Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:990, Did:0, useCase: 3

Daiga Jansone: 12.vietu izcīnījām, nevis tajā palikām

Daiga Jansone: 12.vietu izcīnījām, nevis tajā palikām
Latvijas U20 sieviešu izlase.
Foto: fibaeurope.com

Eiropas U20 sieviešu čempionātā Latvijas komanda astoņās spēlēs izcīnīja tikai divas uzvaras un ierindojās 12.vietā. Galvenā trenere Daiga Jansone atzīst, ka atkāpšanās no 2009. un 2010.gadā ieņemtajām bronzas pozīcijām diemžēl bijusi likumsakarīga.

Daiga Jansone:

"Zinot kā mums gāja sagatavošanās posmā un kādas bija problēmas ar sastāvu, jau braucot uz Serbiju neloloju ilūzijas. Komandas pirmais mērķis bija iekļūt pirmajā divpadsmitniekā, ko veiksmīgi sasniedzām. Ar zināmu veiksmes palīdzību varējām iekļūt pirmajā astoņniekā. Izredzes saglabājām līdz pēdējai spēlei, taču izšķirošajā brīdī Fortūna novērsās.

Vislabāk nospēlēja ceturtās un piektās pozīcijas spēlētājas, taču tikai ar viņu spēkiem uzvarēt nebija iespējams. Mūsu centri Kristīne Vītola un Līga Šurkusa visā čempionātā iemeta vairāk trīspunktnieku, nekā cerētās snaiperes Anete Kiršteine un Anna Sonka. Kāpēc? Izskaidrojumu nevaru atrast. Meitenes it kā jutās labi, bija pārliecinātas par sevi, taču - spēlēs nevarēja trāpīt brīvos metienus. Pretinieces uzreiz reaģēja, savelkot visus spēkus aizsardzībā zem groza.

Salīdzinot ar ātrajām spānietēm, francūzietēm, itālietēm, mūsu ārējās līnijas spēlētājas zaudē individuālajā tehnikā un ātrumā. Tas nozīmē, ka nevarējām saasināt spēli uzbrukumā, un netikām līdz aizsardzībā, kur bieži glāba tikai zona.

Ārējās līnijas problēmas vēl vairāk saasināja likstas ar saspēles vadītājām. Bija objektīvas problēmas - smagu savainojumu dēļ nevarēja spēlēt ne Anete Čunda, ne Linda Pagrode. Dažos mačos patīkami pārsteidza Kristīnes Brances sniegums, tomēr arī viņai pietrūka stabilitātes. Asnātes Fominas spēlē bija jūtams, ka viņa ir trīs gadus jaunāka.

Jāatzīst kļūda manos aprēķinos. Cerēju, ka U20 izlases kandidātes no ASV atbrauks tādas, kā parasti - individuāli progresējušas, sportiski motivētas. Taču praksē mēs, treneri, ieraudzījām diezgan bēdīgu ainu. Pievīla amerikāņu junioru koledžas. Vairākām meitenēm komandu treniņi bija beigušies martā, kopš tā laika bijusi liela slodze mācībās un individuālais darbs - cik nu kurai kvalitatīvs. Plus amerikāņu pārtikas ietekme...

Šī problēma solās būt ļoti nopietna. Palikt Latvijā nav labākais variants, jo, diemžēl, talantīgākajām sporta skolu absolventēm nevaram nodrošināt pietiekami labus apstākļus izaugsmei. Taču pašām meitenēm, viņu vecākiem un, protams, sporta skolu treneriem vajadzētu rūpīgi izvēlēties, uz kuru mācību iestādi Amerikā doties. Laikus jāievāc informācija par komandas mērķiem, treneru darba stilu utt.

Diemžēl, saskaroties ar spēlētāju savainojumiem un sportiskās formas problēmām, mums nebija manevra iespēju, jo izlases kandidātu saraksts bija ļoti īss. Teorētiski pastāvēja iespēja iesaistīt gados jaunākās basketbolistes, taču ņēmām vērā, ka U18 izlasei vēl priekšā savs čempionāts. 

Diemžēl nevaru būt liela optimiste, runājot par atsevišķu spēlētāju iespējām tuvākajā laikā pastiprināt pieaugušo valstsvienību.

Esam pateicīgi Sabīnei Niedolai, kura pēc Eiropas čempionāta bez atelpas nāca mums palīgā un darīja, ko varēja. Tomēr bija jūtams, ka viņa patlaban nonākusi tādās kā karjeras krustcelēs - lai darbotos vieglās uzbrucējas postenī pietrūkst tehniskā arsenāla, bet darbība zem groziem vairs nav tik efektīva un enerģiska, cik iepriekšējos gados.

