Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Skandalozie "Riga" vārti, kas varbūt beigās izšķirs Virslīgas titula likteni

Rolands Eliņš

Skandalozie "Riga" vārti, kas varbūt beigās izšķirs Virslīgas titula likteni
Vjačeslavs Kudrjavcevs. Foto: Zigismunds Zālmanis/Riga FC

"Optibet" Latvijas futbola Virslīgā pēc nedēļas nogales mačiem iniciatīvu joprojām saglabā "Riga", taču bija ļoti tuvu tam, lai līderpozīcijas pārņemtu RFS, jo "Riga" vēl pašās spēles beigās pret "Super Nova" bija iedzinējos. 90. minūtē "Riga" tomēr guva vārtus, kas deva tik ļoti svarīgo vienu punktu turnīra tabulā, taču vai vārti tika gūti pēc noteikumiem? "Super Nova" vārtsargs Vjačeslavs Kudrjavcevs sarunā ar portāla Sportacentrs.com apskatnieku Edmundu Novicki uzsvēra, ka bijis noteikumu pārkāpums, kamēr "Riga" galvenais treneris Tomislavs Stipičs norādīja, ka bez VAR ir grūti dot viennozīmīgu atbildi un ka viņš uzticas tiesnešu lēmumam.

"Riga" bija milzīga favorīte mačā pret Virslīgas pēdējās vietas īpašnieci "Super Novu", ko sezonas pirmajās trīs spēlēs bija sagrāvusi ar kopējo vārtu statistiku 14:2. Taču svētdienas spēlē, kas sekoja dažas dienas pēc "Riga" dramatiskās uzvaras Latvijas kausa finālā, "Super Nova" ne tikai izrādīja sīvu pretestību, bet gandrīz visu maču atradās vadībā.

"Super Nova" guva vārtus jau sestajā minūtē, un "Riga" nespēja atbildēt līdz pat mača pēdējām minūtēm. Vairākkārt "Super Novu" glāba Kudrjavceva sniegums, tāpat jāatzīmē, ka mača izskaņā tiesnesis nepiešķīra pendeli uz "Super Novas" vārtiem, kad centrēta bumba no tuvas distances trāpīja pa elkoni Salaspils komandas spēlētājam Jevheņijam Terzi (viņš gan paspēja piespiest roku pie ķermeņa).

Taču 90. minūtē "Riga" iedabūja bumbu vārtos un panāca 1:1. Tas nozīmēja ļoti svarīgu iegūtu punktu turnīra tabulā, kas ļauj saglabāt vadību Virslīgā. RFS savā mačā pret "Daugavpili" uzvarēja un samazināja starpību kopvērtējumā līdz minimumam, taču RFS joprojām titula iegūšanai nepieciešams, lai "Riga" atlikušajās divās kārtās neiegūst maksimumu.

Ja "Riga" tā arī būtu zaudējusi pret "Super Nova" (kontekstam - pirms spēles bukmeikeri šādu scenāriju vērtēja ar koeficientu 19.00), tad tabulā Rīgas grandiem būtu vienāds punktu skaits, un RFS šobrīd ir labāka vārtu statistika (+73 pret "Riga" +66), kas dotu vadību līgā. Tādā gadījumā jau "Riga" būtu jācer uz pretinieku klupienu pēdējās divās kārtās, līdz ar to ne druskas nav pārspīlēts, sakot, ka Peru futbolista Luisa Iveriko vārtu guvums 90. minūtē pret "Super Novu" beigās varētu izrādīties par Virslīgas sezonas izskaņās izšķirošajiem vārtiem.

Attiecīgi vēl jo aktuālāks ir jautājums par to, vai šo vārtu guvumu vispār vajadzēja ieskaitīt. Minētajā epizodē "Riga" futbolists Eduards Dašķevičs izpildīja stūra sitienu, un pēc bumbas devās Kudrjavcevs un "Riga" aizsargs Antonijs Černomirdijs. Vārtsarga laukumā abi gaisā satriecās, "Super Nova" vārtsargs tika izsists no spēles, un drūzmā vārtu priekšā Iveriko raidīja bumbu pāri vārtu līnijai. "Super Nova" protesti pie tiesneša pēc tam noveda tikai pie divām dzeltenajām kartītēm Kudrjavcevam pašam un Eduardam Višņakovam.

