Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:311, Did:0, useCase: 3

Pirmo reizi Baltijas jūras ūdeņos notiks „mini Transat” jahtu sacensības

Pirmo reizi Baltijas jūras ūdeņos  notiks „mini Transat” jahtu sacensības
Ervīna Līsmaņa foto

No 6. līdz 13.jūnijam profesionāli burātāji no dažādām Baltijas jūras valstīm pulcēsies vienuviet, lai piedalītos un saviem spēkiem mērotos „Baltic Open Regatta ‘09” sacensībās. Šogad šīs burāšanas sacensības izvērtīsies par īpaši interesantu pasākumu, jo dalībnieku pulkam pievienosies „mini Transat” klases jahtas, kuru savstarpējā cīņa Baltijas jūras ūdeņos būs vērojama pirmo reizi.

„Mini Transat” klases jahtas ir „Open” tipa buru laivas, kuras nepārsniedz 6,5 metru garumu, ir līdz 3 metriem platas un līdz 14 metriem augstas, mērot no jahtas ķīļa līdz masta augšai. Šo mazo jahtu buru platums, braucot pret vēju, ir 45 m2, un vēja virzienā – 120 m2. Par šīm jahtām var teikt – mazas un ātras, jo viens no galvenajiem „mini Transat” jahtu mērķiem ir, attīstot maksimāli lielu ātrumu, veikt garas distances atklātajos ūdeņos. Šīs buru laivas spēj attīstīt pat 20 mezglu lielu ātrumu, dažbrīd sasniedzot pat 24 mezglu robežu. Tomēr sacensībās liela nozīme ir spējai ilgstoši noturēt tieši jahtas vidējo ātrumu. „Mini Transat” klases jahtu pamat akvatorija ir Vidusjūra un Atlantijas okeāna piekraste, bet arī Baltijas ūdeņos ir sastopamas pa kādai Somijas, Igaunijas, Polijas, Vācijas vai Norvēģijas jahtai un tagad arī jahta ar Latvijas karogu. Pavisam nesen Latvijā ir pabeigta „mini Transat” klases proto tipa jahta „Lidojošā Bute”. Jahta jau ir pieteikta dalībai savām pirmajām burāšanas sacensībām - „Baltic Open Regatta ‘09”. „Mini Transat” jahtu regates pārsvarā tiek rīkotas Vidusjūrā un Atlantijas okeāna piekrastē, taču Baltijas jūrā tām vēl nav specializētas regates. „Iespēja burāt un sacensties ar citām „mini Transat” jahtām Baltijas jūrā ir ikviena šādas jahtas īpašnieka sapnis, jo tādas sacensības sniedz iespēju gan iepazīt savu jahtu un salīdzināt regatē gūtos rezultātus ar citu valstu burātājiem pašmāju ūdeņos, gan gūt jaunu un nozīmīgu pieredzi,” saka burātājs un „mini Transat” jahtas „Lidojošā Bute” kapteinis Gatis Rozenfelds.
„Mini Transat” jahtas ir lieliski piemērotas individuālajai burāšanai, līdz ar to šo jahtu sacensības ir īpašas un nopietns pārbaudījums ikvienam burātājam. Visnozīmīgākās sacensības ir pārbrauciens pāri Atlantijas okeānam, kas notiek nu jau ik gadu. Pārbrauciens ilgst kopsummā ap 20 – 25 dienas, un tā maršruts ved sportistus virzienā no Francijas krastiem līdz pat eksotiskajai Brazīlijai. Šim pārbraucienam piesakās vairāki simti burātāji no dažādām pasaules valstīm, bet tikai 80 labākajiem tiek dota ceļazīme startam Atlantijas okeānā. Lai startētu pārbraucienā, iepriekš ir nepieciešams veikt nopietnus sagatavošanās darbus - vienatnē jānobrauc 1000 jūdzes bez apstājas, ļoti labi jāiepazīst jahta un jāizpilda citi striktie sacensību noteikumi. Pārbrauciena laikā uz jahtas atrodas tikai viens burātājs, kuram pašam jātiek galā ar mainīgajiem laika apstākļiem un citiem sarežģījumiem, kuri rodas sacensību laikā, kā arī ir labi jāpārzina augstās tehnoloģijas, ar kurām ir aprīkota ikviena „mini Transat” jahta. Taču tas nav pats sarežģītākais, ar ko jātiek galā, šķērsojot Atlantijas okeānu. „Grūtākais ir pārvarēt noslēgtību no apkārtējās vides un nomācošo vientulību, jo pārbrauciena laikā ir atļauts izmantot vien rāciju ar aptuveni 30 jūras jūdžu darbības rādiusu. Tas nozīmē, ka esi pats ar sevi un nopietnu pārbaudījumu ikvienam,” stāsta Gatis Rozenfelds, kas plāno ar jahtu „Lidojošā Bute” pārbaudīt savus spēkus arī šajās sacensībās.
„Baltic Open Regatta ‘09” apmeklētājiem būs interesanti vērot šīs unikālās jahtas regatē un apskatīt tās klātienē. Atliek vien novēlēt Latvijas pārstāvētajai „mini Transat” klases jahtai „Lidojošā Bute” un tās kapteinim Gatim Rozenfeldam labus panākumus gan „Baltic Open Regatta ‘09”, gan veiksmīgi izturēt nopietno pārbaudījumu Atlantijas okeānā, kur Gatis plāno piedalīties pēc diviem gadiem.
Vairāk informācijas par šo projektu meklējiet kanikeli.lv