mājām. Iejusties palīdzēja Līga Šurkusa. Kad sāku dzīvot kojās, sadraudzējos ar viņu.”

“TTT Rīga” nav vienīgā komanda, kurā Dukātei sanāk spēlēt kopā ar pārējām meitenēm. Krista Brīdiņa, Rūta Veidere, Ance Aizsila, Guna Lagzdiņa un Agate Geka veido “Rīdzenes” U19 komandas kodolu. VEF Rīgas skolu superlīgā Sabīnes partneres ir māsas Aizsilas un Rūta Veidere. Visas mācās Rīgas Natālijas Draudziņas vidusskolā, kura Latvijas basketbolam ir devusi Robertu Štelmaheru, Edgaru Buļu un Lāsmu Jēkabsoni-Berrouet.

Skolu sacensības sportiskajā ziņā ir grūti salīdzināt ar Latvijas čempionātiem, taču reizēm var uzspēlēt arī “free-style” stilā. Lai nekavētu TTT treniņprocesu, RNDV komanda 27. februārī izšķīrās aizvadīt divas skolu līgas spēles uzreiz. Dukāte todien guva 75 punktus, iemetot 13 tālmetienus. “Skolu līgā tiecamies iekļūt finālā,” neslēpj meitene, taču galvenā uzmanība basketbolā tiek veltīta darbam meistarkomandā. Pēc skolu spēlēm Sabīne devās uz TTT treniņu.

Sabīne Dukāte

+Uzbrucēja, augums 174cm
+Dzimusi 1993. gada 16. augustā
+Sporta skolas “Ventspils Spars” un BS Rīga/Rīdzene
+Latvijas Čempione (2011).
+“TTT Rīga” sastāvā pirmo reizi spēlēja 2009. gada sākumā, bet otro reizi komandai pievienojās 2011. gada 5. janvārī, kad piedalījās sacensībā ar “Cēsu” komandu. Iepriekšējā sezonā piedalījās 33 LSBL spēlēs, vidēji 18:60 minūtēs gūstot 7,0 punktus, izcīnot 2,4 atlēkušās bumbas un 1,1 reizi rezultatīvi piespēlējot. Realizēti 34% divpunktu, 30% trīspunktu un 83% soda metienu.
+2011. gada sezonas pirmajā pusē pārstāvēja “TTT juniores”, piedaloties 10 LSBL spēlēs, kā arī “Rīdzenes” sporta skolas komandas sastāvā sacenšoties Swedbank LJBL U-19 čempionātā.
+Piedalījusies trīs Eiropas jaunatnes čempionātos (U16 Tallina 2009; U18 Slovākija 2010, Ungārija 2011).

Sabīne Dukāte pēc spēles ar Kauņas klubu "VIČI Aistes"