Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:721, Did:0, useCase: 3

Latvijai seši vai septiņi konkurenti cīņā par EuroBasket’2015

Latvijai seši vai septiņi konkurenti cīņā par EuroBasket’2015
Valstsvienības līderis Kristaps Janičenoks EuroBasket'2013 spēlē Latvija - Serbija.
Foto: FIBAEurope.com

31.jūlijā plkst.17 pēc Vācijas laika beidzās FIBAEurope noteiktais termiņš, kurā nacionālās federācijas varēja pieteikties 2015.gada Eiropas čempionāta spēļu rīkošanai. Latvijas Basketbola savienība nosūtījusi pieteikumu rīkot vienas grupas turnīru. Vēl pieteikušās Francijas, Horvātijas, Izraēlas, Polijas, Somijas, Turcijas un Vācijas basketbola federācijas. Lēmumu par EuroBasket’2015 norises vietas pieņems septembra vidū.

Daļa no kandidātēm (arī LBS) vēlas rīkot vienu grupas turnīru, daļa – grupas turnīru un fināldaļu. Konkursā piedalīsies tikai tās valstis, kuru komandas būs kvalificējušās finālturnīram (pagaidām no minētajām tādas ir četras Pasaules kausa izcīņas dalībnieces – Francija, Horvātija, Somija un Turcija; citām kvalifikācijas turnīrs beigsies 27.augustā).

EuroBasket’2015 norise sākotnēji bija paredzēta Ukrainā, taču valstī uzliesmojušā politiskā un militārā konflikta dēļ Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas nodaļas (FIBA Europe) jaunā sasaukuma valde jūnijā nolēma pārcelt sacensības uz citu vietu.

Vienlaikus ar jauna konkursa izsludināšanu tika mainīta EuroBasket izspēles sistēmu, atceļot otrā posma turnīrus. Pirmajā posmā notiks četri grupu turnīri, katrā piedaloties sešām komandām. Pa četrām labākajām kvalificēsies izslēgšanas spēlēm, kas risināsies četrās kārtās – astotdaļfināls, ceturtdaļfināls, pusfināls un finālspēles (pēc šādas sistēmas septembrī jau trešo reizi risināsies Pasaules kausa izcīņa). EuroBasket’2015 komandas cīnīsies ne tikai par medaļām, bet arī ceļazīmēm uz 2016.gada olimpiskajām spēlēm un olimpisko kvalifikācijas turnīru.

Saskaņā ar starptautiskajiem pētījumiem basketbols ir otrais populārākais sporta veids pasaulē un EuroBasket būs galvenais sporta notikums Eiropā 2015.gadā. Pērn EuroBasket’2013 spēles no Slovēnijas translēja 162 starptautiskās raidorganizācijas, sasniedzot 182 miljonu cilvēku lielu TV auditoriju. Čempionātā bija akreditēti 1400 mediju pārstāvji, oficiālajai mājaslapai fiksēti 13,4 miljoni apmeklējumu.

Latvijas Basketbola savienības prezidents Valdis Voins: „Ārkārtējie apstākļi, kuru dēļ gadu pirms EuroBasket’2015 tiek mainīta turnīra norises vieta, Latvijai radījuši unikālu izdevību piedalīties augstākā līmeņa čempionāta rīkošanā. Patīkami, ka to novērtēja ne tikai LBS, bet arī mūsu partneri valdībā, Rīgas domē un citās institūcijās. Nacionālā sporta padome un Ministru kabinets atbalstīja valsts finansējuma piešķiršanu licences iegādei 1,2 miljonu eiro apmērā. Īsā laikā esam nodrošinājušies ar FIBAEurope pieprasītajām Iekšlietu ministrijas, Rīgas domes, Arēnas Rīga garantijām turnīra veiksmīgai norisei. Dalībniekiem un līdzjutējiem būs pieejami 2100 viesnīcas numuri par fiksētām cenām. Nākamais solis jāsper mūsu valstsvienībai, kurai jāizcīna tiesības spēlēt finālturnīrā. Paralēli uzrunāsim FIBAEurope vadības pārstāvjus, informējot par Latvijas priekšrocībām un basketbola popularitāti mūsu valstī, kā arī darīsim visu nepieciešamo, lai Eiropas U16 čempionāta kvalitatīvā norise Ogrē, Liepājā, Grobiņā un Rīgā stiprinātu Latvijas reputācijas un izredzes.”

