Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Autors: Artūrs Zanders

Kas sagaida Ventspili?

Kas sagaida Ventspili?
Aļģirds Brazis
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, F64

Basketbola klubs "Ventspils" sestdien veica rituālu, kas, šķiet, pēdējos gados kļuvusi par neatņemamu sezonas sastāvdaļu - trenera maiņu. Kā tā varētu ietekmēt komandu, vai tā bija sagaidāma jau pirms sezonas un kas varētu turpmāk būt galvenais treneris - uz to mēģināsim rast atbildes.

Sestdien basketbola klubs "Ventspils" paziņoja to, kas bija sagaidāms - galvenā trenera maiņu. Šāda darbība pēdējā laikā kļuvusi par regulāru parādību Ventspils krastos, tāpēc pēdējie rezultāti nelika šaubīties par briestošajām pārmaiņām. Punktu visam pielika bezcerīgs zaudējums ceturtdienas vakarā Rīgā saviem principiālākajiem šīs sezonas pretiniekiem VEF basketbolistiem. Ar trenera atlaišanu "Ventspils" atzīst, ka kļūdījušies ar šī trenera izvēli, bet vai abu pušu nesaderība nebija redzama laikā jau kad tika izvēlēts Aļgirds Brazis?

18. jūnija vakarā, kad tika paziņots par jauno treneri, "Ventspils" valdes priekšsēdētājs Uldis Boitmanis norādīja: "Alģirds Brazis vairākus gadus savā karjerā ir bijis galvenā trenera amatā, līdz ar to viņam ir liela pieredze un zināšanas komandas vadīšanā. Savulaik arī pats spēlējis saspēles vadītāja pozīcijā, turklāt savā trenera karjerā strādājis arī ar jauniešiem. Viņš tiek raksturots kā ļoti stingrs un prasīgs treneris. Leišu basketbola skola ir ar augstu kvalitātes zīmi, kurā ir izauguši daudz labu spēlētāju un treneru, ceram, ka jaunas un patīkamas vēsmas tas ienesīs arī mūsu klubā.”

Iespējams, ņemot Brazi, ventspilnieki cerēja uz Lietuvas basketbola kvalitātes zīmi, bet kā izrādījies, šajā konkrētajā gadījumā tā tomēr nav spējusi bijusi pietiekamajā līmenī. Jau pirms sezonas sākuma bija bažas par Brazi, jo pēdējās darba vietās viņam bijušas grūtības izvilkt līdz sezonas beigām kur nu vēl nostrādāt divas sezonas kā to sākotnēji paredzēja noslēgtais līgums ar "Ventspili". Nepārliecinoša darbība, neveiksmes atbildīgās spēlēs un Brazis brauc uz mājām Lietuvā priekšlaicīgi arī šosezon. Tomēr tā ir tikai viena puse.

Šoreiz, šķiet, galvenā vaina nav meklējama trenerī. Vai vispār Brazis ir vainīgs, ka viņam piedāvāja darbu laba līmeņa klubā? Drīzāk svarīgāk Ventspilī būtu tikt skaidrībā kas notiek ar lēmumu pieņemšanu jeb precīzāk kurš to veic un cik veiksmīgi. Ar trenera meklējumiem pēdējā laikā nav veicies, jo kopš 2007. gada vasaras Ventspilī pabijuši vairāki treneri, kas regulāri tikuši mainīti - Gašpers Okorns, Agris Galvanovskis, Silvano Poropats, kam sekojis Aļģirds Brazis. Ja runājam par lēmumiem, tad šosezon tie neveiksmīgi bijuši arī attiecībā uz spēlētājiem. Atlaisti divi viesspēlētāji (Čets Meisons un Vladimirs Štimacs), kuri tika ņemti ar domu par visu sezonu. Skaidrs, ka šāda sastāva tīrīšana nav no tām lētākajiem, jo spēlētājs ar garantētu līgumu tik viegli neatteiksies no naudas, kas viņam pienākas. Tāpēc arī Meisons no pieteikuma pazuda tikai vairākas nedēļas pēc tam, kad viņš tika atskaitīts no sastāva, jo nebija pilnīgi oficiāli pārtraukts līgums. Šie ārzemnieki nebija no tiem lētākajiem (esot bijuši tādā vērtībā mēnesī, kas jāraksta ar pieciem cipariem), tāpēc var tikai nojaust cik daudz tas izmaksājis. Runājot par sastāva veidošanu, tad nesaprotama bija arī dažu spēlētāju izvēle, kuru labākās īpašības pārklājas (piemēram, trīspunktu speciālisti Rašads Andersons un Ingus Bankevics), kamēr tajā pašā laikā pieejams ilgu laiku bija daudzpusīgais Armands Šķēle. Tie gan nav vienīgie neizprotamie lēmumi, jo neskaidra bijusi arī liegšana Jānim Strēlniekam un Dairim Bertānam atrādīt savu meistarību plašākos ūdeņos.

