Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Zvirgzdiņš: "Ja tiksim uz finālturnīru, tad nākotne izskatīsies cerīgāka"

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Zvirgzdiņš: "Ja tiksim uz finālturnīru, tad nākotne izskatīsies cerīgāka"
Ainars Zvirgzdiņš
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, F64

Latvijas Basketbola līgas (LBL) kluba treneris Ainars Zvirgzdiņš (55) šogad atgriezīsies pie Latvijas sieviešu izlases stūres. Sarunā ar laikrakstu "Diena" treneris atzīst, ka valstsvienībai ir ļoti svarīgi iekļūt Eiropas čempionāta finālturnīrā, jo tad pavērsies iespējas attīstībai. Dalība finālturnīrā spēlētājām var sagādāt labākus līgumus, turklāt uz finālturnīru iespējama iepriekšējo gadu līderu atgriešanās.

"Šosezon ļoti daudz sekoju līdzi basketbolā notiekošajam gan vīriešu, gan sieviešu frontē. Neslēpju, ka pēdējos gados mana sirds laužas uz vīriešu basketbolu, tomēr ļoti lielu dzīves daļu esmu pavadījis ar sieviešu komandām, tur man nāk arī ļoti daudz piedāvājumu, tāpēc es no tā vienkārši nedrīkstu distancēties," atzīst Zvirgzdiņš. "Visas efektīvākās lietas, shēmas un darbības vispirms tiek atspēlētas vīriešu basketbolā, bet pēc tam nonāk pie sievietēm. Tā ir sintēze, kas, manuprāt, darbojas ļoti produktīvi, un ceru, ka tā nesīs rezultātu arī Latvijas sieviešu basketbola izlasē. Tajā ienākusi jauna paaudze, būs jaunas spēlētājas, kurām ir jāuzņemas līdzšinējo līderu loma."

Latvijas sieviešu izlases iekļūšana finālturnīrā var atvērt durvis uz nākamo attīstības posmu. "Šobrīd komandas rekonstrukcija ir beigu fāzē un ir sācies kaut kas cits. Vai tas būs labs vai slikts, redzēsim," saka pieredzējušais treneris. "Sieviešu izlasei šobrīd svarīgākais ir tikt uz Eiropas čempionāta finālturnīru. Ja mēs to paveiksim, nākotne jau izskatīsies cerīgāka. Šobrīd vēl ne tik pieredzējušās potenciālās komandas līderes finālturnīrā būs jau par gadu vecākas. Pieļauju, ka tad izlasei varētu pievienoties arī viena otra agrāko gadu līdere. Jā, ir tāda cerība, kaut arī viņas ir paziņojušas par aiziešanu. Ir jau arī citur piemēri, tas pats Sandis Ozoliņš. Trīs četrus gadus viņas var nespēlēt izlasē, taču nu, iespējams, pa dzīvi ir apmuļļājušās, nostabilizējušās, tāpēc ir radusies kāda jauna motivācija. Es ticu, ka tā arī būs. Ja mums izdosies šis atlases turnīrs, ceru, ka daudzi būs priecīgi ieraudzīt komandā arī dažas no šīm spēlētājām nākamgad."

Daudzas pašreizējās izlases kandidātes nespēlē augsta līmeņa klubos. "Izlasei šobrīd nav labu rezultātu, tāpēc spēlētājām ir maz iespēju tikt labos klubos. Analizējot potenciālās izlases kandidātes, īsti neredzēju spēlētājas, kuras varētu konkurēt ar šosezon Eirolīgā spēlējošajām. Es redzu, ka mēs jau šobrīd ļoti atpaliekam. Pašreiz ir svarīgāk pretiniekus pārsteigt ar mūsu kolektīvismu, cīņassparu, gudrām galvām un neatlaidību. Tie šobrīd varētu būt mūsu trumpji. Tiklīdz mēs kā izlase gūsim panākumus Eiropas līmenī, atkal parādīsies šie darba piedāvājumi. Kamēr mēs nespēlēsim vadošos Eiropas klubos, kas cīnās par labākajām vietām, būs ārkārtīgi grūti."

Kvalifikācijas turnīrā mums nav ielozētas tās spēcīgākās pretinieces, taču nav pamata tās noniecināt. "Tā pati Portugāle spēlē ļoti fizisku, ļoti atlētisku, ļoti agresīvu basketbolu. Es mūsu čempionātā neredzu tādu spēles stilu. Jācer uz to, ka ar savām galvām spēsim radīt tādu pretestību, lai viņām arī ar savu agresivitāti būtu grūti," norāda Zvirgzdiņš.

Pilnu materiālu var skatīt izdevuma šodienas numurā.

Izmantotie resursi:
Laikraksts "Diena"

     [+] [-]

, 2014-03-31 20:35, pirms 10 gadiem
"pa dzīvi apmuļļājušās" būs nākamgad {cerams}

     [+] [-]

, 2014-05-02 14:06, pirms 10 gadiem
Zvirgzdiņa atgriešanās pie izlases stūres jau vien vieš cerības uz labu iznākumu, jo viņš kā reiz sasniedzis pagaidām labāko rezultātu ar sieviešu izlasi un ceram uz ko līdzīgu arī turpmākajos gados