Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:365, Did:0, useCase: 3

Lakučs: "Iespējams, netiksim uz Tokijas olimpiādi"

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Lakučs: "Iespējams, netiksim uz Tokijas olimpiādi"
Ivo Lakučs olimpiskajās spēlēs (2016)
Foto: Romāns Kokšarovs, F64

Latvijas BMX izlases galvenais treneris Ivo Lakučs sarunā ar laikrakstu "Diena" atklāj, ka virs mūsu BMX debesīm ir savilkušies tumši mākoņi. Viņaprāt, būs ļoti grūti kvalificēties 2020. gada olimpiskajām spēlēm.

Divkārtējais olimpiskais čempions Māris Štrombergs, visticamāk, nebrauks uz 2020. gada olimpiādi Tokijā, jo gadi nestāv uz vietas. Kādas ir perspektīvas bez viņa? "Ja mums nebūs augsta līmeņa trases un Pasaules kausa posma, tad, iespējams, būsim uz robežas, lai uz olimpiādi neaizbrauktu vispār. Šis sports paliek arvien stabilāks, un savas trases priekšrocības ir arvien izteiktākas. Turklāt pēc Pekinas olimpiādes mums nebija iedarbinātas programmas, kurā mēs domātu par attīstību, un tas atsauksies tieši šajā ciklā. Internātu izveidojām mazliet par vēlu, ar bērniem darbu sākām vēlāk, un to šajā ciklā jutīsim. Mums augstā līmenī ir tikai pāris braucēju. Ja viņiem nepalīdzēsim visiem spēkiem, varam vispār izkrist no aprites. Lielvalstīs šis sporta veids attīstās milzu ātrumā, tāpēc uz vietas nevaram mīcīties," norāda Ivo Lakučs.

Pasaules kausa posms Latvijā nevar notikt, jo trase nav atbilstoša prasībām. "Ir laba līmeņa treniņu trase, bet tas ir entuziasma un lāpstas darbs, lai mēs citiem nezaudētu uz līdzenas vietas. Mums infrastruktūrā līdzekļi vispār nav ieguldīti, tāpēc esam zaudētāji. Olimpiskajās spēlēs visu varēja redzēt. Rio rezultāts ir mūsu darbības auglis," saka treneris.

Ja netiks ieguldīti prāvi naudas līdzekļi, aina varētu veidoties drūmās noskaņās. "Kopumā vērtējot, virs Latvijas BMX debesīm ir savilkušies tumši mākoņi, un infrastruktūras un augsta līmeņa trases izveidošana šobrīd ir pirmais un vienīgais risinājums. Jākļūst par visas Austrumeiropas BMX centru. Ja to visu mēs dabūtu gatavu tādu, kādu vēlamies, varētu būt labākie pasaulē. Nav salīdzināms, kādus līdzekļus iegulda citas valstis. Mums nepieciešams salīdzinoši maz, ap pieciem miljoniem, lai atkal varētu būt labākie pasaulē. Mums ir divkārtējs olimpiskais čempions, kurš ir bērnu elks, vajag to attīstīt. Citādi mēs Māri ieliksim riteņbraukšanas vēstures grāmatā, un ar to viss arī beigsies."

"Jāatzīst, ka mēs esam necils sporta veids. BMX neviens nevarēs nopelnīt tādu naudu kā basketbolā vai hokejā, kur grozās "entie" miljoni un iesaistītie cilvēki gūst kaut kādu labumu. Mēs to nevaram piedāvāt. Skatītāju gan tāpat Latvijas līmeņa sacensībās ir daudz, ja salīdzina ar citiem sporta veidiem, kuros tiek ieguldīts daudz vairāk līdzekļu. Arī vairāk nekā basketbolā. Paskatieties, cik daudz cilvēku iet uz VEF spēlēm, bet ar šī kluba divu gadu budžetu mums pietiktu, lai izveidotu infrastruktūru un ilgtermiņā kaldinātu jaunus štrombergus," uzskata treneris Lakučs.

Izmantotie resursi:
Laikraksts "Diena"

1 2 43 komentāri

     [+] [-]

, 2016-10-31 16:08, pirms 7 gadiem
.

  +2 [+] [-]

, 2016-10-31 16:16, pirms 7 gadiem
100 gudrie- labāk tērējam gaismas pils logu mazgāšanai!

