Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Dons Haskinss dodas viņsaulē

Edgars Bērziņš
Edgars Bērziņš

Dons Haskinss dodas viņsaulē
Dons Haskinss
Foto: USA Today

Svētdienas rītā viņsaulē devās viens no visu laiku labākajiem un drosmīgākajiem basketbola treneriem, kas staigājis pa mūsu zemes virsu. Dona Haskinsa mūžs aprāvās 78 gadu vecumā. Haskinss pazīstams kā treneris, kurš nojauca rasu barjeru basketbola laukumos.

Slavas zālē iekļautais Haskinss 1966. gadā, trenējot ''Texas Western'' universitātes komandu, kļuva par Studentu Basketbola līgas jeb NCAA čempionu. Finālmačā Haskinsa trenētā vienība stājās pretī bagātajai Kentuki universitātes komandai, kuru veidoja tikai baltādainie spēlētāji. Zīmīgi, ka uz finālspēli Haskinsa rīcībā bija 12 spēlētāji, taču viņš laukumā sūtīja tikai septiņus tumšādainos basketbolistus, tādējādi nojaucot rasu barjeru basketbola laukumā. Beigu beigās ''Texas Western'' komanda uzvarēja un sagādāja vienu no lielākajām sensācijām ASV sporta vēsturē.

Pēc spēles treneris teica, ka viņš laidis laukumā savus labākos spēlētājus, neskatoties uz viņu ādas krāsu. Šis apgalvojums gan neliedza Haskinsam pēc izcilās spēles saņemt vēstules un zīmītes ar nāves draudiem.

Leģendārais treneris mira svētdien aptuveni 4.30 no rīta. Haskinsa ārsts preses konferencē paziņoja, ka viņa pacientam bijušas problēmas ar sirdi, tomēr viņš atteicies doties uz slimnīcu, tā vietā piedzīvojot sava mūža pēdējos mirkļus savās mājās.

''Nav neviena cita trenera, kuru es būtu cienījis vairāk nekā Donu Haskinsu. Neviens no saviem spēlētājiem nebija spējīgs izspiest tik daudz, cik viņš... Donu varētu raksturot ar vārdu unikāls, taču arī tas būtu maigi teikts. Neviens treneris nav spējīgs atkārtot to, ka Dons savulaik paveica,'' sacīja Bobs Naits, uzvarām bagātākais vīriešu basketbola treneris ASV sporta vēsturē.

Par ''Texas Western'' universitātes grumbuļaino ceļu pretim NCAA čempionu titulam ir uzņemta uz patiesiem notikumiem balstīta filma ar nosaukumu ''Glory Road''.

Fotoattēlu ar 1966. gada NCAA čempioniem iespējams aplūkot šeit.