Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Aijuka drāma galā - maiņas darījuma vietā 120 miljonu līgums

Emils Ozerinskis

Aijuka drāma galā - maiņas darījuma vietā 120 miljonu līgums
Brendons Aijuks. Foto: San Francisco 49ers

Aizvadītās sezonas Super Bowl fināliste Sanfrancisko "49ers" beidzot atrisinājusi visu vasaru ilgušo drāmu ar malējo uzbrucēju Brendonu Aijuku, kurš atsacījās no piedalīšanās komandas treniņos un pieprasīja maiņas darījumu. Nedaudz vairāk kā nedēļu līdz pirmajai sezonas spēlei Kalifornijas komanda panākusi vienošanos, kas padara uzbrucēju par otro labāk atalgoto spēlētāju komandā.

Nacionālās futbola līgas līdzjutēju uzmanība šajā vasarā bija pievērsta Netflix seriāla "Receiver" zvaigznēm no Sanfrancisko "49ers" Dībo Semjuelam un Džordžam Kitlam, kuru aizvadītās sezonas gaitas tika atainotas dokumentālajā seriālā. Taču statistiski labākais bumbas ķērājs NFL finālspēli sasniegušajā komandā bija 26 gadus vecais Berendons Aijuks. Viņš pagājušās sezonas laikā 16 pamatturnīra spēlēs sakrāja 1342 notverto piespēļu jardus un tika pie septiņiem tačdauniem.

Aijuks tāpat kā virkne citu spēlētāju šajā sezonā vēlējās līguma pagarināšanu pirms nonākšanas brīvo aģentu tirgū. Lai gan kā pirmā drafta raunda izvēlei Aijukam vēl bija spēkā piektais līguma gads, viņš pieņēma lēmumu nepiedalīties nekādās ar komandu saistītās aktivitātes, prasot vai nu viņaprāt atbilstošu summu vai arī aizmainīšanu uz citu komandu.

Aijuka sāga izvērtās visai dramatiska, jo vairākkārt līgas darījumu izziņotājiem šķita, ka malējā uzbrucēja aizmainīšana jau klauvē pie durvīm. Par uzbrucēja iegūšanu nopietnās sarunās iesaistījās Jaunanglijas "Partiots", Pitsburgas "Steelers" un Klīvlendas "Browns". Ohaio štata komanda pat pārstrukturizēja saspēles vadītāja Dešona Vatsona līgumu, kas atbrīvoja potenciāli vietu Aijuka maiņai un jauna līguma noslēgšanai. Galu beigās "49ers" ģenerālmenedžerim Džonam Linčam izdevās panākt vienošanos par līguma pagarināšanu ar Aijuku uz četriem gadiem, kas futbolistam ļaus nopelnīt 120 miljonus. Tādējādi ar vidēji ar 30 miljonu atalgojumu sezonā Aijuks kļuvis par Sanfrancisko komandas otru labāk atmaksāto spēlētāju aiz Nika Bosas, kurš saņem 34 miljonus sezonā. Vēl gan "49ers" nedienas ar līgumu slēgšanām nav galā, jo līdzīgi kā Aijuks ar komandu netrenējas jaunu līgumu alkstošais uzbrukuma līnijas bloķētājs Trents Viljamss.

Pagājušās sezonas gaitā no 10-1 bilances pilnīgi sabrukusī Filadelfijas "Eagles" starpsezonā nomainīja uzbrukuma un aizsardzības koordinatorus kā arī vērienīgi atsvaidzināja savu aizsardzību, īpaši malējo aizsargu un drošībnieku pozīcijā. Aizpērnā Super Bowl neveiksminieks Džeimss Bredberijs aizvadīja pieticīgu sezonu un viņam malējo aizsargu rotācijā vieta vairs neatradās, tomēr trenera Nika Fendžio vadībā Bredbrijs no malējā aizsarga pārtapa par pēdējā aizsarga (safety) pozicijas spēlētāju. Ērgļu rotācijā viņam treniņnometnes gaitā iezīmējās trešā drošībnieka pozīcija, kas nozīmētu viņa došanos spēlē rotācijas kārtībā. Taču veterāna sezonas ievadam punktu pielikusi kājas trauma, kas malā liks atrasties aptuveni divus mēnešus. "Eagles", kas aktīvi meklēja iespēju aizmainīt 31 gadu veco aizsargu, nu visticamāk kā trešo opciju drošībnieka pozīcijā jāizskata traumatisko Avonti Medoksu vai kādu no treniņkomandas spēlētājiem.

NFL regulārā sezona sāksies ar spēli naktī uz 6. septembri, kad aktuālā čempionvienība Kanzasstijas "Chiefs" tiksies ar līgas vērtīgāko spēlētāju Lamāru Džeksonu un Baltimoras "Ravens". Dienu vēlāk Brazīlijas pilsētā Sanpaulu spēkus samēros zaļās komandas - Filadelfijas "Eagles" un Grīnbejas "Packers". Savukārt pirmās spēļu nedēļas noslēdzošajā mača - naktī uz 10. septembri Sanfrancisko "49ers" uzņems Ņujorkas "Jets" vīrus.