Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Agate Geka, Guna Lagzdiņa: "Uzvarām grūtā cīņā ir cita vērtība!" (+foto, video)

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Agate Geka, Guna Lagzdiņa: "Uzvarām grūtā cīņā ir cita vērtība!" (+foto, video)
Guna Lagzdiņa otro gadu pēc kārtas ir atzīta par Swedbank LJBL U19 čempionāta vērtīgāko spēlētāju
Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

"Brīžiem bija ļoti grūti visu apvienot. Brīžiem nesapratām trenera lēmumus vai treneris nesaprata mūs un bija domstarpības. Gads daudz devis psiholoģiskajā izaugsmē. Treniņos varēja iegūt ļoti daudz," noslēdzot karjeras Swedbank Latvijas jaunatnes basketbola līgā, svētdien, 6. maijā, teica "Rīdzenes" U19 komandas spēlētājas Guna Lagzdiņa un Agate Geka.

Centra spēlētāja, tukumniece Guna Lagzdiņa otro gadu pēc kārtas tika atzīta par U19 čempionāta finālu vērtīgāko spēlētāju. Finālturnīrā viņa izcēlās ar trīs “double-double” sēriju (ceturtdaļfinālā 20+20, pusfinālā 20+17), spēlē par pirmo vietu gūstot 12 punktus, izcīnot 14 atlēkušās bumbas un izprovocējot sešus pretinieču pārkāpumus.

Uzbrūkošā aizsardze, iecavniece Agate Geka atkārtoti sacentās Swedbank LJBL un LSBL tālmetienu konkursu finālos un apliecināja savu snaiperes talantu. Finālturnīrā viņa iemeta 12 no 23 tālmetieniem, izšķirošajā spēlē kopā ar Sabīni Dukāti sasniedzot lielisku precizitāti perimetrā. Divatā abas realizēja 8 no 14 mēģinājumiem, turklāt katra iemeta četrus no pirmajiem pieciem metieniem.

Vasarā Guna un Agate beigs vidusskolu, trenēsies U20 izlases sastāvā un izvērtēs Amerikas augstskolu piedāvātās iespējas.

U19 sezona un gadi jaunatnes līgā noslēgti ar uzvaru. Gandarījums ir?
Guna Lagzdiņa: Pārliecinoši spēlējām visu sezonu. Finālā mums vajadzēja pierādīt, ka laukumā nespēlē uzvārdi, bet komanda. Parādīt, kāpēc esam pelnījušas uzvarēt. Nekas netika pasniegts uz paplātes, vajadzēja visu apliecināt darbos. Rezultāts bija likumsakarīgs. No otras puses, spēles jaunatnes līgā beigušās, viens posms noslēdzies. Skumjas mijas ar prieku un atvieglojumu. Vidusskolas gadus atceros ar nelielu nostaļģiju.
Agate Geka: Svētdien redzējām darba augļus. Viss izšķīrās pirmajā puslaikā, spēlējām pārliecinoši un uzvarējām. Skumji būs sporta skolas izlaidumā.

Bija favorītu slogs?
Agate Geka: Treneris teica, ka otro vietu neviens nesapratīs.
Guna Lagzdiņa: Spēlēt ir grūtāk, zinot, ka neviens no tevis negaida neko citu kā pārliecinošu uzvaru. Basketbols ir basketbols. Pretiniekam var uzkrist, mums – nē, taču mums tāpat būtu jāuzvar.

Sezonas laikā trenējāties TTT sastāvā. Cik treniņu bija jaunatnes komandā?
Guna Lagzdiņa: Ceturtdien, 3. maijā, mums bija pirmais...
Agate Geka: ...un pēdējais kopīgais treniņš!
Guna Lagzdiņa: Taču, tā kā sešas no mums trenējās “TTT Rīga” sastāvā, vienu piecnieku varēja izveidot tikai no TTT spēlētājām. Bija kopējas iestrādes, kuras varējām izmantot spēles sākumā.
Agate Geka: Tālāk mēģinājām pielāgoties.
Guna Lagzdiņa: Visas meitenes labi iesaistījās spēlē. Palīdzēja cīņā zem groziem, guva punktus.

