Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Man šodien astoņpadsmit gadu... Latvijas komandas sāk sezonu Baltijas līgā

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Man šodien astoņpadsmit gadu... Latvijas komandas sāk sezonu Baltijas līgā
Daugavpils basketbolistes 2022. gada aprīlī. Foto: Renārs Koris

Sestdien, 8. oktobrī, Tallinā startēs Latvijas, Igaunijas un Lietuvas ceturtais čempionāts basketbolā sievietēm (Women`s Baltic Basketball league). Basketbola skolas "Rīga" juniores plkst. 14:00 viesos sacentīsies pret "Audentes", savukārt Daugavpils Universitāte stundu vēlāk mērosies spēkiem ar "TalTech". Gaidāms, ka tiešraides būs pieejamas, sākot no nākamās nedēļas.

TTT juridiskā statusa maiņa – nodibinājuma pārveide par biedrību – aizkavējās vairākus mēnešus, radot neērtības visām Baltijas līgas komandām. Rīgas dome situāciju sāka risināt tikai rudenī, bet galvaspilsētas klubs pirmos līgumus izziņoja 29. septembrī. Formalitāšu kārtošana turpinās un pilns kalendārs nav sastādīts joprojām, tomēr četras komandas sezonu sāks vēl šonedēļ.

Pašvaldību ierobežotās iespējas, sponsoriem neizdevīgais atbalsta modelis un citas problēmas neveicina klubu sporta attīstību valstī. Rezultāts – LBL un LSBL komandu sastāvi katru gadu kļūst arvien jaunāki, jo vietējie klubi nespēj atļauties labākos pašmāju spēlētājus un spēlētājas.

Latvijas klubi Baltijas līgu sāks ar jauniešu sastāviem – daudzās komandās vidējais vecums svārstās ap 18 gadiem. TTT nav izņēmums – galvaspilsētas klubs plāno pastiprināties 2023. gada sākumā, bet pagaidām lielāko daļu sastāva veido Rīgas sporta skolu audzēknes. Sarucis pieredzējušo skaits Liepājā un Daugavpilī, bet juniorēs tikai viena spēlētāja sasniegusi 20 gadu vecumu.

Kaimiņvalstīs novērotas citas tendences. Lietuvas čempionē “Kibirkštis” atgriezušās valstsvienības spēlētājas Gintare Petronite un Laura Juškaite, tāpat “dzirkstelēm” pievienojusies universālā amerikāņu aizsardze Reičela Terio. Visās lietuviešu komandās ir ārzemju spēlētājas, tostarp latvietes Rūta Stiprā (Šiauliai-Vilmers) un Elizabete Bulāne (LCC International University).

Lietuva jau Baltijas līgas pirmajā sezonā teica savu vārdu kalendāra veidošanā. Pērn dienvidu kaimiņienes tika pie sudraba un bronzas medaļām, bet šosezon tēmēs uz pirmo zeltu. Skaidrs, ka latviešu hegemonija regulārajā sezonā ir beigusies un nebūs pārsteigums, ja spēku samēri mainīsies arī izslēgšanas spēlēs.

Audentes vs BS Rīga juniores/LU

Turnīra atklāšanā tiksies Baltijas līgas divas gados jaunākās komandas – Tallinas sporta skola “Audentes” un basketbola skolas “Rīga” juniores. Rīdzinieces savainojumu un pāreju dēļ nav ideālajā sastāvā, taču sestdien viņām ir labas izredzes pacīnīties par uzvaru.

Uzbrūkošā aizsardze Katrīna Raina Kalniņa uz komandu pārnākusi no “Ogres Kolibri”, savukārt Paula Mikalauska pērn bija Saldus rezultatīvākā spēlētāja. Tāpat ierindā būs Katrīna Luīze Krieviņa – aizsardze, kura basketbola gaitas sāka Cēsīs, turpināja “Rīdzenē” un tagad aizstāv Latvijas Universitātes krāsas.

Junioru pieteikumā ir Madara Liepniece, Līva Liniņa, Šarlote Pētersone, Kate Kondratjeva, Elīna Cīrule, Tīna Šileika, Elizabete Feierberga, Krista Lukašēvica, Dženifera Rieksta un Auguste Romanovska. Zināms, ka uz Tallinu nebrauks Paula Patrīcija Putniece un Samanta Gabranova. Junioru pirmo komandu trenēs Aigars Nerips, viņam palīdzēs Ainārs Čukste.

TalTech vs Daugavpils Universitāte

Daugavpils komandā notikušas vairākas izmaiņas un process vēl turpinās. Sastāvs kļuvis jaunāks – kodolā ir Latvijas jaunatnes izlašu dalībnieces Valerija Baranovska, Sņežana Gļeba un Lauma Poikāne. Gatavošanās sākumā komandai bija treniņnometne Zarasu pilsētā Lietuvā, bet septembra otrajā pusē vienībai pievienojās amerikāņu centra spēlētāja Erika Meijere.

Sestdien daugavpilietes nebūs favorītes. Ja no Tallinas izdosies pārvest vienu uzvaru, tas būs ļoti labs rezultāts. Igaunijas galvaspilsēta ir tālākais galamērķis – komanda ceļā dosies pussešos no rīta.

     [+] [-]

, 2022-10-08 12:13, pirms 2 gadiem
Žēl, ka viena kluba dēļ ir tāds bardaks sezonas sākumā..

     [+] [-]

, 2022-10-08 14:24, pirms 2 gadiem
Sodien sakas sezona, bet TTT nevaru nosaukt pat 1! speletaju jaunajai sezonai! Ka tas ir iespejams?

     [+] [-]

, 2022-10-08 16:27, pirms 2 gadiem
basux rakstīja: Sodien sakas sezona, bet TTT nevaru nosaukt pat 1! speletaju jaunajai sezonai! Ka tas ir iespejams?
Leišu basketbola lapā ir sastāvs TTT - Krēsliņa, Trankale, Baško, Domynika Paliulyte, Grausa, Stepanova, Marta Miščenko, Briede, Kilpe, Petrus, Baumgarte..