Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Porziņģis: "Dāvim nekādu īpašu padomu nevajag, pats gudrs džeks"

Andrejs Siliņš

Porziņģis: "Dāvim nekādu īpašu padomu nevajag, pats gudrs džeks"
Kristaps Porziņģis
Foto: AFP/Scanpix

"Sarakstījāmies pirms pirmās spēles. Dāvis ir jau pieredzējis spēlētājs, gudrs džeks, tāpēc viņam nekādu īpašu padomu nevajag, bet, ja būs kādi jautājumi, viņš man tos pajautās, nekādu problēmu," īsā intervijā Sportacentrs.com sacīja Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Ņujorkas "Knicks" latviešu spēka uzbrucējs Kristaps Porziņģis.

"Knicks" aizvadījusi divas spēles jaunajā sezonā un otrajā no tām izcīnīts panākums, ar 111:104 pieveicot Memfisas "Grizzlies". Kristapam šajā mačā 21 punkts. Nākamā spēle jau naktī uz trešdienu, kad viesos jātiekas ar Detroitas "Pistons". Brīvdienā pēc iepriekšējā mača Kristaps saspringtajā grafikā atrada desmit minūtes, lai Sportacentrs.com pastāstītu par sezonas ievadu, novērtētu izmaiņas komandas sastāvā un kā tās ietekmēs demonstrēto basketbolu, kā arī atzina - jaunie "adidas" sporta apavi derot kā uzlieti.

Divas spēles aizvadītas. Vai pēc tām varam izdarīt arī kādus tālejošus secinājumus par to, kā "Knicks" šosezon izskatīsies?
- Šobrīd vēl kaut kādus nopietnus secinājumus izdarīt ir grūti. Pēc pirmās spēles visi mūs gribēja nolikt, bet tagad pēc otrās jau uz visu skatās daudz pozitīvāk. No paša sākuma jau esmu teicis, ka mums vajadzēs laiku, lai saspēlētos un laukumā sanāktu kaut kas labs. Tāpēc šobrīd nesteigsimies izdarīt secinājumus. Mūsu galvenais mērķis ir izslēgšanas spēles un uz to arī iesim.

Tikai ļoti īsu brīdi pirms sezonas komandai pievienojās pamata saspēles vadītājs Deriks Rouzs. Tu kā garais spēlētājs esi atkarīgs no mazajiem, īpaši saspēles vadītājiem. Vai esat jau atraduši saikni viens ar otru?
- Noteikti vēl neesam saspēlējušies, un arī tas prasīs laiku. Viņš tomēr nebija ar komandu lielāko pirmssezonas daļu. Jādomā, ka ar katru spēli mums ies arvien labāk un ar katru spēli arī sajutīsim viens otru arvien labāk. Lēnām ieskriesimies un, cerams, viss būs labi.

Rouzam tomēr vairāk patīk spēlēt top pikenrolu nekā iesaistīties garās daudzpakāpju sadarbībās. Nav tā, ka viņam jālauž sevi un vai viņš vispār to ir gatavs darīt?
- Būtībā jau mēs visi meklējam savas pozīcijas, kur varam spēlēt visefektīvāk. Protams, Derikam patīk spēlēt "pick'n'roll" sadarbības. Pagaidām treneri vēl nav katram spēlētājam atraduši īsto vietu, lai mēs katrs savas iespējas izmantotu visefektīvāk. Bet varu tikai atkārtoties, ka ar laiku noteikti laukumā blakus viens otram jutīsimies komfortablāk.

Skatoties fragmentus no pirmajām divām spēlēm, radās jautājums par trijstūra uzbrukumu - vai šis jēdziens šosezon vispār vēl ir "Knicks" dienaskārtībā?
- Ir, ir, tā joprojām ir daļa no mūsu uzbrukuma, bet tādās situācijās, kad nekas no tā nesanāk, spēlējam brīvāk, vairāk katrs no tām pozīcijām, kur jūtamies ērtāk tajā konkrētajā brīdī. Skatoties arī mūsu sastāvu, domāju, ka tas ne vienmēr būs labākais uzbrukuma veids mūsu komandai. Galu galā, ja mums ir Deriks vai Brendons [Dženingss], kuriem patīk spēlēt "pick'n'roll", tad to arī viņiem jāļauj darīt.

Kā jūties tādā brīvākā basketbolā, tas neliek piespiedu kārtā vairāk sākt vilkt deķīti uz savu pusi, lai pats tiktu pie tiem saviem metieniem un iespējām?
- Man nekad nav bijusi doma mēģināt spēli uz sevi pavilkt vairāk, mēģinu tomēr spēlēt komandas basketbolu. Ja esmu labā pozīcijā, tad uzbrūku, mēģinu būt agresīvs. Ir brīži, kad kustinām bumbu tiešām labi, tad arī tiekam pie labiem, brīviem metieniem. Un tad ir arī sliktāki brīži, kad bumba apstājas, nav kustības un uzbrukums iestrēgst. Mēģināsim mazināt šādus brīžus.

