Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:213, Did:0, useCase: 3

Reklāmraksts: Kas jāņem vērā, iegādājoties skriešanas apavus?

Mārcis Martini
Mārcis Martini

Aktīvs dzīvesveids ir labas veselības pamats. Skriešana nereti ir visai populārs sporta veids, jo to ir viegli iekļaut ikdienas ritmā, kā arī nav nepieciešams dārgs ekipējums vai speciāla vieta, lai varētu to darīt. Skriešana ir noderīga ne tikai, kā fiziska aktivitāte, bet tā var būt arī stresu mazinoša un terapeitiska.

Kuri sporta apavi ir piemēroti skriešanai?

Lai skriešana būtu pareiza, un jūs nebojātu veselību, ir nepieciešami atbilstoši skriešanas apavi. Tomēr skriešanas apavu izvēle ne vienmēr ir tik vienkārša, kā sākumā varētu šķist. Apavu izvēle ir atkarīga no daudz dažādiem faktoriem. Pirmais faktors ir plānotā skriešanas vieta un segums. Nereti skriešanas vietas izvēle ir atkarīga no dzīvesvietas – jūs noteikti skriesiet pa vietu, kas atrodas tuvumā, piemēram, mežs, pludmale, asfalts vai sporta stadions. Mīksts virsmas segums nodrošina labu amortizāciju, tāpēc šāda seguma izvēle ir ļoti laba, taču ne visiem tuvumā ir kāds stadions vai atbilstošs skriešanas celiņš. Mūsdienās var iegādāties skriešanas apavus visādiem segumiem. Ja jums tuvumā nav teorētiski ērtākais un labākais segums, jūs droši varat skriet pa mežu, zemes ceļu, parku, pludmali. Šajā gadījumā jāiegādājas skriešanas apavi, kas ir cietāki un stingrāki. Mīksts segums nodrošina dabisku amortizāciju, tāpēc nav nepieciešami mīksti apavi. Ja plānots skriet pa meža takām vai tamlīdzīgām vietām, tad jāizvēlas apavi, kas pasargās jūsu pēdas no dažādiem zariem, saknēm, čiekuriem vai akmeņiem. Savukārt, ja plānojat skriet pārsvarā pa pilsētas ielām, tad noteikti jāizvēlas apavi ar lielu amortizāciju, lai samazinātu risku gūt traumas. Principā skriešana pa asfaltu ir visneveselīgākā, jo šādā veidā rodas vislielākā slodze uz kājām un muguru, tomēr, dzīvojot pilsētas centrā, ne vienmēr ir citas vietas, kur doties skriet. Izvēloties atbilstošus skriešanas apavus, jūs varēsiet skriet pa jebkādu segumu bez raizēm.

Kāda zīmola skriešanas apavus izvēlēties?

Bieži vien cilvēki izvēlas skriešanas apavus no kāda konkrēta zīmola ražotāja. Nike vai adidas skriešanas apavi noteikti būs kvalitatīvi un atbilstoši, tomēr jūs droši varat izmēģināt arī mazāk zināmu zīmolu skriešanas apavus. Izvēloties jaunus apavus, neaizmirstiet, ka jāpievērš uzmanība apavu materiālam, kvalitātei un komfortam. Cena, zīmols un apavu krāsa nav paši svarīgākie faktori, izvēloties jaunus skriešanas apavus. Pārliecinieties, ka jūsu noskatītajiem apavi ir no pietiekami elpojoša materiāla, lai pasargātu pēdas no pārmērīgas svīšanas. Ja apavi nebūs gana gaisu caurlaidīgi, jūsu kāja svīdīs un palielināsies iespēja, ka pēda tiks noberzta un būs tulznas. Protams, ja jūs skrienat visu gadu, tad ziemas laikā labāk izvēlēties mazāk gaisu caurlaidīgus apavus, jo šādos apavos ziemā nebūs pietiekami silti. Patiesi kvalitatīviem skriešanas apaviem būs elastīgs materiāls vietās, kurās visbiežāk tiek uzberztas tulznas. Tāpat arī pievērsiet uzmanību zolei un tās materiālam – zolei jābūt izturīgai pret nodilumu, lai jūsu apavi neizdiltu pēc pāris skriešanas reizēm. Skriešanas apavi, protams, nekalpos mūžīgi, it īpaši, ja skrienat regulāri, tomēr ar kvalitatīviem skriešanas apaviem jūs varēsiet noskriet aptuveni 1500 km.