Slodzes ziņā pēdējais gads vidusskolā bija grūtākais?
Agate Geka: Viennozīmīgi, jā.
Guna Lagzdiņa: No mums prasīja profesionālu darbu un profesionālu attieksmi. Mēs turpinām mācīties. Brīžiem bija ļoti grūti visu apvienot. Brīžiem nesapratām trenera lēmumus vai treneris nesaprata mūs un bija domstarpības. Gads daudz devis psiholoģiskajā izaugsmē.
Agate Geka: Tagad viss ir kārtībā. Sezonas sākumā un vidū jutos slikti. Netiku laukumā. Padomāju, ko man dod rīta un vakara treniņi. Secināju, ka darbs treniņos atsver visu. Spēlējot piecas vai desmit minūtes, ieguvums nebūtu tik liels. Kopējais rezultāts ir labs. Menedžeris darīja savu darbu, treneris savu un mēs centāmies izdarīt prasīto.

Veidojas līdzība ar mācību un treniņu apvienošanu Amerikā.
Guna Lagzdiņa: Amerikā tas ir savādāk. Mācības ir pakārtotas tā, lai studijas un sports nepārklājas.
Agate Geka: Rīgā tiešas saistības starp basketbolu un mācībām nav. Visu jākārto pašām. Cik zinu, augstskolās sistēma ir savādāka un lietas nav jādara atsevišķi.

Amerikas izvēle ir izdarīta?
Guna Lagzdiņa: Gaidīju, kad beigsies fināli, lai varētu ķerties klāt augstskolas meklēšanai. Tā ir ļoti grūta izvēle. Daudz variantu, daudz informācijas par vietām, kuru apstākļos klātienē neesi iepazinis. Skolu skaits Amerikā ir liels, noorientēšanās prasa milzīgu laiku, turklāt Latvijā ir savas iespējas. Interesē studijas dabas zinātnēs.
Agate Geka: Esmu saņēmusi interesi. Skauti meklē snaiperes, metējas. Bija tikšanās un saņēmu piedāvājumu no NCAA pirmās divīzijas komandas. Izlēmu, ka pirmajā gadā mācīšos koledžā, lai piestrādātu pie valodas zināšanām. Man piemeklēs koledžu netālu no noskatītās universitātes. Gribu visu saprast un iejusties, lai pāreja uz universitāti notiktu bez problēmām. Jāskatās, kādi mācību virzieni tiek piedāvāti.

Izskatās, ka Latvijā iespēju konsultēties netrūkst.
Guna Lagzdiņa: Ir, kam pajautāt padomu. Amerikā ir daudz meiteņu no Latvijas, treneri – informēti. Jāmācās atlasīt informāciju un izdarīt savus secinājumus, jo viedokļi ir neskaitāmi.

Izdevies uzklausīt viedokļus no neitrāliem cilvēkiem?
Agate Geka: Daudz pastāstīja Gunta Baško-Melnbārde. Viņa ieteica izmantot Amerikas pieredzi, jo tā daudz dod. Kāpēc ne? Tur ir izdevīgi iespējams apvienot izglītību un basketbolu. Saņēmām labus ieteikumus no Sirakūzu universitātes Ņujorkas pavalstī, kur mācījusies Līna Lisnere. Runājām ar viņu personīgi un izrādījās, ka viss nav rožaini, jo komandas galvenajam trenerim ir aizspriedumi.

