Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Uzvara Krievijas frontē

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Ebreju izcelsmes amerikāņu trenera Deivida Blata vadībā Krievijas vīriešu basketbola valstsvienība guvusi lielākos panākumus piecpadsmit pastāvēšanas gadu laikā un šovakar cīnīsies Eiropas čempionāta finālā.

Deivids Blats uzauga Amerikas Austrumkrastā Aukstā kara laikā. Viņa ceļu basketbolā veidoja leģendārais Fils "Dūmojošais” Moresi" un vēlāk Pīts Kerils Prinstonas Universitātē. Pēdējos gados Blats kļuvis par vienu no labākajiem treneriem Eiropā, vadot Telavivas "Maccabi", Trevīzo "Benetton" un Turcijas "Efes Pilsen". Viņa rēķinā ir uzvara Eirolīgā un FIBA Eiropas Kausā. Taču, iespējams, šie sasniegumi nobāl, salīdzinot tos ar Blata pēdējo divu nedēļu veikumu Spānijā. Šodien Blata vadītie krievi cīņā par Eiropas kroni tiksies ar Spāniju.

"Par daudz ironijas, lai to izprastu," saka Blats, ceturtdienas vakarā pēc uzvaras pār Franciju runājot pa telefonu no Madrides. "Izaugot Austrumkrastā Aukstā kara laikā, pēdējais, ko varat iedomāties, ir ebreju izcelsmes amerikānim trenēt Krievijas valstsvienību. Īpaši puisim, kas tik daudz laika pavadījis Izraēlā."

Pēc Padomju Savienības sabrukuma Krievijas vīriešu valstsvienība tikai reizi kvalificējusies Olimpiskajām spēlēm, 2000. gadā Sidnejā paliekot astotajā vietā (NVS apvienotā + ar diviem Latvijas spēlētājiem papildinātā komanda 1992. gadā Barselonā bija ceturtā). Kā Blats nokļuva Krievijā? „Trīs gadus atpakaļ atstāju "Maccabi", gadu dzīvoju un strādāju Sanktpēterburgā. Togad Eiropas Kausā uzvarējām visās divdesmit spēlēs, turklāt ar tikko "uzbūvētu" komandu. Ieguvu daudz kontaktu Krievijā, un, kad viņi (Krievijas Basketbola federācija – eSports.lv) meklēja valstsvienības treneri, izlēma dot priekšroku ārzemniekam, kas pazīst Krievijas kultūru un saprot cilvēkus."

Komandas veidošana ilga divus gadus. Finālturnīram Krievija kvalificējās bez Jūtas "Jazz" uzbrucēja Andreja Kiriļenko klātbūtnes. Treniņnometni 23. jūlijā komanda sāka bez Kiriļenko, Čikāgas "buļļa" Hrjapas un Maskavas "armijnieku" zvaigznes Holdena. Valodas barjeru nav, angļu valoda ir treneru - "lingua franca" – pamatvaloda. "Krievu valodu zinu pietiekoši, lai būtu bīstams," apgalvo Blats.

Blata vadībā Krievija pirmo reizi kopš 1997. gada sasniedza Eiropas čempionāta pusfinālu, bet naktī uz svētdienu pavirzījās soli tālāk, izslēdzot no cīņas par zeltu Ramūna Butauta vadītos lietuviešus. Vai Blats paliks kopā ar komandu līdz Pekinai, izšķirsies vēlāk. "To noteiks, ja kāds "aiz dīķa" gribēs mani,” smejas Blats. "Domāju, iemesls ir, ka, līdz ar Eiropas spēlētaju un stila izplešanos, NBA komandas var vairāk lūkoties Eiropas treneru virzienā. Taču negatavotos pārnākt, lai sēdētu aiz soliņa, vai būtu trešais un ceturtais palīgs. Jābūt īpašai situācijai, tāds piedāvājums vēl nav bijis."