1937.gadā Rīgā notika Eiropas 2.čempionāts, kurā piedalījās astoņu valstu komandas. Pirmo vietu izcīnīja Lietuvas izlase. Latvijas valstsvienība ar sešiem Eiropas 1935.gada čempioniem ierindā, grupas turnīrā izcīnīja divas uzvaras un piedzīvoja vienu zaudējumu, taču sliktākas grozu starpības dēļ palika trešajā vietā un finālčetriniekā neiekļuva. Iznākumā – 6.vieta.

2009.gadā Liepājā, Valmierā un Rīgā notika Eiropas sieviešu čempionāts. Uzvarēja Francijas komanda, bet Latvijas valstsvienība ierindojās 7.vietā.

21.gadsimtā Latvijā rīkoti astoņi Eiropas jaunatnes čempionāti (trīs reizes U16 puišiem, divas reizes U18 puišiem, pa reizei U20 sievietēm un vīriešiem, kā arī U16 meitenēm), kā arī pasaules U19 čempionāts vīriešu komandām. 

  +6 [+] [-]

, 2014-07-31 20:13, pirms 10 gadiem
Atņemt Ukrainai un iedot Izraeļai - tas tik būtu kronis

Bet par izspēles sistēmu - likumsakarīģi, taču skatītājam no tā labāk nekļūst

  +2 [+] [-]

, 2014-07-31 20:15, pirms 10 gadiem
Visticamāk Izraēla nav nopietni - diez vai piešķirs valstī, kas tagad ir aktīvā karadarbībā ar palestīņiem un var dabūt kādu teror aktu. Nebūtu loģiski no viena konfliktu punkta (Ukraina) pārcelt mačus uz citu konfliktreģionu (Izraēla).

Savukārt Somija varētu būt visai nopietns pretendents. Basket iet uz priekšu šajā valstī un FIBA varētu iedot tīri aiz intereses paplašināt ietekmi.
Ja Somija būs "atslēgas spēlētājs", tad šanses vienu grupu rīkot paveras arī Latvijai. Pārējās - Somijā.
Neticās, ka FIBA izkaisīs turnīru pa vairāk kā 2 valstīm.

Ja kā galveno paņems Franciju vai Horvātiju, tur Latvijai vairs nebūs ko jaukties, tad mūs nepaņems "doļā".

Turcija visdrīzāk arī būs spējīga viena pati sarīkot visu turnīru un "palīgi" nebūs nepieciešami.

Varētu būt variants Polija+Lietuva, nebūtu arī slikti, latvieši varētu izbraukāt.

  +1 [+] [-]

, 2014-07-31 20:27, pirms 10 gadiem
Galvenais sporta notikums 2015. gadā Eiropā būs Pasaules kauss regbijā, ko rīko Anglija.

  +3 [+] [-]

, 2014-07-31 20:33, pirms 10 gadiem
lv ir pieteikusies uz vienu grupas turniiru? bet kas riikos paareejos triis grupu turniirus un play-offus? turki, vai?

te jau arii ir skaidrs, ka chempis lv nenotiks

  +3 [+] [-]

, 2014-07-31 20:34, pirms 10 gadiem
Lai gan Eiropas mērogā tas arī varētu būt basketbols, jo RWC būs galvenais pasaules sporta notikums nākamajā gadā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2014-07-31 20:46, pirms 10 gadiem
Ruck&Maul rakstīja: Galvenais sporta notikums 2015. gadā Eiropā būs Pasaules kauss regbijā, ko rīko Anglija.
Tas tomēr ir pasaules sarīkojums un izceļas pasaules kontekstā, atšķirībā no EČ basketbolā kas interesē tikai Eiropu!

  +4 [+] [-]

, 2014-07-31 20:48, pirms 10 gadiem
Rexis95 rakstīja: lv ir pieteikusies uz vienu grupas turniiru? bet kas riikos paareejos triis grupu turniirus un play-offus? turki, vai?

te jau arii ir skaidrs, ka chempis lv nenotiks
Rīkotu Latvija, Lietuva, Igaunija un šķiet Somija bija 4ā valsts!