Vai esi pieradis pie jaunajām "adidas" kedām?
- Esmu pieradis, ļoti ērtas, der kā uzlietas.

Ņemot vērā, ka iepriekš ilgus gadus biji spēlējis ar "Nike", vai tomēr pie sevis mazliet necerēji, ka "Nike" nomečos "adidas" līgumu?
- Zini, bija priekšnojautas, ka "Nike" nepielīdzinās līgumu. Ja godīgi, es būtu apmierināts abos variantos. Notika tā, kā notika, un esmu apmierināts ar to, ka tagad valkāju "adidas" apavus.

Pagājušogad tu biji jaunais un tev komandā kāds no pieredzējušajiem bija kā mentors. Šogad, ņemot vērā Villija [Ernangomesa, Porziņģa drauga un komandas biedra no Seviljas laikiem] atnākšanu, tev pašam nav zināmā mērā jāuzņemas mentora pienākumi?
- Varbūt kaut kādā ziņā ir, bet Villijs tomēr ir nospēlējis Spānijā trīs gadus kā profesionālis. Viņš jau zināja, kā profesionālais sports darbojas. Jā, protams, ir mazas lietiņas, ar ko varu viņam palīdzēt, jo šeit spēlētais basketbols tomēr ir citādāks. Arī komanda mums ir laba, un Villijs pats ir tajā jau adaptējies, līdz ar to man viņam nav nekā īpaši jāpalīdz iejusties.

Šogad esat jau divi latvieši NBA un, cerams, nākotnē būsiet vēl vairāk. Vai paseko arī tam, kā Dāvim iet Sanantonio?
- Jā, protams, sekoju. Sarakstījāmies pirms pirmās spēles. Uzturam kontaktu jau kopš Spānijas laikiem. Dāvis ir jau pieredzējis spēlētājs, gudrs džeks, tāpēc viņam nekādu īpašu padomu nevajag, bet, ja būs kādi jautājumi, viņš man tos pajautās, nekādu problēmu. Sekot sekoju un, cerams, šosezon arī beidzot tiksimies laukumā viens pret otru.

Pirms kāda laika tavs brālis Jānis teica, ka neesi vēl izlasījis visu grāmatu par sevi. Tagad esi ticis tālāk?
- Mazliet tālāk esmu ticis, bet ar to nekur nesteidzos. Esmu dzirdējis pozitīvas atsauksmes no citiem, un tas ir galvenais - lai cilvēkiem patiktu šī grāmata. Nav tā, ka speciāli gribu izlasīt, lai pārbaudītu, vai tur viss ir uzrakstīts pareizi, bet ar laiku noteikti pabeigšu.

Pirmo reizi esi ticis pie Latvijas gada basketbolista balvas. Ko tev tā nozīmē?
- Tas ir ļoti patīkami, ka arī Latvijā novērtē to, ko daru un kādā līmenī spēlēju. Cilvēki mani atbalsta, ir pozitīvi noskaņoti, un es to novērtēju. Cerams, saņemšu šādu balvu vēl kādu reizi.

  +8 [+] [-]

, 2016-11-01 09:38, pirms 7 gadiem
Vajadzeja uzprasīt uz kura pirksta liks NBA champion gredzenu

 +25 [+] [-]

, 2016-11-01 09:45, pirms 7 gadiem
PraporšiksPingvins3 rakstīja: Vajadzeja uzprasīt uz kura pirksta liks NBA champion gredzenu
Smejies vai nē, bet Dāvim šo jautājumu tik tiešām varētu uzdot

  +8 [+] [-]

, 2016-11-01 09:45, pirms 7 gadiem
Es saprotu, ka Kristaps ir apmācīts pareizi atbildēt uz žurnālistu jautājumiem. Tomēr, šī īsā intervija nav parastais amerikāņu standartfrāžu apkopojums. Kristaps runā ļoti pieauguša cilvēka valodā.

  +2 [+] [-]

, 2016-11-01 09:47, pirms 7 gadiem
doksnomarsa rakstīja: Smejies vai nē, bet Dāvim šo jautājumu tik tiešām varētu uzdot
Starp citu, kādas ir minimālās prasības, lai saņemtu gredzenu ? Pietiek, ja esi bijis kaut viena mača pieteikumā čempionu sastāvā ? Vai arī ir jānospēlē kāds noteikts minūšu/maču skaits play-off ?

  -3 [+] [-]

, 2016-11-01 09:50, pirms 7 gadiem
PraporšiksPingvins3 rakstīja: Vajadzeja uzprasīt uz kura pirksta liks NBA champion gredzenu
Uz 21. Tas jau tāpat skaidrs.

