Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:215, Did:0, useCase: 3

Piebalgas kauss noslēdzies un turpina attīstīties

Kristaps Driķis

Ir noslēgusies Piebalgas novada minifutbola turnīra vasaras sezona, kurā uzvarēja futbola komanda "Ineši". Turnīra galvenais rīkotājs Jānis Āboliņš uzskata, ka sezona ir izdevusies.

Par rajona futbola aktivitāšu centru pēdējos gados kļuvusi Piebalga, kur to spēlē gan vasaru, gan ziemu.
“Druva” vasarā regulāri informēja par Piebalgas novada minifutbola turnīra aktualitātēm. Šogad pieaugušo konkurencē pieteicās 14 komandas, tiesa, ne visas izturēja līdz galam. Stabilu sniegumu rādīja Inešu futbolisti, jau vienu kārtu pirms beigām nodrošinot sev uzvarētāju titulu. Cīņā par otru vietu “SK Taurene” spēja apsteigt komandu “Taipans”, kas pērn ar nosaukumu “Svētavots” bija viena no līderiem. Toties “Inešiem” kāpums ievērojams - no ceturtās vietas pērn uz pirmo šogad. Iepriekšējās sezonas bronzas medaļnieki “Rauna” šoreiz tikai piektajā vietā. Par sezonas rezultatīvāko spēlētāju kļuva Māris Pilsētnieks (“Ineši”) gūstot 28 vārtus, aiz sevis atstājot Edgaru Ozolu (“Rauna”), kuram par vienu precīzu raidījumu mazāk.

Trūkst jauno futbolistu

Viens no turnīra rīkotājiem Jānis Āboliņš norāda, ka pieaugušo grupā vērojama stabilitāte: “Kāda komanda atkrīt, kāda pienāk klāt, bet kodols ir nemainīgs. Patīkami atzīmēt, ka abas vadošās komandas “Ineši” un “SK Taurene” izaugušas un pilnveidojušās tepat Piebalgas novada turnīros. Inešu komandas stabilitāte ir tiešām unikāls notikums, tā pirms vairākiem gadiem spēlēja “Ūnija”. Inešu futbolisti visa turnīra garumā spēja saglabāt vēsu mieru un pārliecību par saviem spēkiem.”
Ja pieaugušo grupā komandu skaits ir samērā nemainīgs, jauniešu grupā vērojama negatīva tendence. Ja pērn vasaras turnīrā startēja astoņas komandas, tiesa, viena gan tikai vienā kārtā, šogad komandu skaits sarucis līdz piecām.
“Te gribu akcentēt kādu būtisku problēmu, proti, pagastos arvien vairāk sarūk cilvēku skaits, īpaši jauniešu. Turnīram bija lielisks balvu fonds, bet jauniešu grupā pieteicās tikai piecas komandas. Nav pārstāvniecības no skolām. Daudz kas atkarīgs no sporta skolotāja, kurš savāc komandu, noorganizē transportu, visu sakārto. Paldies tiem aktīvajiem, kuri ziedo tam savu brīvo laiku, bet gribētos lielāku aktivitāti. Varbūt nepieciešams tikai mazs solītis, lai zēni nokļūtu mūsu turnīrā, jo neticu, ka puikas nespēlē futbolu. Iespējams, trūkst cilvēka, kas viņus iedrošina, palīdz nokārtot organizatoriskos jautājumus. Raugoties nākotnē, tā ir ļoti negatīva tendence. Kas spēlēs pēc 10, 20 gadiem?” jautā J. Āboliņš.

Futbola laukumi

Lai turnīrs noritētu sekmīgi, nepieciešami ne vien futbolisti, bet arī futbola laukumi. Šogad patīkamu dāvanu sagādājusi Taurenes pašvaldība, labiekārtojot sporta kompleksu “Lidlauks”, kur uzbūvēta tiesnešu mājiņa, tualetes, iekārtots futbola, basketbola un smilšu volejbola laukums, labiekārtota teritorija.
“Ja pirms dažiem gadiem man bija pesimistisks skatījums par futbola laukumiem, tagad situācija nedaudz uzlabojusies. Taurene varētu būt labs poligons visam novada futbolam. Par to paldies padomes priekšsēdētājam Jānim Vīlipam un arī Driķu dzimtai, kuri atbalsta šo ieceri un sportu kopumā. Pats J. Vīlips bija klāt arī novada turnīra pēdējā kārtā, tas arī apliecina viņa ieinteresētību šajā jomā,” saka J. Āboliņš.
Laukums Taurenē novada turnīram ir ļoti nepieciešams, jo Priekuļos futbola laukumos spēles vairs nevar aizvadīt. Tā kā darbojas futbola klubs “Priekuļi”, laukums ir pietiekami noslogots ar pašu spēkiem. Divi posmi šogad aizvadīti Rankā, jo arī Taurenes laukumam nepieciešama neliela atslodze, arī zālājs jāpielabo. Tāpēc kādam rezerves laukumam jābūt.
Pēdējo gadu pieredze rāda, ka Piebalga kļuvusi par aktīvāko futbola centru rajonā.
“Te neliels akmens Cēsu dārziņā, ka futbols no pilsētas aizgājis uz Priekuļiem un Piebalgu. Cēsis allaž bijušas kā futbolu mīloša pilsēta, taču tagad te nav pat laukuma. Šogad uzbūvēja stadionu pie pilsētas ģimnāzijas, varbūt nākamgad, kad zālājs būs nostiprinājies, tur varēs arī spēlēt futbolu.
Saprotu, ka prioritātes katram savas, bet uzskatu, ka pilsētā jābūt vienam kārtīgam stadionam, kur var spēlēt augsta līmeņa futbolu. Rajonā varētu veidot komandu 2.līgai, bet iztrūkst šāda nieka – atbilstoša stadiona,” norāda J. Āboliņš.

