Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Gulbis: "Katra diena nāk ar jauniem pārsteigumiem"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Gulbis: "Katra diena nāk ar jauniem pārsteigumiem"
Mārtiņš Gulbis un valstsvienības spēlētājas. Foto: Basket.lv

"Trenera darbs pieprasa elastību. Agrāk uz to vajadzēja skatīties nedēļu griezumā, tagad – stundu pa stundai," basketbola kluba "TTT Rīga" galvenais treneris Mārtiņš Gulbis atskatījās uz sezonas pirmajām 10 nedēļām un sniedza ieskatu valstsvienības darba plānošanā pirms došanās "burbulī".

“Women`s EuroBasket 2021” kvalifikācijas sabraukuma priekšvakarā notikumi mijās kā kaleidoskopā. Kate Krēsliņa 1. novembrī pievienojās TTT treniņiem. Mainīgo apstākļu dēļ divreiz nācās mainīt jubilejas spēles norises laiku. Visām rīdzinieču spēlētājām tika veikti vismaz divi testi – visi negatīvi. Valdība piektdien atkārtoti izsludināja ārkārtas situāciju. Divas spēlētājas nevarēja spēlēt pret RSU ar komandu nesaistītu iemeslu dēļ.

“Katru diena nāk ar jauniem pārsteigumiem un lietām, kuras nevaram ietekmēt,” sestdien telefonsarunā atzina Gulbis. “Tā ir pasaules mēroga problēma, ar kuru jāsadzīvo. Ko varam darīt? Būt pozitīviem, motivētiem – meklēt labās lietas. Cenšamies iziet no situācijas ar pozitīvismu.

Parastā sezonā pirms valstsvienību loga TTT aizvadītu četras spēles Eirolīgā, satiktu Lietuvas un Igaunijas labākās komandas. Šoruden nekas tāds nebija iespējams. “Basketbola dzīve riņķo ap spēlēm – viņu skaits ir nepietiekams. Četras (oficiālas) cīņas divu mēnešu laikā... Labi, ka spēles vispār notiek. Ja aiz muguras būtu četras kārtas Eirolīgā un nemainītos kalendārs, būtu laimīgāks.”

Grūti prognozēt situācijas attīstību, taču ir lietas, kuras iespējams paveikt, uzsver treneris. “Jāturpina rūpēties par veselību. Jāturpina domāt par spēlētāju fizisko kondīciju. Jāorganizē darbs, ievērojot noteiktos ierobežojumus, lai nebūtu nepatīkamu pārsteigumu pirms Eirolīgas sabraukumiem. Jāuzmanās un jāvērtē sava rīcība.”

Komandas treniņprocesā desmitajā nedēļā varēja piedalīties 10 no 11 pamatsastāva spēlētājām, taču piektdien pirmās ceturtdaļas vidū palika tikai septiņas. “Ieva Korzāne no 17. oktobra nevar piedalīties spēlēs noteiktā vecuma limita dēļ. Dinija Pāvelsone kopā ar studiju biedrēm nonākusi pašizolācijā kā kontaktpersona. Aijai Klakockai sestajā minūtē notika kājas muskuļa plīsums.”

Trenerim nācās kļūt maksimāli elastīgam situācijā, kura mainījās...stundu pa stundai. “Ar septiņām spēlētājām...ir grūti. Nav īpaši veselīgi un profesionāli. Jāatgriežas pie sākumā teiktā – ir lietas, kuras nevaram ietekmēt. Jāmēģina sabalansēt spēles laiku un minūtes – iegūt efektu, spēlējot ar septiņām basketbolistēm.”

Gulbis pirms trīs dienām “Basketstudijā 2+1” pauda, ka “būtu priecīgs doties burbulī ar vairāk nekā 12 spēlētājām”. Piektdiena ieviesa korekcijas, piespiežot Dinijai Pāvelsonei un Aijai Klakockai izstāties no valstsvienībai pieejamo spēlētāju loka. Pozitīvais – 18 spēlētāju iekļaušana kandidātu sarakstā sagādājusi “drošības spilvenu”.

Latvijā atgriezušās piecas no septiņām leģionārēm, divām – Paulai Strautmanei un Laurai Melderei – ceļš vēl priekšā. “Kate Krēsliņa, Anete Šteinberga, Elīna Babkina, Kristīne Vītola, Zenta Meļņika – visām ir divi negatīvi testi, lai varētu ieiet burbulī. Ceru, ka rītvakar visi varēsim tikties viesnīcā.

Komandai būs trīs dienas, lai sagatavotos spēlei pret Vāciju. “Galvenais, ka varēsim tikties treniņos un paredzētajā laikā izdarīt sarunātās lietas. Fokusējos uz reāli izdarāmo. Pirmkārt, jāsagatavo kvalitatīvs video, kā spēlēt aizsardzībā. Treniņos izspēlēsim dažādas situācijas. Basketbols 5-pret-5 aizņems 95% laika – meitenes ilgi nav spēlējušas plānotajos virknējumos.”

Valstsvienības treneri – Mārtiņš Gulbis, Matīss Rožlapa, Ziedonis Ivars Ikstens – strādāja vairākus mēnešus, lai pirms sabraukuma nodotu spēlētājām informāciju. “Zālē pavadāmo laiku izmantosim maksimāli efektīvi. Visas ieceres meitenēm izstāstīsim brīvajā laikā viesnīcā, lai treniņzālē varam saplānot darbu pa minūtēm. Video analīze, trenera nodoms, atjaunošanās – tas viss notiks viesnīcā.”