Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Blūms joprojām lūkojas ārzemju virzienā un par karjeras beigām nedomā

Blūms joprojām lūkojas ārzemju virzienā un par karjeras beigām nedomā
Jānis Blūms. Foto: Pallacanestra Reggiana

Kaut arī pavadītais laiks Itālijas A sērijas klubā "Reggio Emilia" nebija ilgs, pieredzējušais latviešu basketbolists Jānis Blūms nenožēlo pievienošanos šai komandai, sarunā ar portālu Sportacentrs.com sacīja sportists. Svētku laiku viņš nolēmis sagaidīt Latvijā, bet aktīvāk jaunu darbavietu meklēs pēc gadu mijas un par spēlētāja karjeras beigām viņš nedomā.

Blūmam, kuram pavasarī apritēs 39 gadi, līgums ar Itālijas vienību bija līdz nākamā gada vasarai. Tiesa, "Reggio Emilia" rindās viņš tika vien pie simboliskas lomas, un abas puses pagājušajā nedēļā lēma par sadarbības pārtraukšanu. Šķiršanās noritēja mierīgos toņos, un Blūms Itālijā pavadīto laiku atceras ar zināmu gandarījumu.

"Pārāk nepārdzīvoju, tā laikam vajadzēja notikt. Neko nenožēloju. Ieguvu labu pieredzi. Noteikti būtu nožēlojis, ja nebūtu aizbraucis uz Itāliju. Protams, riskēju, ka dabūšu Covid-19, to arī noķēru, bet vismaz redzēju, ka varu mierīgi konkurēt un spēlēt Itālijas A sērijā," norādīja Blūms, kurš tieši vīrusu uzskata par galveno iemeslu, kādēļ nācās pamest itāļu komandu. Līdz pat sezonas beigām Covid-19 dēļ nevarēs spēlēt Gambijas centrs Ibrahims Čams, ar vīrusu saslima arī Blūms, kurš gan pēc izslimošanas trīs nedēļu laikā spēja atgriezties normālā ritmā. Tomēr tieši latvietis un āfrikānis bija ārzemnieki, kuri dalīja vietu "Reggio Emilia" pieteikumā.

"Kluba vadība saprata, ka viņiem vajag papildus spēlētāju, tāpēc vienīgais, ar ko viņi varēja runāt, biju es," norādīja Blūms. Pēc pārrunām abas puses vienojušās, ka katra ies savu ceļu. "Līdz Covid-19 spēlējām labi, arī es savu lomu biju pieņēmis, kaut gan gribējās spēlēt vairāk. Vilšanās nebija, jo tāpat sapratu, ka baigi daudz nespēlēšu. Gaidīju, ka būs kāda iespēja. It kā jau bija, jo Itālijas Superkausā spēlēju 25-30 minūtes, bet regulārajā čempionātā gan gribēju spēlēt vairāk. Treniņos redzi, ka esi viens no labākajiem, taču tādu reālu iespēju spēlē nemaz neiedod – kaut vai vienā mačā 15-20 minūtes."

Blūms nezināja atbildi uz jautājumu, kāpēc nesagaidīja iespējas Itālijas čempionātā. "Vienkārši komanda spēlēja labi. Es varbūt trenera vietā arī neko nebūtu mainījis. Ir septiņu spēlētāju rotācija, mani kā astoto tur ielaiž un vēl vienu jauno uz kādām 5-10 minūtēm. Ja nebūtu Covid-19, domāju, šādā ritmā mēs būtu nospēlējuši līdz sezonas beigām. Vīruss sajauca visu komandas rotāciju. Klubam uzreiz bija jāreaģē un jāpiesaista kāds jauns basketbolists, lai dotu papildus enerģiju."

Rudenī "Reggio Emilia" komandā bija Covid-19 uzliesmojums, turklāt saslima arī Blūms. Viņš gan norāda, ka pats vien bijis vainīgs, jo, četras dienas nodzīvojies ar paaugstinātu temperatūru, basketbolists ātri vien atsāka intensīvus treniņus, par ko dabūja samaksāt – saslima vēlreiz, bet jau krietni nopietnāk.

"Bija vajadzīgs laiks, lai izārstētos. Arī psiholoģiski tas baigi atsita atpakaļ – izveseļojies, bet tad atkal saslimsti. Ja ir Covid-19, tad vispirms ir 100% jāizveseļojas un tikai tad var atsākt trenēties," pieredzējušais basketbolists jau vairākas nedēļas trenējas ar pilnu jaudu un slimības sekas nejūt.

Nedēļas nogalē Blūms atgriezās dzimtenē un pagaidām jaunu klubu aktīvi nemeklē, taču uztur sevi formā treniņos. "Līdz Jaunajam gadam klubu nemeklēšu. Aģentam jau pateicu, ka tagad mierīgi gatavošos, uzturēšu sevi formā un pēc svētkiem var kaut ko domāt."

Basketbolistam aktuāli ir tikai ārzemju klubi, jo Latvijā ir tikai sešas komandas – labāk lai spēlējot jaunie.

