Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:345, Did:0, useCase: 3

Sevastovai un Ostapenko sezonas pirmās vienspēles

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Sevastovai un Ostapenko sezonas pirmās vienspēles
Anastasija Sevastova. Foto: AP/Scanpix

Jaunā gada pirmajā dienā WTA vienspēļu turnīrus sāks abas Latvijas spēcīgākās tenisistes. Anastasija Sevastova (WTA 11.) Brisbenas "Premier 700" turnīrā tiksies ar Austrālijas tenisisti Darju Gavrilovu (WTA 35.), bet Aļonai Ostapenko (WTA 22.) Šeņdžeņas "International" turnīrā mačs pret rumānieti Moniku Nikulesku (WTA 99.). Sevastovai starts plānots plkst. 5:00, bet Ostapenko trīs stundas vēlāk.

Sevastova atgriežas Brisbenā, kur sasniedza pusfinālu

Brisbenā ieradušās septiņas Top 10 spēlētājas. Ar pirmajiem diviem numuriem izliktās tenisistes Eļina Svitoļina (pagājušā gada čempione) un Naomi Osaka turnīru sāks no 2. kārtas. No pirmā desmitnieka tenisistēm šeit ir arī Slouna Stīvensa, Petra Kvitova (2011. gada čempione), Karolīna Pliškova (2017. gada čempione), Kiki Bertensa un Darja Kasatkina (jau izstājusies). 2009. gadā debiju piedzīvojušajā turnīrā gandrīz vienmēr uzvarējušas tenisistes, kuras karjeras laikā bijušas Top 10. Vienīgais izņēmums ir 2012. gada čempione Kaja Kanepi, kuras ranga rekords ir 15. vieta.

2016. un 2017. gada sezonās pirmajā nedēļā nesekmīgi nospēlējusi Šeņdžeņā (divreiz zaudējums 1. kārtā), Sevastova pagājušo sezonu sāka Brisbenā, šādai izvēlei esot sekmīgai. Viņa sakrāja trīs uzvaras, tiekot līdz pusfinālam, kur piekāpās nogurušajai Aleksandrai Sasnovičai. Baltkrievijas tenisiste turnīru sāka kvalifikācijā un bija nospēlējusi par trim mačiem vairāk, taču Sevastova nespēja izmantot priekšrocības un zaudēja ar 6:7(3), 4:6.

Sevastova 2018. gada turnīru sāka ar 6:1, 6:3 uzvaru pār Samantu Stousuru un arī šoreiz viņas pirmā pretiniece būs Austrālijas pārstāve. Maskavā dzimusī Darja Gavrilova jau vairākas sezonas pārstāv Austrāliju. Atšķirībā no Stousuras, Gavrilovai spēlēšana Austrālijas turnīros rada patīkamas emocijas, nevis dod milzīgu atbildīgas slogu, turklāt Gavrilova tagad ir īpaši pozitīvā noskaņojumā, jo nesen saderinājās ar Austrālijas tenisistu Lūku Savilu. Sevastova ar Gavrilovu nav tikusies, bet pirmajā mačā lielākās grūtības var rasties pret izveicīgās Dašas aizsardzības tenisa prasmēm.

Mača piezīmes

● Sevastova 2018. gadā finišēja ar 43-21 bilanci, par 6 uzvarām pārspējot iepriekšējo rekordu.
● Bukarestē ieguva trešo "International" kategorijas titulu.
● Ņujorkā sasniedza pirmo "Grand Slam" pusfinālu.
● Pekinā pirmoreiz iekļuva "Premier" sērijas turnīra finālā.
● 17 reizes uzvarēja 3 setu mačos. Vairāk uzvaru tikai Arinai Sabaļenkai (21).
● 15. oktobrī ar 11. vietu sasniedza jaunu rekordu WTA rangā.
● Brisbenā 3-1 bilance, 2018. gadā debijā sasniedzot pusfinālu.
● Šonedēļ jāaizstāv 185 punkti. Nepieciešams tituls, lai iekļūtu ranga pirmajā desmitniekā.

● Gavrilova 2018. gadā sakrāja 26-23 bilanci, gūstot par 7 uzvarām mazāk nekā iepriekšējā sezonā.
● Labākais rezultāts bija pusfināls, kas sasniegts divos turnīros – janvārī Sidnejā un februārī Akapulko.
● Pagājušās sezonas līdere dubultkļūdu ieskaitē (385).
● Neskatoties uz vājo servi, 2018. gadā bija gandrīz neuzvarama taibreikos (13-2).
● Brisbenā pamatturnīros 1-1 bilance, kvalifikācijas mačos 4-1.
● Bijusī pasaules pirmā rakete junioros, 2010. gadā uzvarēja "US Open".
● 2017. gada augustā Ņūheivenā izcīnīja pirmo WTA titulu, debitējot Top 20, kur pavadītas 2 nedēļas (20. vietā).
● Uzvarējusi pēdējos divos mačos pret Top 20 spēlētājām, Uhaņā pārspējot Aļonu Ostapenko un Pekinā uzvarot Petru Kvitovu.

