Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2978, Did:0, useCase: 3

Latvijas U21 vīriešu 3x3 basketbola izlase pirmā, sieviešu otrā pēc trim Nāciju līgas posmiem

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Latvijas U21 vīriešu 3x3 basketbola izlase pirmā, sieviešu otrā pēc trim Nāciju līgas posmiem
Markuss Mamajs. Foto: FIBA

Francijas pilsētā Voironā nedēļas nogalē aizvadīti trīs Nāciju līgas Eiropas 1. konferences turnīri 3x3 basketbolā, kuros ļoti labas sekmes uzrādījušas Latvijas vīriešu un sieviešu U21 komandas.

Latvijas U21 vīriešu izlase pirmo turnīru sāka ar sīvu spēkošanos pret Izraēlas komandu. Latvieši spēles gaitā bija iedzinējos ar sešu punktu deficītu, bet Markuss Mamajs un Mārcis Osis ar tālmetienu palīdzību pagrieza spēli otrādi, ļaujot Latvijas izlasei izvirzīties vadībā ar 19:16. Izraēlas komanda spēja panākt izlīdzinājumu, bet Osis pielika punktu spēlei ar 21:20. Mamajs spēlē guva 11, Osis 7, Mārtiņš Evars Zviedris 2, bet Dāvis Skreivers vienu punktu.

• Sekoja cīņa finālā pret Francijas basketbolistiem, kur līdzīgā cīņā francūži izglābās no zaudējuma pēdējās sekundēs, bet pagarinājumā spēja sagādāt latviešiem zaudējumu ar 13:15. Mamajs atkal bija rezultatīvākais ar pieciem punktiem, Osim četri, Skreiveram trīs, bet Zviedrim viens punkts.

Otro turnīru Latvijas izlase sāka ar divām spraigām cīņām grupā. Vispirms pret Polijas izlasi latvieši izlaida septiņu punktu pārsvaru, bet vien Oša trīs punkti mača galotnē palīdzēja izraut galā uzvaru ar 21:19. Mamajs un Zviedris tajā spēlē guva pa sešiem punktiem, Osim un Skreiveram attiecīgi pieci un četri. Sekoja spēle pret slovēņiem, kurā tika izlaists piecu punktu pārsvars, bet atkal izšķirošs galotnē bija Osis, kurš pēdējā sekundē tika pie soda metiena, kuru prata realizēt - 21:20. Skreivers bija rezultatīvākais ar astoņiem punktiem, Mamajam septiņi, Osim seši, bet Zviedris palika tukšā.

• Finālā latvieši šoreiz cīnījās ar Izraēlas komandu. Spēles pirmajā pusē sanāca vairāk būt iedzinēju lomā, bet spēles otrajā pusē izdevās iekrāt arī nelielu pārsvaru. Viss izšķīrās pēdējā minūtē, pirms kuras Skreivers latviešiem deva divu punktu pārsvaru, bet pēc tam nodrošināja arī uzvaru ar rezultātu 18:17. Osis finālā guva 10 punktus, Skreivers piecus, bet Mamajs trīs, kamēr Zvidris spēlē nepiedalījās.

Trešais turnīrs vīriem izvērtās sliktākais, jo sākās ar zaudējumu Slovēnijas komandai ar 16:20. Tādējādi vajadzēja tālāk cīnīties par trešo vietu ar Francijas basketbolistiem. Latvieši pusotrā minūtē izvirzījās vadībā ar 6:3, bet pretinieki veica deviņu punktu izrāvienu. Osis un Mamajs ar tālmetienu palīdzību samazināja rezultāta starpību, bet spēles otrajā pusē Osis un Skreivers nokārtoja Latvijas izlasei uzvaru ar 21:17. Skreivers spēli noslēdza ar deviņiem punktiem, Osim septiņi, Mamajam pieci, bet Raineram Ļisicinam tukšā spēle.

Līdz ar to pēc trim aizvadītiem turnīriem Latvijas vīriešu izlase ar 250 punktiem ir pirmajā vietā konferences kopvērtējumā, bet par attiecīgi 20 un 10 punktiem mazāk ir Francijas un Izraēlas komandām.

Sieviešu izlase pirmā turnīra ievadā nenoturēja sākumā iegūto pārsvaru un spēles otrajā pusē atzina Polijas komandas pārākumu ar 11:15. Marta Daniela Leimane atzīmējās ar septiņiem punktiem, Paula Ciršai trīs, Martinai Bertānei viens, bet Zelma Mālmane palika tukšā. Spēlē par trešo vietu latvietes kontrolēja cīņas gaitu un pēdējā pusotrā minūtē četru punktu pārsvaru pārvērta ļoti pārliecinošā uzvarā pār Slovēnijas komandu ar 20:12. Leimanei deviņi punkti, Ciršai septiņi, Bertānei četri, bet Mālmane palika bez punktiem.

Otrajā turnīrā sieviešu izlasei izdevās sasniegt finālu, vispirms sīvā cīņā pārspējot Izraēlu ar 13:12, bet tad viegli ar 21:12 sakaujot Slovēniju. Finālā pretī stājās Francijas basketbolistes, komandām aizvadot mazrezultatīvu cīņu. Latvijas komanda uzreiz nonāca iedzinējos ar trīs punktu deficītu, vairs nespējot panākt pat neizšķirtu un piekāpjoties ar 10:14. Šajā spēlē sešus punktus guva Leimane, bet četrus Cirša, Bertānei un Mālmanei paliekot tukšā.

Arī trešajā turnīrā, pateicoties uzvarai pār Slovēniju ar 12:7, Latvijas basketbolistes iekļuva finālā un mērojās spēkiem ar Francijas izlasi. Šoreiz spēles pirmajās minūtēs vadībā turējās latvietes, bet spēles otrajā pusē francūzietes ieguva iniciatīvu un nelielu pārsvaru. Vēl nedaudz vairāk nekā minūti līdz spēles beigām Leimane panāca neizšķirtu, bet spēles galotnē labākas tomēr bija francūzietes, izcīnot panākumu ar 17:13. Leimane spēlē guva septiņus punktus, bet pa diviem punktiem Ciršai, Bertānei un Dženiferai Riekstai.

Sieviešu izlase pēc trim turnīriem ieņem otro vietu kopvērtējumā ar 230 punktiem, kamēr pārliecinoši pirmā ar 300 ir Francija. Trešajā vietā Polijas izlasei 210 punkti. Otrais sabraukums komandām risināsies no 19. līdz 21. jūlijam Ventspilī.