Divi Blata bijušie "Maccabi" spēlētāji NBA, Toronto Entonijs Pārkers un "Kareivju" Šarūns Jasikēvičs, uzskata, ka Blats ir vairāk nekā gatavs, lai vadītu NBA komandu. Šarūns Jasikēvičs: "Manuprāt, Deividam tas patiktu. Viņš ir ambiciozs. Viņš ir motivēts. Tas ir viņa prātā, tādēļ, kāpēc ne?"

Izmantotie resursi: "The Boston Globe", www.boston.com

Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta avīze"

     [+] [-]

, 2007-09-16 15:49, pirms 17 gadiem
Pieņemu, kas tas Kiriļenko bildē nav Blats?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2007-09-16 15:59, pirms 17 gadiem
klau, a Kiriljenko gadiijumaa nav Durfa Lungreena braalis ?? (vismaz vizuaalaa liidziiba ir diezgan liela)

     [+] [-]

, 2007-09-16 16:01, pirms 17 gadiem
Vel vareja piemineet, ka sakumaa Blatam negaja viegli-tika zuadets vidusmera eiropas komandam

     [+] [-]

, 2007-09-16 16:04, pirms 17 gadiem
Patiešām, krievi ir šī čempja lielākais pārsteigums. Tik labu startu no viņiem neviens negaidīja. Manuprāt, nevar piekrist raksta beigās izteiktai domai, ka Blatu varētu aicināt vadīt kādu NBA komandu, jo jeņķi vēl augstprātīgi raugās uz basīša norisēm pārējā pasaulē.

     [+] [-]

, 2007-09-16 16:05, pirms 17 gadiem
klau, a Kiriljenko gadiijumaa nav Durfa Lungreena braalis ?? (vismaz vizuaalaa liidziiba ir diezgan liela)
Kas pei velna ir Durfs Lundgrēns???? es tik zinu Dolfu(īstajā vārdā Rūdolfs) Lundgrēnu!!!

     [+] [-]

, 2007-09-16 16:06, pirms 17 gadiem
tas nav tas bokseris no Rokija?

     [+] [-]

, 2007-09-16 16:07, pirms 17 gadiem
nu, lūk -labi treneri ir jūdi...vajag arī Latvijas izlasei kādu mazu,resnu ,ar pliku galvu Cukermani...viņš tās lietas sabīdīs...

  +1 [+] [-]

, 2007-09-16 16:08, pirms 17 gadiem
Dolfs Lundgrāns tēloja Rokijā 4 krievu bokseri ivanu Drago!!

     [+] [-]

, 2007-09-16 16:13, pirms 17 gadiem
vo vo! Tas Ivans Drago bija labs!

  +1 [+] [-]

, 2007-09-16 16:36, pirms 17 gadiem
domaju ka stalins zarka paris reizes jau noshavies ! nekad nevareja iedomaties, ka trenneris krievijas izlasei bus amerikanis(varbut pus beda, ka neka algots), un saspeli vadis amerikanis

     [+] [-]

, 2007-09-16 16:38, pirms 17 gadiem
Nez ko par to sacītu Gomeļskis?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2007-09-16 18:20, pirms 17 gadiem
jā, Belinelli toč ir līdzīgs. nebrīnītos ja viņam ar laiku iedotu iesauku amerikā "The Italian Stallion", vai moš jau paspējuši ir.

     [+] [-]

, 2007-09-16 19:19, pirms 17 gadiem
wot Belinelli toch liidziigs...
gan jau amerikaanji izdomaas iesauku saistiibaa ar sho...

     [+] [-]

, 2007-09-16 19:47, pirms 17 gadiem
Krievi vinneeja ar to ka saaka gatavoshanos chempim nedeelju pusotru veelaak kaa muuseejie

     [+] [-]

, 2007-09-16 22:20, pirms 17 gadiem
ne tikai jenķis pluss vēl ēbrejs - daudzi nezin , bet satļins līdzīgi kā hitlers īstenoja ēbreju izskaušanas planūs , bet paspēja nomirt paša īstenošanas sākumā kas paglāba daudzu ēbreju dzīvības !