Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1127, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Bez gavilēm, bez panikas

Viedoklis: Bez gavilēm, bez panikas
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze/f64

 Latvijas U19 izlases neiekļūšana pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā atvēsināja emocijas, kuras jo īpaši bija uzkarsējušas uzvaras pirmajās divās spēlēs. Taču vilšanās dēļ nevajadzētu mesties otrā – kritizēšanas -  galējībā. Dzīve vispār nav nedz žilbinoši balta, nedz piķa melna, un Latvijas basketbolā jo īpaši.

 

Nezinu nevienu zvaigzni, kam nebūtu gadījušies neveiksmīgas spēles vai turnīri, tāpēc ne velti par īsto kritēriju spēlētāja vērībai tiek uzskatīta snieguma stabilitāte ilgākā laika posmā. No šā viedokļa pasaules čempionāts neko Latvijas U19 izlases līderu statusā neko nav mainījis – talantu starptautiskā konvertējamība ir pamanīta un novērtēta. Dāvja Bertāna gadījumā – pat visaugstākajā līmenī.

Taču, pirmkārt, neba nu latvieši ir vienīgie potenciālie spīdekļi plašajā basketbola pasaulē. Rīgā tādu ir daudz, un daļa patlaban izskatījās noslīpētāki par mūsējiem.

Un, otrkārt: spēles Valmierā un Rīgā būtībā parādīja tikai to, kas tāpat jau bija skaidrs – proti, gatavu lielmeistaru 19 gadu vecumā nav. Kam pietrūkst fiziskā spēka,  kam taktiskās izpratnes, kam individuālas tehnikas, kam īsta vīra rakstura. Taču šīs visas lietas vēl ir iegūstamas. Vai ar tām apaugs arī pašreizējie Latvijas U19 izlase līderi  – tas atkarīgs no treniņdarbas kvalitātes, centības, veselības utt.

Dabas dotumu it kā netrūkst, ar basketbola centību šai paaudzei viss esot kārtībā un, jācer, šai ziņā nenāks vilties. Savukārt cerības, ka talantus izdosies attīstīt līdz meistara pilnbriedam stiprina uzreiz četru Latvijas komandas  spēlētāju (Kaspara Vecvagara, Dāvja Bertāna, Ojāra Siliņa un Edmunda Dukuļa) piederība ārzemju klubiem, turklāt tādiem, kuri ieguvuši labu reputāciju kā jauno spēlētāju audzinātāji, nevis zvaigžņu ekspluatētāji. Apstākļi progresam ir, pārējais – pašu rokās.

Vēl, protams, būtu labi, ja papildu varētu izvērst tēmu par Latvijas klubu ieguldījumu jauno talantu rūdīšanā, jo 18-19 gadu vecumā nebūt prātīgi norakstīt arī tos, kuriem šajā komandā bija atvēlētas fona lomas. Taču šajā sakarā pozitīvam tonim trūkst faktu seguma, bet pesimistiskās noskaņas negribas kultivēt. Patiesība, ka Latvijas ekonomiski demogrāfiskajai situācijai daudz labāk atbilst Ļubļanas Olimpijas strādājošais, nekā Maskavas CSKA  tērējošais modelis, šķiet tik acīmredzama, ka nezaudēsim cerību uz tā konsekventu un ilgtspējīgu iedzīvināšanu arī kāda Latvijas kluba izpildījumā. Agri vai vēlu.

Bet tikmēr konstatēsim, ka Latvijas U19 izlasei kā komandai pasaules čempionāts neizdevās īpaši labi, bet atsevišķu basketbolistu nākotnes perspektīvas tas neaptumšo. Varbūt pat otrādi, jo viens labi sistais mēdz būt divu nesistu vērts.

Guntis Keisels

  +5 [+] [-]

, 2011-07-06 22:43, pirms 13 gadiem
Pareizi, Gunti! Kā kulaks zem acs visiem kritiķiem un melnajiem kapu kraukļiem!