Ostapenko Ķīnā tikšanās ar neparocīgo Nikulesku

Šeņdžeņā ir vienīgais no sezonas pirmās nedēļas turnīriem bez Top 10 spēlētājām, tiesa, turnīru sāka piecas bijušās desmitnieka tenisistes – Ostapenko, Marija Šarapova, Vera Zvonarjova, Timeja Bačinskī un Karolīna Garsija. Pēdējās divas šodienas zaudēja 1. kārtas mačos. Ostapenko un Šarapova izliktas attiecīgi ar ceturto un trešo numuru, bet pirmie trīs ir Arinai Sabaļenkai, Garsijai un Cjana Vanai (arī jau zaudējusi). Šeņdžeņā "International" turnīrs notiek septīto reizi. Šoreiz nespēlēs neviena no iepriekšējo gadu čempionēm. Šeit ierasta parādība ir Simonas Halepas vizīte, taču divkārtējā čempione titulu neaizstāvēs. Ranga līdere pagājušās sezonas beigās gūtā muguras savainojuma dēļ jaunajā sezonā izlaiž pirmo nedēļu.

Ostapenko Šeņdžeņā sezonu sāks otro gadu pēc kārtas. Viņa pērn zaudēja jau 1. kārtā, kad ar 1:6, 4:6 piekāpās Kristīnai Pliškovai. Aļona toreiz Ķīnā ieradās ļoti vēlu, jo dažas dienas pirms turnīra sākuma Apvienotajos Arābu Emirātos paraugmačā tikās ar Serēnu Viljamsu. Šoreiz Ostapenko ir daudz labāka gatavošanās pirmajam turnīram, Šeņdžeņā esot nedēļu pirms sezonas sākuma.

Ostapenko pirmajā mačā tiksies ar tenisisti, kura jau nospēlējusi divus mačus – Nikulesku bija jāspēlē kvalifikācijā, kur viņa divos mačos zaudēja tikai septiņos geimos. Aļona ar rumānieti sacentusies vienreiz, 2016. gadā izlaižot uzvaru Monreālā notikušajā "Rogers Cup" turnīra mačā – 6:3, 5:7, 1:6. Ostapenko bija seta un divu breiku pārsvars 6:3 un 3:0 izskatā. Viņa vēlāk nespēja izservēt maču, kad bija vien divu punktu attāluma no panākuma – 5:4, 30:15, Ostapenko pieļāva trīs kļūdas pēc kārtas un cīņas turpinājumā spēja uzvarēt vēl tikai vienā geimā, kas izdevās 3. setā pie 0:5.

Nikulesku spēlē unikālu tenisu – tāda nav nevienai Top 100 spēlētājai. Monika ļoti daudz izmanto ar "forehand" izpildītu "slaisu", kas daudzām viņas pretiniecēm ir kaitinošs un neparocīgs teniss. Arī Ostapenko nepatīk "slaiss", bieži tādām sāncensēm zaudējot. Zīmīgi, ka pirmajā tikšanās reizē viņa ar Nikulesku slaveno "slaisu" itin sekmīgi tika galā nepilnus divus setus, bet pēc uzvaras izlaišanas nespēja pretoties rumānietes ierocim.

Mača piezīmes

● Ostapenko 2018. gadā 23-21 bilance, gūstot par 20 uzvarām mazāk nekā iepriekšējā gadā.
● 10 reizes zaudēja turnīru pirmajā mačā.
● Maiami sasniedza pirmo "Premier Mandatory" finālu.
● Vimbldonā otro reizi iekļuva "Grand Slam" pusfinālā.
● Pekinā ar 0:6, 0:6 zaudēja ķīnietei Cjanai Vanai, ciešot profesionālās karjeras pirmo "sauso" zaudējumu.
● Plaukstas locītavas savainojuma dēļ nepiedalījās sezonas otrajā finālturnīrā "WTA Elite Trophy".
● Sezonu pabeidza ranga 22. vietā. 2017. gada beigās bija 7. vietā.
● WTA tūres līdere breikbumbu realizācijā (54.1%).

● Nikulesku pagājušajā sezonā nespēja sasniegt 10 uzvaru robežu (9-14).
● Nevienā turnīrā netika tālāk par ceturtdaļfinālu.
● Guva tikai divas Top 30 uzvaras, abas bija pret Magdalēnu Ribarikovu (#18).
● Neskatoties uz vājiem rezultātiem, 9. reizi pēc kārtas gadu pabeidza Top 100.
● Šeņdžeņā spēlējusi katru gadu kopš turnīra debijas. Pamatturnīros 7-6 bilance. Labākais rezultāts – pusfināls 2013. gadā.
● 2016. gadā 1. kārtas mačā ar 1:6, 6:4, 6:3 uzvarēja Anastasiju Sevastovu.
● Divkārtēja Šeņdžeņas dubultspēļu čempione (2014, 2016).
● Vienu no karjeras 3 WTA vienspēļu tituliem izcīnījusi Ķīnā, 2014. gadā uzvarot Guandžou "International" turnīrā.

  +1 [+] [-]

, 2018-12-31 19:38, pirms 5 gadiem
redzēsim cik viegli būs Nastjai noturēt to ko sasniedza pērn. Aļonai sanāca prognozējami, jo RG titulu viņai nespīdēja nosargāt bet pusfināls Vimbldonā bija OK. Vismaz Aļonai pēc vecuma spriežot potenciāls ir lielāks, kā to izmantos, ir atkarīgs no mammas naudas kāres

     [+] [-]

, 2019-01-01 07:19, pirms 5 gadiem
Latviete Sevastova uzvar Austrālieti Darju Gavrilovu!