Kristīnei Vītolai, kura valstsvienības kandidātu sarakstā palika trīspadsmitā, pietrūkst fiziskā spēka. Ja pretiniecēm nebija garu centru, Kristīne varēja izmantot savus trumpjus - spēles izjūtu, precīzo metienu. Taču, tiklīdz nāca pretī fiziski spēcīga sāncense, Vītolas darbības efektivitāte samazinājās.

Sagatavošanās posmā un arī čempionāta laikā komandas taktiku pieskaņojām meiteņu varēšanai. Diemžēl nācās atgriezties pie jauniešu basketbola. Piemēram, trenera Ainara Zvirgzdiņa taktiķa zināšanām nebija īsta pielietojuma, jo sarežģītas shēmas nevarējām izmantot.

Čempionāts sagādāja labas mācības gan spēlētājām, gan mums, treneriem. Skaidrs, ka nopietni jāuzlabo spēlētāju individuālā sagatavotība. Savukārt, veidojot komandu, trenerim jābūt gatavam, ka darbs būs pavisam savādāks, nekā ar tām pašām spēlētājām U16 vai U18 vecumā." 

Vietu kārtība Eiropas U20 sieviešu čempionātā: 1.Spānija, 2.Krievija, 3.Polija, 4.Serbija, 5.Francija, 6.Ukraina, 7.Itālija, 8.Lielbritānija, 9.Turcija, 10.Nīderlande, 11.Lietuva, 12.Latvija, 13.Slovākija, 14.Baltkrievija, 15.Vācija, 16.Rumānija.

  -1 [+] [-]

, 2011-07-17 22:45, pirms 13 gadiem
Nu gan Tu svārkus cel augstāk nekā vari atļauties!

     [+] [-]

, 2011-07-17 22:51, pirms 13 gadiem
erred rakstīja: Nu gan Tu svārkus cel augstāk nekā vari atļauties!
Kas tas par stulbu komentāru! Meitenes cīnījās.. cepuri nost.. protams, ka gribas medaļas un uzvaras.. bet, kad tās nav uzreiz sākas "uzbraucieni" treneriem, spēlētājām, utt. Nožēlojami..

  -2 [+] [-]

, 2011-07-17 23:02, pirms 13 gadiem
Nu grib sievišķis par VisLatvijas treneri kļūt...ne prasmes ne sexa...ne prāta!...čiks ne sieviete...

     [+] [-]

, 2011-07-17 23:04, pirms 13 gadiem
Meitenes protams cīnijas ...tikai vienmer pēdejai ceturdaļai spēka pietrūka...kas vainīgs ? ..meitenes vai trenere- karjeriste apdauzītā?

  +1 [+] [-]

, 2011-07-17 23:34, pirms 13 gadiem
lasot nesapratu kāda ir treneru loma un ieguldījums? - meitenes šitādās ar tādiem konkrētiem trūkumiem, sastāvs tāds un apstākļi šitādi, sezonas ietekme vēl kāda ..

  +2 [+] [-]

, 2011-07-17 23:58, pirms 13 gadiem
Viss skaidrs, katrai lietai ir savs izskaidrojums, un trenere visu salika pa plauktiņiem. Jau turnīra sākumā Daiga teica, ka būs grūti, cik varēja tik uzdzina fizisko. Ņem vienalga kādu treneri, nevar uztaisīt rezultātu, ja sastāvs ir nekonkurētspējīgs.

  +2 [+] [-]

, 2011-07-18 00:53, pirms 13 gadiem
erred rakstīja: Nu grib sievišķis par VisLatvijas treneri kļūt...ne prasmes ne sexa...ne prāta!...čiks ne sieviete...
Interesanti - ko Tev tā Daiga ir nodarījusi..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-07-18 20:26, pirms 13 gadiem
Grūti spriest, ja tās spēles nav redzētas, vienīgi internetā reizēm līdzi sekots, bet kaut kas jau kārtībā nebija. Tik traki jau nav, ka Latvijā nevar sagatavot labus jaunos basketbolistus, komandas ir, dažādi turnīri jau notiek. Galu galā turpat katrā desmitajā ciemā itin modernas sporta halles saceltas, kam tad tās domātas, basketbols jau nav hokejs, ledu un speciālu ekipējumu tam nevajag.

     [+] [-]

, 2011-07-18 20:36, pirms 13 gadiem
Jā, žēl, ka Niedola šogad nerāda tādu sniegumu kā agrāk. Lai gan liekas, ka lielā mērā pateicoties tieši viņai izdevās uzvarēt Nīderlandi un tātad tikt vismaz pie tās 12.vietas. Vai nav tā, ka spēlētāja kļūst pieaugušāka, spēlē ar lielāku atbildības sajūtu, bet līdz ar to diemžēl nav vairs īstas pārliecības par saviem spēkiem.