Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Donalds liek punktu, virkne komandu atsakās no draftētajiem kvoterbekiem

Emils Ozerinskis

Donalds liek punktu, virkne komandu atsakās no draftētajiem kvoterbekiem
Ārons Donalds. Foto: AFP/Scanpix

Aizvadītajā nedēļas nogalē amerikāņu futbola tirgus placī notika ne mazums jaunumu. Par karjeras noslēgšanu izšķīrās izcilais aizsardzības spēlētājs Ārons Donalds, bet vairākas komandas atteicās no samērā nesen ar augstām drafta izvēlēm iegūtajiem saspēles vadītājiem.

Pēc desmit izcilām NFL sezonām 32 gadu vecumā punktu nolēmis likt trīskārtējais Gada aizsardzības spēlētājs un Super Bowl čempions Ārons Donalds. Dekādi aizsardzības līnijas iekšējais spēlētājs dzina izmisumā pretinieku uzbrukuma līnijas spēlētājus, terorizējot oponentu saspēles vadītājus un uzbrūkot bumbu nesošajiem pussargiem. Karjeras laikā Donalds regulārajā sezonā sakrāja 111 sekus (saspēles vadītāja notveršanu aiz uzbrukuma līnijas) un 176 uzbrukumus skrējējam, kas rezultējās uzbrūkošās komandas jardu zaudēšanā.

Visus Donalda panākumus uzskaitīt nav iespējams, taču viņa dominanci apliecina fakts, ka katrā no desmit spēlētāja sezonām viņš izraudzīts starp Pro Bowl dalībniekiem, bet astoņas reizes karjerā viņš iekļauts sezonas pirmajā izlasē jeb All Pro. No 2019. līdz 2022. gadam katru gadu veidotajā pirmssezonas NFL spēlētāju rangā Donalds tika ierindots top 3 pozīcijās, 2019. gadā ieņemot pat pirmo vietu. Kopš 2016. gada ne reizi Donalds šajā rangā nebija ārpus labākajiem 15 līgas spēlētājiem. Visu karjeru Donalds palika uzticīgs "Rams" organizācijai, kas viņu draftēja ar 13. izvēli 2014. gada jauno spēlētāju izraudzīšanās ceremonijā. Pirmos divus gadus Donalds spēlēja Sentluisā, bet tad komanda pārcēlās uz Losandželosu. 2022. gadā februārī Donalds palīdzēja aizvest aunus līdz NFL čempiontitulam.

Pēdējās dienās savas cerības uz pavisam nesen draftētajiem saspēles vadītājiem atmeta virkne ar NFL komandām. Brīvās aģentūras sākumā Jaunanglijas "Patriots" jau aizmainīja 2021. gadā ar 15. numuru Maku Džounsu uz Džeksonvillu. Tagad no Džastina Fīldsa pakalpojumiem atteikusies Čikāgas "Bears", kas tā paša 2021. gada draftā paņēma saspēles vadītāju ar 11. izvēli. Fīlds pagājušajā sezonā bija Čikāgas pamatsastāva saspēles vadītājs, aizvadot 13 spēles, kurās kvoterbeks sakrāja 2562 piespēļu jardus, 16 tačdaunu piespēles un deviņas pretinieku rokās iemestas bumbas. Kā skrējējs Fīldss guva četrus piezemējumus un trīsreiz nometa bumbu pretinieka sagrābšanai. Par pirms trīs gadiem pirmajā kārtā draftēto Fīldsu lāči samierinājās ar smieklīgu kompensāciju - drafta sestās kārtas izvēli, ko bija gatava dot Pitsburgas "Steelers". Kā pirmās pozīcijas īpašniecei "Bears" gan priekšā ir visai viegls lēmums gaidāmajā NFL draftā, kur komandai ir iespēja paņemt Keilebu Viljamsu.

Vēl pirms Fīldsa iemainīšanas no sava pagājušās sezonas pirmā numura Kenija Piketa atteicās pati Pitsburgas vienība, kas aizmainīja pirms diviem gadiem ar augstāko drafta numuru (20.) izvēlēto saspēles vadītāju uz Pensilvānijas štata otru malu. Ar šī gada drafta trešās kārtas izvēli Piketu kā savas komandas rezerves saspēles vadītāju iemainīja Filadelfijas "Eagles", noliekto 25 gadus veco kvoterbeku aiz Džeilene Hērtsa muguras. Piktets pērn "Steelers" labā gan sakrāja pieticīgi statistiku, 12 spēlēs tiekot tikai pie sešām piezemējumu piespēlēm.

2022. gada draftā otrais visaugstāk izvēlētais saspēles vadītājs Desmonds Riders (ar 74. izvēli), kurš pērn bija Atlantas "Falcons" pirmais saspēlenieks, aizsūtīts no Džordžijas štatu uz tuksnesi, kļūstot par Arizonas "Cardinals" pirmā numura Kailera Mareja dublieri. Savukārt Sems Hauels, kurš tajā pašā draftā atkrita līdz piektās kārtas izvēlei, savu karjeru turpinās Sietlas "Seahwks" rindās. Hauels pagājušajā sezonā sākumsastāvā sāka 12 mačus Vašingtonas "Commanders" rindās.

Pirms gada Džimijs Garopolo parakstīja trīs gadu līgumu ar Lasvegasas "Raiders" par 67,5 miljoniem dolāru. Tomēr Nevadas komanda tikai pēc nieka viena gada sadarbības nolēma šķirties no 32 gadus vecā saspēles vadītāja. Jaunajai sezonai Dzimijs G gatavosies kopā ar Losandželosas "Rams", piekrītot viena gada darījumam.

Dažas zīmīgas izmaiņas notika arī malējo uzbrucēju sarakstos. Super Bowl ieguvēja Kanzassitijas "Chiefs" savam saspēles vadītājam Patrikam Mahoumsam atrada jaunu piespēļu adresātu Markīza Brauna personā. Savukārt Čikāgas "Bears" tika pie Kīnena Alena pakalpojumiem, maiņas darījumā atdodot ceturtās kārtas drafta izvēli Losandželosas "Chargers" komandai, kas nebija gatava maksāt spēlētājam viņa iecerēto algu.

Savukārt treneru lauciņā par līguma pagarināšanu līdz pat 2027. gadam vienojusies konferences finālu sasniegusī Detroitas "Lions", kas paturēs postenī savu galveno treneri Denu Kempbelu vēl vismaz trīs gadus. Kempbels trīs sezonu laikā spēja pacelt lauvas no visas līgas apsmieklu objekta līdz nopietnai komandai, kas nevienam negriež ceļu un sāk izvirzīt Super Bowl pretenzijas.

     [+] [-]

, 2024-03-18 11:27, pirms mēneša
Labs!Vairāk šādu rakstu par NFL ar paskaidrojumiem..👌

     [+] [-]

, 2024-03-18 13:27, pirms mēneša
Madzigais rakstīja: Labs!Vairāk šādu rakstu par NFL ar paskaidrojumiem..👌
Es esmu NFL čempions!

     [+] [-]

, 2024-03-18 18:07, pirms mēneša
Pēdējos trīs gadus QB draftā ir bijis īsts izsmiekls.
Bet varbūt ir bijis trūkums kvalitatīvos uzbrucējos, jo kas sanāk koledžā, nekad nesanāk NFL.
Milzīgs paldies par rakstu, droši var likt šādus aprakstus, lasītāji būs!