Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:933, Did:0, useCase: 3

„Latvijas Universitātes sports”: 85 gadi kopā ar basketbolu

Svētdien, 13.aprīlī, 85.dzimšanas dienu svin biedrība „Latvijas Universitātes sports”, kuras darbības centrā allaž bijusi studentu vidē iecienītākā bumbas spēle – basketbols. Svinību programmu noslēgs Aldaris Latvijas Basketbola līgas spēle „Latvijas Universitāte” – BK „Jēkabpils” (plkst.20 Olimpiskajā sporta centrā). Latvijas Basketbola savienība sveic jubilārus!

Pagātne

 „LU akadēmiskā sporta biedrības” komanda piedalījās pirmajās Latvijas meistarsacīkstēs 1924.gadā (5.vieta).

„Universitātes sports” basketbolisti veiksmīgi pārstāvēja Latvija pasaules akadēmiskajās meistarsacīkstēs: vīriešiem 1.vieta 1935. un 1937.gadā, 2.vieta 1933.gadā, sievietēm 1.vieta 1933.gadā, 2.vieta 1935. un 1937.gadā.

Trīsdesmitajos gados pieci Latvijas meistartituli vīriešu konkurencē, sešas uzvaras sieviešu meistarsacīkstēs.

Pieci US pārstāvji bija iekļauti valstsvienībā, kas 1935.gadā devās uz pirmo Eiropas čempionātu Ženēvā. Visās spēlēs piedalījās un par čempioniem kļuva Rūdolfs Jurciņš, Eduards Andersons un Džems Raudziņš.

Padomju laikā 10 Latvijas čempionu tituli – četri vīriešu komandai, seši sieviešu vienībai.

Tagadne

Sieviešu komanda regulāri spēlē LSBL čempionātā (pa divām reizē izcīnītas sudraba un bronzas medaļas).

Vīriešu komanda kopš 2011.gada spēlē Aldaris LBL. Pagaidām labākais sasniegums – 4.vieta (2012.gadā).

Čempionu tituli Studentu līgā, Latvijas Universiādē, SELL spēlēs.

Komandā izauguši valstsvienības kandidāts Žanis Peiners, Eiropas un pasaules slam dunk karalis Kristaps Dārgais, Eiropas U20 vicečempions Pēteris Rēķis.

Izcīnīta vieta pirmajā astoņniekā Starptautiskajā studentu basketbola līgā (finālturnīrs Kazaņā notiks no 16. līdz 18.aprīlim).

Nākotne

BK „Latvijas Universitāte” direktors Uģis Bisenieks:

„Esam apmierināti ar šosezon sasniegto. Kaut gan savus līderus Žani Peineru un Kristapu Dārgo deleģējām uz augstāka līmeņa komandām, esam finišējuši 8.vietā Aldaris LBL, uzvarējuši Studentu līgā un iekļuvuši labāko astoņniekā Starptautiskajā studentu līgā.

Turpināsim iestrādes, nodrošinot jaunajiem basketbolistiem stabilu vidi, kurā iespējams gan iegūt kvalitatīvu izglītību, gan paaugstināt sportisko meistarību. Vienlaikus studēt un spēlēt LBL nav viegli, tomēr tie jaunieši, kuri izvēlas šo ceļu un spēj to veikt, noteikti ir ieguvēji.

Organizatoriskā ziņā spersim kārtējo pussolīti uz priekšu. Ja viss izdosies, kā plānots, labākajiem piedāvāsim ne tikai mācību maksas atlaides, bet arī stipendijas. Aktīvāk un mērķtiecīgāk iesaistīsim studentus mūsu komandas atbalsta akcijās. Šosezon jau notika konkurss starp fakultātēm, un izdoma patīkami pārsteidza. Domājam arī par jaunu spēlētāju iesaistīšanu. Nākamsezon būs interesanti vērot gan to, kā komanda spēlē, gan to, kas mūsu komandas spēļu laikā notiek tribīnēs.”