"Riga" neizšķirtu nesošie vārti

"Mans viedoklis par šo epizodi ir vienkāršs - tur pilnīgi noteikti bija noteikumu pārkāpums pret mani," sacīja Vjačeslavs Kudrjavcevs, norādot, ka joprojām izjūt sekas pēc sadursmes ar pretinieku. "Saņēmu sitienu ar elkoni pa žokli, un varu pateikt, ka šobrīd (pirmdienas vakarā - aut.p.) žoklis joprojām sāp, pēc spēles bija pat grūti paēst. Tobrīd biju pārliecināts, ka sekos tiesneša svilpe, taču... saprastu, ja būtu bijis kontakts plecs plecā un tādēļ zaudēta divcīņa, tad es pats būtu bijis vainīgs, taču šeit bija elkonis pa žokli, tāpēc, protams, domāju, ka būs tiesneša svilpe par pārkāpumu viņam."

"Super Nova" vārtsargs norādīja, ka bija rēķinājies, ka pēc pārkāpuma viņa komandai būs brīdis atpūsties, lai varētu ar nedaudz atgūtiem spēkiem pēdējās minūtēs nosargāt sensacionālo uzvaru. "Taču viss beidzās tā, kā beidzās," sarūgtināts teica 25 gadus vecais Latvijas vārtsargs. "Atceros, ka, kad cēlos kājās un gribēju skriet pie tiesneša, Černomordijs sāka kaut ko provocēt un kliegt, kamēr tiesnesis skaidri pateica, ka tajā epizodē vispār nekā nebija. Nu, man tas likās dīvaini, mēs tomēr runājam par sadursmi vārtsarga laukumā. Manuprāt, pēc noteikumiem tas ir 100% pārkāpums."

Par "iespējamo noteikumu pārkāpumu" neizšķirtu panākušo vārtu guvumā pēcspēles preses konferencē tika vaicāts "Riga" galvenajam trenerim Tomislavam Stipičam, kurš aicināja uzticēties tiesneša lēmumam un pats savu konkrētu viedokli par to, vai Černomordijam bija pārkāpums, neizteica, uzsverot, ka tāda veida spēļu galotnēs futbolistu divcīņās vienmēr ir augsta intensitāte.

"Eh, "iespējams" šeit un "iespējams" tur," teica "Riga" treneris. "Tikpat labi iespējama bija arī pendele uz "Super Novas" vārtiem pāris mirkļus pirms tās epizodes. Ja netiek izmantots VAR, tad katra šāda epizode ir potenciāls noteikumu pārkāpums, jo bez video atkārtojuma ir ļoti grūti noteikt visu precīzi."

"Turklāt jāņem vērā intensitāte, kādā attīstās notikumi laukumā," turpināja Stipičs. "Futbolisti cīnās, un tiesnesis redz, ar kādu intensitāti viņi to dara, un es palieku pie tā, ka tiesnesis to redz vislabāk un attiecīgi novērtē. Es neesmu treneris, kurš pēc šāda rezultāta tagad runās par tiesnesi, nekad to nedaru, jo, godīgi sakot, Latvijā tiesneši paveic lielisku darbu. Un arī šoreiz pēc 1:1 es neko sliktu par tiesnesi netaisos teikt, gluži otrādi, manuprāt, viņš (Andrejs Gluhovs - aut.p.) bija godīgs pret abām komandām."

Publisku aptauju sociālajā tīklā "LV_futbols" par šo epizodi veic Sportacentrs.com futbola apskatnieks Edmunds Novickis, un no gandrīz 500 respondentiem 75% nobalsojuši, ka "Riga" vārti nebija jāskaita.

Taču nekas no tā nemaina faktu, ka "Riga" pie sava vērtīgā neizšķirta spēles protokolā ir tikusi un saglabā vadību Virslīgā pirms atlikušajām divām kārtām. Turpinājumā 5. novembrī "Riga" spēlēs viesos pret "Mettu".kamēr RFS spēlēs pret "Super Novu". Savukārt Virslīgas noslēdzošajā kārtā "Riga" viesos spēlēs pret "Valmieru", kamēr RFS savā laukumā spēlēs pret "Mettu". Jāuzsver, ka šīs spēles, visticamāk, nebūs tikai par titulu, jo gan "Mettai", gan "Valmierai" ir savas cīņas - "Metta" izmisīgi cīnās par izvairīšanos no pārspēlēm, kamēr "Valmierai" uz naža asmens balansē Eirokausu ceļazīme.

