Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Kate Vilka: "Francijas basketbols ir atšķirīgs un dod rūdījumu"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Kate Vilka: "Francijas basketbols ir atšķirīgs un dod rūdījumu"
Kate Vilka treniņā. Foto: Charnay Basket

LETA. Katei Vilkai spēlēšana Francijas basketbola līgā dod rūdījumu, sarunā ar žurnālistiem teica Latvijas sieviešu basketbola izlases aizsardze.

27 gadus vecā Vilka otro reizi karjerā spēlē ārpus Latvijas, šosezon pārstāvot Francijas augstākās līgas vienību "Charnay". Iepriekš ārzemēs viņa 2020./2021. gada sezonā spēlēja Beļģijas klubā "Castors Braine".

"Francijas basketbols ir pilnīgi citādāks un atšķirīgāks, nekā es esmu spēlējusi iepriekš. Taču tas noteikti dod rūdījumu. Sadzīviski viss ir kārtībā, jūtos un izbaudu Burgundijas vīnogu laukus - nevaru sūdzēties," stāstīja Vilka, kura pirms tam pārstāvēja "TTT Rīga" komandu.

"Mūsu komandā ir ļoti strikti sadalītas lomas, nav tādas kreativitātes, kā esmu pieradusi. Basketbols ir fiziskāks, nekā esmu spēlējusi. Šajā komandā mana loma vairāk ir tālmetienu izpildīšana," turpināja Vilka, uzsverot, ka izlasē viņai būs iespējas vairāk spēlēt ar bumbu.

Pret Vilku kā pret ārzemju spēlētāju prasības nav stingrākas - treneris Stefāns Leite pret visām basketbolistēm izturoties vienlīdzīgi.

"Nav tā, ka no kādām spēlētājām prasa vairāk, starp visām ir vienādības zīme. Kaut kādas līdzības varu saskatīt ar Beļģiju, kur arī man bija franču treneris. Taču basketbols Beļģijā un Francijā nav salīdzinājumi. Šī ir citādāka pieredze," secināja Vilka.

"Charnay" sieviešu komanda ir tikai nepilnus desmit gadus un klubs pakāpeniski apgūstot lietas, ko nepieciešams uzlabot. Ārvalstu spēlētājām ir nodrošināts dzīvoklis un nodota lietošanā automašīna, atklāja Vilka.

"Komandas mērķis ir sasniegt maksimumu, ir jāiekļūst izslēgšanas turnīrā, kuram esam ļoti tuvu. Neviens negaidīja, ka uzvarēsim Lionas un Šarlevilmezjēras komandas, tā kā esam pārsteigušas un tikpat kā tikušas pāri nospraustajiem mērķiem," stāstīja basketboliste, kuras pārstāvētā vienība ar bilanci 15-7 ir sestajā pozīcijā.

Iepriekšējā Latvijas sieviešu basketbola izlases spēlē, kurā latvietes 2025. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas mačā ar 49:71 zaudēja Francijai, Vilka potītes savainojuma dēļ nepiedalījās. Šobrīd aizsardze ir sadziedējusi traumu un varēs piedalīties svētdien gaidāmajā spēlē ar Izraēlu.

"Iepriekšējo izlases spēli skatījos visu no A līdz Z. Francūzietes ļoti labi spēlēja aizsardzībā, bija agresīvas, bet mēs ar to netikām galā. Nav jāskatās uz rezultātu, ir jāturpina strādāt," atzīmēja Vilka.

Rudenī Latvijas izlasei bija tikai pāris dienas, lai sagatavotos mačam, bet šoreiz valstsvienības spēlētājām ir nepilna nedēļa kopīgiem treniņiem.

"Mēs varam viena ar otru saspēlēties, izrunāties un sajust spēlēšanu kopā. Tāpat treniņi notiek mierīgākā gaisotnē un tas ļauj kārtīgi sagatavoties," secināja Vilka.

Šajā sezonā Vilka 13 Francijas meistarsacīkšu spēlēs vidēji 24 minūtēs guvusi 6,5 punktus, izcīnījusi 1,5 atlēkušās bumbas un atdevusi 1,1 rezultatīvu piespēli. Tālmetienus latviete realizējusi ar 39% precizitāti.