Visi šie neizprotamie lēmumi izpaužas arī rezultātos, jo rezultāti nav tik spoži kā laikā, kad "Ventspils" bija stabila ULEB kausa vērtība. Toreiz bija saprotamāks, kas pieņem lēmumus. Sastāvu veidoja ģenerālmenedžeris Ralfs Pleinics sadarbībā ar toreizējo galveno treneri Kārli Muižnieku, kas bija itin efektīva. Grūti pateikt, vai tagadējajam ģenerālmenedžerim ir tāda rīcības brīvība kā Ralfam Pleinicam, kas arī, iespējams, apgrūtina darbu. Vajadzētu būt tā, ka basketbola jautājumos noteicēji ir tie, kas šajā jomā ir zinoši, bet "Ventspils" gadījumā par to ir šaubas. Joprojām grūti saprast kurš īsti izvēlējās sastāvu. Brazis atklājis, ka viņam nav bijis galavārds spēlētāju izvēlē. Savukārt kluba prezidents Aivars Lembergs atzinis, ka lietuviešu trenerim to vajadzēja darīt, bet kādi konkrēti darbi nav sagaidīti. Tāpēc jānovēl Ventspilī tikt skaidrībā ar to, kurš ko veic un ir par ko atbildīgs.

Vai lēmums atlaist Brazi attaisnosies, to noteiks rezultāti atlikušajā sezonas daļā. Tomēr liela nozīme būs arī viņa aizvietotājam. Likās, ka labs pēctecis varētu būt Ainars Bagatskis, kurš Ventspilī varētu ne tikai gādāt par rezultātu sasniegšanu, bet sākt laicīgi darbu ar izlases kandidātiem, tādējādi vēl vairāk palīdzot Latvijas basketbolam. Pagaidām gan izskatās, ka tas nenotiks un Ventspilī būs cits treneris. No Latvijas treneriem spilgtu variantu grūti atrast, tāpēc visticamāk būs kāds ārzemnieks. Latvijas gadījumā droši vien piemērotākais varētu būtu stratēģis no tuvākajām valstīm un uzreiz nāk prātā Lietuva. Augsta kvalitātes zīme savienojumā ar līdzīgu mentalitāti un iespējamajām zināšanām par Latvijas basketbolu, kas paātrinātu adaptāciju. Lietuvā pieejami ir vairāki labi treneri, bet iepriekš minētajām prasībām ļoti labi atbilstu viens - Ramūns Butauts.

Panākumi kā trenerim augstākajā līmenī (Latvijas čempions treknajos gados, Eiropas čempionāta bronza, ceturtā vieta Olimpiskajās spēlēs), tā arī jauniešu līmenī (ar Lietuvas jauniešu izlasēm pasaules U-21 čempions, sudrabs pasaules U-19 čempionātā, kā arī bronza Eiropas U-20 līmenī). Tāpat Butautam ir ļoti labas zināšanas par Latvijas basketbolu, kas aizgūtas trīs gados ar Rīgas ASK, un zināms, ka ventspilniekiem patīk pārbaudītas vērtības (šīs sezonas piemērs - Vejinmi Efedžuku nolīgšana). Protams, tas ir tikai viens no variantiem un varbūt ventspilnieki skatās pavisam citā virzienā, bet varbūt piepildīsies arī šī spekulācija.

Topošais lēmums būs svarīgs, tāpēc jānovēl atrast piemērotu kandidātu, kas spētu vest komandu pretī augstvērtīgiem rezultātiem vietējā līmenī un arī Eiropā. Runājot par Eiropu, labus rezultātus gribētos sagaidīt jau pavisam drīz, jo "Ventspilij" ir labas iespējas mēģināt atkārtot ko līdzīgu 2008. gada "Barona" sasniegumam FIBA kausā. Kāpēc gan ne?


