Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Budžeta komisija atbalsta 182 284 eiro piešķiršanu Komandu sporta spēļu halles administrēšanai

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Budžeta komisija atbalsta 182 284 eiro piešķiršanu Komandu sporta spēļu halles administrēšanai
Interjera vizualizācija Komandu sporta spēļu hallei.

LETA. Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien atbalstīja finansējumu 182 284 eiro apmērā Komandu sporta spēļu halles administrēšanas izmaksu segšanai.

Valdība 7.septembrī lēma, ka Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) augstas gatavības projekta realizācijai papildus piešķirs 182 284 eiro, lai segtu ar administrēšanu saistītās izmaksas Komandu sporta spēļu halles izveidei Rīgā.

IZM rīkojumu projekts par apropriācijas palielināšanu ministrijai izstrādāts ar mērķi, lai ministrijai piešķirtu finanšu līdzekļus 182 284 eiro apmērā augstas gatavības projekta īstenošanai - Komandu sporta spēļu halles izveidei Krišjāņa Barona ielā 99c, Rīgā. Finansējuma mērķis ir segt 2021.gadā paredzētos ar projekta īstenošanu saistītos izdevumus.

IZM skaidroja, ka pēc Ministru kabineta lēmuma ir atbalstīta papildu finansējuma piešķiršana ar Covid-19 krīzes seku pārvarēšanu un ekonomikas atlabšanu saistītu augstas gatavības projektu īstenošanai 2021. un 2022.gadā. IZM pieprasījusi līdzekļus 28 482 428 eiro apmērā augstas gatavības ministrijas resora izglītības attīstības projektiem.

Viens no atbalstītajiem augstas gatavības projektiem ir Komandu sporta spēļu halles projekts, kam paredzēts piešķirt finansējumu 13 650 000 eiro. Kā projekta īstenotāja ir noteikta VSIA "Kultūras un sporta centrs "Daugavas stadions"", kura 100% kapitāla daļu turētāja ir IZM. "Daugavas stadions" pēc halles nodošanas ekspluatācijā nodrošinās arī tās apsaimniekošanu.

IZM norādīja, ka Rīgā ir novērojams būtisks sporta spēļu zāļu trūkums, kas apgrūtina arī mācību un treniņu procesu profesionālās ievirzes sporta izglītības iestādēm, lielākā no kurām ir Rīgas pilsētas pašvaldības dibinātā Bērnu un jauniešu basketbola skola "Rīga" ar vairāk kā 2000 audzēkņiem, starp kuriem ir daudzi Latvijas jaunatnes izlašu kandidāti un dalībnieki.

Rīgā nav arī sporta zāle, kurā būtu trīs sporta spēļu laukumi, kas nodrošinātu plašu jaunatnes sacensību norisi. Tāpat Rīgā nav starptautiskiem standartiem atbilstošas vidējas ietilpības spēļu halle, kurā klubu un izlašu līmeņa sacensības varētu aizvadīt ne tikai basketbolā, bet arī volejbolā, handbolā, telpu futbolā un florbolā. Proti, tāda sporta halle, kas ir mazāka par daudzfunkcionālo halli "Arēna Rīga", bet lielāka par Olimpiskā sporta centra basketbola halli sporta.

Kā atklāja ministrija, projekts paredz Komandu sporta spēļu halles, tā skaitā arī "Basketbola mājas", ar trim transformējamiem basketbola laukumiem un tribīnēm līdz 2500 skatītājiem, kā arī vieglatlētikas un smagatlētikas sektoriem ar piegulošo sporta infrastruktūru (ģērbtuves, sporta medicīna, neliela sportistu dienesta viesnīca, autostāvvieta) projektēšanu un būvniecību Krišjāņa Barona ielā 99c, Rīgā.

Īstenojot projektu, tiks attīstīts ne tikai basketbola kompetenču centrs un palielināts basketbolā iesaistīto bērnu un jauniešu skaits, bet arī palielināts citos komandu sporta spēļu veidos iesaistīto personu skaits. Plānots, ka jaunizveidoto sporta infrastruktūru ikdienā izmantos Bērnu un jauniešu basketbola skolas "Rīga" audzēkņi profesionālās ievirzes sporta izglītības programmas īstenošanai, citi sporta interešu un profesionālās ievirzes sporta izglītības programmu, kā arī apkārtējo izglītības iestāžu audzēkņi.

Tāpat komandu sporta spēļu hallē būs iespējas sarīkot arī starptautiska līmeņa sporta sacensības un treniņnometnes. Izbūvējot jaunu sporta infrastruktūru, palielināsies kopējā rīdziniekiem pieejamā sportošanas platība, tādējādi veicinot lielāku iedzīvotāju iesaisti veselīgu un dzīvesveidu veicinošās aktivitātēs.

IZM atzina, ka projekta īstenošanas iepriekšējā stadijā ir veikta esošās komunikāciju infrastruktūras izpēte, izstrādāts skiču projekts, veikti nepieciešamie aprēķini, salīdzinātas izmaksas un izskatītas alternatīvas. Pēc Latvijas Basketbola savienības pasūtījuma ir izstrādāts un 2020.gada 10.novembrī Rīgas pilsētas būvvaldē iesniegts būvprojekts minimālā sastāvā. Tālāku projekta īstenošanu no savienības ir pārņēmis "Daugavas stadions", turpinot sadarbību ar Rīgas pilsētas pašvaldību, savienību un citām komandu sporta spēļu sporta federācijām.

Būvprojekta izstrāde tiks īstenota astoņos mēnešos, tas ir līdz 2022.gada 29.martam. Izmaksas 238 000 eiro bez pievienotā vērtību nodokļa (PVN), jeb 287 980 eiro ar PVN, tomēr minētās izmaksas sedzamas 2022.gada pirmajā ceturksnī, tādēļ nav attiecināmas uz rīkojuma projektu. Līdz šī gada 31.decembrim sedzamas ar projekta administrēšanu saistītās izmaksas 85 484 eiro apmērā, kā arī sedzams avansa maksājums projekta ekspertīzes veikšanai (50% avansa maksājums 96 800 eiro apmērā), kas veido kopējās līdz 31.decembrim veicamās izmaksas 182 284 eiro apmērā.

Vienlaikus paredzēts izstrādāt nepieciešamo dokumentāciju būvniecības iepirkuma un būvuzraudzības pakalpojuma iepirkuma izsludināšanai. Indikatīvais būvdarbu pabeigšanas datums - 2022.gada decembris.

Izmantotie resursi:
LETA