Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Šabtajs "parāda durvis" Jēkabsones-Žogotas trenerim

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Šabtajs "parāda durvis" Jēkabsones-Žogotas trenerim
Foto: fibaeurope.com

Divas nedēļas un piecas uzvaras pēc regulārās sezonas sākuma no darba atlaists Anetes Jēkabsones-Žogotas pārstāvētā sieviešu basketbola kluba Maskavas apgabala "Spartak" galvenais treneris Lāslo Ratgebers.

Ungārijas treneris atlaists, sīkāk nepaskaidrojot iemeslus. Kluba ģenerālmenedžeris Šabtajs fon Kalmanovičs Ratgeberam pateicis, ka komanda pārsniegusi dalībai Krievijas Superlīgā nepieciešamo septiņu ārzemnieku limitu, taču plašāka saruna izpalikusi.

Ratgebera vietā komandu turpina vadīt viena no labākajām NCAA trenerēm Pokija Četmena. Amerikāniete „Spartak” sistēmā strādā vairākus gadus un viņas loma kluba panākumos bijusi ar augšupejošu līkni. Četmena iepriekšējā sezonā koncentrējās individuālam darbam ar sarkanbalto viesspēlētājām – Eirolīgas un NCAA zvaigznēm Bērdu, Taurasi, Džeksoni, Folsu, bet šoruden vadīja „Spartak” pirmajās trīs Krievijas čempionāta spēlēs.

Sākotnēji tika plānots, ka Ratgebers vadīs komandu Eirolīgā, Četmena Krievijas līgā un kā trešais treneris darbosies pats Kalmanovičs. Trešdien viss kārtējo reizi mainījās. Dažas stundas pirms Eirolīgas atklāšanas spēles ar Brno „Frisco Sika” Kalmanovičs trenerim paziņojis par darba attiecību pārtraukšanu, Ratgebers ceturtdienas rītā pastāstīja ungāru žurnālistam.

Ratgebers nav pirmais atlaistais treneris „Spartak” sistēmā. Pirms gada Šabtajs izlēma šķirties no četrkārtējās Eirolīgas uzvarētājas, slovākietes Natālijas Heikovas pakalpojumiem. Slovākijas valstsvienības sporta direktores vadībā „Spartak” izcīnīja pirmos divus titulus Eirolīgā. Tagad „mājās” aizsūtīts arī trešā titula līdzautors. Ratgebers ir viens no diviem Eirolīgas treneriem, kas spēcīgākajā Eiropas klubu turnīrā strādājis no 1990-to gadu sākuma. Vasarā viņš vadīja arī Ungārijas valstsvienību, Eiropas čempionātā Latvijā piedzīvojot zaudējumus visās trīs spēlēs.

Kalmanoviča un Černova jaunā ideja – VTB līga sievietēm
Šabtajam radies kārtējais plāns. Pērn nerealizējis domu par alternatīvas WNBA līgas izveidi Eiropā, fon Kalmanovičs atgriezies pie maijā paustās idejas par starptautiskas sieviešu basketbola līgas izveidi. 2008./2009. gada sezonas beigās, laikā, kad pilnā sparā ritēja gatavošanās Eiropas čempionātām, Krievijas sieviešu basketbola oligarhs pauda „Spartak” gatavību atteikties no dalības Krievijas čempionātā. Tā vietā klubs pārceltos uz Baltijas valstīm, lai sacenstos ar labākajām Lietuvas, Latvijas un Igaunijas komandām, pamatojot izmaiņas ar naudas ietaupīšanu lidojumiem un sacensību rīkošanai.

Daži no iemesliem šādam paziņojumam bija vājā konkurence Krievijas čempionātā un naudas plūsmu sarukums no „Spartak” galvenā atbalstītāja – Maskavas apgabala administrācijas, kuras vadītājs ģenerālis Boriss Gromovs pēc neoficiālām ziņām pērn klubam atvēlēja 7 miljonus ASV dolāru. Jaunajā sezonā Maskavas apgabals desmitkārt samazinājis finansējumu vīriešu klubam Ļubercu „Triumf”. Cits iemesls slēpās Šabtaja neapmierinātībā ar Superlīgas tiesnešiem, kuri pēc „Spartak” domām liedza klubam izcīnīt zelta medaļas Krievijas čempionātā, piecu spēļu finālsērijā ar 2-3 piekāpjoties Gundara Vētras trenētajam Jekaterinburgas UGMK.

