Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Igo Zanders: "Austrumeiropas līgā spēlē labākās meiteņu komandas"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Igo Zanders: "Austrumeiropas līgā spēlē labākās meiteņu komandas"
EEGBL prezidents Igo Zanders ar Latvijas izlases spēlētājām, Olimpietēm Elīnu Babkinu un Aiju Putniņu
Foto: girlsbasket.eu

Ceturtdien Ukrainas pilsētā Berdjanskā sāksies Austrumeiropas meiteņu basketbola līgas (EEGBL) vienpadsmitā sezona, kurā 1995./1996. gadā dzimušo meiteņu konkurencē startēs 16 komandas no astoņām valstīm. Latviju pārstāvēs basketbola kluba "Kolibri" komanda.

Igo ZANDERS, Austrumeiropas meiteņu basketbola līgas prezidents
Austrumeiropas meiteņu basketbola līga ir kvalitātes līga. Piemēram, 2010. gada sezonā vecuma grupā, kurā startēja 1995./1996. gadā dzimušās meitenes, piedalījās 12 komandas, no kurām septiņas bija valstu čempiones. Tas nodrošina augstāku sportisko līmeni, treneriem dodot redzējumu, kas notiek attiecīgajā vecumā starptautiskā konkurencē.

Līga sadarbojas ar daudzu valstu – ne tikai ģeogrāfiskās Austrumeiropas – meiteņu klubu komandām. Desmit gadu laikā EEGBL spēlējušas astoņu valstu komandas, daudzas meitenes šobrīd kļuvušas par nacionālo izlašu spēlētājām. Komandu nav daudz, jo meiteņu vienībām ne tikai Latvijā ir ierobežoti resursi.

Austrumeiropas meiteņu basketbola līga 2011

A grupaB grupaC grupaD grupa
Viļņas BS (Lietuva)Ostroleka (Polija)BK „Kolibri” (Latvija)Horsholm BBK (Dānija)
Smorgoņa (Baltkrievija)Kurskas „Dinamo” (Krievija)”Olimp” (Krievija)Pomerania 95 (Polija)
BS „Trinta” (Krievija)Berdjanska (Ukraina)Audentes (Igaunija)Pomerania 96 (Polija)
SomijaBelgoroda (Krievija)Wartti Basket (Somija)SISU (Dānija)

Par 2011. gada sezonu

Pirmajos astoņos gados turnīrā piedalījās astoņas komandas no sešām vai septiņām valstīm. Pērn bija divpadsmit komandas, šogad pirmo reizi būs sešpadsmit, līgai pievienojušās četras vienības no Somijas un Dānijas. Komandas sadalītas četrās apakšgrupās, sabraukumi notiek trīs reizes gadā. Katrā sabraukumā viena no komandām tiekas ar četrām citas grupas komandām, bet aprīlī sešas labākās vienības sacentīsies superfinālā Tallinā.

1995./1996. gadā dzimušās meitenes līgā spēlē trešo sezonu. Viņas sāka 12-13 gadu vecumā. Bija mēģinājums izveidot 1997. gadā dzimušo meiteņu grupu, taču, ņemot vērā finansiālās iespējas, tas bija pa spēkam tikai četrām komandām. Tādējādi pietrūka minimālais nepieciešamais komandu skaits – astoņas un projekts neīstenojās.

Vietu secību iepriekš paredzēt nav iespējams. Piemēram, pērn par favorītkomandām tika uzskatītas Pēterburgas „Olimpa” un Gdaņskas (Polija) vienības, kuras ir savu valstu čempiones. Superfinālā pirmo vietu izcīnīja „Olimps”, otrā finišēja Kurskas komanda (ceturtā Krievijā), trešajā vietā ierindojās BK „Kolibri”, tālāk Igaunijas un Lietuvas čempiones, bet Gdaņska palika sestā. Neskaitot mājinieces no Kurskas, finālā spēlēja piecu valstu labākās komandas.

2011. gada sezonas kalendārs

LaiksPosmsGrupasVieta
16.-19.09.20101D+BBerdjanska (Ukraina)
07.-10.10.20101A+CLietuva vai Somija
11.-14.11.20102C+BRīga (Latvija)
02.-05.12.20102D+AChlukov (Polija)
13.-16.01.20113C+DRīga (Latvija)
20.-23.01.20113A+BViļņa (Lietuva)
14.-17.04.2011FTop 6Tallina (Igaunija)

Par komandu atbalstītājiem

• Polijā komandas atbalsta Pomerānijas vojevodiste (Gdaņska, Gdiņa, Sopota) un reģionālā basketbola federācija, kura par saviem līdzekļiem sedz ceļa izdevumus un rīko vienu turnīra posmu, neizmantojot vecāku naudu.
• Baltkrievijā federācija samaksā dalības maksu, pašvaldība atbalsta konkrētas komandas dalību meiteņu basketbola čempionātā.
• Latvijā basketbola savienība ir palīdzējusi turnīra etapu rīkošanā.
• Igaunijā daļēji atbalsta federācija, daļēji vecāki, sponsori un klubi.
• Somijas komandu finansiāli uztur vecāki un klubs, nedaudz valsts.
• Krievijā, piemēram, Kurskas komanda ir saistīta ar profesionālā kluba „Dinamo” jaunatnes piramīdu.

Par sadarbību ar FIBA

2006. gadā EEGBL rakstīja vēstuli FIBA, bet Eiropas organizācija to pagaidām nav atzinusi par vērā ņemamu iniciatīvu. Kopsaucēju ar FIBA nav izdevies atrast arī Eiropas jaunatnes basketbola līgai zēniem (EYBL), kur valstu skaits un pārstāvniecība ir nesalīdzināmi lielāka ar divām divīzijām, četrām vecuma grupām un vairāk nekā 100 komandām.

Par kalendāra saskaņošanu ar Swedbank LJBL

Īsi pirms Swedbank LJBL kalendāra apstiprināšanas izsūtām EEGBL kalendāra projektu. Pateicoties LJBL galvenajam tiesnesim Edijam Eglītim, tas tiek ņemts vērā, mainās tikai nianses.

  +1 [+] [-]

, 2010-09-14 19:13, pirms 14 gadiem
Un skaistaakaas ar
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-09-14 20:24, pirms 14 gadiem
Prieks ,ka vel kāds cīnās par jaunatnes sporta attīstību un pat bez valsts atbalsta.
Apsveicu EEGBL ar jaunās sezonas sākumu
Veiksmīgu startu Basketbola kluba "KOLIBRI" komandai!
Turies Kolibri !!!!!