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2011-02-06 00:06, pirms 13 gadiem
Izteikšu savas domas: 1.kārt ļaujiet trenerim nostrādāt klubā vairāk par 3-5 mēnešiem.
2.kārt ņemiet komandā 9 pieredzējušus spēlētājus (vairāk tāpat nedabot spēlēt, savādāk laiks visiem nepietiek un ir kāds neapmierinātais + 3 jaunos, kas lai dabon apostīt gaisu pieaugušajos (Augstskolā spēlē U-20 veči, Mejers, Pinete + vēl pāris džeki, nafig tad jumts tas internāts vajadzīgs)
, 2011-02-06 00:50, pirms 13 gadiem
Butauts būtu interesanti!
, 2011-02-06 01:10, pirms 13 gadiem
Un kas tad sagaida???
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2011-02-06 01:57, pirms 13 gadiem
BKV vadība izrāda savu netālredzību.
Sezona tik sāk sākties, tas, ka grūts izbraucienu seriāls sanācis, zāģis pret potenciāli vājāku pretinieku, nenozīmē, ka treneris vainīgs.
Ja laukuma spēlētāji dara gandrīz visu, lai nezaudētu, tad basketbola nespeciālistam A.L. vajadzētu pievērt pāksti.
Jau vismaz 3 labus trenerus viņš ir atstādinājis mirklī, kad viss tikai sāk veidoties! Lielzaglim patīk ēst zaļus ābolus un pēc tam gānīties, ka viņam pļutka.
Drīz būs tā, ka uz globusa būs melns krusts, sak, treneri, nebrauciet uz to pilsētu bez rītdienas. Tur valda lielzaglis Aivars un viņa dibenlaižu armija, kas jebkuru treneri, spēlētāju pataisīs par neko viņu acīs. Žēl, ka tā.
Ar cieņu, ventiš
, 2011-02-06 09:28, pirms 13 gadiem
Nu lūk arī raksta autors zin ka pie visa vainīgs dirslaizis boitmaņ uldis , kas nodzēra uzņēmumu ciprese un laizīdams dažiem labiem pakaļas iestājās iekš Latvijai un Ventspilij sāka graut visu Ventspils sporta dzīvi domādams tikai par savu kabatu .uldis DIRSLAIZIS.
, 2011-02-06 09:51, pirms 13 gadiem
Un vēl kad sākās spēļu apmekletības kritutums, kad uz OC ieradās direktoriņš rīkotājs mērkaķis boitmaņ uldēns. es savu basket abonomentu novēlu viņa padumjai sievai lūcijai DIRSLAIZEI.
, 2011-02-06 10:40, pirms 13 gadiem
quatro rakstīja: Un vēl kad sākās spēļu apmekletības kritutums, kad uz OC ieradās direktoriņš rīkotājs mērkaķis boitmaņ uldēns. es savu basket abonomentu novēlu viņa padumjai sievai lūcijai DIRSLAIZEI.
smuki teikts! Tev nu gan ir iekšas!
BK Ventspils - nu ko lai tur saka. Dīvains un nesaprotams klubs, kura galvenais uzdevums sezonā ir nomanīt kaut vienu treneri!
Man kā kurzemniekam žēl, ka jums tur ir tādi bosi! :-(
, 2011-02-06 10:55, pirms 13 gadiem
Šajā skaistajā svēdienas rītā novēlu Aivariņam tukšas basketbola līdzjūtēju tribīnes.
, 2011-02-06 11:02, pirms 13 gadiem
Butauts tak ir Azovmash galv. treneris, aizmirstiet ...
, 2011-02-06 11:23, pirms 13 gadiem
Nujā, pietrūka gan prāta, gan pacietības. Lai cik būtu žēl, apsveicu vefistus ar LBL lauriem, BKV savu kandidatūru jau tradicionāli noņem.
Par Brazi - galvenā nelaime jau bija pirmssezonas komplektācija. Kā treneris - leģionārs viņš ņēma sev zināmus, galvenokārt no BBL, basketbolistus - Vairogu, Gulbi, Bankevicu, Štimacu. Ar Meisonu paredzami netrāpīja, jo viņa postenī BKV bija praktiski vienīgais komerciāli karstais spēlētājs (J.S.). Kuzminsks - faktiski labākais no pieaicinātajiem, bet kā leitim viņam būs jādalās grēkos ar Brazi - paredzu, ka sezonu Ventspilī nenobeigs, gan jau spēle kļūs švakāka u.t.t.
Tālāk - visticamāk, kāds ārzemnieks.Paskatīsimies, no kurienes vēji pūtīs, tad prognozēsim, kādu bagāžu vedīs līdzi, bet viennozīmīgi -šis modelis tiks nograuts (ja kas, pēdējos divus mēnešus komanda nebija slikta), unsekos varonīga restaurācija ar pompozām neveiksmēm (vefs, lai kāds būtu, savus muskuļus audzē plānveidīgi un mērķtiecīgi, BKV var glābt vienīgi Kurtinaiša padzīšana (brutāls joks, piedodiet)).
Kā Kurzemes basketbola fanu mani vairāk uztrauc LV spēlētāju likteņi, kā tālāk karjera veidosies brāļiem Strēlniekiem, Bērziņam, Blauam - šie vīri gāja pa augšupejošu kursu pie Braža. Ļoti nepatiktu, ja Meieru atsauktu no Liepājas.
, 2011-02-06 11:35, pirms 13 gadiem
frog rakstīja: Butauts tak ir Azovmash galv. treneris, aizmirstiet ...
Суперліга - Офіційний сайт. БК «Азовмаш»
Роландас Ярутіс Головний тренер
, 2011-02-06 11:39, pirms 13 gadiem
Interesanti, kāda motivācija ir Bertānam un Strēlniekam, ja bija varianti par labākiem ārzemju klubiem, bet nācās palikt Ventspilī. Ne jau ka viņi necīnītos speciāli, bet zemapziņā jau tas tik un ta sēž un kas to zina, kad var izpausties.
, 2011-02-06 11:54, pirms 13 gadiem
da_silva rakstīja: Interesanti, kāda motivācija ir Bertānam un Strēlniekam, ja bija varianti par labākiem ārzemju klubiem, bet nācās palikt Ventspilī. Ne jau ka viņi necīnītos speciāli, bet zemapziņā jau tas tik un ta sēž un kas to zina, kad var izpausties.
nu beidziet tak mulkoties. ne betaans un ne straanieks nav gatavs lielaam komadaam. neviens ar vienjiem tajos klubos neaukleesies un seedeezhana shajaa vecumaa uz benka nav tas labaakais variants.
bertaanam aizieshana uz vef bija kluda un strelniekam labaaks varinats par ventspili tapat nespiid.
, 2011-02-06 12:05, pirms 13 gadiem
runaajot par brazi, es domaaju, ka tomeer ir jaapiekriit laembergam......