 +12 [+] [-]

, 2016-10-31 16:25, pirms 7 gadiem
Atvainojos,cik es braucu garām trasei pie valmieras valdeko benzintanka, viņa stāv tukša ,izņemot kad notiek kādi māči kur tad ir tie bērni kuri trenējas,,,

  +4 [+] [-]

, 2016-10-31 16:31, pirms 7 gadiem
Papriekš vajag treku...

  +2 [+] [-]

, 2016-10-31 16:37, pirms 7 gadiem
Diezgan skumji ...

  +7 [+] [-]

, 2016-10-31 16:48, pirms 7 gadiem
Ko tad pa šiem gadiem ir darījusi visa LOK liekāžu banda. Kad vajag zīmēties medijos, tad smaida gan aldonītis, gan žoržiks. Ko viņi ir izdarījuši, lai mums būtu atbilstoša trase? Neko! Pilnīgi neko! Tikai dāļājuši svešu naudu un sevi arī nav abižojuši.

  +5 [+] [-]

, 2016-10-31 16:52, pirms 7 gadiem
Vērojot cik bērnu trenējās BMX, man tieši liekas otrādāk, baigās masas sporto, un tur jau noteikti vajag būt rezultātam. Pie tam BMX trases ir pa visu Latviju kaudzēm, vienīgi moška iekšā trases nav, bet tas ir cits stāsts. Es domāju, ka ir citi sporti, piemēram, vieglatlētika, kuri varētu daudz skaļāk čīkstēt.

  +1 [+] [-]

, 2016-10-31 16:56, pirms 7 gadiem
dakots rakstīja: Papriekš vajag treku...
palielam mums visos sporta veidos vajag 21 gs atbilstošas treniņvietas nevis PSRS laiku šķūņus , un kamēr valstī ir liels bardaks un pilns ar zagļiem mums top sporta veidos nav iespēju izsisties pasaules mērogā , vienīgi basketbols ir labā līmenī

  +1 [+] [-]

, 2016-10-31 17:11, pirms 7 gadiem
Ja viss ir tik sūdīgi, tad man gan vairāk interesē šāds jautājums: kāpēc tad pēc divām olimpiskajām medaļām divās olimpiādēs, nekas netika ieguldīts infrastruktūras attīstībai?
Vai tad federācija nesaņēma kādu naudas piešprici par rezultātiem?
Jeb visiem likās, ka ir gana labi tāpat, ja jau ir rezultāti? Un nu pēkšņi pamodās....

  +2 [+] [-]

, 2016-10-31 17:21, pirms 7 gadiem
Neko sev 5 miljoni...

     [+] [-]

, 2016-10-31 17:23, pirms 7 gadiem
euuu uz priekšu SMSCredit,kur jūsu atbalsts.Tad kad nevajag dod visiem,tad kad vajag tad aste kājstarpē un krūmos.

  +2 [+] [-]

, 2016-10-31 17:27, pirms 7 gadiem
Izklausās mazliet pēc tādas 'šantažējošas ņaudēšanas' - dodiet naudu, ja ne netiksim uz olimpiādi.. Kaut gan varbūt savādāk nevar? T.i. nesaku, ka Lakučs pie pašreizējās situācijas ir vainīgs, bet nu par nākotni bija jādomā jau agrāk (pēc Londonas olimpiādes?), nevis tagad pēc Rio, kad ir kļuvis skaidrs, ka viss ir 'pakaļā' un aiz Štromberga īsti neviens pasaules klases braucējs gandrīz vairs nav. T.i. varbūt tieši Lakučs visu laiku ir vienīgais, kas par šīm problēmām jau kādu laiku runā, bet augstākos varas gaiteiņos (LOK, riteņbraukšanas federācija?) viņu visu laiku ir izlikušies nedzirdam - sak, mums taču ir Šrombis, kas cīnās par medaļām = viss kārtībā!

  +3 [+] [-]

, 2016-10-31 17:31, pirms 7 gadiem
chubaki rakstīja: 100 gudrie- labāk tērējam gaismas pils logu mazgāšanai!
Bibliotēka ir svarīgāka par medaļām nenozīmīgā sporta veidā, piedod.

  +1 [+] [-]

, 2016-10-31 17:50, pirms 7 gadiem
....netiksim uz olimpiādi......nu un? Lielākajai Latvijas daļai pie vienas vietas tās BMX medaļas.