Guna Lagzdiņa otro gadu pēc kārtas nopelnīja Swedbank LJBL čempionāta vērtīgākās spēlētājas balvu. Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

Agate Geka

U19 simboliskais piecnieks. K-L: Liene Jansone, Lība Paula Berga (TTP 1), Sabīne Dukāte (Rīdzene), Valdis Voins (LBS), Katrīna Epnere (TTP 1), Guna Lagzdiņa (Rīdzene), Rendija Misus (Liepāja), Linda Vilde (TTP 2)

Rīdzenes U19 komanda

Bijāt gatavas prasītajai atbildībai TTT spēlēs?
Guna Lagzdiņa: Bija sajūta, ka cilvēki uz to nepaskatījās no objektīvās puses, jo faktiski spēlēja vidusskolas vecuma komanda. Cēsu klubs rīkojās taktiski gudri, sezonas beigās uz diviem mēnešiem piesaistot nobriedušas, profesionālas spēlētajas. Sezonas laikā ieguldījām daudz darba, spēlētājas ieguva neatsveramu pieredzi.
Agate Geka: LSBL finālos pietrūka pieredzes.

Kuras spēles emocionāli palikušas atmiņā?
Guna Lagzdiņa: LSBL finālsērijas otrā spēle, kad izbraukumā Cēsīs uzvarējām otrajā pagarinājumā. Divus pagarinājumus spēlēju pirmo reizi. Meitenes pierādīja, ka var saņemties finālsērijā. Emociju bija ļoti daudz, atbildība – liela, jo uzvara bija ļoti vajadzīga. Līdzīgi bija Baltijas līgas spēlēs, kur tikāmies ar spēcīgām pretiniecēm un uzvaras tika izcīnītas grūtā cīņā. Tas nozīmē daudz vairāk nekā noiet no laukuma ar šķidriem aplausiem pie +60. Varbūt sportiski tas netiek vērtēts augstu, taču pamatīgas emocijas sagādāja VEF Rīgas skolu superlīgas fināls.

Tu pati labi nospēlēji divu pagarinājumu spēlē!
Guna Lagzdiņa: Nocīnījos visu spēli, ne tikai pagarinājumus. Izdevās iemest no spēles un bija prieks, ka palīdzēju komandai.
Agate Geka: Bija spēles Baltijas līgā, kur izgāju laukumā un iemetu savus metienus brīžos, kad vajadzēja iemest. Patīkamas emocijas bija svētdienas finālā. Pienācīgi nospēlēju, komanda uzvarēja, viss, kā nākas!

Arēnas plašums atstāja iespaidu uz spēli?
Guna Lagzdiņa: Nav tik komfortabli, ja apkārt ir daudz tukšu sēdvietu. Savādākas izjūtas rada spēlēšana mazā un pilnā zālē. Tad ir citas emocijas.

Saka, ka spēles un rezultātus aizmirst, taču cilvēkus atceras.
Guna Lagzdiņa: Emocionāli palīdz, ja kāds ir blakus, uzmundrina un saprot. Agate pilnībā atbilst šim raksturojumam.
Agate Geka: Abpusēji!
Guna Lagzdiņa: Kad komandā bija Gunta, Sabīne Niedola un Anda Eibele, no viņām varēja smelties pozitīvu un vienlaikus profesionālu attieksmi. Viņas runāja mierīgi un pozitīvi, taču liekot saprast, ka jāsaņemas un jācīnās. Deva labus padomus, ar savu pieredzi palīdzēja sadzīvē.

Sezonas turpinājumā vajadzēja pierast spēlēt bez viņu palīdzības.
Agate Geka: Sezonas sākumā, vidū un beigās komanda spēlēja trīs dažādos sastāvos. Bija daudz izmaiņu. Centāmies, tomēr finālsērijā Cēsīm pieredzes izrādījās vairāk un viņu vadošās spēlētājas mūs pārspēja.

Pirms vasaras nometnēm un spēlēm izdosies pamainīt emocijas?
Guna Lagzdiņa: U20 izlases nometne sāksies pēc Jāņiem. Eiropas čempionāts Ungārijā ir augusta beigās. Būs brīvais laiks, taču vajadzēs piespiesties un strādāt individuāli.
Agate Geka: Jāpaskrien krosiņi, lai uzturētu sevi formā.

"Rīdzenes" U19 komandas uzvara Swedbank LJBL čempionātā

     [+] [-]

, 2012-05-09 22:11, pirms 12 gadiem
par to sirakuuzu, ar zinu ka tur treneris nav labs, neciess baltaas speeleetaajas, zeel, universitaate gan laba!