  +4 [+] [-]

, 2016-11-01 09:58, pirms 7 gadiem
Jānis_Bērziņš rakstīja: Starp citu, kādas ir minimālās prasības, lai saņemtu gredzenu ? Pietiek, ja esi bijis kaut viena mača pieteikumā čempionu sastāvā ? Vai arī ir jānospēlē kāds noteikts minūšu/maču skaits play-off ?
Visi, kas ir oficiālajā sastāvā, saņem čempiona gredzenus. Kaut vai esi rezervists un atsēdi uz soliņa visu sezonu. Un ne tikai spēlētāji, arī galvenais personāls saņem.

  -3 [+] [-]

, 2016-11-01 10:00, pirms 7 gadiem
Tik tiešām.. DB tuvak gredzenam nekā KP xD ..
Labs jautajums tiešām .. cik spēles PO vajag lai iegūtu gredzenu? kautgan visādi Busts pat nespelejot ir dabujuši gredzenus.. wikitārpi ir uzdevums xD

  +2 [+] [-]

, 2016-11-01 10:04, pirms 7 gadiem
Jānis_Bērziņš rakstīja: Starp citu, kādas ir minimālās prasības, lai saņemtu gredzenu ? Pietiek, ja esi bijis kaut viena mača pieteikumā čempionu sastāvā ? Vai arī ir jānospēlē kāds noteikts minūšu/maču skaits play-off ?
Nav speciāli tādi noteikumi, Karons Batlers 2011 gadā dabūja traumu nospēlējot tik 29 spēles Dalasas sastāvā, izlaida visu atlikušo sezonas daļu, arī plejofus, kad Mavs uzvarēja titulu, viņš nākamajā gadā ieguva savu gredzenu, interesanti kaut vai Varežao varēja šogad dabūt gredzenu no Klīvlendas, nu protams ja Klīvlenda to vēlētos, ja Spurs kļūst par čempioniem tad Dāvis vienozīmīgi dabūtu gredzenu.

     [+] [-]

, 2016-11-01 10:12, pirms 7 gadiem
austrumnieks rakstīja: Nav speciāli tādi noteikumi, Karons Batlers 2011 gadā dabūja traumu nospēlējot tik 29 spēles Dalasas sastāvā, izlaida visu atlikušo sezonas daļu, arī plejofus, kad Mavs uzvarēja titulu, viņš nākamajā gadā ieguva savu gredzenu, interesanti kaut vai Varežao varēja šogad dabūt gredzenu no Klīvlendas, nu protams ja Klīvlenda to vēlētos, ja Spurs kļūst par čempioniem tad Dāvis vienozīmīgi dabūtu gredzenu.
Jā. Cik man zināms to vispār nosaka komandas vadība, ne NBA, līdz ar to katrā komandā var nedaudz atšķirties tas viss. Bet nu ja esi sastāvā, tad tas ir 100% ka gredzenu dabūsi, neskatoties uz spēles laiku.

     [+] [-]

, 2016-11-01 10:56, pirms 7 gadiem
Čikāgai bija viens gadījums, kad viens džeks nospēlēja 9min kopā un dabūja gredzenu... 90ajos, nezinu kurā gadā tieši, bet tas vai dod gredzenu ir atkarīgs no kluba vadības cik sapratu.
Slēpts komentārs: emilsemilsemils

  +8 [+] [-]

, 2016-11-01 11:40, pirms 7 gadiem
emilsemilsemils rakstīja: Galvenais, lai nesakāpj kā KP6
KP ar visu savu slavu nekas nav sakāpis.

     [+] [-]

, 2016-11-01 11:50, pirms 7 gadiem
LAbi, ka KP paseko, kā Dāvim iet, protams lomas ir atšķirīgas katram dēļ komandas statusa, bet labi ka mūsējie pačato nevis nerunā.

     [+] [-]

, 2016-11-01 12:06, pirms 7 gadiem
emilsemilsemils rakstīja: Galvenais, lai nesakāpj kā KP6
Vakar redzēji sporta studiju? Vecais Bercha teica par Dāvi, ka viņam grūts ceļš ar visām traumām līdz NBA, bet galvenais, ka ar galvu viņam viss kārtībā.