     [+] [-]

, 2016-10-31 17:59, pirms 7 gadiem
cobham rakstīja: Vērojot cik bērnu trenējās BMX, man tieši liekas otrādāk, baigās masas sporto, un tur jau noteikti vajag būt rezultātam. Pie tam BMX trases ir pa visu Latviju kaudzēm, vienīgi moška iekšā trases nav, bet tas ir cits stāsts. Es domāju, ka ir citi sporti, piemēram, vieglatlētika, kuri varētu daudz skaļāk čīkstēt.
massa ta ir bet kā tur ar to kvaletāti. ne visiem talantiem ir piķis aizbraukt uz civilizētu valsti un trasi trenēties

  +5 [+] [-]

, 2016-10-31 18:05, pirms 7 gadiem
Man jau liekas, ka galvenā problēma ir tā, ka visur gribam būt pirmie, ka vajag mums krutu futbola stadionu, vieglatlētikas stadionu, BMX trasi, grūst naudu vēl basketbolā un hokejā, un vēl 101 sporta veidā. Visu un uzreiz.

Jo ko gan dos tas Austrumeiropas BMX centrs, ja nebūs kas pilnvērtīgi izmantos viņu?

  +3 [+] [-]

, 2016-10-31 18:08, pirms 7 gadiem
Arī skeletonā aiz brāļiem Dukuriem ir tukšums. Iespējams, ka abos gados negatīvais faktors ir tas, ka viss ir bijis sakoncentrēts vienās rokās - attiecīgi, Dukura un Lakuča.

  -1 [+] [-]

, 2016-10-31 18:14, pirms 7 gadiem
flipsider rakstīja: Ir šīs OS, kur sporta veidi uzkāpj augstu(BMX, skeletons), bet tad ir regulārā sezona, kur interese ir 10-15x mazāka!
Nepiekrītu - par skeletonu liela interese ir arī par pasaules kausa posmiem. Par BMX gan piekrītu, tur tikai OS. Latvijā. Kā ir citur, nezinu.

  +6 [+] [-]

, 2016-10-31 18:18, pirms 7 gadiem
Es paturpināšu par treku, kas ir pamats tam, ka tiek sagatavoti augstas klases sportisti visos riteņbraukšanas veidos. Cik es, kā neprofesionāls, bet uzmanīgs vērotājs, esmu redzējis Štromberga startus, tad uzvaras ir ,pirmkārt, pateicoties Māra sprintera spējām..ja trase atļauj, tad viņš startā atraujas no pārējiem un tad jau nevar neviens viņu izgrūst no trases un viņš ir pirmais... Treimanis nav sprinteris uz pārējā fona un attiecīgi pasaulē nav tādi panākumi...un sprinterus var sagatavot trekā!... Lakučs, cik atceros, ir trekists, bet kā Māris izkopis šo starta ātrumu bez treka?...skaidrs, ka Ivo skola, bet tomēr interesanti!
Latvieši daudzos sporta veidos ir pionieri, attīstam jaunos sporta veidus, bet vēlàk nāk lielvalstis un mùs nobīda...mēs krieviem mācījām hokeju, bet kur tagad esam mēs un kur krievi...
Domāju, ka olimpisko čempju BMX mums vairs nebūs un tiešām šaubos vai tagad naudu jāgāž šajā sportā...nosmēlām krējumu ar 2 zeltiem un jāskatās pēc jauniem sportiem, kam cerības tikt olimpiādes programmā..
Jāsāk ar treku! ...tas visus riteņa sportus pavilks uz augšu!

     [+] [-]

, 2016-10-31 18:22, pirms 7 gadiem
flipsider rakstīja: Volejbols OS un regulārā sezona- 4-5x par labu OS!
Kas tie Tev par reitingiem? Personīgie?