to ka vefs ir potenciaalais pretinieks latvija to zinaaja jau pirms sezonas visi un tomeer pirmajaa spelee, kuru vefs nospeele pilnaa sastaavaa pret ventspili paraadiija, ka ciinjas nebuus. vismaz pozitiivas ventspilij....
arii speelee,ko tagad raada ventspils nepavisam nav taa labaaka.
meisonam un stimacam (komandas daargaakajiem speletajsiem) netika atrasta vieta laukuma....
neviens vietaa arii netiek njemts....
protams, ka blauss ciinjaaa par 2 un 3 vietu latvijaa ir daudz maz ok, bet ciinajai ar vef nu nav vinsh gatavs.
plus sezonas saakumaa izkrita zakis.
arii eirokausos grupa ir taada, ka kauns buutu netikt taalaak.
nedriikst ventspils speeleet taadaa liimenii, ka jaabaidaas par uzvaraam latvijaa.
es domaaju, ventspilij ir jaabuut taadaa liimenii kaa 2000 - 2005 gadam, kad zaudejums lbl jaauzskata par katastrofu.

Shosezon vefs ir jaanjem, nedriikt buut citu variantu, un brazis tam nebija gatavs.
jaadabu treneris, kas to varees izdariit un jaapielasa dazhi vajadziigie speeleetaaji, lai tas taa arii notiktu.
nedomaaju, ka vefs buut ljoti speeciiga komnda, to paraadiija speelees vtb liigaa.
speeleetaajus, kas speelee vefa ventspils ir apspeeleejushi nevienu reizi vien un tas ir jaaizdara arii shogad.
, 2011-02-06 12:22, pirms 13 gadiem
valdemaars rakstīja: runaajot par brazi, es domaaju, ka tomeer ir jaapiekriit laembergam......

to ka vefs ir potenciaalais pretinieks latvija to zinaaja jau pirms sezonas visi un tomeer pirmajaa spelee, kuru vefs nospeele pilnaa sastaavaa pret ventspili paraadiija, ka ciinjas nebuus. vismaz pozitiivas ventspilij....
arii speelee,ko tagad raada ventspils nepavisam nav taa labaaka.
meisonam un stimacam (komandas daargaakajiem speletajsiem) netika atrasta vieta laukuma....
neviens vietaa arii netiek njemts....
protams, ka blauss ciinjaaa par 2 un 3 vietu latvijaa ir daudz maz ok, bet ciinajai ar vef nu nav vinsh gatavs.
plus sezonas saakumaa izkrita zakis.
arii eirokausos grupa ir taada, ka kauns buutu netikt taalaak.
nedriikst ventspils speeleet taadaa liimenii, ka jaabaidaas par uzvaraam latvijaa.
es domaaju, ventspilij ir jaabuut taadaa liimenii kaa 2000 - 2005 gadam, kad zaudejums lbl jaauzskata par katastrofu.