Tiesnešu faktors

Kā visos rajona futbola turnīros, arī Piebalgā aktuāls tiesnešu jautājums. Lai celtu prestižu, lai cilvēki gribētu būt tiesneši, šogad iedibināta īpaša balva, ko saņēma Mairis Zelčs. Šogad tiesneša karjeru Piebalgas novadā beidza Aivars Rozenovs, kurš pelnījis vislielāko pateicību par ieguldīto darbu. Šobrīd tiesneši tiek izvirzīti no pašu spēlētāju vidus, bet jāraugās, lai nerastos interešu konflikti, un nepieciešama arī futbolisti ieinteresētība to darīt.
Vēl J. Āboliņš norāda, ka viņu neapmierinot sarunas e-vidē par Piebalgas turnīru: “Kad palasu komentārus e-sportā, liekas, tur no-tiek kaut kāds ārprāts. Bet esmu tur klāt un zinu patieso situāciju, kas nebūt neatbilst komentētāju rakstītajam. Man patīk, ja publiskajā vidē nonāk patiesa un pozitīva informācija, bet ja ir problēmas, to var izrunāt uz vietas. Labi, ka informācija šajā mājas lapā parādās savlaicīgi un futbola cienītāji to var uzzināt. Otra vieta, kur tā atrodama, ir draugos, kur izveidota domu biedru grupa “Piebalgas novada minifutbola turnīrs”. Tajā sarunas jau ir konstruktīvas, par tēmu.”

Ziemas turnīrs

Kā jau minēts, futbols Piebalgas pusē nerimst arī ziemā, un pavisam drīz jau startēs ziemas turnīrs. Vēl līdz 26.oktobra vakaram komandas, kas vēlas piedalīties turnīrā, var iesniegt rakstiskus pieteikumus Jā-nim Āboliņam (tālr. 29462369; fakss 64129783, e-pasts janisabolins @inbox.lv).
Ziemas turnīrs, kā ierasts, notiks Jaunpiebalgas vidusskolas sporta zālē, kas laipni atvērta arī telpu futbolam. Pirmās kārtas spēles pieaugušo grupā 1. novembrī, pārējie datumi tiks paziņoti šajā spēļu dienā. Jauniešu grupā datumi tiks saplānoti pēc komandu pieteikšanās, spēles notiks svētdienās.
Ziemas sezonā izspēlēs divus apļus, katra spēle ilgs 2x15 minūtes. Turnīra rīkotājs norāda, ka tas ir krietni interesantāk, nekā astoņas minūtes vasarā: “Ja ir ilgāks laiks, tas jau ir futbols, tā nav loterija. Var pagūt arī atgūt zaudēto, un tas vairo cīņas sparu.
Domāsim par kādiem komercturnīriem ziemā, lai piesaistītu arī citas komandas. Citādi iestājas rutīna, jo jāspēlē pret vienām un tām pašām komandām. Vajadzīgs kāds, kas nedaudz pamaisa gaisu un ienes svaigumu. Pirms diviem gadiem ziemā spēlēja “DK Ieviņa”, kas pacēla turnīra kopējo līmeni, jo viņi rādīja citu spēles stilu. No tā varēja mācīties.”
Ja futbolisti meklē iespējas trenēties, to var darīt Jaunpiebalgas zālē. J. Āboliņš stāsta, ka piektdienu vakaros zālē trenējas Jaunpiebalgas komanda, bet tur varot piebiedroties ikviens. Interesenti var zvanīt Aigaram Rubenim – 28660793.

Izmantotie resursi:
Laikraksts "Druva" , Jānis Gabrāns

  +2 [+] [-]

, 2008-10-22 14:28, pirms 16 gadiem
Kāpēc visur tiek pieminēts, ka ceturtajā vieta ir komanda "Haris", bet "Rauna" tikai 5 vietā kaut gan ir jābūt otrādi! Punktu skaits abām komandām ir pilnīgi vienāds, bet skatoties pēc jebkuriem papildkritērijiem "Rauna" "Harim" ir priekšā:
- augstāka vieta posmā: "Raunai" ir pirmā vieta, "Harim" otrā vieta
- savstarpējās spēles sezonā: "Rauna" uzvarējusi 4 reizes, vienreiz nospēlējusi neizšķirti un vienreiz uzverējis "Haris"
- savstarpējā vārtu attiecība sezonā: 11:1 par labu "Raunai"

  -1 [+] [-]

, 2008-10-27 12:22, pirms 16 gadiem
Interesanti gan

     [+] [-]

, 2008-10-28 22:33, pirms 16 gadiem
Spēļu saraksti pieaugušajiem 1.-3. kārtai draugiem.lv, domubiedru grupā "Piebalgas novada minifutbola turnīrs".