Play off speles tiktu izspēlētas šķiet Lietuvā.. vismaz tā rakstija prese kādu laiku atpakaļ!

  +1 [+] [-]

, 2014-07-31 20:58, pirms 10 gadiem
sandis444444 rakstīja: Rīkotu Latvija, Lietuva, Igaunija un šķiet Somija bija 4ā valsts!

Play off speles tiktu izspēlētas šķiet Lietuvā.. vismaz tā rakstija prese kādu laiku atpakaļ!
Lietuva un Igaunija laikam izvērtēja, ka tādu naudu maksāt nav vērts, spēj tikai bagātās valstis!

     [+] [-]

, 2014-07-31 21:05, pirms 10 gadiem
Rexis95 rakstīja: lv ir pieteikusies uz vienu grupas turniiru? bet kas riikos paareejos triis grupu turniirus un play-offus? turki, vai?

te jau arii ir skaidrs, ka chempis lv nenotiks
Ļoti iespējams, ka SOmija varētu uzņemt visas atlikušās trīs grupas. Taču FIBA jau viņiem wc piešķīra. Pēc tam, kad PČ laikā novērtēs, ka somu līdzjutējam bbols nav īpaši aktuāls, gan jau arī atmetīs domu Somijai piešķirt šo čempi. Tad jau Polija drīzāk, neskatoties uz to, ka nesen jau bija.

Tiesa kas tiesa - šī izspēles kārtībā pavisam noteikti palielina iespēju kādai valstij piešķirt vienu grupu, nevis divas.

     [+] [-]

, 2014-07-31 21:16, pirms 10 gadiem
Kā Tev iet, Bērziņ? rakstīja: Ļoti iespējams, ka SOmija varētu uzņemt visas atlikušās trīs grupas. Taču FIBA jau viņiem wc piešķīra. Pēc tam, kad PČ laikā novērtēs, ka somu līdzjutējam bbols nav īpaši aktuāls, gan jau arī atmetīs domu Somijai piešķirt šo čempi. Tad jau Polija drīzāk, neskatoties uz to, ka nesen jau bija.

Tiesa kas tiesa - šī izspēles kārtībā pavisam noteikti palielina iespēju kādai valstij piešķirt vienu grupu, nevis divas.
Visticamāk ka dos valstij kura ir finansiāli stabila.. es liktu un dotu Vācijai ja man būtu teikšana!

Stabila valsts, finansiāli spēcīga, basketbolu cilvēki apmeklē, Dirks ļooti labprāt uzspēlētu mājās (ja viņš nav jau karjeru izlasē beidzis - to es nezinu), infrastruktūra arī ir!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-07-31 21:59, pirms 10 gadiem
Redzēs kā būs, bet neticu, ka Latvijai iedos tiesības rīkot. Ne te ir finanses, ne izlases rezultāti. Esam absolūta viduvējība. Turcija un Vācija noteikti ir mums priekšā, par Franciju nerunājot, kur "zelta" paaudze vēl ir gatava uzspēlēt.
Bet vai kāds zinās pakomentēt vai tā ir taisnība, ka turpmāk Eiropas čempis basītī tiks rīkots tikai katru 4.gadu? Kaut ko tādu dzirdēju kādu laiku atpakaļ. Vienu gadu pasaule, tad laikam Eiropa, tad kaut kas cits (vai tukšais gads) un tad Olimpiāde. Ceru, ka tās bija baumas un dzīvē neīstenosies. Jo tad salīdzinājumā ar hokeju, kam katru gadu ir pasaules čempionāts sanāktu stipri negodīgi.

     [+] [-]

, 2014-07-31 22:15, pirms 10 gadiem
Klausies šurp! Es zinu, kā būs!

Lēmums ir tāds:
Eiropas čempionāti būs
2015.
2017.
2021.
2025.

Un tad pavērtēs, vai tas attaisnojas, vai nē. Pa vidu būs Pasaules čempionāti:
2014.
2019.
2023.
2027.

Olimpiskais cikls:
2016.
2020.
2024.
2028.