Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:721, Did:0, useCase: 3

Autors: Guntis Keisels

Alfrēds Krauklis. Latvijas basketbola leģenda

Alfrēds Krauklis. Latvijas basketbola leģenda
Alfrēds Krauklis (no labās) un viņa audzēknis Eiropas čempions Visvaldis Eglītis.
Foto: no grāmatas "Vefiņš: 50 gadi 50 stāstos"

 8.decembrī aprit 100 gadu kopš dzimis Alfrēds Krauklis. Trīsdesmitajos gados viņš bija viens no labākajiem Latvijas basketbolistiem, Eiropas 1939.gada čempionāta sudraba medaļas ieguvējs. Pēckara posmā Rīgas Spartaka un tā pēcteča VEF organizētājs un trenētājs.

 

Spēlētāju Kraukli laikraksts „Sporta Pasaule” 1938.gadā raksturoja tā: „Krauklis izceļas ar precīziem metieniem, tāpat viņš pilnīgi veido un nosaka komandas saspēli . Viņš ir smalks taktiķis, attapīgs un reizē viltīgs cīnītājs. Tik saprātīgu, viltīgu spēlētāju diez vai līdz šim mūsu basketbols ir pieredzējis.”

Komandas Starts sastāvā Krauklis 1938. un 1939.gadā uzvarēja Latvijas meistarsacīkstēs. Viņš aizvadījis 28 spēles Latvijas valstsvienības sastāvā, tai skaitā sešas cīņas 1939.gada Eiropas meistarsacīkstēs (guvis 39 punktus).

Krauklis turpināja spēlēt, trenēt un organizēt basketbolu gan vācu okupācijas laikā (Starta sastāvā pirmā vieta Latvijas meistarsacīkstēs 1943. un 1944.gadā), gan padomju varas gados (četri Latvijas PSR čempiona titulu Daugavas sastāvā no 1945. līdz 1948.gadam).

Par viņa mūža darbu kļuva komanda Spartaks¸ kas 1958.gadā pārtapa VEF meistarkomandā. Krauklis bija šīs komandas treneris un menedžeris vienā personā. Viņa vadībā tā ieguva savu īpatnējo basketbola rokrakstu, kas to darīja pamanāmu pat ASK zelta panākumu ēnā.  Trenera Kraukļa vadībā izauguši daudzi izcili Latvijas basketbolisti – arī olimpisko spēļu sudraba medaļas Eiropas čempions Visvaldis Eglītis.

Trenera Kraukļa meistarības apliecinājums bija VEF komandas 3.vieta Padomju Savienības čempionātā 1960.gadā, viņš bija viens no Latvijas izlases treneriem PSRS tautu spartakiādēs 1956.gadā (1.vieta) un 1959.gadā (3.vieta), kā arī galvenais treneris 1963.gadā (3.vieta).

Trenera karjeras beigās līdz septiņdesmito gadu sākumam Krauklis bija viens no VEF komandas treneriem, pēc tam – treneris organizētājs VEF sporta skolā.

Alfrēds Krauklis miris 1991.gada 20.novembrī. Viņa vārdā nosaukta  VEF sporta skola, katru gadu notiek Alfrēda Kraukļa piemiņas turnīrs.


, 2011-12-08 15:07, pirms 12 gadiem
Visu cieņu basketbola leģendai, izcils cilvēks un Latvijai vēsturiska persona!

Latvijas Basketbola savienībai jauna adrese

Kopš 2016.gada 1.jūlija esam sastopami Rīgā, Ieriķu ielā 3, C-2, 602 (6.stāvā). Pirms pirmā apmeklējuma vēlams piezvanīt un saņemt instrukciju par optimālo maršrutu. Tālruņa numurs nav mainījies: 67292087; e-pasts: lbs@lbs.lv
7

Basket.lv lietotājiem: ierastā adrese, jauns veidols

Rīt, 28. februārī, atverot Latvijas Basketbola savienības mājaslapu basket.lv, iespējams, nodomāsi, ka esi apmaldījies, jo ierastā skata vietā pavērsies pilnīgi jauns. Tomēr nesteidzies spiest “backspace”, jo patiesībā būsi nonācis tur, kur vēlējies nonākt – basketbola vidē. Un nešaubos, ka pirmo izbrīnu un stresu par nespēju uzreiz noorientēties vai pat sašutumu par kaut kā ierasta zaudējumu drīz nomainīs prieks par papildus iespējām un jauni rutīnas ieradumi. Viss turpinās – jaunā veidolā!
Ēnu dienas dalībnieki Latvijas Basketbola savienībā.
Foto: basket.lv

“Ēnu” diena Latvijas Basketbola savienībā

Latvijas Basketbola savienība, kā pēdējos gados ierasts, iesaistījusies Junior Achievement karjeras izglītības programmā “Enu diena”. Trešdien, 15. februārī, LBS birojā viesojās 12 skolēnus no Alūksnes vidusskolas, Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas, Jelgavas Valsts ģimnāzijas, Kandavas Kārļa Mīlenbaha vidusskolas, Ķekavas vidusskolas, Mārupes vidusskolas, Ogres 1. vidusskolas, pamatskolas “Rīdze” un Rīgas Teikas vidusskolas.