Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Sjū Viksa: "Ceru WNBA redzēt vairāk latviešu meiteņu"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Sjū Viksa: "Ceru WNBA redzēt vairāk latviešu meiteņu"
Sjū Viksa ar "Kolibri" meitenēm
Foto: Romualds Vambuts

"Meitenēm basketbols ir lielisks veids, kā kļūt sabiedriski aktīvākām. Tu iemācies ne tikai iemest grozā no apakšas un izdarīt tālmetienus, tu iemācies, kā līdzdarboties un dot atpakaļ sabiedrībai," sarunā par basketbolu un labdarību stāsta ilggadējā WNBA spēlētāja Sjū Viksa (Sue Wicks). Viesojoties Latvijā, viņa vadīja vairākus treniņus Rīgā un Ikšķilē, kā arī piedalījās Rozā lentītes dienas pasākumos.

ASV ir daudz labdarības organizāciju vēža slimnieku ārstēšanai, kuras nosauktas basketbola treneru vārdos, piemēram, "Kay Yow foundation" un "Jimmy V foundation". Vai esat iesaistīta kādā no tām?
Patiesību sakot, esmu sadarbojusies ar daudzām organizācijām. Esmu piedalījusies daudzos labdarības gājienos un fondu vākšanas pasākumos, tai skaitā minētajās organizācijās. Esmu rīkojusi sieviešu basketbola spēles, piemēram, “Madison Square Garden”. Kā ņujorkietei man patīk būt iesaistītai arī pasākumos, kuri nav saistīti ar basketbolu. Meitenēm basketbols ir lielisks veids, kā kļūt sabiedriski aktīvākām. Tu iemācies ne tikai iemest grozā no apakšas un izdarīt tālmetienus, tu iemācies, kā līdzdarboties un dot atpakaļ sabiedrībai, neatkarīgi, cik liels vai mazs ir pasākums.

Vēstnieku programmu atbalsta ASV Ārlietu ministrija (State Department). Vai braucienā devāties pirmo reizi?
Šī ir mana pirmā viesošanās Latvijā. Esmu sajūsmā. Man patika runāt ar cilvēkiem – viņi ir draudzīgi, izglītoti un priecīgi. Visi labi izturējušies pret mani. Man izdevies nedaudz sajust valsti. Rīgas centrs ir brīnišķīgs, centra arhitektūra – lieliska. Bija arī iespēja redzēt, kā cilvēki pērk pārtiku pie zemniekiem. Te aug brīnišķīgi koki.

Spēlējāt "Rutgers" universitātē un profesionālos klubos. Vai varat izcelt kādu brīdi?
Bijis daudz lielisku brīžu un labu spēļu. Man bija ļoti daudz iespēju ceļot, taču jaunākie iespaidi parasti ir spilgtākie. Labi atceros spēlēšanu Itālijā un savu pirmo spēli “Madison Square Garden”. Tas notika pirmajā WNBA sezonā, pirms 19 gadiem.

Tagad ceļoju, sadarbojoties ar ASV Ārlietu ministriju. Jaunajās gaitās esmu bijusi Malaizijā un Indonēzijā, tagad Latvijā. Visiem cilvēkiem, kurus satieku, ir kopīga lieta – viņi mīl basketbolu. Tas ir lielisks veids, kā sazināties. Pat tad, ja nerunājat vienā valodā. Sports tuvina cilvēkus. Basketbola lielākā dāvana – iespēja satikt līdzīgi domājošus cilvēkus un iegūt jaunus draugus. Tādā ziņā ar basketbolu saistītie ceļojumi ir ļoti vienkārši.

Bijāt trenere "Rutgers" universitātē un "St. Francis" koledžā Bruklinā. Vai turpināt strādāt studentu basketbolā?
Mani sabiedriskā darba pienākumi ir cieši saistīti ar WNBA – nodarbojos ar to divas vai trīs reizes nedēļā. Studentu basketbolā šobrīd neesmu iesaistīta, taču turpinu sekot “Rutgers” komandai. Savienotajās Valstīs piederi savai komandai uz mūžu, tādēļ mūsu saites nav zudušas.

“Rutgers” universitāte šobrīd WNBA ir pārstāvēta ar astoņām vai deviņām spēlētājām. Ņujorkas “Liberty” ir savas superzvaigznes – Tīna Čārlza (Tina Charles, “Uconn Huskies”), olimpiete un WNBA Zvaigžņu spēles dalībniece Kepija Pondekstere (Cappie Pondexter), Metī Ažavona (Matee Ajavon), Esense Kārsone (Esence Carson). Ir arī labas spēlētājas, kuras nav līgas zvaigznes.

Jūsu vēlējums Latvijas meitenēm?
Piedalieties un izmantojiet iespējas, neatkarīgi, cik tālu tās būtu. Runājot ar meitenēm, aicinu viņām sapņot lielus sapņus. Ne tāpēc, ka mazās lietas nebūtu mūsu laika vērtas. Kā cilvēkiem mums jāsapņo par lielām lietām. Katra meitene, kura esmu satikusi Latvijā, nopietni strādā. Aicinu viņas ne tikai smagi strādāt, bet arī sapņot un doties sapņa virzienā. Iespējas ir un arī ASV vēstniecība Latvijā tādas piedāvā – stipendijas mācībām ASV augstskolās, apmaiņas programmas. Pastāv daudz iespēju spēlēt basketbolu ASV, redzēt pasauli. Cerams, ka WNBA redzēsim vairāk latviešu meiteņu. Sapņojiet lielus sapņus un ejiet tiem pakaļ!

Susan Joy "Sue" Wicks

+Dzimusi 1966. gada 26. novembrī.
+Mācījusies "Rutgers" universitātē (1984-1988), trīskārtēja "Kodak All-American" simboliskā piecinieka dalībniece (1986, 1987, 1988).
+"Atlantic 10" konferences labākā spēlētāja (1986, 1987, 1988). "Rutgers" rekordiste gūtajos punktos (2655), atlēkušajās bumbās (1357), rezultativitātē (vidēji 21,2 punkti spēlē), iemestajos metienos no spēles (1091), izmestajos metienos (2099) un bloķētajos metienos (293).
+Panamerikas spēļu uzvarētāja ASV izlases sastāvā (1987).
+15 sezonas profesionālajā basketbolā, spēlējusi Itālijā, Spānijā, Japānā un Izraēlā.
+Sešas sezonas WNBA (1997-2002), pārstāvot "New York Liberty" komandu.
+Četrkārtēja WNBA fināliste (1997, 1999, 2000, 2002).
+2000. gada WNBA zvaigžņu spēles dalībniece.
+Viena no divām "Rutgers" spēlētājām, kuras krekls iemūžināts.
+2013. gada jūnijā uzņemta Sieviešu basketbola slavas zālē (Women`s Basketball Hall of Fame).

     [+] [-]

, 2016-05-31 15:18, pirms 8 gadiem
Meitenes jau tāpat ir sabiedriski aktīvas,
diez vai jākļūst vēl aktīvākām!

     [+] [-]

, 2016-05-31 16:19, pirms 8 gadiem
Neinteresanti sanācis...tāds blablablā...šī ir USA izlasē pret Uļu spēlējusi?