  +3 [+] [-]

, 2016-10-31 18:29, pirms 7 gadiem
dakots rakstīja: Es paturpināšu par treku, kas ir pamats tam, ka tiek sagatavoti augstas klases sportisti visos riteņbraukšanas veidos. Cik es, kā neprofesionāls, bet uzmanīgs vērotājs, esmu redzējis Štromberga startus, tad uzvaras ir ,pirmkārt, pateicoties Māra sprintera spējām..ja trase atļauj, tad viņš startā atraujas no pārējiem un tad jau nevar neviens viņu izgrūst no trases un viņš ir pirmais... Treimanis nav sprinteris uz pārējā fona un attiecīgi pasaulē nav tādi panākumi...un sprinterus var sagatavot trekā!... Lakučs, cik atceros, ir trekists, bet kā Māris izkopis šo starta ātrumu bez treka?...skaidrs, ka Ivo skola, bet tomēr interesanti!
Latvieši daudzos sporta veidos ir pionieri, attīstam jaunos sporta veidus, bet vēlàk nāk lielvalstis un mùs nobīda...mēs krieviem mācījām hokeju, bet kur tagad esam mēs un kur krievi...
Domāju, ka olimpisko čempju BMX mums vairs nebūs un tiešām šaubos vai tagad naudu jāgāž šajā sportā...nosmēlām krējumu ar 2 zeltiem un jāskatās pēc jauniem sportiem, kam cerības tikt olimpiādes programmā..
Jāsāk ar treku! ...tas visus riteņa sportus pavilks uz augšu!
Šķiet, ka Lakučs tikai uz īsu laiku pievienojās trekistiem, lai mums būtu sastāvs komandas braucienam.
Pēc olimpiādes jau izskanēja versija, ka Štrombergs varbūt varētu pamēģināt treku. Notiek daudz un dažādi mači un domāju, ka tur var arī nopelnīt, ja esi līmenī. Un arī "širmi" tur nevajag tā aizvērt kā BMX.

It kā ir variants, ka treks varētu būt Daugavas stadiona teritorijā pēc tā atjaunošas. Nezinu gan, cik tālu ir no runām līdz darbiem. Tuvākais treks, šķiet, ir Lietuvā, Paņevežā.

     [+] [-]

, 2016-10-31 18:34, pirms 7 gadiem
Kur nu bērni masveidā trenējas tas ir florbols,,,,valmierā noteikti,,,,un ziniet kāpēc..../pie mūsu nabadzības pieejamākais sporta veids,,,

  +2 [+] [-]

, 2016-10-31 18:35, pirms 7 gadiem
Jāanalizē, vai vispār vajag vienkārši aizbraukt uz Tokiju. Kādi ir Lakuča sasniegumi galvenā trenera amatā? visos reitingos itkā kritums .. tiešām Kolumbijā labāki apstākļi? Kāpēc Štrombergs ir tāds viens - izcils talants vai plānveidīgs darbs? mazajai komandiņai un Treimanim bija izcilas iespējas gatavoties gan te gan ASV, bet augstāk par Eiropas līmeni netika .. manuprāt baigais risks ieguldīt dārgā trasē priekš dažiem džekiem dažiem mačiem (saprotu ka bērniem ja viņa nederētu..) - labāk mākslīgi neforsēt, kas gribēs tas izsitīsies. kā Štrombergs. vai pats Lakučš kādreiz.

     [+] [-]

, 2016-10-31 19:08, pirms 7 gadiem
Forši ar VEFu salīdzināja- nu tad ej un savāc tos līdzekļus, šaubos,ka VEFam kāds tos tāpat met līdzi

  -1 [+] [-]

, 2016-10-31 19:49, pirms 7 gadiem
VapeNation rakstīja: Bibliotēka ir svarīgāka par medaļām nenozīmīgā sporta veidā, piedod.
Man gan liekas, ka prātīgāk bija digitalizēt visus krājumus un uzbūvēt ne tik ambiciozu celtni pieejamākā vietā, nekā pilsētas centrs. Un arī sportam kas paliktu pāri.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2016-10-31 20:30, pirms 7 gadiem
dakots rakstīja: Es paturpināšu par treku, kas ir pamats tam, ka tiek sagatavoti augstas klases sportisti visos riteņbraukšanas veidos. Cik es, kā neprofesionāls, bet uzmanīgs vērotājs, esmu redzējis Štromberga startus, tad uzvaras ir ,pirmkārt, pateicoties Māra sprintera spējām..ja trase atļauj, tad viņš startā atraujas no pārējiem un tad jau nevar neviens viņu izgrūst no trases un viņš ir pirmais... Treimanis nav sprinteris uz pārējā fona un attiecīgi pasaulē nav tādi panākumi...un sprinterus var sagatavot trekā!... Lakučs, cik atceros, ir trekists, bet kā Māris izkopis šo starta ātrumu bez treka?...skaidrs, ka Ivo skola, bet tomēr interesanti!
Latvieši daudzos sporta veidos ir pionieri, attīstam jaunos sporta veidus, bet vēlàk nāk lielvalstis un mùs nobīda...mēs krieviem mācījām hokeju, bet kur tagad esam mēs un kur krievi...
Domāju, ka olimpisko čempju BMX mums vairs nebūs un tiešām šaubos vai tagad naudu jāgāž šajā sportā...nosmēlām krējumu ar 2 zeltiem un jāskatās pēc jauniem sportiem, kam cerības tikt olimpiādes programmā..
Jāsāk ar treku! ...tas visus riteņa sportus pavilks uz augšu!
Lakučs nav trekists! Viņš ir tīrākais BMX braucējs, kurš uz īsu brīdi bija pārgājis uz treku, jo bija iespēja aizbraukt uz OS (tajā laikā BMX vēl nebija olimpiskais sporta veids).