 +10 [+] [-]

, 2011-07-06 22:45, pirms 13 gadiem
Var tikai priecāties, ka slikti nevar būt nekad- kad vinnējam, tad esam varoņi, ja zaudējam- nekas nav noticis.
Tāds savdabīgs basketbolisks "carte blanche". Apsveicu visus ar to.

  +7 [+] [-]

, 2011-07-06 22:47, pirms 13 gadiem
Labi, lai būtu tā, kā saka autors, tikai gribas jau, lai sit mūsējie nevis mūsējos. Vai tad tiešām mums vienmēr jāmācās tikai no zaudējumiem?

  +4 [+] [-]

, 2011-07-06 23:03, pirms 13 gadiem
Nepiekrītu pēdējai rindkopai. Labāk lai mūsējie uzvar un iegūst pārliecību un uzvarētāja mentalitāti kas gandrīz visiem Latvijas sportistiem pietrūkst!

  +6 [+] [-]

, 2011-07-06 23:17, pirms 13 gadiem
Pēc pirmās rindkopas var saprast , ka autors uzskata viņus par zvaigznēm

  +7 [+] [-]

, 2011-07-06 23:34, pirms 13 gadiem
Gunti!Tu raksti basketbola portālam.Tad raksti arī profesionāli,nevis bla,bla.Konkrēti.Kādas taktiskas kļūdas pieļāva treneris, vai varbūt nē.kā tu komentē trenera teikto minūtēs, kur vispār netika runāts par taktiku-tikai puiši vajag labāk segt.Varbūt arī tā vajag.Portālu lasa arī jaunie un treneri, tad bez bla,bla arī uzraksti, kā piemēram Straus NRA, ka bija redzams treneru neprofesionālā sagatavotība.Esi kā pāraide TOP GEAR nevis Ar dziesmu pa dzīvi.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2011-07-06 23:38, pirms 13 gadiem
Gunti, kā tu starp citu komentē to, ka mūsu puikas nemācēja vispār pret pikenrola uzbrukuma strādāt aizsardzībā?

  +2 [+] [-]

, 2011-07-06 23:53, pirms 13 gadiem
Keisela kungs, tik gari uzrakstīts, bet "sausā atlikuma" - nekāda... Vai tā būtu neiznīdējamā "Dienas" skola? Varbūt tomēr vajadzēja... Nu, kaut vai par to, kāpēc citām komandām ir saspēles vadītāji, bet mums - divi pašpārliecināti puikiņas, kuri gatavi mest pāri 3 metru sētai un no 10 metriem tikai tāpēc, ka uzskata sevi par augstākā labuma "punktu mašīnām", kurām nezin kāpēc uzdots arī vadīt komandas saspēli.
Jā, starp citu, te tika pieminēts Ēriks Strauss... No viņa der pamācīties basketbola analīzi, strādāt NRA un SA patiešām nav noziegums... Interesanti būtu dzirdēt Anatolija Kreipāna viedokli, tiesa, pirmajās divās dienās Valmierā viņa spriedumi par Latvijas izlasi un ne tikai dažubrīd šķita nākam no saulē pārkarsušas galvas...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2011-07-07 02:42, pirms 13 gadiem
Es, kā pašlaik, nedaudz iedzēris basketa eksperts, kurš ir spēlējis pret daudziem no šiem džekiem. Uzskatu viņiem ir iekšās, un nepaies nemaz ilgs laiks, kad nāks uz āru. Džeki cīnās, viss notiek, viņi cenšas piesaistīt skatītājus, kā atvainojos KV lielās izlases gadījumā nesanāk, un nesanāks. Šie džeki plus paaudze pirms un pēc spēs pierādīt ka dziedāt himnu nav nekas slikts un tas ceļ spārnos. Fani bļauj un viss notiek. Man patīk LV BB Prozit.