Kopvērtējums

VKomandaSUNZVārtiP
1.Riga34266285:1984
2.RFS34258191:1883
3.Auda3414101042:3952
4.Valmiera3413101145:3949
5.Liepāja341391249:5248
6.Jelgava341091542:5639
7.Tukums 2000/Telms34971847:8234
8.Daugavpils34891738:5033
9.Metta34891740:5933
10.Super Nova Salaspils34352625:9014

Kā uzskati Tu - vai Riga FC vārtu guvums šajā epizodē bija jāieskaita?

  • 93

  • 563

  • 79


  +8 [+] [-]

, 2023-10-31 13:10, pirms pusgada
Laikam sliegtos, ka sods tomēr bija, jo uzgāja vārtsargam virsū ar visu ķermeni. Bet nu jāpiekrīt, ka šādas epizodes it īpaši spēles beigām soda laukumā vienmēr ir sarežģītas. Un Latvijas tiesniešu līmenis, būsim godīgi, nav diemžēl tas augstākais.

  +2 [+] [-]

, 2023-10-31 13:33, pirms pusgada
Reāli tīrs sods, praktiski jebkāds kontakts vai uztriekšanās vārtsargam iekš mazā laukumā pie vārtiem ir sods.
Slēpts komentārs: Bostonas fans kopš 22.O6.23

  +2 [+] [-]

, 2023-10-31 14:00, pirms pusgada
Černomordijs, Daugavpils vārtu sargu, vārtsarga laukumā kā ligavu noguldīja. Tādi tiesneši kā Andrejs Gluhovs jāsūta uz 3.līgu !!!

  +3 [+] [-]

, 2023-10-31 14:06, pirms pusgada
kāds ir redzējis ka mordijs kādreiz nospēlē tīri , un tas iekš piecīt , zempirmās līgas līmeņa soģis pēkšņi saklausa saucienu ieskaitīt , un nekas ka pa tolaiku uz varotņika muguras dejo tūdaliņ tāgadiņ . soģis komandu fas izpildījs , rižāņini punktiņu izspieduši ar sāpītēm un futbola cirks var turpināties
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2023-10-31 14:40, pirms pusgada
"Mans viedoklis par šo epizodi ir vienkāršs - tur pilnīgi noteikti bija noteikumu pārkāpums pret mani," sacīja Vjačeslavs Kudrjavcevs,

Šoreiz pilnībā piekrītu Kudrjavcevam.Diemžēl,pret lieliem klubiem pieņemt svarīgajā brīdī nelabvēlīgus lēmumus soģi,kuriem vēl nav pietiekama reputācija,baidās.Var pat daļēji uzskatīt,ka šī bija izšķirošā epizode,čempiona titula noskaidrošanā,ja pēdējās divas kārtas būs bez sensācijām.Tiesa,tas viss jau ir no operas,kā būtu,ja būtu.

  +5 [+] [-]

, 2023-10-31 14:54, pirms pusgada
Sods, protams, tur ir. Bet kā tad īsti ar to VAR ir, viņš bojā spēli vai tieši uzlabo? Jo ar VAR klātbūtni es neticu, ko šo palaistu garām. Ja ar visu VAR ieskaitītu vārtus, tad nu gan būtu ļoti aizdomīgi.

  +1 [+] [-]

, 2023-10-31 15:16, pirms pusgada
BenSimmonsBall rakstīja: Sods, protams, tur ir. Bet kā tad īsti ar to VAR ir, viņš bojā spēli vai tieši uzlabo? Jo ar VAR klātbūtni es neticu, ko šo palaistu garām. Ja ar visu VAR ieskaitītu vārtus, tad nu gan būtu ļoti aizdomīgi.
var nebojā un neuzlabo spēli
tas to padara godīgu, jo ļauj izvērtēt strīdīgās epizodes

  +1 [+] [-]

, 2023-10-31 18:18, pirms pusgada
purva_velns rakstīja: var nebojā un neuzlabo spēli
tas to padara godīgu, jo ļauj izvērtēt strīdīgās epizodes
Un kā tad Latvijas kausa fināls,kur Riga spēlē volejbolu soda laukumā,bet tiesnesis un VAr to neredz vai negrib redzēt?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2023-11-01 07:41, pirms pusgada
Nesmu nekāds baigais sokkera fans (jo tas ir diezgan tups sports), bet nu neko tādu tanī atkārtojumā redzēt nevar, lai teiktu, ka tur bija kkads parkapums

     [+] [-]

, 2023-11-01 11:32, pirms pusgada
ja Kudrjavcevs tik samāksloti nekristu zemē, tad varbūt arī sodu iedotu.