Shosezon vefs ir jaanjem, nedriikt buut citu variantu, un brazis tam nebija gatavs.
jaadabu treneris, kas to varees izdariit un jaapielasa dazhi vajadziigie speeleetaaji, lai tas taa arii notiktu.
nedomaaju, ka vefs buut ljoti speeciiga komnda, to paraadiija speelees vtb liigaa.
speeleetaajus, kas speelee vefa ventspils ir apspeeleejushi nevienu reizi vien un tas ir jaaizdara arii shogad.
Boiča tas tu vai visu dupsi Aivariņam jau nogaršoji.Tas bija tieši uldēns kas ieteica Brazi .bet tagad jau tēlo komjaunieti kāds arī ir.
, 2011-02-06 13:52, pirms 13 gadiem
No ieņemamajiem amatiem pēc valdes sēdes jau gandrīz gandrīz atvadījās arī Rībens un Boiča..
Bet vispār jau apriebies lasīt šos rakstus un komentārus, kuros nepārtraukti un klaji tiek zākāts viss, kas saistīts ar Ventspili.. visā, kas saistīts ar Ventspili, tike meklēts tikai negatīvais, tas uzsvērts, un ja tādu neatrod, tad piedomā klāt.. laikam galvaspilsētniekiem un ne tikai tiem pārāk dikti acīs cērtas Venspilnieku sastādītā konkurence, lai kāda tā arī būtu..
, 2011-02-06 14:52, pirms 13 gadiem
martinens rakstīja: No ieņemamajiem amatiem pēc valdes sēdes jau gandrīz gandrīz atvadījās arī Rībens un Boiča..
Bet vispār jau apriebies lasīt šos rakstus un komentārus, kuros nepārtraukti un klaji tiek zākāts viss, kas saistīts ar Ventspili.. visā, kas saistīts ar Ventspili, tike meklēts tikai negatīvais, tas uzsvērts, un ja tādu neatrod, tad piedomā klāt.. laikam galvaspilsētniekiem un ne tikai tiem pārāk dikti acīs cērtas Venspilnieku sastādītā konkurence, lai kāda tā arī būtu..
Gandrīz gandrīz nav nav padzīts,vot kad tiks padzīti īstie Ventspils sporta darboņi ko amatos ielika dirslaizis boitmaņ uldis un tie būtuPlendišcu bosss talberg naurēns uc.
, 2011-02-07 09:48, pirms 13 gadiem
1 rakstīja: Суперліга - Офіційний сайт. БК «Азовмаш»
Роландас Ярутіс Головний тренер
eurobasket.com

Te rādās, ka Butauts, bet laikam tev taisnība, tomēr oficiālā mājas lapa ir ticamāks resurss !
Indiānas "Pacers" līderis Tairīss Halibērtons ar bumbu. Foto: AFP/Scanpix
3

Savainotie ņujorkieši cīnās, tomēr pret Bostonu spēlēs jaudīgi uzbrukusī "Pacers"

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) Austrumu konferences finālā pirmoreiz kopš 2014. gada spēlēs Indiānas "Pacers", kura konferences pusfināla sērijas septītajā kaujā izbraukumā ar 130:109 sakāva savainojumiem nomocīto Ņujorkas "Knicks".
Arnaldo Toro (#12) aizsardzībā pret Kamaku Hepu. Foto: Andris Grīnbergs
39

"Melnā nāve" nopļauj Klusā okeāna trio un tuvojas Latvijas titulam

VEF basketbolisti svētdien, 19. maijā, izbraukuma spēlē Rīgas arēnā uzvarēja "Rīgas Zeļļus" ar 90:79, Latvijas finālsērijā līdz četrām uzvarām izvirzoties vadībā ar 3-1. Piektā spēle 22. maijā plkst. 20:00 "Rimi" OC.
"Rīgas Zeļļu" galvenais treneris Juris Umbraško un prezidents Edgars Buļs. Foto: Andris Grīnbergs/Rīgas Zeļļi

''Zeļļi'' nosmeļ krējumu: sezonas trenera balva tiek Umbraško, klubam - labākais mārketings

Latvijas Basketbola savienība (LBS) turpina apbalvot sezonas izcilniekus vairākās kategorijās. Par sezonas labāko treneri atzīts ''Rīgas Zeļļu'' galvenais stratēģis Juris Umbraško, bet pašam klubam tikusi balva par labāko mārketingu.