„Kāpēc spēlēt ar komandu no Čeļabinskas un uzvarēt ar 40-60 punktu starpību,” maijā teica fon Kalmanovičs. „Neredzu tajā interesi, tā mēs nogalinām čempionātu. Ja „Spartak” spēlēs Krievijas čempionātā, labāk nospēlēsim deviņas spēles ar UGMK un noskaidrosim čempionu. Nesen vispār dzirdēju viedokli, ka klubi uz spēlēm ar UGMK nosūtīs otrās komandas.”

Jauni domugraudi izskanēja pēc pirmā Eiropas Superkausa izcīņas 2009. gada 20. oktobrī Vidnojē, „Spartak” ar 92:59 sagraujot Stambulas „Galatasaray”. Šoreiz fon Kalmanoviča idejas publiski paziņoja Krievijas Basketbola federācijas prezidents Sergejs Černovs. „Superkausa izveide radās, kad mēs ar Šabtaju Henrikoviču apmeklējām futbola Superkausu. Viņš iedegās idejā izveidot ko līdzīgu sieviešu basketbolā un iniciatīvu atbalstīja FIBA. Kā redzams, projekts izdevās. Uzskatu, ka līdzīgi rīkosimies gan sieviešu, gan vīriešu basketbolā.”

„Par Krievijas čempionātu man priecīgu emociju nav,” Černovu papildina fon Kalmanovičs. „Protams, saprotu, kas notiek un man nav tiesību citus apsūdzēt (pašreizējā finanšu situācijā). Taču loģiskāk un lētāk būtu spēlēt 7-9 spēļu sēriju „Spartak” pret UGMK un noskaidrot čempionu. Taču tas būtu nāvējoši basketbola popularitātei. Smaga situācija, pagaidām nezinu, ko darīt.”

„Rodas jautājums apdomāt vīriešu VTB līgai līdzīgu projektu. Vajag arī kaut kādu sieviešu projektu,” turpina Černovs. „Vienīgi, nepiekrītu idejai par Baltijas līgu, jo tur ir ļoti vājas komandas. Viņiem nepietiek finanšu resursu, tāpēc uz tāda pamata līdzīgu projektu izveidot neizdosies. Taču iestājies brīdis, kad sezonas gaitā var risināt organizācijas jautājumus un nākamajā sezonā veidot starptautisku sieviešu līgu.”

Tiešām, Krievijas basketbola vadībai teorētiski palicis mazāk darba, jo valsts vīriešu un sieviešu virslīgās palikušas tikai deviņas komandas katrā un regulārajā sezonā katrai vienībai jāaizvada tikai 16 spēles. Vai Krievijas „krusttēvi” tiešām ir gatavi ilgtermiņā veidot nopietnu līgu, par to pagaidām nekādas pārliecības nav.

Izmantotie resursi:
origo.hu
infox.ru

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-11-01 12:19, pirms 15 gadiem
baigais vecīts !

  +1 [+] [-]

, 2009-11-01 14:01, pirms 15 gadiem
tiešām spēcīgam trenerim pie tā onkuļa nav ko darīt .. labākajā gadījumā atlaidīs pirms fināla, lai varētu pierakstīt kā uzvarētāju treneris bijis pats Fons ..

  +4 [+] [-]

, 2009-11-01 14:11, pirms 15 gadiem
Stulba tauta.

Sākotnēji tika plānots, ka Ratgebers vadīs komandu Eirolīgā, Četmena Krievijas līgā un kā trešais treneris darbosies pats Kalmanovičs.

Šis jau vien ir ko vērts
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2009-11-01 22:04, pirms 15 gadiem
ZhanisVimba rakstīja: trešais treneris darbosies pats Kalmanovičs.
varbuut kļūdos, bet vai trešā trenera pienākumos neietilpst dvieļu padošana? Kā Kalmanoviča EGO tam tiktu pāri?

     [+] [-]

, 2009-11-02 22:28, pirms 15 gadiem
treners noorganizeja apshaudi

     [+] [-]

, 2009-11-03 08:31, pirms 15 gadiem
Vieglas smiltis odiozajam cilvēkam, bet uzskatu, ka tagad krievietes gan spēlēs vēl labāk.