"Latvijā esmu izspēlējies," pauž Blūms. "Gribētu būt tur, kur varu spēlēt. Pagaidām baigi neiespringstu, redzēs – ko dzīve piespēlēs, tas būs. Esmu vismaz priecīgs, ka uz Ziemassvētkiem būšu kopā ar ģimeni. Ja pēc Jaunā gada būšu bez kluba, tad līdz izlasei palikšu Latvijā. Ja būšu vajadzīgs izlasei, ar mani varēs rēķināties."

Februārī Latvijas izlasei gaidāmas atbildīgākās spēles Eiropas čempionāta kvalifikācijā – ja Rīgā gaidāmā "burbuļa" ietvaros izdosies uzvarēt Bulgāriju ar vismaz septiņu punktu pārsvaru, ceļazīme uz finālturnīru būs rokā. Atlases noslēdzošajā mačā būs tikšanās ar Grieķiju.

"Nav variantu – šīm spēlēm mums jānoskaņojas uz maksimumu. Jāpaņem abi mači un miers. Ja "burbulis" notiek mājās, ir jāiet uz visu banku. Atkāpes nedrīkst būt," sacīja kaujinieciskais Blūms.

Lai arī pases dati jau norāda uz solīdu vecumu, Blūms par kedu kāršanu uz nagliņas vēl neprāto. Tiesa, viņam jau bijuši divi piedāvājumi no ārzemju klubiem, lai darbotos to sistēmā. "Teica, lai padodu ziņu, kad beigšu karjeru, bet tik drīz es to nedarīšu! (smejas) Kaut ko tādu (strādāt klubā - aut.) es vairāk gribētu darīt Latvijā," uzsvēra Blūms, kuram ir Baltijas Starptautiskās akadēmijas jurista diploms. "Pagaidām nekādus plānus nekaļu. Vēl gribu būt profesionāls basketbolists. Ja būs normāli darba piedāvājumi, tad vēl spēlēšu. Ja nebūs, tad domāšu, ko darīt tālāk."

  +1 [+] [-]

, 2020-12-14 18:56, pirms 3 gadiem
Blūms var noderēt ar savu pieredzi, bet izlasē diez vai, jo uz soliņa nepieciešami reāli palīgi. Jāskatās uz kondīciju. Ja vēl palīdzēs kādi no traumētajiem, tad Blūmam īsti neredzu vietu sastāvā, jo 2.numura pozīcijā spēlē Šķēle un Lomažs.

  -1 [+] [-]

, 2020-12-14 19:40, pirms 3 gadiem
Jāni, ir jāzin laiks kad iet prom. Izdarot to īstajā brīdī paliksi leģenda uz mūžiem. Neatkārto Ārtūra Irbes kļūdas hokejā, kad pēdējos gados līmeni vairs nevilka bet vienalga līda vārtos, līdz ar ko daudz ko sačakarēja.

  +5 [+] [-]

, 2020-12-14 19:44, pirms 3 gadiem
Izlasè gan laiks ir beidzies,lai jau jaunie spelē.

  -1 [+] [-]

, 2020-12-14 19:45, pirms 3 gadiem
Tas ir bēdīgi, ka cilvēks nesaprot, ka ir pienācis laiks beigt karjeru!

  -2 [+] [-]

, 2020-12-14 19:53, pirms 3 gadiem
hokejafaaans rakstīja: Jāni, ir jāzin laiks kad iet prom. Izdarot to īstajā brīdī paliksi leģenda uz mūžiem. Neatkārto Ārtūra Irbes kļūdas hokejā, kad pēdējos gados līmeni vairs nevilka bet vienalga līda vārtos, līdz ar ko daudz ko sačakarēja.
Klausies, tu esi "gudrs" jeb tev jau Ziemassveetki saakushies? Kaa Archa aizvilka Canucks (un turpinaaja vilkt finaalaa) aizmirsies?

Duraks pilniigaakais.
Slēpts komentārs: Adolfs'Hitlers

  +4 [+] [-]

, 2020-12-14 19:57, pirms 3 gadiem
Skatos bezdarbnieku komentaru birums, ja kads dod normalu kontraktu, kapec nespelet ? Ar ko labi trenets Blums sliktaks par dazu labu solina deldetaju ? Tas vai derigs izlasei jalemj trenerim, bet to, ka vins ir retais no speletajiem, kurs tiesam pats raujas uz izlasi tas gan ir fakts. Ja visa izlase sastavetu no sadiem Blumiem, mes jau vairakas reizes butu izcinijusi medalas.

  +4 [+] [-]

, 2020-12-14 20:00, pirms 3 gadiem
Labi ka taa rakstīja: Klausies, tu esi "gudrs" jeb tev jau Ziemassveetki saakushies? Kaa Archa aizvilka Canucks (un turpinaaja vilkt finaalaa) aizmirsies?

