Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:721, Did:0, useCase: 3

„Sapņu komanda’1935”: īpašs seanss Zviedrijā dzīvojošajiem latviešu basketbolistiem

„Sapņu komanda’1935”: īpašs seanss Zviedrijā dzīvojošajiem latviešu basketbolistiem
"Sapņu komanda'1935" seanss Stokholmā pulcēja latviešu basketbolistus no visas Zviedrijas.
Foto: basket.se

Latvijas valsts svētku priekšvakarā 17.novembrī  Stokholmā kinoteātrī „Zita”, sadarbojoties Latvijas vēstniecībai, Zviedrijā dzīvojošo latviešu kopienai, Zviedrijas Basketbola federācijai un Latvijas Basketbola savienībai, īpašā seansā tika demonstrēta spēlfilma „Sapņu komanda’1935”. Goda viesu statusā bija latviešu basketbola entuziasti, kuri devuši  lielu ieguldījumu basketbola attīstībā Zviedrijā.

Pirms kinoseansa viesus uzrunāja Latvijas vēstnieks Zviedrijā Gints Jegermanis, Zviedrijas Basketbola federācijas prezidents Hanss fon Utmans, Zviedrijā dzīvojošo latviešu basketbolistu pārstāvis Andrejs Ritums un spēlfilmas „Sapņu komanda’1935” režisors Aigars Grauba. Sarīkojumu vadīja Stokholmā dzīvojošā sporta žurnāliste Emma Lūkins, kuras vecvecmammas brālis bija leģendārais Sapņu komandas treneris Valdemārs Baumanis.

Latvijas Basketbola savienību sarīkojumā pārstāvēja LBS prezidents Valdis Voins, LBS ģenerālsekretārs Edgars Šneps un LBS padomes priekšsēdētājs Kārlis Strēlis, kurš pats savulaik, kā Latvijas izlases kapteinis piedalījies Zviedrijā dzīvojošo latviešu organizētajās spēlēs ar Zviedrijas izlasi.

Izlozē tika noskaidrots veiksminieks, kam LBS dāvāja divas biļetes uz Eiropas 2015.gada čempionāta atklāšanas spēli Rīgā, bet aviosabiedrība airBaltic – biļetes lidojumam uz Rīgu.

Latvija – Zviedrija basketbolā: seši vēsturiskie krustpunkti

Lipīgais basketbola „bacilis”.  Latvijas presē saglabājušās liecības, ka 1937.gadā Zviedrijas sporta vadība lūgusi atļauju 2.Eiropas meistarsacīkstēs Rīgā piedalīties „zviedru-amerikāņu” vienībai (zviedru izcelsmes amerikāņiem). LBS lūgumu noraidīja, atbildot, ka piedalīties var tikai Zviedrijas pilsoņi.

Basketbolu Zviedrijā nopietni sāka spēlēt tikai pēc Otrā pasaules kara, un īpaši aktīvi to darīja latviešu un igauņu bēgļi. Pamazām ar basketbola „bacili” tika aplipināti arī zviedri, bet pirmajās savstarpējās spēlēs virsroka bija iebraucējiem. Latviešu komandas uzvarēja gan Stokholmas, gan Gēteborgas meistarsacīkstēs.

Latvieši – Zviedrijas čempioni. Pirmais Zviedrijas čempionāts basketbolā notika 1954.gadā, bet tikai 1958.gadā Zviedrijas Basketbola federācija ļāva startēt arī ieceļotājiem. Šo iespēju spoži  izmantoja Sporta kluba „Rīga” komanda, izcīnot čempionu titulu. Jāņa Rituma vadībā komandā spēlēja Jānis Teriņš, L.Brands, Gunārs Kraulis, Jānis Zālamans, Juris Reneslācis, E.Muzikants, Vidvuds Freivalds un J.Robežnieks.

Zviedrijas basketbola dūži. Latvieši aktīvi iesaistījās Zviedrijas Basketbola federācijas darbā. Ali Strunke no 1953. līdz 1958., kā arī no 1962. līdz 1987.gadam bija Zviedrijas basketbola federācijas ģenerālsekretārs.  Juris Reneslācis no 1957. līdz 1963.gadam bija Zviedrijas vīriešu izlases galvenais treneris, Jānis Zariņš no 1983. līdz 1985.gadam vadīja sieviešu valstsvienību. Vairāk nekā desmit latviešu no 1952. līdz 1991.gadam spēlējuši Zviedrijas vīriešu un sieviešu izlasēs.

Pirmā spēle Zviedrijas TV. Zviedrijas basketbolasaimniecību organizējošie latvieši 1967.gada rudenī noorganizēja Latvijas (PSR)  izlases vizīti Zviedrijā. Latvijas komanda iesildījās ar uzvarām pār klubiem Ērebrū KFUM (107:45) un „Solna IF” (98:62), bet tad divreiz pārspēja Zviedrijas izlasi (95:74 un 98:70). Otrais mačs 6. novembrī Stokholmas lielākajā sporta zālē „Eriksdhall” bija pirmā basketbola spēle, ko translēja Zviedrijas televīzija. Uzvarētājiem rezultatīvākie bija Oļģerts Jurgensons (20 punktu) un Visvaldis Eglītis (15).

Logs uz Eiropu. Zviedrijas un okupētās Latvijas Basketbola federāciju sadarbība turpinājās vēl vairāk nekā desmit gadus, paverot latviešu basketbolistiem iespējas reizi gadā izpraukties viņpus dzelzs priekškara. No 1971. līdz 1981.gadam notika Baltijas kausa izcīņas turnīri, kuros piedalījās Zviedrijas un Somijas, kā arī Latvijas un Igaunijas komandas (tiesa, zviedri vairākus turnīrus izlaida, protestējot pret to, ka daži Latvijas basketbolisti bija sodīti par pārlieku aktīviem sakariem ar emigrantiem un netika laisti uz ārzemēm). No 1967. līdz 1980.gadam Latvijas un Zviedrijas vīriešu basketbola izlases aizvadīja 12 spēles, un pārsvars bija latviešu pusē – 9 uzvaras un trīs zaudējumi.

 

Atgriešanās. Neatkarību atguvušās Latvijas valstsvienība 1992.gada 7.maijā pirmo spēli aizvadīja tieši ar Zviedrijas izlasi. Oslo notikušās Ziemeļvalstu kausa izcīņas pirmajā spēlē latvieši pārspēja zviedrus ar 84:82. Kopš tā laika vīriešu valstsvienību līmenī spēlēts 21 reizes (vairāk tikai ar igauņiem) un 15 mačos uzvarējusi Latvijas komanda. Oficiālajos FIBA turnīros – Eiropas čempionāta kvalifikācijā – rezultāts ir neizšķirts (2-2). Sieviešu valstsvienību līmenī bilance Latvijai nelabvēlīga: 2-10 (oficiālajās spēlēs 0-3).