Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:988, Did:0, useCase: 3

Guntis Endzels: Komandas spēka mums bija vairāk, nekā bulgāriem

Guntis Endzels: Komandas spēka mums bija vairāk, nekā bulgāriem
Edgars Štelmahers: 16 punktu un 3 rezultatīvas piespēles Latvijas U18 izlases uzvarā pār Bulgārijas komandu.
Foto: fibaeurope.com

Latvijas U18 izlase Eiropas čempionātā Viļņā mazajā pusfinālā par 5.-8.vietu pārspēja Bulgārijas komandu - 81:64 (24:16, 36:37, 62:55). Turnīra pēdējā dienā svētdien plkst.15:45 cīņa par piekto vietu un pēdējo ceļazīmi uz 2013.gada pasaules U19 čempionātu ar Spānijas junioriem.

Latvijas U18 izlases galvenais treneris Guntis Endzels:

"Noderēja Liepājā zaudētās spēles pieredze. Zinājām, kāpēc toreiz uzvarēja bulgāri, un zinājām, kas jāizdara, lai revanšētos.

Svarīgi bija nobremzēt pretinieku ātros uzbrukumus, pagūt ne tikai atgriezties aizsardzībā, bet arī uzreiz aktīvi darboties, lai pretinieki negūtu vieglos punktus.  Aktīvāk un uzmanīgāk cīnījāmies pie groziem, šoreiz neļaudami bulgāriem gūt pārsvaru un vienā uzbrukumā izdarīt pa četriem metieniem.

Bulgārijas komandai visu čempionāta smagumu uz saviem pleciem iznesuši pieci vai seši līderi, bet spēki nevienam nav bezgalīgi. Tāpēc bija uzdevums spēlēt ļoti aktīvi, izmantojot mūsu garā soliņa priekšrocības. Galu galā tas deva savu efektu - pēdējā ceturtdaļā bulgāriem bija daudz nepārdomātu metienu un muļķīgu kļūdu. Acīmredzot izpaudās nogurums.

Apstiprinājās, ka mūsu komandā ikviens spēlētājs savā reizē var uzņemties līdera lomu un nav neaizvietojamu puišu. Šodien ceļgala savainojuma dēļ maz spēlēja Elvis (Endzels), paguruši izskatās Dāvis (Geks) un Iļja (Gromovs), toties labi nospēlēja Edgars Štelmahers un Toms Leimanis, arī Rihards Adiņš.

Mūsu komanda bija "dzīvāka", nekā vakar. Vairākas reizes panācām vērā ņemamu pārsvaru un tikām pāri arī neveiksmēm, kas piemeklēja otrajā ceturtdaļā. Ceturtās ceturtdaļas vidū bulgāri, cerēdami lauzt spēles gaitu, ķērās pie zonas aizsardzības, bet dabūja pretī vairākus precīzus trīspunktniekus.  

Iespējams, pilnīgi tukšu tribīņu priekšā mums spēlēt vēl ir vieglāk. Šāda pieredze vēl jākrāj, tāpat, kā meistarība. Jau kopš rudens, kad sāka darboties OKartes basketbola akadēmija un U18 izlases kandidātus sapulcējām uz pirmo treniņu, esmu teicis un nebeigšu atkārtot: mūsu komandas īstais rezultāts nav redzams uz tablo - tas jāmeklē katra spēlētāja attīstībā.  

Taču  arī turnīra rezultāts mums nav pilnīgi vienaldzīgs un rītdienas spēles likme būs nopietna. Vēlamu vai nevēlamu pretinieku mums nav - gan Spānija, gan Itālija ir stipras komandas, taču abām ir savas vājās vietas. Visām aiz muguras jau pa astoņām grūtām spēlēm, tāpēc svētdien milzīga nozīme būs ne tik daudz taktikai vai meistarība, cik raksturam."

Latvijas komandā spēlēja un punktus guva: Edgars Štelmahers 16, Iļja Gromovs 12, Toms Leimanis 11 (3 piesp.), Roberts Krastiņš 11, Ivars Rihards Žvīgurs 10 (8 atl.), Rolands Šmits 6, Armands Ginters 5, Dāvis Geks 5, Rihards Adiņš 4, Česlavs Mateikovičs 1, Dmitrijs Brizgalovs, Elvis Endzels.

Par 5.-8.vietu: Spānija - Itālija 70:63. Pusfinālā: Lietuva - Serbija 69:67, Horvātija - Krievija 61:57.

Svētdien: 13:30 par 7.vietu Itālija - Bulgārija, 15:45 par 5.vietu Latvija - Spānija, 18:00 par 3.vietu Serbija - Krievija, 21:15 fināls Lietuva - Horvātija.