Duraks pilniigaakais.
Canuckus nekur viņš neaizilka

  +3 [+] [-]

, 2020-12-14 20:00, pirms 3 gadiem
Labi ka taa rakstīja: Klausies, tu esi "gudrs" jeb tev jau Ziemassveetki saakushies? Kaa Archa aizvilka Canucks (un turpinaaja vilkt finaalaa) aizmirsies?

Duraks pilniigaakais.
Pirmkārt viņš finālā ievilka Karolīna Huricanes, tu vismaz painterešejies būtu, bet tad jā viņš bija labs. Bet es runāja par 5 gadus vēlāku periodu. 2006-2007 gadu, Turīnas olimpiskajām spēlēm un slovāku Nitru, kur viņam pēc 6 spēlēm paldies pateica.

     [+] [-]

, 2020-12-14 20:26, pirms 3 gadiem
Lūkoties ārzemju virzienā jau viņš var,tikai kurš nopietns ārzemju klubs diez lūkojas 39 gadus vecā Blūma virzienā?Jānīt pietiek,pagaidi covid beigas,paziņo par karjeras beigām un noorganizēs Tev atvadu maču pie pilnām tribinēm.

  -1 [+] [-]

, 2020-12-14 20:31, pirms 3 gadiem
TOP līgās viņu nevajag vairs un neticās , ka šeit Latvijā viņš diži būtu vajadzīgs ar

  +2 [+] [-]

, 2020-12-14 20:33, pirms 3 gadiem
Ja jau Štelmis neuzlaiž Jako,Bērzu, minimāli uzlaiž Boni,Freimi,tad jau uz izšķirošajiem mačiem Blūmu vajag ielikt sastāvā. Vecis ar olām,kas var uzmundrināt un kaut ko pateikt. ĪSTS KAPTEINIS. Jo nu neticu,ka izšķirošajās spēlēs baigi Štelmis rotēs, bikses būs pilnas un mauks ar 7ņiem džekiem.
Es par to,ka Blūmam jābūt februārī, kaut vai arī tāpēc, lai varbūt skaisti pieliktu punktu savai karjerai izlasē, protams, to vēlētos brīdī,kad šī Covid draza būs beigusies un varēs skatītājus.Tomēr ir atdevis sevi visu valsts izlasei un tautai Jankam vajag pateikt PALDIES . Kā to izdarīja Masaļskim utt

  -2 [+] [-]

, 2020-12-14 20:58, pirms 3 gadiem
Šaujam papēžus pie dibena!

  +3 [+] [-]

, 2020-12-14 21:35, pirms 3 gadiem
Ja uzvaram Bulgārus ar +7, tad pret grieķiem var uzlaist atvadu spēlē troiku uzmest.

  +1 [+] [-]

, 2020-12-14 21:36, pirms 3 gadiem
Ā, bet tribīnes tukšas. Tad nav jēgas.

  +5 [+] [-]

, 2020-12-14 22:45, pirms 3 gadiem
Komandā viņš noderētu, laukumā - diez vai.

  -2 [+] [-]

, 2020-12-14 22:58, pirms 3 gadiem
39 gadi ar savām veselības kaitēm un meklē ārzemju klubu?!?! Kur un kādā līmenī?

  +1 [+] [-]

, 2020-12-14 23:06, pirms 3 gadiem
Bujumbura rakstīja: 39 gadi ar savām veselības kaitēm un meklē ārzemju klubu?!?! Kur un kādā līmenī?
Kazahstānā, Vecvagara vadītajā komandā.

  -2 [+] [-]

, 2020-12-14 23:13, pirms 3 gadiem
Vecie ērmi 2.

  +1 [+] [-]

, 2020-12-15 08:57, pirms 3 gadiem
Pēc tam, kad kedas kārsi uz nagliņas, piekāp uz eXiem vienu sezonu. Varu saderēt, ka labas lietas (it sevišķi no izlasēs piedzīvotā) varēsi pastāstīt - gan par to kā "visu vai neko" paaudze no malas izskatījās, gan par pēdējo EČ utt.
Labu veselību!

     [+] [-]

, 2020-12-15 09:30, pirms 3 gadiem
Brīnums jau bija, ka viņu itāļi paņēma, čalis tak galīgi nevelk, pats to nesaprot...
Izlasē izgāzās, VEF tāpat, tagad vēl sapņo pa izlasi, viņa laiks reāli bija beidzies 2 gadus atpakaļ, pat Janičonoks to saprata ar viena gada novēlošanos, Jānīt nolaidies uz zemes.....

     [+] [-]

, 2020-12-15 14:39, pirms 3 gadiem
Bet neko jau nepareizu Blūms nesaka. Latvijā viņš negrib, lai šeit neņemtu jauniešiem darba vietas nost, bet kāpēc to nedarīt kaut kādās Polijās, Ungārijās vai Rumānijās? Atņems kādam ungāru jaunietim darbu, varbūt Latvijas izlase pēc 4 gadiem spēs viņus vinnēt
Uz izlasi gan neņemtu un gan jau viņš to apzinās.