Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:213, Did:0, useCase: 3

Sporta parki pilsētvidē: Centra apkaimes sporta parks Rīgā

Līdz 24. martam Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras fakultātes (RTU AF) ātrijā var iepazīties ar jauno arhitektu diplomprojektiem. Maģistra darbos šogad arī ir pievērsta uzmanība pilsētas iedzīvotāju fiziskās un garīgās veselības uzlabojošai pilsētas ārtelpas veidošanai.

SPORTA PARKI PILSĒTVIDĒ:
CENTRA APKAIMES SPORTA PARKS RĪGĀ

Students / Kristiāns Romanovskis
Darba vadītājs / profesors Dr. arch. Uģis Bratuškins

Mūsdienās pilsētas iedzīvotāji saskaras ar jauniem izaicinājumiem kā stress un liekais svars. Limitētas fiziskās aktivitātes, radījusi pilsētas iedzīvotājus ne tikai ar lieko svaru, bet ir skāris garīgo veselību, kas ir pasliktinājusies tieši pilsētu iedzīvotājiem saistībā ar augsto trokšņu līmeni un sociālo blīvumu. Līdz ar urbanizāciju un pilsētas iedzīvotāju atvesināšanos no dabas dažādās pasaules pilsētās tiek radītas sporta parka vadlīnijas un projekti.

Maģistra darba pētījuma galvenais mērķis ir pilsētas iedzīvotāju fiziskās un garīgās veselības uzlabojošā pilsētas ārtelpas veidošana, definējot teorētiskās un praktiskās pamatnostādnes sporta parka izveidei pilsētvidē.

Diplomprojekta teritorija atrodas starp Hanzas ielu un Emīla Melngaiļa ielu Rīgā. Projekta galvenā ideja – jauna publiska sporta un zaļā teritorija blīvi apdzīvotā pilsētas teritorijā. Projekta teritorijā ir dažādas aktivitāšu zonas, kā arī daļa teritorijas ir atvēlēta dzīvojamai un darījumu apbūvei, nodrošinot arī finansiālo ieguvumu pilsētas centrā. Iegūta papildus zaļā teritorija pilsētā, to risinot ar pazemes autostāvvietām, samazinot automašīnu īpatsvaru apkārtnē. Projektējamais sporta parks un tā kvartāla kodols tiek plānots gan pašreizējām, gan nākotnes paaudzēm ar mērķi uzlabot cilvēku labsajūtu un veselību visiem vecumiem un visos gadalaikos, kā arī veicina teritorijas ilgtspējību.

Kristiāns Romanovskis ― «Sporta parki pilsētvidē: Centra apkaimes sporta parks Rīgā»

Ar visiem Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras fakultātes absolventu diplomdarbiem iespējams iepazīties digitālajā gadagrāmatā, kā arī diplomprojektu izstādē, kas līdz 24. martam būs apskatāma RTU AF ātrijā, Ķīpsalas ielā 6.

Digitālā gadagrāmata:
https://www.rtu.lv/writable/public_...