     [+] [-]

, 2016-10-31 20:35, pirms 7 gadiem
Nekorekti salīdzināt ar VEFu, jo vefa vadībai ir vienaldzīgi līdzjutēji, diezgan unikāls gadījums.

  +1 [+] [-]

, 2016-10-31 21:06, pirms 7 gadiem
Varbūt pa tiem 5 miljoniem uzbūvējam lielu slēpošanas kalnu ar saldēšanas iekārtām un sagaidam, ka mums būs pasaules/olimpiskais čempions slalomā, nobraucienā u.t.t. ???

     [+] [-]

, 2016-10-31 21:37, pirms 7 gadiem
chilli rakstīja: Varbūt pa tiem 5 miljoniem uzbūvējam lielu slēpošanas kalnu ar saldēšanas iekārtām un sagaidam, ka mums būs pasaules/olimpiskais čempions slalomā, nobraucienā u.t.t. ???
mums nav kalnu lielu

     [+] [-]

, 2016-10-31 21:41, pirms 7 gadiem
Piedāvāju 5 ļimus iegrūst ārtieskrietuvēstuves attīstībai. Un izcelt medāli burgerrīšanas čempī.

     [+] [-]

, 2016-10-31 21:52, pirms 7 gadiem
Vest uz EK posmiem pa 60-70 dalībnieku laikām sanāk ļoti izdevīgi ,bet trasi nau par ko būvēt.Nulles domāšanas stratēģija.Kāda jēga būvēt trasi???Lakuča kungs,lai trešo reizi OS misters Treimanis ar ģīmi segumā piezemētos?Lai nespētu izsecināt no kuras puses trasē,kurā sektorā iepūš sānu vējs?Problēma nav trasēs un sportistos,problēma treneru personālā,viņi nav spējīgi izanalizēt katru sīkumu kas taisa rezultātu.Rio to pierādija.

  +1 [+] [-]

, 2016-10-31 22:30, pirms 7 gadiem
Izskatas, ka Ivo ta "ar bomi" rada virzienu - ja buves Valmiera JAUNU, it ka apjumtu BMX trasi, tad mums viss bus... Nebus, Ivo! Un tapec nav jegas teret tevis piesauktos "tikai" 5 miljonus tavu ambiciju pils celtniecibai. Ja bus talanti un sakarigi treneri, kuri istaja bridi pratis motivet, tad bus mums brauceji uz olimpiadi, ja ne - bus jaiztiek. Bet te meginat santazet - nu, tas nav solidi. Valmiera, praktiski blakus pilsetai, ir lieliska BMX trase Avotos, kuru, ja vajag, var vel vairak uzlabot. Tacu, ja uznemts virziens uz vietejas BMX sabiedribas saridisanu sava starpa, izveidojot alternativu un, protams, LABAKU klubu Valmieras puikas, tad skaidrs, ka te domine pavisam cita motivacija. Ta vieta, lai visus vesturiskaja Latvijas BMX galvaspilseta vienotu, jau labu laicinu un gan jau ne bez pasa Ivo lidzdalibas pamazam tiek zagets jumta... Nu, kaut ka ta. Bet buvet Valmiera vai jebkur citur Latvija pilnigi jaunu pasaules meroga BMX trasi tikai tapec, ka tad mes varbut atkal varesim braukt pasaule pa spici visiem, ir, maigi sakot, ne ar ko neargumenteta avantura. Ja, par apjumtu treku varbut varetu padomat attiecigas strukturas.
1 2 43 komentāri