  +1 [+] [-]

, 2016-11-01 12:22, pirms 7 gadiem
Karalis Lauva rakstīja: Uz 21. Tas jau tāpat skaidrs.
spriežot pēc avatara un tava runāšanas stila, tev tik desas darbināšana prātā

     [+] [-]

, 2016-11-01 12:23, pirms 7 gadiem
chubaki rakstīja: Vakar redzēji sporta studiju? Vecais Bercha teica par Dāvi, ka viņam grūts ceļš ar visām traumām līdz NBA, bet galvenais, ka ar galvu viņam viss kārtībā.
tak te lielākā daļa seko tikai raxtu virsrakstiem
Muterīte laikam kvēlākā DB fane

     [+] [-]

, 2016-11-01 12:24, pirms 7 gadiem
emilsemilsemils rakstīja: Galvenais, lai nesakāpj kā KP6
nedomāju, ka kādam ir kaut kas sakāpis, jo šādā līmenī ir grūti noturēties un nav laika domāt par slavu utml... ir visu laiku jāstrādā, lai tikai tur pabūtu ilgāk.. kāda tur vēl sakāpšana...

     [+] [-]

, 2016-11-01 12:32, pirms 7 gadiem
valjero rakstīja: tak te lielākā daļa seko tikai raxtu virsrakstiem
Muterīte laikam kvēlākā DB fane
Nja, bet patiešām DB nav bijis viegls ceļš līdz NBA pat grūtāks nekā KP un AB, divas krusteniskās saišu plīsumi, nozāģēts pirksts, lauztas rokas, kas tik viņam nav bijis, esmu dzirdējis, ka 13,14 gados DB ar ģipsi esot spēlējis basketbolu un sejā licis trīņus vienu pēc otra.

  +1 [+] [-]

, 2016-11-01 12:55, pirms 7 gadiem
.............. rakstīja: nedomāju, ka kādam ir kaut kas sakāpis, jo šādā līmenī ir grūti noturēties un nav laika domāt par slavu utml... ir visu laiku jāstrādā, lai tikai tur pabūtu ilgāk.. kāda tur vēl sakāpšana...
Zini, Tev var piekrist. Sakāpt, protams, var, bet tad visbiežāk tas uzreiz negatīvi atspoguļojas sniegumā. Gribētos piesaukt to pašu "nabaga" Biedriņu, kuram, manuprāt, tiešām sakāpa galvā, un ar to arī karjera bija galā.
Ir, protams, daži izņēmumi - mello kultūrā un sadzīvē visa izturēšanās no malas izskatās lecīga, bet, acīmredzot, tā ir tikai tāda ārišķīga uzvedības īpatnība, nevis patiešām "problēmas ar galvu". Grūti pateikt. Spriedelēju.

     [+] [-]

, 2016-11-01 16:57, pirms 7 gadiem
Limpompo rakstīja: Zini, Tev var piekrist. Sakāpt, protams, var, bet tad visbiežāk tas uzreiz negatīvi atspoguļojas sniegumā. Gribētos piesaukt to pašu "nabaga" Biedriņu, kuram, manuprāt, tiešām sakāpa galvā, un ar to arī karjera bija galā.
Ir, protams, daži izņēmumi - mello kultūrā un sadzīvē visa izturēšanās no malas izskatās lecīga, bet, acīmredzot, tā ir tikai tāda ārišķīga uzvedības īpatnība, nevis patiešām "problēmas ar galvu". Grūti pateikt. Spriedelēju.
katram jau ir savs limits, kurā sakāpj galvā - BKV futbolistiem, kas publiski Periskopā lamājās, pietika ar uzaicinājumu uz treniņnometni, Andrim ar 70 miljoniem (pirms nodokļu nomaksas), dažiem vēl vairāk

  +2 [+] [-]

, 2016-11-01 18:15, pirms 7 gadiem
PraporšiksPingvins3 rakstīja: Vajadzeja uzprasīt uz kura pirksta liks NBA champion gredzenu
Vajadzēja uzprasīt, ko viņš domā par Dinamo sezonas sākumu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-11-03 15:08, pirms 7 gadiem
Infamisers rakstīja: Čikāgai bija viens gadījums, kad viens džeks nospēlēja 9min kopā un dabūja gredzenu... 90ajos, nezinu kurā gadā tieši, bet tas vai dod gredzenu ir atkarīgs no kluba vadības cik sapratu.
Digging beneath The Kreklow Line, I stumbled across perhaps the most magnificent NBA career of all time: that of Matt Steigenga.

Total career stats: 12 minutes played, three points scored, a couple rebounds and assists. Oh, and a championship ring. Yes.

Though he didn't play in the postseason, Steigenga traveled some with the Bulls during their Finals run, even joining them in practices. And when it came time to dole out rings for Chicago's championship victory over the Jazz, Jerry Reinsdorf saved one for Steigenga. The Bulls owner was extra generous with rings -- much like owners today, who give eeeeverybody a ring -- so even the guy who played 12 meaningless minutes got to take home some hardware.

That's the best NBA career ever, if you ask me, and it's definitely my favorite story of a player whose career falls (well) below the 100-minute Kreklow Line, but let's go back to the beginning.

A history of NBA players who played fewer than...