Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Aivars Vīnbergs: "Laukumā jāuzvedas kā bumbas pavēlniecei"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Aivars Vīnbergs: "Laukumā jāuzvedas kā bumbas pavēlniecei"
"RTU/Merks" un Latvijas U20 izlases galvenais treneris Aivars Vīnbergs
Foto: Zigismunds Zālmanis

"Nedēļas nogalē jābrauc uz Tallinu un viens zaudējums var mūs atsviest atpakaļ. Jārēķinās, ka vienādas bilances gadījumā Liepājai ir priekšroka," izcīnot svarīgu uzvaru 45 minūšu spēlē pret "Liepājas Papīru", teica sieviešu basketbola kluba "RTU/Merks" galvenais treneris Aivars Vīnbergs.

Kad iepriekšējo reizi sanāca spēlēt papildlaiku?
Pat neatceros, taču intrigai sieviešu basketbolā spēle pret Liepāju nāca par labu. Komandu līdzjutējiem noteikti nebija garlaicīgi. Centāmies pretinieces nokausēt, ņemot vērā liepājnieču pagājušās nedēļas spēli pret Cēsīm. Toreiz viņas ilgi turējās tuvumā, taču ierobežota sastāva apstākļos visai spēlei spēka nepietika. Teicu – kas spēs spert pēdējo soli, vinnēs spēli. Šoreiz tie bijām mēs.

Daudz sedzāt zonu.
Liepāja spieda uz groza apakšu, bet amerikānietes soda laukumā jutās kā zivis ūdenī. Izmantojām zonu, neļaujot viņām tādu brīvību. Aizgājām priekšā. Liepāja pierada, mēs nolūzām, taču piecas minūtes pirms beigām, kad atkal pārgājām uz cilvēks-cilvēks aizsardzību, varēja just, ka mūsu resursi ir lielāki. Viesspēlētājas vairāk nevarēja pavilkt komandu. Neapmierina 20 pieļautās kļūdas. Tā kā pretiniecēm to bija par četrām vairāk, tas liecina, ka aizsardzībā esam labi pastrādājuši.

Papildlaikā svarīgs bija Asnātes pirmais tālmetiens.
Asnāte ir neordināra spēlētāja, no kuras gaidu spēju uzņemties iniciatīvu. Viņa kļuvusi par vienu no tehniskākajām jaunajām basketbolistēm Latvijā. Pēc dažiem gadiem Asnātes pienesums basketbolā var kļūt ievērojams. Jāiemācās lieki neriskēt un neaizrauties ar ekstra piespēlēm. Jā, viņai tās jādod un tajā pašā laikā nav jādod. Jāmet pašai, turklāt tehniskais arsenāls ļauj apspēlēt pretinieces viens pret vienu. Teicu Asnātei – Tu komandā trenējies visvairāk, Tev jāmet. Viņas tālmetiens papildlaikā demoralizēja pretinieču pretošanās spējas.

Ceru, ka valstsvienības uzaicinājums cels Asnātes pašapziņu un ļaus labāk spēlēt vienaudžu konkurencē. Viņai arī izlasē jācenšas spēlēt savu basketbolu, nesamierinoties ar epizodiskām lomām. Iegūtā pieredze noderēs jaunatnes izlasē. Nedomāju, ka uzaicinājums uzskatāms par avansu, Asnāte spēs konkurēt.

Nesen komandai pievienojās U20 izlases kandidātes Paula Langina un Linda Vilde.
Uzskatu, ka Paula var uzņemties vairāk iniciatīvas kā šoreiz, kad pa grozu uzmeta tikai divas reizes. Brīžiem radās sajūta, ka laukumā nevaram nodrošināt vienmērīgu spiedienu visās pozīcijās. Linda iepriecināja. Iepriekš viņa spēlēja komandā ar spilgtiem uzvārdiem, vairāk būdama statistes lomā. Tagad jāatraisās, jāuzvedas kā bumbas pavēlniecei. Laukumā ir desmit spēlētājas, galvenā ir tā, kurai rokās bumba. Pirmajā puslaikā viņa zem groza bija pasīva, taču pēdējās trīs bumbas spēlē izcīnīja. Ja ieguldīs darbu, tiks jaunatnes izlasē.

Daina izteicās, ka pirms visu dienu centusies tikt vaļā no domām par spēli.
Spēles dienā jācenšas par to nedomāt. Labāk būt aizņemtam un sacensību uztvert kā ieradumu noteiktā laikā. Daina ir malacis. Divdesmit deviņi gūtie punkti to apliecina. Viņa izmetusi 27 metienus, tātad tēmējusi uz grozu. Daina ieguvusi pārliecību. Divi metieni garām nav nekas, jo turpinājumā viņa var iemest vairākus svarīgus metienus pēc kārtas. Jāuzslavē viņu par sevī atrasto līderes stāju. Daina savu vietu basketbolā izcīnījusi pati. Atceros, ka skolas laikā, spēlējot Cēsu komandā, šajā pašā zālē viņa sameta 28 punktus. Sekoja savainojums, pirmais bērns, taču viņa ļoti daudz ar sevi strādāja un atgriezās apritē. Daina kļuvusi spēcīgāka gan fiziski, gan morāli.

Regulārajā sezonā palikušas trīs spēles, taču nav iemesla atslābināties.
Turnīra likme paliek augsta. Uzvaras doma mūs nevar visu laiku sildīt, jo nedēļas nogalē jābrauc uz Tallinu un viens zaudējums var mūs atsviest atpakaļ. Jārēķinās, ka vienādas bilances gadījumā Liepājai ir priekšroka. No otras puses, saspringtas spēles nāk tikai par labu, jo Latvijas “play-off” spēlēsim jebkurā gadījumā.

Kopvērtējums 8. martā

#KomandaU-ZP
1TTT Rīga18-339
2SK Cēsis18-036
3ECLEX Tallinn16-436
4RTU/Merks13-632
5Liepājas Papīrs12-731
6Tallinn University10-828
7Audentes SG8-1127
8TTT juniores7-1327
9Latvijas Universitāte4-1523
10AmEst Rapla3-1521
11U16 izlase3-1420
12Tartu University0-1616

RTU/Merks un Liepājas spēles (savstarpēji 1-1, +2 Liepājas labā)

DienaRTU/MerksLiepājas Papīrs
03.09viesos pret “Tallinn University” (+11)-
10.03viesos pret “AmEst Rapla” (+36)-
16.03viesos pret LU (+11)-
17.03-Tartu University (+9)
20.03-U16 izlase (+2)
27.03-viesos pret “TTT Rīga” (-13)

     [+] [-]

, 2013-03-08 19:50, pirms 11 gadiem
Domājat, ka Liepāja (visu cieņu!) uzvarēs TTT?

     [+] [-]

, 2013-03-08 21:27, pirms 11 gadiem
TTT Rīgai neko nevajag 2 vieta ir kabatā, var atviegloti spēlēt, varbūt iespēlēt kādu kombināciju vai variēt ar sastāvu..
Tomēr neliekas, ka RTU varētu zaudēt, kādai no pretiniecēm.

1 rakstīja: Domājat, ka Liepāja (visu cieņu!) uzvarēs TTT?