  -2 [+] [-]

, 2011-07-07 08:12, pirms 13 gadiem
J.L.#15 rakstīja: Es, kā pašlaik, nedaudz iedzēris basketa eksperts, kurš ir spēlējis pret daudziem no šiem džekiem. Uzskatu viņiem ir iekšās, un nepaies nemaz ilgs laiks, kad nāks uz āru. Džeki cīnās, viss notiek, viņi cenšas piesaistīt skatītājus, kā atvainojos KV lielās izlases gadījumā nesanāk, un nesanāks. Šie džeki plus paaudze pirms un pēc spēs pierādīt ka dziedāt himnu nav nekas slikts un tas ceļ spārnos. Fani bļauj un viss notiek. Man patīk LV BB Prozit.
Laikam tu daudz ar viniem speleji un latvieshu valodas stundas izlaidi, jo izskatas, ka nezini kaa latvieshu valoda tiek veidoti teikumi un kadam pieturzimem ir kada nozime.

     [+] [-]

, 2011-07-07 09:01, pirms 13 gadiem
Ulrihs rakstīja: Laikam tu daudz ar viniem speleji un latvieshu valodas stundas izlaidi, jo izskatas, ka nezini kaa latvieshu valoda tiek veidoti teikumi un kadam pieturzimem ir kada nozime.
Pats izķēmo valodu, rakstot bez garumzīmēm un ar tīņu ieviestajiem kropļojumiem ( sh, kaa u.t.t ). Varbūt samaksā privātskolotājam un apgūsti latviešu valodas pamatus, ja, protams, vēl nemācies skolā? Tā tikai rekomendācija. Mūžu dzīvo, mūžu mācies!

     [+] [-]

, 2011-07-07 09:27, pirms 13 gadiem
eduards fināls rakstīja: Pats izķēmo valodu, rakstot bez garumzīmēm un ar tīņu ieviestajiem kropļojumiem ( sh, kaa u.t.t ). Varbūt samaksā privātskolotājam un apgūsti latviešu valodas pamatus, ja, protams, vēl nemācies skolā? Tā tikai rekomendācija. Mūžu dzīvo, mūžu mācies!
Mieru, tikai mieru. Ne visiem uz datora ir garumzimes, tas pirmkart. Otrkart, par sh utt. nu nez vai tinu vai kada cita izgudrojums tas ir, bet cilveki raksta loti biezhi ta, gadijuma, ja nav garumzimju. Tas nav nekas slikts. Vismaz nepazud teikuma jega ka gadijuma, kad tiek saliktas vieta un nevieta divainas interpunkcijas zimes.

     [+] [-]

, 2011-07-08 15:11, pirms 13 gadiem
Sveiks Gunti ! Paldies ka centies kaut ka uzturet Latvijas basketa prestizu! Visu laiku sekoju lidz pasaules cempionatam U-19 . Tacu man liekas pareizak ja Tu beidzot teiktu taisnibu! Pirmkart par treneriem, nu nevar mizejs neko satrenet, ZIEDONIS JANSONS! Un parsta slavet smurgulus kuri vel neko nav nospelejusi! Man var nepatikt Valdis Valters tacu ja sitie vares spelet ka Vins tad ar musu basketu bus viss kartiba . !

     [+] [-]

, 2011-07-08 15:31, pirms 13 gadiem
Pat pateiksu kapec mizejs! Cik reizes sitas kadrs ir kaut ko pateicis preses konferences? Vins vienmer ir baidijies ! Un Tu Gunti es domaju zini ! Ir loti viegli noslepties aiz kada muguras. Ja netici man varu Tev iedot telefona numurus kuri pateiks to pasu. Un loti ludzu parstaj slavet sitos smurgulus! Vini jau tagad doma ka vini ir pasaules naba! Kur ir musu skuki gandriz bez naudas kur ir musu viriesi?

     [+] [-]

, 2011-08-12 00:43, pirms 13 gadiem
Билеты eurobasket 2011, prodaju 2 bilieta na eurobasket 2011,GDE BUDET IGRAT LATVIA, V SIAULIAI S 31 AUG. DO 5 SEPT.5 dnej, 15 igr , 25 Ls. T. +370 69815262 e-mail zonanike@mail.ru ';